Directorul FBI, Rober Mueller, a vizitat pe 14 noiembrie Bucureştiul. Şi-a dat întâlnire cu preşedintele Băsescu, prim-ministrul Tăriceanu, şeful SRI, George Maior, fostul şef SIE Claudiu Săftoiu, procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, fostul ministru al Justiţiei Monica Macovei şi Vasile Blaga, fost ministru al Internelor.
Tema discuţiilor a fost cooperarea bilaterală în ceea ce priveşte corupţia, crima organizată, infracţiunile informatice, traficul de persoane şi terorismul.
În timpul vizitei, Mueller a observat îngrijorările legate de influenţa mafiei ruse în România.
Discuţia cu preşedintele Băsescu a durat jumătate de oră, timp în care Mueller a mulţumit României pentru cooperare. În schimb, Băsescu a precizat că şi din punctul lui de vedere relaţia cu FBI ar trebui să fie extinsă, subliniind că: "Ar dori să vadă prezenţa FBI în România la fel de puternică precum cea a CIA". Totodată, Băsescu l-a asigurat pe directorul FBI că în Poliţie există mai puţină corupţie şi, prin urmare, partenerii americani pot avea încredere în cei români.
Dacă Băsescu dorea o prezenţă mai puternică a FBI în România, Tăriceanu s-a arătat extrem de surprins atunci când directorul FBI i-a spus că 90% din infracţiunile informatice pe e-bay au originea în România. Surpriza lui Tăriceanu a fost confirmată de Mihnea Constantinescu, pe atunci şeful cancelariei, într-o discuţie ulterioară cu Mueller. Tăriceanu a spus că el este foarte preocupat de presiunea grupărilor criminale din fosta Uniune Sovietică ce operează şi în România, citând domeniul energiei, sectorul aluminiu în particular.
Punctul culminant al vizitei a fost întâlnirea cu Monica Macovei, fostul ministru al Justiţiei. În declaraţia de presă al lui Mueller, care a fost transmisă pe scară largă la tv, s-a subliniat suportul Statelor Unite faţă de eforturile anticorupţie ale lui Macovei. Nota celui care a întocmit adresa arată că "acest spectacol public pentru sprijinirea lui Macovei a fost oportun, pentru că legislatorii români se opun încercărilor lui Macovei de a limita corupţia, fapt evidenţiat de opoziţia faţă de crearea Agenţiei Naţionale de Integritate. Macovei l-a informat pe directorul FBI despre dificultatea de a înfiinţa instanţe speciale pentru cazurile de corupţie legate de oficiali guvernamentali şi pentru cele de crimă organizată.
În întâlnirea cu procurorul general al României, Mueller a sugerat că o metodă esenţială de a aborda corupţia o reprezintă capacitatea de a intercepta telefoanele şi abilitatea legală de a le folosi în instanţă. Un alt moment important al vizitei a fost considerat întâlnirea cu şefii SRI şi SIE.
George Maior a subliniat că integrarea României în UE va necesita "câteva adaptări" în relaţia cu Statele Unite, dar "relaţia specială" cu SUA va continua să fie o prioritate a României. Maior a mai subliniat că "influenţa şi interesele tot mai mari ale Rusiei în România" reprezintă prioritatea internă de top în următorii ani, în special în domeniul energetic. Mueller l-a sfătuit pe şeful SRI că interceptările trebuie să poată fi folosite în instanţă, precizând că tendinţa europeană este de a folosi interceptările numai pentru serviciile de informaţii, pe când procurorii americani nu-şi pot imagina făcându-şi treaba fără ca aceste dovezi importante să nu fie folosite în instanţă. Adjunctul lui Maior a adăugat că SRI are ca scop dezvoltarea unui program de folosire a agenţilor SRI sub acoperire în cooperare cu SIE şi procurori. El a mai precizat că această chestiune nu funcţionează încă, deşi este prezentă în legislaţie şi că un ajutor FBI ar fi binevenit, mai ales că acest program va fi esenţial pentru contracararea influenţei Rusiei, a crimei organizate şi a terorismului. Mueller a declarat că FBI ar fi bucuros să ajute România în a dezvolta agenţi sub acoperire. La SIE, Mueller a mulţumit lui Săftoiu pentru suportul din Irak şi Afganistan, dar a avertizat că suportul României pentru SUA nu a scăpat atenţiei grupărilor teroriste ca Al-Qaeda. Mueller şi-a exprimat îngrijorarea că teroriştii vor încerca să ajungă în Europa via România. Săftoiu i-a spus directorului FBI că Rusia rămâne cea mai mare şi imediată ameninţare în creştere atât în ceea ce priveşte economia României, cât şi din punct de vedere al controlului pieţei de energie. Mueller a menţionat că în ceea ce priveşte achiziţionarea RAFO de oligarhul rus Mikhal Cernoy, FBI va oferi informaţii despre Cernoy pentru a ajuta România să ia "măsuri politice dure". Săftoiu a mai precizat că o altă companie, OMV, ar putea să-şi vândă acţiunile pe care le deţine în OMV-Petrom către companii ruseşti.
Citiţi toate articolele Wkileaks România - Jurnalul Naţional