Gheorghe Ştefan, zis Pinalti, fostul primar PDL al Municipiului Piatra-Neamţ, este unul dintre cei mai apropiaţi oameni ai Elenei Udrea. Această relaţie s-a consolidat, spun procurorii, în peri-oada în care operaţiunea fraudelor din afacerea „Microsoft” se derula nestingherită de vreo anchetă penală. Gheorghe Ştefan este, în prezent, trimis în judecată în trei dosare penale instrumentate de DNA: „Microsoft”, „Giga TV” şi, ultimul, „Poşta Română”.
Prejudiciile în aceste dosare sunt uriaşe. În mod ciudat, procurorii au instituit sechestru doar pe un apartament situat într-un cartier periferic al Capitalei, a cărui valoare nu va putea acoperi nici a zecea parte din această pagubă. Asta în timp ce anchetatorii ignoră cu desăvârşire adevăratul imperiu pe care Gheorghe Ştefan l-a dezvoltat, prin intermediul celor doi copii ai săi, Giorgiana şi Gabriel.
Oana Stancu Zamfir a dezvăluit, în cadrul emisiunii „Exces de Putere”, modul în care fiica lui Pinalti, Giorgiana, şi-a mutat afacerile la Nisa, pe Coasta de Azur, unde a intrat puternic în zona business-ului imobiliar. „Jurnalul Naţional” reface, astăzi, caracatiţa societăţilor din ţară ale copiilor fostului primar din Piatra-Neamţ, reţea prin care Pinalti a prosperat ca patron din umbră.
Achiziţii necuvenite de la ANL
În dosarul „Microsoft”, în care Gheorghe Ştefan este acuzat că ar fi primit o şpagă de 4 milioane de euro de la Dorin Cocoş, procurorii au instituit, potrivit unor surse, sechestru asigurător pe un apartament al lui Pinalti. Acesta este situat într-un cartier ANL construit de societatea Concas SA Buzău, pe care fostul primar l-a achiziţionat în 2007, cu toate că legea favoriza, cel puţin teoretic, persoanele cu vârsta de până în 35 de ani să se califice la o astfel de achiziţie. Gheorghe Ştefan s-a aflat chiar şi în vizorul Agenţiei Naţionale de Integritate, pentru că acesta a „uitat” să menţioneze această proprietate în declaraţia de avere. Locuinţa despre care vorbim este un apartament tip duplex, situat la etajul 1 şi la mansarda unei vile. Valoarea de piaţă a acestei proprietăţi nu poate depăşi, astăzi, suma de 100.000 de euro, ceea ce este departe de a acoperi prejudiciul calculat de DNA în dosarul „Microsoft”.
Cum îşi pune averea la adăpost
Anchetatorii par să ignore cu desăvârşire proprietatea impunătoare pe care Gheorghe Ştefan o deţine în strada Uranus, din Municipiul Piatra-Neamţ. Imobilul, achiziţionat de Pinalti în anul 1994, împreună cu soţia sa, Elena, este compus din parter şi etaj, are o suprafaţă utilă de 590 metri pătraţi, la care se adaugă o anexă de 43,7 metri pătraţi. Însă Gheorghe Ştefan şi-a adăpostit adevărata avere pe numele celor doi copii ai săi. Mai exact, imperiul lui se ascunde în spatele firmelor controlate de Giorgiana şi Gabriel Ştefan, care au dezvoltat, împreună cu persoane importante astăzi la nivel politic, o adevărată reţea de afaceri construcţiilor, al imobiliacare activează în domeniul relor, al mass-media, al energiei electrice sau al leasingului.
Familia Ştefan deţine nu mai puţin de 19 companii. Cifra de afaceri a acestor firme se ridică, începând cu anul 2009 şi terminând cu anul 2014, ultimul bilanţ publicat pe site-ul Ministerului de Finanţe, la peste 121,5 milioane de lei.
Afacerea Tehnoutilaj, paravanul perfect
Una dintre afacerile penale ale lui Gheorghe Ştefan, trecută pe numele copiilor, se numeşte SC Tehnoutilaj SA. În 2006, acţionariatul companiei era compus din soţii Gheorghe şi Elena Ştefan, tată lui Pinalti, Vasile, Victor Popa, Vasile Vicol şi Ana Chirilov. În 21 decembrie 2006, fiul fostului edil din Piatra-Neamţ, Gabriel Ştefan, preia acţiunile de la părinţii şi bunicul său. În anul 2009, ceilalţi trei acţionari părăsesc, la rândul lor, societatea, în favoarea surorii lui Gabriel Ştefan, Giorgiana. Astfel încât copiii lui Pinalti ajung să controleze în exclusivitate compania.
SC Tehnoutilaj SA a fost folosită de familia lui Pinalti pentru a stoarce bani de la stat. În intervalul 13 iulie 2007 – 25 martie 2010, firma în cauză a câştigat şase contracte, fie direct, fie în consorţiu cu alte companii, în valoare de 35,53 milioane de lei cu TVA. Tehnoutilaj a prestat lucrări pentru primăriile comunelor Ştefan Cel Mare, Gherăeşti, Brusturi şi Gircina, toate din judeţul Neamţ, lucrările fiind finanţate din fonduri europene. Alte două contracte au fost atribuite de CET Govora.
Acuzaţii dintre cele mai grave
Tehnoutilaj SA, care, între timp, şi-a schimbat numele în Strong Montaj SA, i-a adus lui Gheorghe Ştefan un prim dosar penal instrumentat de DNA. Procurorii l-au trimis în judecată pe fostul primar, în data de 23 decembrie 2014, pentru operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia, în scopul obţinerii de bani, bunuri sau foloase necuvenite. Odată cu Gheorghe Ştefan au mai fost trimise în judecată firmele Best GSG SRL, SC GIGA Star SRL, SC Euromedia TV SRL şi SC Sonic Media SRL, toate controlate de copiii lui Pinalti şi toate pentru spălare de bani. Procurorii susţin că, începând cu anul 2009, Gheorghe Ştefan a adminstrat din umbră SC Strong Montaj SA (fosta Tehnoutilaj SA), folosindu-se de copiii săi, perioadă în care compania a încheiat şi executat contracte vizând ralizarea unor lucrări cu diferiţi clienţi şi a achiziţionat bunuri şi servicii.
„O parte din aceste sume de bani Neamț, finanțate conform HG 577/1997. Pentru asigurarea alocării de fonduri bănești și pentru finanțarea cu prioritate a lucrărilor din care obținea sume de bani necuvenite, în perioada 2010-2012, Gheorghe Ștefan s-a folosit de autoritatea şi de influența conferite de funcția de conducere deținută într-un partid, intervenind la funcționari din cadrul MDRT şi al Consiliului Județean (CJ) Neamţ. Pentru a controla modul de repartizare a banilor alocați de la bugetul de stat, Gheorghe Ștefan a susținut o anumită persoană să ocupe funcția de consilier personal al președintelui Consiliului Județean Neamț. Acesteia i s-a permis să completeze listele comunicate MDRT cu date indicate de Gheorghe Ștefan. Procedându-se astfel, în perioada 01.01.2010 - 01.02.2014, au fost scoşi din SC Strong Montaj SA şi au fost supuşi unui proces de spălare a produsului infracţiunii 4.414.221,28 lei (aproximativ 1 milion euro)”, se mai arată în rechizitoriu.
Şi-a cedat părţile sociale către un membru al familiei
O altă afacere cu energie în care este „băgat” fiul lui Pinalti se numeşte SC Stock Energy SRL. Compania a aparţinut unui anume Ciprian Nistor şi unei alte firme controlate de acesta, Interlux SRL Piatra-Neamţ. În 14 iunie 2013, Interlux a cesionat acţiunile către Nistor, având loc şi o majorare de capital făcută de Gabriel Ştefan, în cele din urmă fiul lui Pinalti ajungând să deţină jumătate din acţiunile firmei. În aprilie 2015, acţionariatul s-a mărit cu aportul unui anume Ene Corneliu, iar în data de 2 octombrie, prin majorare de capital, în societate a intrat… bunica pe linie maternă a lui Gabriel Ştefan, Emilia Savu. La data de 26 octombrie 2015, fiul lui Pinalti i-a cesionat bunicii tot pachetul de 50% din acţiuni, părăsind firma.
Giorgiana Ştefan a fost şi beneficiara unei despăgubiri de la ANRP, într-un dosar de cumpărare de drepturi litigioase
Deşi deţine o casă impunătoare, anche-tatorii au decis, cel puţin până acum, să recupereze prejudiciul uriaş din dosarele fostului primar de Piatra-Neamţ dintr-un apartament ANL
Oficial, Gheorghe Ştefan mai deţine astăzi acţiuni la SC Ceahlăul SA, compania care patronează clubul de fotbal Ceahlăul Piatra-Neamţ, dar şi părţi sociale la compania Prod Agro SA.
Alina Gorghiu, parteneră în firmele din energie
Gheorghe Ştefan şi-a plasat, strategic, copiii şi în afacerile cu energie. Atât în afaceri private, cât şi în afacerile statului. În 6 aprilie 2009, fiica sa, Giorgiana Ştefan, a fost numită în AGA a Acţionarilor Societăţii de Formare a Energeticienilor din România FORMENERG SA. În anul 2005, Gheorghe Ştefan a intrat, prin intermediul fiului său, Gabriel, în afaceri private cu energie. Mai exact, mezinul a fost cooptat în acţionariatul fostei societăţi Mec Media SRL, redenumită SC Green Energy SRL. Din structura acţionariatului, alături de Gabriel Ştefan, au făcut parte alte patru persoane, fiecare cu câte un pachet de 20% din acţiuni.
Acestea erau Alina Ştefania Gorghiu, actualul co-preşedinte al PNL, Eduard Marius Ciucu, Andrei George Ursărescu şi Alin Roman. În data de 30 septembrie 2005, Alina Gorghiu a cesionat acţiunile către un anume Alexandru Petrişor Drăgoiu, părăsind firma. Ultima notificare referitoare la SC Green Energy a avut loc în anul 2008, după un lung şir de schimbări ale acţionariatului, timp în care au intrat şi ieşit din firmă mai mulţi acţionari.
În prezent, compania este deţinută de Gabriel Ştefan, Eduard Marius Ciucu şi offshore-ul cipriot Scucci Limited. În 2007, Green Energy SRL a intrat în structura acţionariatului companiei SC Global Logistics Services SRL, alături de Lucian Bădescu (fiul lui Dumitru Badescu, general SRI, şef al UM 0146 contraspionaj economic), Gabriel Ştefan şi un alt offshore cipriot, Altaria Research Limited. Ulterior, Global Logistics Services a fost preluată cu totul de compania cipriotă.