x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Audit energetic, la Palatul Cotroceni, de 900.000 de lei

Audit energetic, la Palatul Cotroceni, de 900.000 de lei

de Ion Alexandru    |    13 Iul 2023   •   07:30
Audit energetic, la Palatul Cotroceni, de 900.000 de lei
Sursa foto: Hepta

Administrația Prezidențială scoate la licitație un contact de 900.000 de lei, pentru prestarea unui audit energetic complex la Palatul Cotroceni.

Vor fi expertizate toate cele 14.000 de corpuri de iluminat interioare și exterioare, precum și toate instalațiile care sunt utilizate la sediul Președinției, inclusiv instalația de irigare sau cea de circulare a apei la fântânile arteziene și la pârâul artificial existent. Conform caietului de sarcini, unul dintre scopurile realizării acestui audit este identificarea unor soluții de reducere a consumului de energie și a emisiilor de carbon. Asta, în condițiile în care, în luna aprilie, Administrația Prezidențială a încheiat cu Hidroelectrica un contract pentru curent electric de 50.000 de euro pe lună, timp de un an.

Administrația Prezidențială a publicat, pe SEAP, un nou anunț, care intră în sfera achizițiilor interesante cu care instituția condusă de Klaus Iohannis ne-a obișnuit în ultimul an. Mai exact, pe data de 26 iunie, Președinția a anunțat că vrea să contracteze servicii de realizare a unui audit energetic la Palatul Cotroceni, afacere pentru care este dispusă să plătească suma de 756.302,52 de lei fără TVA, adică 900.000 de lei cu tot cu TVA.

„Pentru a stabili și prioritiza oportunitățile de îmbunătățire a performanței energetice viitoare pentru clădirile și sistemele pe care le deservesc, este necesară efectuarea unui audit energetic complex pe întreg conturul energetic, o analiză energetică și sistematizarea datelor analizate. Serviciile de audit energetic complex pe întreg conturul energetic aflat în gestiunea Administrației Prezidențiale și analiza energetică sunt necesare pentru întocmirea unor rapoarte de specialitate privind consumurile de energie la toate locurile de consum. Rapoartele vor evidenția profilul de consum specific fiecărui loc de consum, vor evidenția tipurile de purtători de energie utilizați în activitatea curentă, prin interpretarea datelor de consum și se vor pregăti pachete de soluții și măsuri de reducere a consumurilor energetice, costurilor energetice, emisiilor de CO2, respectiv se vor calcula indicatorii financiari pentru investițiile propuse”, se arată în documentația de atribuire.

 

14.000 de becuri

 

Conform documentelor citate, scopul achiziției este acela de a se stabili soluțiile tehnico-economice de reabilitare, renovare și modernizare energetică „non-invazivă a clădirilor existente”, în ideea de a se utiliza „surse regenerabile de energie”.

Din caietul de sarcini care va sta la baza contractării acestui audit, rezultă că la Palatul Cotroceni vor fi luate la „puricat” toate instalațiile termice, instalațiile și echipamentele frigorifice, instalațiile și echipamentele de climatizare și ventilație, instalațiile și echipamentele specifice unor procese tehnologice (cum ar fi circularea apei la fântânile arteziene, la pârâul artificial, sistemul de irigații, instalația de degivrare, cuptoare, plite și echipamente audio-video), instalația de preparare a apei calde menajere, instalațiile de iluminat, instalațiile de alimentare cu apă potabilă sau cele de stingere a incendiilor.

Aflăm, totodată, din această documentație, că la Palatul Cotroceni, instalațiile de iluminat interioare și exterioare cuprind diverse corpuri de iluminat cu aproximativ 14.000 de surse de iluminat incandescente, fluorescente și cu LED.

În vederea contractării serviciilor de audit energetic, Administrația Prezidențială organizează o licitație deschisă, care va avea loc pe data de 31 iulie 2023.

 

Factură de 50.000 de euro pe lună, la curent

 

207.351,7 lei pe lună este suma pe care Administrația Prezidențială a negociat-o, direct, cu Hidroelectrica pentru energia electrică ce urmează să fie consumată de Palatul Cotroceni până în luna aprilie a anului viitor.  „Jurnalul”  a dezvăluit că, pentru primele patru luni ale anului în curs, instituția a plătit facturi de 50.000 de euro pe lună. Administrația Prezidențială a încheiat, în acest sens, un acord-cadru pentru furnizare de energie electrică la Palatul Cotroceni, dar și la o locație amplasată în Sibiu, pe strada Spătarului, pentru o perioadă de 12 luni, în intervalul cuprins între data de 1 mai 2023 și 30 aprilie 2024. Potrivit SEAP, atribuirea contractului a fost făcută fără publicarea prealabilă a unei invitații la o procedură concurențială de ofertare în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene și fără organizarea unei licitații deschise.

Afacerea a fost parafată la data de 27 aprilie 2023 și a fost făcută publică în 12 mai 2023, Președinția punând la bătaie un buget estimat la 2.708.431 de lei cu TVA, adică de 225.702,6 lei pe lună (46.061,8 euro), în vederea unei cantități estimate de energie electrică de 2.591,8 mWh. La procedura directă au fost primite două oferte, în cele din urmă acordul-cadru fiind atribuit companiei Speeh Hidroelectrica SA, pentru un cost final de 2.488.219,02 lei cu TVA, respectiv pentru 207.351,7 lei cu TVA pe lună (42.316,65 euro).

 

 

Altă cumpărătură: 27 de switch-uri de rețea, de 750.000 de lei

 

Iar seria achizițiilor la Președinție nu se oprește aici. Administrația Prezidențială a mai publicat, tot pe SEAP, în 7 iulie 2023, un anunț privind furnizarea unor echipamente de rețea active. Pentru această cumpărătură, a fost pusă la bătaie suma de 631.600 de lei fără TVA, respectiv de 751.604 lei cu TVA inclusă, bani de la bugetul de stat. 

Și în acest caz va fi organizată o licitație deschisă, termenul pentru depunerea ofertelor fiind stabilit pentru data de 16 august. Achiziția constă în 16 switch-uri de rețea cu 24 de porturi Poe și accesorii și în 11 switch-uri de rețea cu câte 48 de porturi Poe și accesorii.

Administrația Prezidențială precizează, în documentația de licitare, că, „urmare a dezvoltărilor tehnologice alerte din ultimii ani în domeniul IT&C, va depinde din ce în ce mai mult de tehnologiile implicate pentru îmbunătățirea activităților îndreptate spre realizarea obiectivelor sale instituționale privind specificul activităților președintelui României”.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×