x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Lungire și avansare, la TAROM

Lungire și avansare, la TAROM

de Ion Alexandru    |    02 Mar 2023   •   08:00
Lungire și avansare, la TAROM

„Jurnalul” dezvăluia, la mijlocul lunii decembrie a anului trecut, că fostul demnitar PDL, Anca Daniela Boagiu, a fost „unsă”, succesiv, în funcția de membru provizoriu în Consiliul de Administrație al Companiei Naționale de Transporturi Aeriene Române – TAROM SA, în ciuda faptului că, potrivit legislației și statutului, această numire putea fi făcută pentru patru luni, cu posibilitatea unei singure înnoiri.

Ei bine, după ce Boagiu a beneficiat în luna octombrie a anului 2022 de o a treia numire, aflăm dintr-un document oficial că, la 16 noiembrie 2022, aceeași Anca Boagiu a fost aleasă, prin vot secret, în funcția de vicepreședinte al Consiliului de Administrație al TAROM. Iar această decizie a fost publicată în Monitorul Oficial al României abia la începutul lunii februarie a acestui an, când, teoretic, ar fi trebuit să-i expire mandatul provizoriu.

Astfel, Consiliul de Administrație al TAROM, întrunit în ședință din data de 16 noiembrie 2022, a emis o Hotărâre, având numărul 20/2022, din care aflăm că „în temeiul OUG 45/1996, al OIUB 109.2011, al Legii 31/1991 și ale prevederilor statutului societății”, cu majoritate de voturi, prin vot secret, în funcția de președinte al Consiliului de Administrație a fost ales Daniel Iulian Idolu.

Ei bine, prin aceeași hotărâre, de asemenea, prin vot secret, cu majoritate de voturi, a fost aleasă în funcția de vicepreședinte al Consiliului de Administrație al TAROM însăși Anca Daniela Boagiu.

Informația, care poate fi studiată prin intermediul facsimilului pe care îl publicăm alăturat, nu se regăsește, însă, și pe site-ul Companiei TAROM, unde, la rubrica „componența Consiliului de Administrație”, Anca Boagiu apare ca simplu membru provizoriu, cu un mandat început la data de 27 octombrie 2022.

 

Epopeea numirilor

 

Într-un dintre edițiile precedente, „Jurnalul” dezvăluia faptul că, deși legea prevede că mandatul de administrator provizoriu are un termen de patru luni, cu posibilitatea prelungirii, pentru motive întemeiate, cu încă două luni, Anca Boagiu făcea parte, în decembrie 2022,  încă din luna octombrie a anului 2021, din Consiliul de Administrație TAROM, ca membru provizoriu. Iar fostul lider PDL și ministru băsist se afla nu la prima, nici la a doua, ci la a treia numire consecutivă în această calitate. Teoretic, noul mandat ar fi trebuit să expire în luna februarie, conform unei hotărâri anterioare adoptate de Adunarea Generală a Acționarilor TAROM.

La data de 25 octombrie 2022, AGA a TAROM SA reunită în format complet – statul român (97,23% din acțiuni), SIF Muntenia (0,83% din acțiuni), ROMATSA (1,235% din acțiuni) și Compania Națională de Aeroporturi București SA (1,449% din acțiuni) - a luat act cu unanimitate de voturi de încetarea mandatelor administratorilor provizorii Mirel Alexandru Marcu, Iuliana Cristina Bârcă și Anca Daniela Boagiu. În cazul ultimelor două, mandatele expirau chiar a doua zi, pe 26 octombrie, în timp ce în cazul lui Marcu, mandatul urma să expire în data de 9 noiembrie.

Apoi, tot AGA, de data aceasta cu 99,92 la sută din voturi, și cu 0,8% abțineri, a aprobat numirea în funcție a unor noi administratori provizorii, pentru un mandat de patru luni, cu posibilitatea prelungirii, pentru motive temeinice, până la șase luni. Acești noi administratori erau tot Anca Daniela Boagiu și Cristina Bârcă, începând cu 27 octombrie 2022 până în 26 februarie 2023, respectiv Mirel Alexandru Marcu, din 10 noiembrie 2022 până în 9 ianuarie 2023.

 

Legea prevede un singur mandat, de patru luni

 

Potrivit prevederilor Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 109/2011, la articolul 64 indice 1, alineat 3, coroborat cu alineatul al cincilea, text de lege care a stat la baza acestor numiri făcute de Adunarea Generală a Acționarilor Companiei TAROM, „în caz de vacanță a unuia sau mai multor posturi de administrator al unei societăți, acționarii, inclusiv statul, prin autoritatea publică tutelară, pot convoca AGA, în vederea numirii unuia sau mai multor administratori provizorii, până la finalizarea procedurii de selecție a administratorilor. Durata mandatelor provizorii este de patru luni, cu posibilitatea prelungirii, pentru motive temeinice, până la maximum 6 luni”.

Este, așadar, evident că, cel puțin în cazul Ancăi Boagiu, această durată, cu tot cu prelungirea ei, s-a consumat deja înainte de renumirea ei în aceeași funcție de administrator provizoriu.

 

Prelungire, după care numirea din nou pe funcție. Ca apoi, să fie aleasă în conducerea CA

 

De altfel, nu este prima dată când acționarii TAROM au procedat în această manieră, în legătură cu Anca Boagiu. „Jurnalul” a dezvăluit, la mijlocul anului trecut, că, prin hotărârea din 26 octombrie 2021, Adunarea Generală a Acționarilor au aprobat, inițial, începând chiar de a doua zi, numirea Ancăi Boagiu și a Iulianei Cristina Bârcă, în funcțiile de administratori provizorii, pentru un mandat de patru luni.

Aceste mandate au expirat în luna februarie a anului curent, însă, tot prin hotărâre, AGA a decis să le prelungească, cu încă două luni, operațiunea încadrându-se, la acel moment, în limitele prevăzute de textul de lege citat mai sus.

La expirarea acestei prelungiri însă, AGA a TAROM a decis să o numească din nou pe Anca Boagiu pentru încă un mandat provizoriu de patru luni, cu posibilitatea prelungirii până la 6 luni, iar în cursul lunii august, acest al doilea mandat a fost prelungit cu încă două luni, din 13 august până în 26 octombrie 2022. 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: anca boagiu tarom