x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Blejnar, capo di tutti capi. Fostul şef al ANAF este cercetat de DNA pentru instigare la evaziune fiscală

Blejnar, capo di tutti capi. Fostul şef al ANAF este cercetat de DNA pentru instigare la evaziune fiscală

de Gabi Golea    |    22 Mai 2012   •   19:12
Blejnar, capo di tutti capi. Fostul şef al ANAF este cercetat de DNA pentru instigare la evaziune fiscală

Fostul sel al ANAF, Sorin Blejnar, este cercetat penal, alaturi de ex-seful sau de cabinet Codrut Marta, pentru instigare la evaziune fiscala. Blejnar apare in acest dosar ca protector al celei mai mari retele de contrabanda cu motorina si benzina, potrivit informatiilor RTV. Capul retelei este Attila Peter Racz, unul dintre cei mai prolifici importatori de petrol la negru din Romania, despre care presa a scris ca are legaturi si cu mafia italiana. Afacerile suspecte ale lui Racz au intrat inca din 2010 in atentia procurorilor anticoruptie, insa DNA a dispus abia in decembrie 2011 trimiterea in judecata a petrolistului oradean, pentru constituirea unui grup infractional organizat, instigare la evaziune fiscala si trafic de influenta. Legatura dintre Blejnar si Racz se tinea prin Codrut Marta, care era la data respectiva seful de cabinet al lui Sorin Blejnar. Presa a obtinut si stenograme din dosar in care Blejnar a discutat despre cum sa se faca evaziune fiscala. Denuntatorul este un om de afeceri, Vlad Constantin, care a recunoscut intr-o interventie telefonica la Romania TV ca l-a denuntat pe fostul sef al ANAF dupa ce Attila Peter Racz l-ar fi amenintat in numele lui Sorin Blejnar. Fostul sef al ANAF a negat aceste acuzatii si a spus ca este nevinovat.

Potrivit comunicatului Directiei Nationale Anticoruptie, alaturi de Racz au mai fost trimise in judecata la 20 decembrie 2010 alte 14 persoane, printre care si bihoreanca Stroie Carmen, sef laborator la Ecodiesel, in sarcina careia s-au retinut infractiunile de aderare la un grup infractional organizat si complicitate la favorizarea infractorului. Potrivit rechizitoriului, Racz Peter Attila (seful gruparii), fratii Livadariu Ion si Stelian si Costache Dumitru au constituit un grup infractional organizat in vederea savarsirii de infractiuni de evaziune fiscala in domeniul produselor petroliere, ce au avut drept consecinta prejudicierea bugetului de stat cu peste 20 de milioane de euro. In demersul lor, acestia au folosit antrepozitul fiscal al TEXAS GRUP Slobozia, intreaga activitate fiind realizata prin persoane interpuse, cu un nivel de scolarizare redus si fara pregatire in elaborarea unor operatiuni comerciale in care sunt rulate sume de ordinul milioanelor de euro. Mecanismul viza, in esenta, comercializarea de motorina tip Euro 5 fara plata accizelor.

Legaturi vechi
Sorin Blejnar si Atilla Racz au mai fost anchetati de DNA si in 2008. Blejnar a fost acuzat atunci ca prin Racz Atilla percepea mita pentru fiecare cisterna cu motorina care intra in tara, legal sau ilegal. La acea vreme, Blejnar era adjunctul sefului de la Garda Financiara, structura centrala. In vara lui 2011, seful sectiei de combatere a coruptiei, Lucian Papici, a infirmat ordonanta de neincepere a urmarii penale din 2009 si a deschis un nou dosar. Deocamdata nefinalizat. Potrivit unor surse judiciare, inca din vara anului 2010 Blejnar a mai fost cercetat si pentru protejarea contra cost a unor grupari specializate din Brasov in contrabanda cu petrol si evaziune fiscala. Concluziile preliminare ale investigatiilor, consemnate in dosar erau foarte ingrijoratoare. "Din esalonul de coducere si consiliere face parte si seful ANAF, Sorin Blejnar, zis Nasul Mare, care, in schimbul prestatiilor si intevetiilor la autoritatile competente din teritoriu (autorizari antrepozit fiscal, variante de evaziune, declarare fictiva a livrarilor intracomunitare, contracte de management, inchiriere), ar fi pretins 3 milioane de euro, suma ce urmeaza sa-i fie virata intr-un cont la o banca din strainatate".


Stenograma convorbirii dintre afaceristii Racz si Constantin
Racz: Mai, tata, tu ai facut o greseala, nu stiu ce ai vorbit de el.
Vlad Constantin: De cine?
Racz: De omu’ de cine vorbim. N-are, nu mai vorbim numele lui...
Vlad Constantin: A... de Sorin? Asa.
Racz: Ai vorbit prostii. Ca-l termini tu, ca-l dai tu jos.
Vlad Constantin: Ba, m-au enervat aia la control atunci, ma.
Racz: Stiu, tata, da’ ai zis, ai vorbit prostii si s-a enervat lumea (...)
Vlad Constantin.: Si nu putem sa cadem la pace, asa cum ai zis cu el?
Racz: Ba da, ma, putem, da’ ...a ... Deci, ca sa te lase el in pace, da, asta se poate. (...)
Vlad Constantin: Pai, si cum facem cu asta, cu Sorin, sa ne lase?
Racz: Pai, vorbesc eu (...) la tona se plateste (...) 25 de euro la tona de motorina.

SMS-uri si convorbiri care nu lasa loc de indoiala
SMS, 24.09.2010, ora 17:34, Marta Codrut Alexandru catre A. Racz: "Nu mai scoate masinile pana dupa 1 octombrie. Decat cu marfa buna. Arunca orice hartiute si agende ai. Schimba telefoanele. Asa e mai bine. Nu ai probleme, acum, dar nu se stie".

Convorbire 4.03.2011
Livadariu Stelian: Tu nu intelegi, firma e luata la ochi, e in filaj! Firma e in filaj. Nu poti face nimic cu ea. Da’ nu mi-o z... mi-o zis oameni ai de sus! Aia e terminata (...) Vor sa ajunga la Sorin (in soapta) Blejnar.
Harasim Cornel: Blejnar?
(Sorin Florea si Sorin Blejnar sunt cei doi Sorin care se regasesc in interceptarile procurorilor DNA. Florea este comisar general adjunct al Garzii Financiare. Potrivit DNA, este si unul dintre prietenii apropiati ai fratilor Livadariu Ion si Stelian, acolitii lui Racz Peter Atilla, capul retelei de contrabanda.)

Convorbire 21.02.2011
Marta Codrut Alexandru: Bine, atunci, ma cauti joi sa-mi aduci aparat nou.
Racz Peter Attila: Da, da, pai, asa fac.
Marta Codrut Alexandru: Ok, nu-i o... nu-i o problema de asta si poate nu vii cu mana in buzunar, asa...

Convorbire 25.03.2011
Harasim: Nu ti-am mai zis o data ca l-o chemat? Tu nu m-ai crezut...
Livadariu Stelian: Aicea si pe urma si la DNA? Pentru Sorin si cu Sorin ala? DNA-ul te ia cand cu anticoruptie! Ai inteles? (...)
Livadariu: Daca astialalti! Sorin ala acuma...
Harasim: Cum?
Livadariu: Sorin de la ... (neinteligibil)
Harasim: Da’ asta ce mai zice, Sorin? Ce?
Livadariu: Sorin e urmarit pas cu pas!
Harasim: Care din ei? Amandoi! (...)
Harasim: Si cu cine ai vorbit? Cu Florea sau cu...
Livadariu: Nu, Sorin.
(...)
Livadariu Stelian: Tu nu ai vazut ce l-au vrut sa-l... tocat prin televiziune? O iesit bine, a fost destept aici. L-o luat pe "nu" in brate: Nu, nu, nu! Ai vazut cum? Il tin aia. Iti dai seama ca pe urma a fost la Parchet.

×