x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Agricultură, numai dacă vrea primarul

Agricultură, numai dacă vrea primarul

de Diana Scarlat    |    20 Ian 2016   •   21:06

În localităţile cu primar corupt şi majoritate a lui în consiliul local, totul rămâne la mâna edilului, pe care nu-l poate opri nimeni din a face numai ce vrea. Aşa se explică şi problemele cu absorbţia fondurilor europene în agricultură, dacă depind de adeverinţe de la primărie. Unii nu pot face nimic fără voia edilului, în timp ce alţii pot obţine proiecte cu finanţare din fonduri europene, dacă primarul le semnează adeverinţe false, apoi se trezesc, la primul control, că au contractele reziliate şi trebuie să dea zeci de mii de euro înapoi.

Un foarte bun exemplu de eşec din vina deciziilor edilului este în comuna Gura Foii, din judeţul Dâmboviţa, unde oamenii care n-au intrat în graţiile primarului nu şi-au luat subvenţiile de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură (APIA) sau nu au reuşit să facă proiecte, în timp ce apropiaţii şefului localităţii au făcut proiecte de zeci de mii de euro, cu adeverinţe false de la primărie. Două dintre proiectele reziliate, pentru care trebuie să se returneze acum 80.000 de euro, au fost câştigate chiar de cele două fiice ale primarului Marian Iosif, cu adeverinţe neconforme cu realitatea. În urma unor controale ale Agen ţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) s-a constatat că realitatea nu corespunde cu declaraţiile, iar contractele au fost reziliate.

Acelaşi lucru a păţit şi fiul şoferului primăriei, care va da înapoi 30.000 de euro, după ce a câştigat o finanţare de 40.000 de euro pentru o livadă de pomi fructiferi. Conform proiectului câştigat de Ilie Mădălin Constantin, fiul şoferului primăriei, o păşune trebuia să devină livadă. Angajaţii primăriei i-au dat beneficiarului o adeverinţă care atestă faptul că au fost cultivaţi pomi fructiferi pe terenul concesionat, însă angajaţii AFIR au constatat că nu s-au respectat procedurile legale pentru obţinerea finanţării. Adeverinţa ar fi trebuit să se elibereze în urma constituirii unei comisii care emite mai întâi un proces-verbal, înaintea adeverinţei de la primărie, dar nimeni nu a ţinut cont de procedura obligatorie, iar AFIR a reziliat şi acest contract.

O altă păşune care produce bani la Gura Foii, fără prea multă bătaie de cap, este cea pe care primarul i-a concesionat-o pe jumătate de secol cumnatei lui. Aceeaşi cumnată a primarului a fost şi manager de proiect al Grupului de Acţiune Local (GAL) din care sunt 49 de ani, ci 57, pentru că în contractul de concesiune se precizează că durata este între anii 2012-2069. Nici greşelile din document, nici conflictul de interese nu au anulat contractul până acum. Pentru această suprafaţă de pajişte s-au luat bani europeni, deşi terenul este nefolosit”, spune Maria Dragomir, preşedinte al Asociaţiei Producătorilor Agricoli şi Crescătorilor de Animale Gura Foii. Aceeaşi asociaţie, care nu este în tabăra edilului, a fost păgubită printr-o decizie a acestuia de a nu emite o adeverinţă care i-ar fi ajutat pe oameni să obţină legal de la APIA subvenţiile din fonduri europene.

„În anul 2014, asociaţia a participat la licitaţie, la Primăria Gura Foii, în vederea închirierii pajiştilor comunale, în suprafaţă de 117,86 de hectare, conform datelor din Primărie. Licitaţia a fost câştigată de Asociaţie şi s-au întocmit contractul-cadru şi procesul-verbal de punere în posesie”, explică preşedintele asociaţiei. Pentru această suprafaţă, în anul 2014 i s-a eliberat Asociaţiei adeverinţă pentru a putea depune cerere la APIA Dâmboviţa, pentru a intra în posesia subvenţiilor din Schema de plată unică pe suprafaţa de pajişti (SAPS).

La Gura Foii, şoferul primăriei nu este oricine, ci ordonatorul de credite al Grupului de Acţiune Locală din care face parte şi localitatea. Nu pentru că ar avea studii superioare sau că s-ar pricepe la afaceri, nici măcar pentru că n-ar mai fi fost niciun profesionist în comună, ci pentru că este un apropiat al edilului.

Nu înţelegem de ce domnul primar vrea să facă rău crescătorilor de animale, deşi ar exista o explicaţie: din 2008, până în 2013, banii de la APIA au fost luaţi de primărie. Crescătorii de animale se întreabă unde sunt banii din anii precedenţi, ce s-a făcut cu ei. Credem că acesta este adevăratul motiv pentru care domnul primar nu vrea ca Asociaţia să mai poată ajuta crescătorii de animale, beneficiind de banii de la APIA.
Maria Dragomir, preşedintele Asociaţiei Producătorilor Agricoli şi Crescătorilor
de Animale Gura Foii

Asociaţia Producătorilor Agricoli şi Cres-cătorilor de Animale Gura Foii s-a achitat de toate sarcinile care i-au revenit, dar primarul de la Gura Foii a refuzat să mai elibereze adeverinţa necesară pentru subvenţiile de la APIA în anul 2015.

Neregulile în documente şi nerespectarea prevederilor AFIR au dus şi la rezilierea contrac-tului pe care Primăria Gura Foii îl obţinuse pentru a renova dispensarul. Comuna va pierde astfel circa 200.000 de euro, bani europeni pe care, din păcate, va trebui să-i returneze. Şi în cazul acestui contract, primarul a cerut jumătate din sumă de la bugetul local, la începutul lucrării, deşi grantul îi permitea absorbţia de 100% a întregii sume.

Adeverinţa emisă de primărie pentru fiul şoferului a fost considerată neconformă cu regulamentul în vigoare

Vedetă a presei
Primarul de la Gura Foii, Marian Iosif, a devenit vedetă a presei în anul 2012, când le-a explicat unor jurnalişti cum se procedează pentru a frauda alegerile. Abaterile au continuat, însă edilul pare de neoprit, chiar şi cu dosar la DNA. În caz de executare silită, după pierderea proceselor în instanţă, bani nu are de unde să dea înapoi, pentru că nu are bunuri pe numele lui. Pe lângă neregulile cu adeverinţe, beţe-n roate pe care le pune consătenilor, concesionări de terenuri şi afaceri cu fonduri europene în familie, primarul a fost dat în judecată şi de o cunoştinţă pe care a păgubit-o cu 100.000 de euro, însă nici aceasta nu-şi va putea recupera banii de la edilul fără avere, pentru că nu poate fi executat pe ceva ce nu deţine. Printre „faptele de vitejie” ale primarului Marian Iosif se mai numără şi naşii lui, pe care i-a lăsat fără apartament, după ce i-a convins să-i gireze un împrumut. Victima este chiar fostul lui susţinător, procurorul Gheorghe Dumitru – zis Mitică – închis în 2012 pentru fapte de corupţie.

Voturi ilegale
Nici consilierii locali nu pot câştiga lupta cu edilul, chiar dacă au încercat să voteze reguli locale care să-l oblige să le dea oamenilor adeverinţele de care au nevoie. „Am votat o hotărâre de consiliu local pentru a se emite adeverințe în regim de urgenţă în 24 de ore, în schimbul sumei de un leu. Dar nu a fost pusă în practică nici până astăzi, pentru că nu a vrut. Spunea că o pune de la începutul anului, când se votează taxele şi impozitele, dar votul a fost făcut ilegal, într-o şedinţă de îndată, pe 12 decembrie, şi a sărit peste hotărâre. A sunat la telefon consilierii la ora 2 că la ora 3 este şedinţă, fără să prezinte ordinea de zi. Atunci l-a chemat şi pe fostul consilier, Marin Lixandru, care nu mai era consilier la acea dată, prin ordinul prefectului. A făcut asta pentru a avea majoritate la vot, deşi este ilegal”, explică Radu Georgescu, președintele organizației PSD, Gura Foii.
 

×