x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Fosta șefă a AEP, achitată definitiv, pe motiv că „fapta nu există”. Unul dintre acuzatori, încă în funcție, celălalt a ieșit la pensie

Fosta șefă a AEP, achitată definitiv, pe motiv că „fapta nu există”. Unul dintre acuzatori, încă în funcție, celălalt a ieșit la pensie

de Ion Alexandru    |    16 Mai 2024   •   07:40
Fosta șefă a AEP, achitată definitiv, pe motiv că „fapta nu există”. Unul dintre acuzatori, încă în funcție, celălalt a ieșit la pensie

Plimbată în cătușe prin fața familiei, amenințată că nu-și va mai vedea copilul, pusă în situația ca propria ei bunică, în vârstă de 90 de ani, să compară în fața DNA, fosta șefă a Autorității Electorale Permanente, Ana Maria Pătru, a fost achitată definitiv în al doilea dosar fabricat pe numele ei de vestita „Unitate de Elită” a DNA de la Ploiești.

Tribunalul București și Curtea de Apel București au decis că faptele pentru care Pătru a fost trimisă în judecată nu există sau nu sunt prevăzute de legea penală. În 2020, și primul dosar deschis de DNA Ploiești pe numele aceleiași Ana Maria Pătru a fost închis cu achitare definitivă, din aceleași considerente. Anchetatorii, Lucian Onea și Cerasela Răileanu, își văd nestingheriți de viață. Primul este procuror la Câmpina, iar a doua este proaspăt pensionară specială.

În ședința publică de marți, 14 mai 2024, judecătorii Curții de Apel București care au analizat, în apel, dosarul prin care vestita DNA Ploiești a trimis-o în judecată pe fosta șefă a Autorității Electorale Permanente, Ana Maria Pătru, au dat lovitura de grație „paraditorilor” acestei „Unități de elită”. Este vorba despre dosarul 48239/3/2017, înregistrat pe rolul Secției a II-a Penale a Curții de Apel București, la data de 8 iunie 2023, și care viza infracțiunea de trafic de influență. 

Apelantul în acest dosar a fost chiar Direcția Națională Anticorupție, iar inculpatul era Ana Maria Pătru. Prin Hotărârea nr. 539/2024, Curtea de Apel București a decis ca, în baza articolului 421 punctul 1, litera „b” Cod procedură penală, să respingă apelul declarat de Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție împotriva Sentinței penale nr. 645 din 24 mai 2-23 a Tribunalului București, Secția I-a penală, pronunțată în același dosar. De asemenea, instanța de apel a mai dispus, în temeiul articolului 275 alineat 3 Cod procedură penală, ca toate cheltuielile de judecată avansate de stat în apelul formulat de Ministerul Public să rămână în sarcina acesteia. Hotărârea Curții de Apel București este definitivă.

Judecătorii au dejucat mașinațiunea procurorilor

Sentința penală atacată de cei de la DNA a făcut obiectul unei pronunțări a Tribunalului București, din data de 24 mai 2023, când, „în temeiul articolului 395 alineat 5 Cod procedură penală, raportat la articolul 16,m alineat 1, litera «a» Cod procedură penală”, a dispus „achitarea inculpatei Pătru Ana Maria, trimisă în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență, întrucât fapta nu există”.

De asemenea, prin aceeași sentință, „în temeiul articolului 396 alineat 5 Cod procedură penală, raportat a articolul 16 alineat 1 litera «b» Cod procedură penală”, Tribunalul București a dispus „achitarea inculpatei Pătru Ana Maria, trimisă în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de spălare a banilor, întrucât fapta nu este prevăzută de legea penală”.

Prin aceeași sentință, Tribunalul București a dispus, atunci, și ridicarea măsurii asigurătorii a sechestrului, instituită prin Ordonanța nr. 345/P/2016, din 28 septembrie 2017, a DNA, Serviciul Teritorial Ploiești, „întrucât nu există premise dispunerii confiscării speciale sau extinse în raport cu soluția pronunțată”.

Acuzații nefondate

Pe fond, acest proces a fost înregistrat la Tribunalul București în data de 21 decembrie 2017 și a parcurs 38 de termene de judecată, în intervalul 29 iulie 2019 – 24 mai 2023 (5 ani și jumătate). În apel, procesul a fost judecat de către Curtea de Apel București în 12 termene, din 19 octombrie 2023 până în 14 mai 2024. În total, numai în faza judecății, acest dosar a durat șase ani, cinci luni și 14 zile.

Reamintim că acest dosar a fost trimis în instanță de către DNA Ploiești, celebra „Unitate de Elită” lăudată de Laura Codruța Kovesi, la 27 decembrie 2017. Ana Maria Pătru a fost dată pe mâna instanței, sub control judiciar, fiind acuzată de două infracțiuni de trafic de influență în formă continuată și de o infracțiune de spălare de bani, fapte despre care „paraditorii” acestei „Unități de Elită” spuneau că ar fi fost săvârșite în timpul mandatului de președinte al Autorității Electorale Permanente exercitat de Ana Maria Pătru.

Procurorii susțineau în rechizitoriu că, între aprilie și mai 2013, Ana Maria Pătru ar fi cerut Irinei Socol, reprezentanta Siveco, un milion de euro, iar, la sfârșitul lunii iulie 2013, a pretins de la aceeași persoană două ceasuri de lux, „lăsând să se înțeleagă că are influență asupra directorului unei instituții cu atribuții de control și a promis să îl convingă să acționeze favorabil într-o investigație ce privea firma de software”. DNA Ploiești mai susținea că Ana Maria Pătru ar fi primit 600.000 de euro, apoi 400.000 de euro, după care 100.000 de euro și încă 100.000 de euro, două ceasuri de lux, după care ar fi disimulat proveniența banilor prin achiziționarea pe numele unei rude a unui teren de 1.000 metri pătrați în Voluntari, achiziționarea pe numele altei rude a unui apartament la Constanța și prin construirea unei case de locuit.

Achitare și în primul dosar

Dosarul a fost instrumentat de celebrul Lucian Onea. Ex-șeful DNA Ploiești, și de Cerasela Răileanu. Aceștia i-au mai fabricat Anei Maria Pătru un dosar în care era acuzată de trei infracțiuni de trafic de influență și de două infracțiuni de spălare de bani, în legătură cu niște contracte pe care AEP le-a încheiat cu Siveco.  Prin Decizia 977/A din 7 octombrie 2020, Curtea de Apel București a dispus, însă, de asemenea, achitarea Anei Maria Pătru și în acest dosar, pentru că faptele nu sunt prevăzute de legea penală ori că nu au fost săvârșite cu vinovăția prevăzută de lege. Reamintim că, în cursul acestor anchete, Ana Maria Pătru a fost încătușată în fața fiului ei, a fost amenințată că nu-și va mai vedea copilul, a fost constrânsă să renunțe la avocații săi și să accepte un avocat agreat de procurori și plătit de Irina Socol, iar Onea și Răileanu au folosit un martor cu triplă identitate și denunțuri scrise după dictare.

Ana Maria Pătru: „Am văzut ce înseamnă nedreptatea și aplicarea abuzivă a forței statului”

Lucian Onea, cel care a instrumentat aceste dosare împotriva Anei Maria Pătru, este fostul șef al DNA Ploiești, în prezent procuror în funcție la Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpina. Cerasela Răileanu, care a lucrat cel mai mult în aceste dosare, este anchetatoarea care a târât-o, atunci, la sediul DNA Ploiești pe bunica de 90 de ani a Anei Maria Pătru. Cerasela Răileanu a ieșit la pensie specială, în 4 ianuarie 2024, prin decret prezidențial semnat de Klaus Iohannis, cu o pensie lunară de 19.804 lei. Procuroarea a părăsit, astfel, sistemul cu gradul profesional de corespunzător Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, iar ultimul ei loc de muncă a fost Parchetul de pe lângă Judecătoria Moreni, județul Dâmbovița.

Ana Maria Pătru declara, în legătură cu această procurare, că „nimeni nu ne va mai da, mie și familiei mele, anii de viață pe care i-am pierdut prin săli de judecată, acuzată pe nedrept de niște procurori abuzivi și de niște oameni corupți. Am trecut prin purgatoriu, am văzut ce înseamnă nedreptatea și aplicarea abuzivă a forței statului”.

×