x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete „Băieții deștepți din spațiu” fac România de râsul Terrei. Întânire de gradul III cu 80 de milioane de euro

„Băieții deștepți din spațiu” fac România de râsul Terrei. Întânire de gradul III cu 80 de milioane de euro

de Robert Veress    |    28 Mar 2013   •   21:15
„Băieții deștepți din spațiu” fac România de râsul Terrei. Întânire de gradul III cu 80 de milioane de euro
Sursa foto: Astronauții Robert Thirsk - Canada (stânga), Frank de Winne - Belgia (dreapta) și Roman Romanenko - Rusia, la o conferință de presă în Moscova, mai 2009
Tara noastra s-a lansat in cucerirea spatiului cosmic cu o institutie numita pe romaneste Agentia Spatiala Romana si prescurtata englezeste ROSA (Romanian Space Agency). Ea este tartorul activitatilor interne in domeniu si reprezentanta Guvernului Romaniei - in cele internationale. Ce a realizat pana acum?

De rasul Terrei
ROSA are in palmares doua misiuni care presupuneau desprinderea de Terra a unui obiect.
În cea mai cunoscuta, s-a pierdut pe orbita terestra primul satelit romanesc, Goliat. De fapt, primul picosatelit, cu latura de 10 centimetri, cumparat din strainatate, asamblat in Romania sub directa supraveghere a ROSA, echipat cu baterii chinezesti, lansat cu o racheta europeana si transformat urgent in deseu spatial. Misiunea este considerata si acum un succes de conducerea Agentiei Spatiale Romane – care sfideaza patriotic performanta unor studenti unguri care, in aceeasi misiune cu Romania, au trimis un satelit similar care a functionat perfect.
Al doilea „succes”, de același calibru, dar mai putin cunoscut, este sprijinirea unei echipe care a lansat racheta romaneasca de 10 centimetri diametru. Ea a reusit sa nu explodeze decat la aproape o secunda de la lansare. Misiunea incheiata brusc si zgomotos nu l-a impiedicat pe seful ROSA - doctor Marius-Ioan Piso - sa ne explice, anul trecut, ca rachetele spatiale sunt o joaca de copil: "Pui trei din astea (trepte de racheta, probabil n.n.) una dupa alta si cu astea trei, cu 100 de kilograme acolo, lansezi pe o orbită joasa fara probleme".

Instalatia de lansare a milioanelor
Misiunile care se desfasoara pe Terra, la sediul Agentiei Spatiale Romane, nu sunt mai putin spectaculoase. Aici se aleg castigatorii unui program cu denumire astronomica: Programul de Cercetare, Dezvoltare si Inovare – Tehnologie Spatiala si Cercetare Avansata STAR. Palpitatiile vin de la suma data de Romania pe mana ROSA pentru finantarea acestor proiecte spatiale: 364.180.000 lei, adica peste 80 de milioane de euro.
Primele 60 de milioane de lei s-au dus deja, in toamna, la prima selectie.
Felul in care se impart banii i-ar umple de invidie si pe regii asfaltului. Lumea super-specialistilor care duc faima Romaniei in cosmos fiind, fireste, mica, s-a ajuns la urmatoarea intamplare: Agentia Spatiala Romana, condusa de 9 ani de dl. Marius-Ioan Piso, a dat bani Institutului de Stiinte Spatiale, care il are in conducere pe dl. Marius-Ioan Piso.
L-am intrebat pe dl. Piso:
„Dumneavoastra va aflati si in conducerea Institutului de Stiinte Spatiale. Acesta a castigat finantari pentru 10 proiecte. Nu considerati ca va aflati intr-o situatie de incompatibilitate, ca autoritate decizională (director de program), respectiv beneficiar al proiectelor?”
Iata raspunsul:
„Evaluarea s-a făcut urmând principiul imparțialității și al evitării conflictelor de interese în baza unei grile de evaluare, aprobată de A.N.C.S. Selecția proiectelor câștigătoare s-a făcut pe baza evaluării realizate de experții evaluatori, asupra cărora comitetul de program, în conformitate cu legislația în vigoare, nu a exercitat nici o influență. Relevant pentru o organizație participantă este rata de succes măsurată prin numărul de proiecte câștigate raportat la numărul de propuneri de proiecte depuse, în cazul Institutului de Științe Spațiale ea fiind de 50%, echivalentul a unui proiect câștigat din două propuneri depuse. Pachetul de informații nu a impus nicio restricție cu privire la numărul de propuneri de proiecte ce pot fi depuse de o organizație”.

Cum lucreaza „Baietii destepti din Spatiu”
Prima observatie este ca dl. Piso s-a mentinut la un an lumina de raspunsul la intrebarea: Daca esti si in conducerea aluia care da banii si in conducerea aluia care ii primeste, este sau nu incompatibilitate?
Cand, insa, seful ROSA vorbeste de succes, poti da peste lucruri foarte interesante – tinand cont ca si pierderea in Spatiu a lui Goliat a fost declarata un succes. Deci, cui datoreaza „rata de succes” Institutul de Stiinte Spatiale al d-lui Piso si celelalte organizatii care si-au impartit 60 de milioane de lei, in toamna?
Din raspunsurile sefului ROSA, pe care le puteti citi mai jos, reies urmatoarele:
1.      Nimeni nu stie cine sunt oamenii care admit sau resping proiecte din noul program spatial al Romaniei
2.      Ei au fost alesi de ROSA din propria baza de date dar numele lor nu au fost publicate nici dupa jumatate de an
3.      Nefiind publicate, suntem condamnati sa credem ca a fost vorba de un „juriu” format din 50% experti internationali si ca au o expertiza stiintifica demonstrata cuiva si cumva
4.      E legal sa fii si evaluator si candidat, cu conditia sa nu evaluezi proiecte pe aria ta tematica!
Modul de operare ar putea fi considerat scandalos la orice licitatie de asfaltare, dar nu si in cazul proiectelor de cercetare – cum sunt cele Spatiale, pe care Romania cheltuieste 80 de milioane de euro.
Chiar legea vine sa dea o mana de ajutor „Baietii destepti din Spatiu”: ea permite evaluatorilor sa cunoasca ofertantii, inclusiv la evaluarea ofertei tehnice, iar proiectele sunt alocate acestora in vederea evaluarii dupa bunul plac al autoritatii.
Nu numai ca Agentia Spatiala Romana (ROSA) refuza sa dezvaluie cine sunt misteriosii experti care aproba programele spatiale finantate de Romania si modul in care i-a ales, dar deciziile lor nu pot fi nici atacate. Absurdul este pe masura sumelor uriase puse la bataie: candidatilor li se permite sa conteste doar viciile de procedura. Fireste, procedura nu este comunicata!
 
Cererea adresata ROSA și Raspunsurile directorului Agentiei Spatiale Romane
 
Domnule Presedinte Marius Ioan Piso,
Va rugam sa aduceti urmatoarele clarificari legate de modul în care ați organizat Competitia pentru proiecte de cercetare – dezvoltare – inovare (Competitia C1 – 2012) din cadrul Programului de Cercetare – Dezvoltare – Inovare pentru Tehnologia Spatiala si Cercetare Avansata (STAR):
 
INTREBARE: Considerati ca ati respectat dispozitiile HG nr. 475/2007, art. 8 (5) și art. 47 (1)? Unde este publicata lista expertilor folositi la evaluarea proiectelor depuse in cadrul competitiei? În cazul in care lista nu este disponibila online, va rugam sa ne-o remiteti prin email.
RASPUNS: Competiția C1 2012 din cadrul Programului STAR s-a realizat în conformitate cu toate prevederile legale. Conform HG nr. 475/2007 cu modificările și completările ulterioare, Art. 8, par. (5), lista experților folosiți pentru evaluarea proiectelor din competiția din 2012 va fi publicată pe parcursul anului următor (2013), pe site-ul A.N.C.S.
 
INTREBARE: Cum au fost desemnați expertii evaluatori? Care au fost, concret, procedurile și criteriile de selectie a acestora?
RASPUNS: Experții evaluatori au fost selectați din bazele de date cu experți evaluatori pentru programele naționale de cercetare-dezvoltare Aerospațial și Securitate, programe coordonate de Agenția Spațială Română, baze de date avizate de ordonatorul principal de credite, precum și din bazele de date cu experți evaluatori ale A.N.C.S. pe criterii de competență tehnico-științifică demonstrată — experți recunoscuți internațional conf. HG 475 art. 8 paragraful (4). Experții care au răspuns pozitiv solicitării au semnat un contract de confidențialitate și imparțialitate privind activitatea de evaluare desfășurată.
 
INTREBARE: Care au fost procedurile de alocare a proiectelor catre evaluator?
RASPUNS: Urmând procedurile de bună practică utilizate la nivel internațional conform HG nr 475/2007,experții au fost împărțiți pe grupe în funcție de ariile de specialitate pe care le-au declarat anterior în scris și, în funcție de expertiza tehnico-științifică a acestora li s-au alocat proiecte a căror evaluare s-a făcut online. Repartizarea proiectelor s-a făcut și ținând cont de evitarea oricărui conflict de interese.
 
INTREBARE: Care este ponderea expertilor din strainatate, selectati din celelalte state membre ale Uniunii Europene sau din statele membre ale Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica?
RASPUNS: Ponderea experților străini pentru fiecare proiect în parte a fost de minimum 50% — în conformitate cu prevederile legale la data desfășurării competiției.
 
INTREBARE: Dumneavoastra va aflati si in conducerea Institutului de Stiinte Spatiale. Acesta a castigat finantari pentru 10 proiecte. Nu considerati ca va aflati intr-o situatie de incompatibilitate, ca autoritate decizională (director de program), respectiv beneficiar al proiectelor?
RASPUNS: Evaluarea s-a făcut urmând principiul imparțialității și al evitării conflictelor de interese în baza unei grile de evaluare, aprobată de A.N.C.S. Selecția proiectelor câștigătoare s-a făcut pe baza evaluării realizate de experții evaluatori, asupra cărora comitetul de program, în conformitate cu legislația în vigoare, nu a exercitat nici o influență. Relevant pentru o organizație participantă este rata de succes măsurată prin numărul de proiecte câștigate raportat la numărul de propuneri de proiecte depuse, în cazul Institutului de Științe Spațiale ea fiind de 50%, echivalentul a unui proiect câștigat din două propuneri depuse. Pachetul de informații nu a impus nicio restricție cu privire la numărul de propuneri de proiecte ce pot fi depuse de o organizație.
 
INTREBARE: Considerati ca fostii angajati ROSA pot participa la competitia in care ROSA este autoritate contractanta, chiar si in conditiile in care ii folositi in situatiile de reprezentare a institutiei (ROSA) in relatia cu terti (ex. Interviuri de presă)?
RASPUNS: Foști angajați ai ROSA au libertatea să-și desfășoare activitatea profesională neîngrădit atâta timp cât nu este încălcată nicio clauză de confidențialitate sau orice altă prevedere în vigoare a contractului pe care l-au avut. În cercetare se finanțează idei științifice ale căror rezultate aparțin cercetătorilor, nu autorității finanțatoare (când nu este prevăzut altfel în contract), astfel că întotdeauna cercetătorul va fi cel mai în măsură să comunice despre proiectele pe care le-a desfășurat.
 
INTREBARE: De asemenea, va rugam sa clarificati si situatia consemnata in anul 2007, cand, in cadrul Programului 4 – Parteneriate in domenii prioritare – component al Planul National de Cercetare, Dezvoltare si Inovare II, ati participat, personal, la procedura de atribuire, atat in calitate de expert examinator al Programului PN II, cat si in calitate de director al unui proiect candidat si declarat castigator, PLURIBUS in cadrul PN II.
RASPUNS: În cadrul programul Parteneriate PNCDI II, condus de Centrul de Management Programe, în prezent desființat și înlocuit de UEFISCDI, am participat la competiție ca director de proiect pe aria tematică Spațiu și Securitate, în timp ce, în calitate de expert evaluator am participat la procedura de evaluare, nu de atribuire, pe cu totul alte arii tematice. Selecția mea ca expert evaluator s-a făcut deoarece mă aflu în baza de date CNCSIS, conducerea de program asigurându-se că nu au fost conflicte de interese și urmând toate procedurile în vigoare.

×