x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Asociații familiei Cocoș, afaceri imobiliare de lux într-una dintre cele mai exclusiviste zone din București

Asociații familiei Cocoș, afaceri imobiliare de lux într-una dintre cele mai exclusiviste zone din București

de Ion Alexandru    |    30 Aug 2019   •   07:50
Asociații familiei Cocoș, afaceri imobiliare de lux într-una dintre cele mai exclusiviste zone din București

Cumătrul fostului director al RA-APPS Georgian Surdu, condamnat la 3 ani de închisoare cu executare, dar și soția acestuia, ex-proprietară a unui mall din Centrul Vechi al Capitalei, împreună cu sora și fosta soție a lui Dorin Cocoș, au intrat, recent, în afaceri imobiliare de lux în zona Parcului Herăstrău, din sectorul 1. Soții Marian și Maria Alexandra Grigorov au preluat o companie care se ocupă cu închirierea și vânzarea unor imobile de lux nou-construite, la relativ scurt timp după ce Maria Alexandra Grigorov a cesionat toate părțile sociale ale companiei “Lipscani 30-34 Centre SRL” către Anca Dinu și Olguța Chiriac, mătușa, respectiv mama lui Alin Cocoș. Interesant este că familia Grigorov mai deține o companie, cu sediul declarat în zona Pieței Ion Mihalache, într-un apartament unde funcționează și o firmă înființată, anul trecut, de fostul prim-adjunct militar al directorului SIE, generalul Silviu Predoiu, actualul consilier al lui Victor Ponta.

 

Fosta parteneră de afaceri a Ancăi Dinu, sora lui Dorin Cocoș, dar și a Olguței Chiriac, prima soție a controversatului afacerist, a preluat, în această vară, o companie imobiliară care activează pe piața de profil într-una dintre cele mai exclusiviste zone din București. Este vorba despre zona cartierului Domenii – Mânăstirea Cașin, din “buza” Parcului Herăstrău.

Conform unor date furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), în data de 20 iunie 2019, a avut loc o Adunare Generală a Asociaților companiei SC Cașin Residence SRL, din Capitală, când asociatul unic, avocatul Sorin Laurențiu Dinu, a decis să-și cesioneze toate părțile sociale pe care le deține la această societate. Concret, Dinu a invitat la această ședință AGA două persoane, soții Marian Grigorov și Maria Alexandra Grigorov, alături de care, în unanimitate, au hotărât, prin renunțarea în mod expres la formalitățile de convocare, “în mod valabil și cu respectarea prevederilor Legii nr. 31/1990 și a actului constitutiv”, cesionarea de către primul a tuturor celor 1.800 de părți sociale deținute de acesta la capitalul social, reprezentând 100% din companie.

În acest fel, 1.080 părți sociale, în valoare de 10.800 de lei, reprezentând 60 la sută din capitalul social al SC Cașin Residence SRL, a fost cedat de Sorin Laurențiu Dinu către Marian Grigorov, în timp ce restul de 720 de părți sociale, în valoare de 7.200 de lei, au ajuns la Maria Alexandra Grigorov. Practic, predarea acestor părți sociale reprezintă o finalizare a tranzacției negociate între părți, în baza unui contract de cesiune, încheiat încă din data de 19 aprilie 2019, conform documentului citat. După perfectarea tranzacției, sediul companiei imobiliare a fost schimbat la adresa de domiciliu a soților Grigorov, din sectorul 1 al Capitalei, avocatul Sorin Laurențiu Dinu renunțând inclusiv la funcția de unic administrator al societății, în locul său fiind desemnat Marian Grigorov, acesta din urmă având drepturi depline în societate și care, la rândul lui, a mandatat-o pe avocata Ana Maria Carmen Miclea să îl reprezinte.

 

Rețeta succesului: bani din vânzări anterioare

 

Numele personajului secundar al acestei tranzacții, Maria Alexandra Grigorov, apare în cunoscuta afacere controlată de familia lui Dorin Cocoș, în centrul Capitalei, denumită “Lipscani 30-34 Centre SRL”. “Jurnalul” a dezvăluit, la sfârșitul anului trecut, că sora, fiul şi fosta soţie a afaceristului Dorin Cocoş, cu care acesta din urmă a fost căsătorit înainte de Elena Udrea, au decis să preia cu totul afacerea comercială din centrul Bucureştiului, amplasată pe strada Lipscani, la numerele 30-34. În 27 iulie 2018, Olguţa Chiriac, mama lui Alin Cocoş, şi Maria Alexandra Grigorov, în calitate de asociate la SC Lipscani 30-34 Centre SRL, au decis majorarea capitalului social al companiei cu suma de 250 de lei, vărsată ca aport în numerar la capitalul social de către Anca Dinu, sora lui Dorin Cocoş şi mătuşa lui Alin Cocoş, în calitate de viitor asociat nou-cooptat. În urma acestei majorări a capitalului social, Olguţa Chiriac controla, la sfârşitul lunii iulie a anului trecut, 48,90 la sută din SC Lipscani 30-34 Centre SRL, Maria Alexadra Grigorov controla, de asemenea, 48,90 la sută din firmă, în timp ce Anca Dinu a primit 2,20% din societate. Mai mult, sora lui Dorin Cocoş a fost numită, la aceeaşi dată, în funcţia de administrator al companiei, cu drepturi depline.

Tot la data de 27 iulie 2018, cei trei asociaţi ai SC Lipscani 30-34 Centre SRL decid să achiziţioneze de la coproprietarul terenului pe care este edificat Mall-ul din Centrul Vechi, SC Assets Management Leader SRL, o jumătate din această proprietate, respectiv 918 metri pătraţi. Preţul tranzacţiei, aşa cum rezultă din documentele oficiale aprobate de Adunarea Generală a Asociaţilor, se ridică la 500.000 de euro şi vizează exact terenul cu pricina, identificat sub numărul cadastral 215141, înscris la Cartea Funciară în data de 30 ianuarie 2012. Potrivit aceloraşi documente, în vederea obţinerii fondurilor necesare achiziţionării terenului în cauză de la SC Assets Management Leader SRL, SC Lipscani 30-34 Centre SRL a anunţat că va contracta un împrumut de la noul asociat, Anca Dinu, dar şi de la Alin Cocoş, fiul fostului soţ al Elenei Udrea. Anterior, societatea obţinuse un împrumut, în valoare de alte 500.000 de euro, de la acţionarul Maria Alexandra Grigorov. Acum, AGA a aprobat rambursarea către Grigorov a sumei de 1.954.970,43 lei, banii reprezentând un debit aflat în sarcina SC Lipscani 30-34 Centre SRL către acest asociat. Şi această sumă urmează a fi rambursată, conform aceloraşi documente oficiale, efectiv prin transfer bancar în contul deschis pe numele Mariei Alexandra Grigorov, restituirea împrumuturilor urmând a se face din sumele avansate de asociatul nou-intrat în companie, Anca Dinu, dar şi dintr-un alt împrumut acordat de fiul lui Dorin Cocoş, Alin Cocoş.

 

Predarea afacerii, în toamna anului trecut

 

La 10 august 2018, acţionarii SC Lipscani 30-34 Centre SRL au decis să se reîntrunească într-o Adunare Generală. Scopul şedinţei a fost acela de a parafa, în mod oficial, preluarea în totalitate a business-ului de către familia lui Dorin Cocoş. Astfel, cei trei acţionari – Olguţa Chiriac (cu 48,90% din acţiuni), Maria Alexandra Grigorov (cu 48,90% din acţiuni) şi Anca Dinu (cu 2,20% din acţiuni) - aprobă cesionarea de către asociatul Grigorov a tuturor părţilor sociale deţinute în companie. Transferul a fost făcut în mod egal către celelalte patroane ale mall-ului din Lipscani, Olguţa Chiriac şi Anca Dinu primind de la Maria Alexandra Grigorov câte un pachet de 24,45% din părţile sociale. În urma acestei mişcări, Olguţa Chiriac a ajuns să controleze 73,35 la sută din capitalul social al SC Lipscani 30-34 Centre SRL. La această şedinţă, Olguţa a fost reprezentată de mandatarul său, respectiv de fiul său, Alin Cocoş. În acelaşi timp, mătuşa lui Dorin Cocoş, Anca Dinu, a devenit posesoarea a 26,65% din acţiunile firmei şi controlează, în continuare, administrarea companiei.

 

Cine este familia Grigorov și ce anturaj interesant are

 

Iar acestea nu sunt singurele legături ale familiei Grigorov cu cercul de interese al lui Dorin Cocoș. Tot anul trecut, “Jurnalul” a dezvăluit, în exclusivitate, că fostul director general adjunct al Serviciului de Informații Externe, generalul Silviu Predoiu, trecut în rezervă de Klaus Iohannis, și-a întemeiat propria companie de consultanță pentru management și afaceri, denumită SC Exintell Consult SRL. Sediul social al acestei companii, declarat la Registrul Comerțului, era un apartament dintr-o vilă amplasată în bulevardul Ion Mihalache, nr. 65. În același apartament, la acel moment, își avea sediul social declarat și compania Rama Development SRL, controlată de soțul Mariei Alexandra Grigorov, Marian Grigorov, cel care a devenit, în această vară, asociatul majoritar al SC Cașin Residence SRL.

Marian Grigorov este nimeni altul decât cumătrul fostului director al Regiei Autonome – Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS), Georgian Surdu, căruia i-a botezat copilul. Și, la rândul său, Georgian Surdu este un cunoscut om de casă al Elenei Udrea și al lui Dorin Cocoș, încă de pe vremea guvernării PDL. În prezent, Georgian Surdu este condamnat la trei ani de închisoare cu executare, într-un dosar în care a fost vizat și fostul președinte PDL al Consiliului Județean Buzău, Marian Bîgiu. Surdu a fost acuzat de DNA că, în august 2013, i-ar fi dat lui Bîgiu suma de 878.222,47 euro, reprezentând 8% dintr-un contract al Consiliului Judeţean Buzău, pentru ca afacerea să ajungă la o firmă controlată, prin interpuşi, de fostul şef al RA-APPS.

Un alt amănunt interesant în legătură cu Marian Grigorov este acela că a deţinut, până în anul 2008, compania SC Symmetrica Construct SRL Bucureşti, societate care închiriase, anterior, de la SC Compania Naţională Aeroportul Internaţional Bucureşti Băneasa SA, o suprafaţă de teren de 23.392 metri pătraţi, amplasată la ieşirea spre șoseaua Bucureşti-Ploieşti, din zona Băneasa. De asemenea, acelaşi Marian Grigorov este proprietarul unei vile construite la Snagov, lipită de fosta reşedinţă de protocol a lui Nicolae Ceauşescu, pe terenul de sport folosit de fostul dictator comunist. Vecinul lui Grigorov este chiar RA-APPS, instituţie care a fost condusă ani de zile de omul cuplului Udrea-Cocoş, Georgian Surdu.

 

Cașin Residence, afacere pe profit, predată la cheie

 

Iată, astfel cum, după un trecut în care afacerile familiei Grigorov s-au intersectat aproape exclusiv cu zona de interes a fostului cuplu Udrea-Cocoș, în 2019, personajele cu pricina au trecut la “next level”. Compania pe care au preluat-o, în această vară, și care se ocupă cu tranzacții imobiliare în zona Pieței Domenii – Mânăstirea Cașin, din sectorul 1, este un business care a mers pe profit de la debutul ei, în 2015. Conform obiectului de activitate declarat la Oficiul Național al Registrului Comerțului, SC Cașin Residence SRL a pornit, la data de 17 ianuarie 2015, cu un capital social de 200 de lei, pentru a activa în domeniul închirierii și subînchirierii bunurilor imobiliare proprii sau închiriate.

De la Ministerul Finanțelor Publice, aflăm că SC Cașin Residence SRL avea, la sfârșitul primului an de activitate, active circulante de 561.779 de lei, nu a înregistrat cifră de afaceri, a avut cheltuieli de 8.987 de lei, pe care le-a înregistrat ca pierderi.

La sfârșitul anului 2016 însă, SC Cașin Residence SRL a acumulat active imobilizate total în valoare de 8.396.939 de lei, a înregistrat o cifră de afaceri de 777.583 de lei, a avut venituri totale de 880.450 de lei, făcând cheltuieli de 737.537 de lei și realizâd un profit net de 90.700 de lei.

Bilanțul contabil pe anul 2017 evidențiază active imobilizate totale de 8.225.340 de lei, a înregistrat o cifră de afaceri de 1.213.869 de lei, a avut venituri de 1.326.000 de lei, a cheltuit 890.582 de lei și a acumulat profit net de 385.081 de lei. Iar soții Grigorov au preluat compania cu active imobilizate totale la sfârșitul anului 2018 de 8.053.740 de lei, cu o cifră de afaceri de 1.254.209 lei și cu un profit net la sfârșitul exercițiului financiar al anului trecut de 575.457 de lei.

SC Cașin Residence SRL și-a scos la mezat, anul acesta, cel puțin un apartament în zona Domenii, mai exact pe strada Alexandru Constantinescu – strada pe care locuiește și fostul șef al ANAF Sorin Blejnar. Este vorba de un apartament într-un bloc nou construit, având două camere, cu o suprafață desfășurată de 60 de metri pătrați, pentru 108.000 de euro plus TVA.

Conform anunțului postat, rezultă că SC Cașin Residence avea spre ofertă apartamente de 2 și 4 camere, cu suprafețe cuprinse între 60 mp și 100 mp, care erau scoase la vânzare complet finisate, cu finisaje lux. SC Cașin Residence mai menționează și reținerea unui comision de 3% din valoarea tranzacțiilor imobiliare respective.

Anul acesta, compania preluată de soții Grigorov vindea, în zona Pieței Domenii, pe strada unde locuiește Sorin Blejnar, apartamente cu două camere, la prețul de 108.000 de lei. La care se adaugă TVA

Un milion de euro este valoarea tranzacției încheiate de rudele lui Dorin Cocoș pentru preluarea de la Maria Alexandra Grigorov a companiei, clădirii comerciale și a terenului din Centrul Vechi

 

×
Subiecte în articol: Dorin Cocos