x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Afaceristul Claudiu Microsoft Florică, 55 de contracte cu statul - zero anchete

Afaceristul Claudiu Microsoft Florică, 55 de contracte cu statul - zero anchete

de Ion Alexandru    |    24 Aug 2015   •   09:10
Afaceristul Claudiu Microsoft Florică, 55 de contracte cu statul - zero anchete

Mecanismul şpăgii, devoalat de procurorii anticorupţie în dosarul „Microsoft”, îi are ca protagonişti pe afaceristul Claudiu Florică şi pe fostul tenisman Dinu Pescariu. Deşi aceştia au planificat întreaga afacere, au coordonat-o, au intermediat-o şi finanţat-o cu bani ce s-au dovedit a fi mită, cei doi au fost scoşi de sub urmărirea penală de către procurori, graţie denunţurilor pe care le-au făcut împotriva grupării de intermediari Udrea-Cocoș-Niro-Pinalti. Pescariu şi Florică nu doar că nu vor compărea în faţa instanței în acest megadosar, dar rămân inclusiv cu beneficiile operaţiunilor ilicite derulate pentru închirierea către statul român a licenţelor informatice Microsoft.

Dosarul „Microsoft” se judecă, aşadar, fără mituitor. Însă contractele cu statul român derulate de firmele controlate de afaceristul Claudiu Florică sunt mult mai numeroase, iar ele nu fac, în mod ciudat, obiectul niciunei verificări din partea anchetatorilor. Prin două societăţi, D.I.M. Soft SRL şi Abacus Systems & Solutions SRL, „creierul” afa- cerii „Microsoft” a încasat de la stat, în perioada guvernării „portocalii”, peste 22,6 mili- oane de euro. Operaţiunea mitei din dosarul „Microsoft” este deja cunoscută şi reprezintă modul prin care un operator internaţional care activează pe piaţa software a obţinut un contract de aproape 100 de milioane de euro de la statul român. Claudiu Florică, un afacerist de n A denunțat și a scăpat n Afaceri de 22 mil. de euro cu instituții publice portocalii Mecanismul şpăgii, devoalat de procurorii anticorupţie în dosarul „Microsoft”, îi are ca protagonişti pe afaceristul Claudiu Florică şi pe fostul tenisman Dinu Pescariu. Deşi aceştia au planificat întreaga afacere, au coordonat-o, au intermediat-o şi finanţat-o cu bani ce s-au dovedit a fi mită, cei doi au fost scoşi de sub urmărirea penală de către procurori, graţie denunţurilor pe care le-au făcut împotriva grupării de interme-diari Udrea-Cocoș-Niro-Pinalti. Pescariu şi Florică nu doar că nu vor compărea în faţa instanței în acest megadosar, dar rămân inclusiv cu beneficiile operaţiunilor ilicite derulate pentru închirierea către statul român a licenţelor infor-matice Microsoft. pe piaţa locală în domeniu, a reuşit să deschidă uşile tuturor guvernelor din perioada 2003- 2009, pentru a impune statului român achiziţia licențelor Microsoft. Dosarul se află în instanţă, fără Claudiu Florică şi fără asociatul său Dinu Pescariu, cei care, în urma de- nunţurilor oferite procurorilor, au scăpat de orice fel de prob-lemă penală în acest caz. Ei bine, în plină activitate in- fracţională ce face astăzi obiectul dosarului „Microsoft”, Claudiu Florică dădea tun după tun cu contracte similare în- cheiate cu statul român.

Reţea de firme marca „Florică”
La sfârşitul anului 2004, odată cu instalarea la putere a regimului Traian Băsescu, una dintre firmele care apar în dosarul „Microsoft”, SC D.I.M. Soft SRL București, face o schimbare interesantă în acţio-nariatul ei, respectiv aplică metoda ascunderii adevăratului patron sub sigla unui off-shore. Astfel, în data de 14 decembrie 2004, are loc o Adunare a Acţionarilor SC D.I.M. Soft SRL, prilej cu care asociaţii Marius Ioan C. Ardelean, Andrei A. Iliescu şi Adrian V. Udeniuc decid să cesioneze pachetul de 100 la sută din acţiuni către compania elveţiană D-CON.NET AG, reprezentată la Registul Comerţului de partenerul de afaceri al lui Claudiu Florică, Mircea Săndulescu. De altfel, Claudiu Florică deţinuse, înainte de schimbarea structurii acţionariatului, calitatea de administrator al firmei, calitate pe care şi-a păstrat-o şi sub „noul” patronat. Încă din anul 2006, Claudiu Florică şi Mircea Săndulescu au deţinut , alături de o anume Elena Miruna Calapăr, părţile sociale ale companiei SC PMD Invest Team SEL, care se ocupa cu baruri, iar, potrivit unei notificări a Registrului Comerţului din data de 11 mai 2009, Săndulescu şi Florică rămân singurii asociaţi ai firmei Filas Café, după ce foştii acţionari Filas Consulting SRL şi Irina Mădălina Florică (soţia lui Claudiu) cedează părţile sociale.

Florică este asociat, împreună cu Dinu Mihail Pescariu, în firma Café Inuendo SRL, societate din care a făcut parte şi un anume Adrian Doncu. Însă adevăratele afaceri ale lui Florică rămân cele contro-late de acesta printr-o reţea de off-shore-uri, respectiv D.I.M. Soft SRL şi Abacus Systems & Solutions SRL, companii prin intermediul cărora afaceristul a devenit abonat la contractele cu statul.

71,2 milioane de lei, în cinci ani
SC D.I.M. Soft şi Abacus Systems & Solutions SRL au derulat, în perioada 2007-2012, nu mai puţin de 55 de contracte cu statul, atât la nivel central, cât şi la nivel local sau la nivel de structuri subordonate ori regii autonome. Unele dintre cele mai „grele” contracte au fost încasate în anul electoral 2008, când au avut loc alegeri locale şi parlamentare, dar şi în anul 2009, atât înainte, cât şi imediat după alegerile prezidenţiale în urma cărora Traian Băsescu a obţinut un al doilea mandat la Cotro-ceni. Suma totală a acestor contracte se ridică, cu tot cu TVA, la 71,2 milioane de lei, adică peste 22,6 milioane de euro, la pari-tatea leu-euro de la vremea respectivă. Cu adevărat scandalos, având în vedere ceea ce se ştie deja că a făcut Claudiu Florică în afacerea „Microsoft”, este că multe dintre aceste contracte au vizat instituţiile de forţă ale statului român, cum ar fi Ministerul de Interne, DIICOT sau ANAF. Redăm, în continuare, schema acestor contracte care vizează furnizarea de licenţe Microsoft, tehnică de calcul, consumabile şi mentenanţă în domeniul IT cu autorităţile contractante din partea statului.

Ministerul Economiei şi Finanţelor a atribuit două contracte către SC Abacus Systems & Solutions SRL, în valoare de 904.487,1 lei cu TVA (285.306,6 euro);

Universitatea Bucureşti a atribuit aceleiaşi firme un contract în valoare de 320.119,8 lei cu TVA (91.462,8 euro);

Oficiul Naţional de Cadastru şi Publicitate Imobiliară a încheiat atât cu Abacus Systems & Solutions SRL, cât şi cu SC D.I.M. Soft SRL câte un contract, valoarea totală ridicându-se la 439.469,9 lei cu TVA (125.561,4 euro);

RADET Bucureşti a atribuit firmei Abacus Systems două contracte în valoare de 1.014.300,4 lei cu TVA (289.800,1 euro);

Inspecţia Socială Sector 2 a încheiat cu respectiva societate un contract în valoare de 847.165,5 lei cu TVA (242.046,1 euro);

Regia Autonomă de Transport Bucureşti a derulat două contracte cu Abacus Systems & Solutions şi încă unul cu D.I.M. Soft SRL, în valoare totală de 1.501.549,9 lei cu TVA (372.025,4 euro);

Ministerul Apărării Naţionale – UM 02648 a încheiat cu Abacus Systems un contract de 19.825,7 lei cu TVA (5.664,5 euro);

Aceeaşi firmă a parafat cu Direcţia de Taxe şi Impozite Sector 1 un contract în valoare de 81.475,7 lei cu TVA (23.278,8 euro);

Centrul Naţional de Perfecţionare în Domeniul Sanitar Bucureşti a atribuit firmei în cauză un contract de 231.351,4 lei cu TVA (66.100,4 euro).

Alte autorităţi care au aruncat, practic, cu bani de la buget în conturile firmelor lui Claudiu Florică au fost: Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare Mecatronică şi Tehnica Măsurării (121.612,3 euro), Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior (1.038.341,6 euro), ROMATSA (177.419,5 euro), Nuclearelec-trica (26.274 euro), Universitatea Politehnica Timişoara (11.700 euro), Autoritatea Naţională a Vămilor (8.391,3 euro) etc.

După plecarea PDL de la guvernare, au încetat și contractele
Odată cu instalarea guvernului USL, în anul 2012, contractele pe bani publici ale firmelor lui Florică s-au împuţinat, ele dispărând aproape cu totul. În 2012, D.I.M. Soft SRL şi-a schimbat din nou acţionaratul, după ce D-CON.NET AG a cedat părţile sociale ale firmei către off-shore-ul cipriot Lisaos Ventures Limited. Claudiu Florică a rămas însă administrator, ceea ce evidenţiază identitatea adevăratului proprietar. În anul 2009, însă, atât D.I.M. Soft SRL, cât şi Abacus Systems & Solutions SRL, împreună cu o altă companie, Abacus Telcon, au fost absorbite în cadrul companiei Synotech Global Services România.

ANAF-ul lui Blejnar, unul dintre „sponsori”
Pe primul loc al autorităților publice care au încheiat contracte cu firmele lui Claudiu Florică se află Agenția Națională de Administrare Fiscală, pe vremea când la conducerea acestei instituții se afla Sorin Blejnar. La data de 19 iulie 2011, ANAF a atribuit societății D.I.M. Soft SRL un contract în valoare de 32.856.538 lei, cu TVA inclus, adică peste 8,21 milioane de euro, pentru achiziția unei soluții integrate în vederea securizării şi managementului ierarhizat şi centralizat al posturilor de lucru de la Centru şi al serverelor teritoriale. Pe locul secund se află Compania Națională Poşta Română care, la data de 15 mai 2007, a încheiat cu aceeaşi firmă un contract în valoare de 3,78 milioane de euro, cu TVA, pentru achiziția, pe o perioadă de trei ani, a licențelor Microsoft de tip Enterprise Subscription Agreement. Pe vremea când Cătălin Predoiu prelua al doilea mandat de ministru al Justiției, instituția atribuia, la 23 decembrie 2008, firmei D.I.M. Soft un contract în valoare de 3,37 milioane de euro, cu TVA, pentru achiziția de licențe pentru serverele de date atât ale ministerului, cât şi ale instanțelor de judecată sau ale Autorității Națioale a Penitenciarelor. Nu în cele din urmă, Autoritatea Națională pentru Administrare şi Reglementare în Co- municații a contribuit cu aproximativ două milioane de euro la prosperarea firmei lui Claudiu Florică.
 

×