Pe data de 23 februarie, sub titlul „Corupția, măsurată pe ultima uliță a Bucureștiului. O asfaltare furată 100%”, cotidianul Jurnalul publica un material în care dezvăluia debandada care există la nivelul Administrației Străzilor din cadrul Primăriei Generale a Capitalei. Intrarea Șimleu, o străduță din Sectorul 5 al Bucureștiului apare în scripte ca fiind complet asfaltată, deși ea nu a văzut un metru de asfalt. „M-au plimbat de la Ana la Caiafa, aruncă vina de la unii la alţii, în timp ce noi, aici, intrăm în noroi până la glezne după fiecare ploaie. Cineva însă a încasat banii pentru asfaltarea străzii fără să facă nimic, după ce un altcineva a făcut recepţia lucrărilor cu ochii închişi şi buzunarele larg deschise”, ne spunea, la începutul anului, nea Mitică, unul dintre cei mai vechi locuitori ai străzii. Încercarea de a dezlega misterul din jurul asfaltării în acte a acestei străzi s-a soldat până acum cu un eșec, din cauza conducerii Administrației Străzilor, care a refuzat să răspundă solicitării oficiale formulate de Jurnalul.
În urma sesizărilor primite de la locuitorii străzii Intrarea Șimleu, am adresat o solicitarea celor de la Administrarea Străzilor, în care le ceream să ne comunice următoarele: din ce an figurează Intrarea Șimleu ca fiind asfaltată, ce companie a executat lucrarea și cât a costat, când s-a făcut recepția lucrărilor și de către cine a fost semnată recepția. Solicitarea a fost înregistrată cu nr. 7299/15.02.2021 și, deși au trecut mai bine de trei luni de atunci, Administrația Străzilor nu s-a deranjat să ne comunice aceste informații.
Pe hârtie, strada apare asfaltată
Reamintim că, potrivit unui document aflat în posesia cotidianului Jurnalul, Intrarea Şimleu figurează ca fiind intrată într-un program de asfaltare, alături de alte 12 străzi în urmă cu mai bine de 10 ani, iar în anul 2011 proiectul fusese realizat în proporţie 40%. În document se precizează că Administraţia Străzilor mai avea de plătit pentru finalizarea lucrărilor suma de 12.520.829,57 de lei, cu TVA. În legătură cu această asfaltare fictivă, locuitorii străzii au făcut în repetate rânduri sesizări, dar singurul răspuns primit a fost că se cercetează. Deși se cercetează de ani, cei de la Administrația Străzilor nu au venit încă cu un răspuns. În tot acest timp însă, locuitorii Intrării Șimleu se afundă în noroaie la fiecare ploaie. Se spune că speranța moare ultima, dar locuitorii acestei străzi spun că nu mai au puterea să spere, după ce au fost mințiți atâția ani.
Nimeni nu știe de ce aparține de Administrația Străzilor
Intrarea Șimleu mai ascunde însă un mister. Deși este o străduță secundară, care se și înfundă, ea ar fi trebuit să aparțină de Primăria Sectorului 5 al Capitalei, și nu de Administrația Străzilor, care administrează arterele bucureștene traversate de traseele autobuzelor sau tramvaielor Societăţii de Transport Bucureşti (STB). Nici acest mister nu poate fi dezlegat de autoritățile locale, deși el dăinuie de zeci de ani. Primarul Sectorului 5, Piedone, s-a oferit să preia în administrarea această stradă și să vină cu marea asfaltare, dar până acum nu s-a concretizat nimic, spre disperarea locuitorilor.
„De ani de zile ne plimbă de la unii la alții, dar în final nimeni nu face nimic. Nici nu mai știm cui să ne adresăm. Primăria de sector spune că strada nu este la ea, cum ar fi normal, iar cei de la Administrația Străzilor ne trimit la plimbare de fiecare dată când mergem în audiență la ei, cerându-le să ne rezolve problema. Prin martie-aprilie o vecină a fost din nou în audiență la Administrația Străzilor, la directorul interimar de aici. Știți ce i-a spus? Că nu are bani nici să asfalteze o groapă și este depășit de situație. I-a spus, în schimb, că încearcă să dea această stradă înapoi la primăria de sector, dar pentru asta trebuie o hotărâre de Consiliu General al Primăriei Capitalei. Când se va emite acest act, Dumnezeu cu mila. Așteptăm, altceva ce putem noi să facem? Singurul nostru drept, pentru care plătim taxe și impozite, este să ne afundăm în noroi până la genunchi de fiecare dată când plouă. Nici nu zici că locuim într-un oraș”.