Corul vocilor care il acuza pe Sorin Blejnar ca ar fi 'Regina spagilor“ a capatat rezonanta internationala atunci cand omul de afaceri Antonello Celestini a dezvaluit in premiera Jurnalului National cum i s-a cerut o valiza de bani pentru 'nasu mare“ de la ANAF.
'Antonello Celestini, partener pana mai ieri cu Niculae in reprivatizarea «Tutunului Romanesc», a dezvaluit pentru Jurnalul National si unei echipe de la Antena 3 manevrele prin care a fost exclus din afacere si obligat sa renunte la investitia din Romania. Ele pot constitui un dosar exploziv pentru institutiile statului care i-au asigurat lui Ioan Niculae «succesul» in privatizarile, reprivatizarile fostei regii a tutunului romanesc si care acum nu mai exista. Celestini isi asuma public si face dezvaluiri care dau o noua turnura operatiunii «Curatenia in vami». El prezinta sistemul coruptiei din vama si ANAF, il include pe noul sef al Vamii, Viorel Comanita, intre persoanele care i-au solicitat prin interpusi spagi de sute de mii de euro. Potrivit lui Celestini, probele se afla la DNA“, dezvaluia Jurnalul National in martie 2011.
'Cand am reusit sa punem afacerea pe profit, in 2008, Ioan Niculae a dorit sa trecem pe imobiliare, sa renuntam la profitul societatii. Au aparut divergente intre noi si ei si nu am mai putut colabora dupa ce un grup de oameni devotati lui Niculae mi-au interzis fizic sa intru in biroul meu, desi eram actionar majoritar“, povestea Celestini. Litigiile nu sunt incheiate intre cei doi nici acum. Socotelile au cuprins si o cantitate de circa 800 de tone de tutun neprelucrat, tutun brut care a fost cedat societatii CTS – reprezentata de Celestini, actionar in Galaxy Tobacco. De aici a iesit o veritabila bomba, ambalata si prezentata de Vama si DNA drept un mare proces de evaziune fiscala.
Celestini crede ca de fapt Niculae nu a vrut niciodata sa-i livreze tutunul respectiv, el fiind plimbat de la un depozit la altul. Devenit proprietar cu acte al marfii, italianul nu a putut sa o scoata din tara, vamesii romani considerand ca produsul trebuie accizat, desi legislatia in vigoare permitea exportul tutunului brut in Italia, tara comunitara, fara sa fie supus taxelor. Pretentia vamii este anulata de Ministerul Finantelor, care cere aplicarea legislatiei, adica tutunul brut nu este taxat la export in cadrul UE. Totul s-a transformat insa intr-o complicata operatiune judiciara prin interventia DNA la o sesizare a Vamii.
Spaga in rate
Dar din acest dosar s-a desprins unul cu adevarat spectaculos – care a produs un veritabil cutremur la nivelul conducerii Vamii. Celestini sustine ca oprirea tutunului de vamesi a fost regizata pentru a fi obligat sa plateasca o spaga de 400.000 de euro. Era perioada alegerilor si un intermediar, spune Celestini, i-a cerut explicit bani in numele lui Viorel Comanita, pe atunci adjunct al directorului general al Vamii din cadrul ANAF. Pentru ca italianul a refuzat sa cotizeze, i s-a facut o reducere – 200.000 de euro si poate face operatiunea de export a tutunului. Vamesii au venit si cu 'promotie“ – o spaga de 300.000 de euro, platibila in rate. in acesti bani, Celestini a fost asigurat ca poate face si contrabanda de tigari.
Arestari si dezvaluri
in urma dezvaluirilor lui Celestini a urmat un adevarat curemur. Consilierul superior in cadrul ANAF, Nicolae Adrian Gavrila, a fost retinut, ieri, dupa ce procurorii DNA – structura centrala, pentru ca a pretins mita, prin intermediar, in decurs de patru ani, de aproximativ 1.800.000 de euro. O data cu el a fost retinut si avocatul bucurestean Marius Catalin Stancescu, care este si consultant financiar. Celestini a fost trimis si el in judecata pentru o presupusa evaziune fiscala de 60 de milioane de euro, dosar facut de ANAF, potrivit lui Celestini, ca mijloc de presiune pentru extorcarea de bani. Intermediarul spagii l-a numit ca punct final al traseului banilor pe Viorel Comanita, numit in mod surprinzator director general interimar la Directia Nationala a Vamilor in locul cercetatului Radu Traian Margineanu.
Mita pentru Nasu Mare
Numele lui Sorin Blejnar apare si el in motivarea judecatorilor din dosarul arestarii consilierului Nicolae Adrian Gavrila. Potrivit Curtii de Apel Bucuresti, avocatul arestat in cazul mitei de la ANAF, Marius Stancescu, cerea mita pentru Sorin Blejnar.
In motivarea deciziei Curtii de Apel Bucuresti, prin care avocatul Marius Catalin Stancescu si functionarul ANAF Nicolae Gavrila au fost arestati preventiv pentru trafic de influenta, se arata ca, la data de 25.11.2010, intre inculpatul Stancescu Marius si denuntatorul Antonelo Celestini a avut loc 'o intalnire inregistrata in mediul ambiental, in baza autorizatiei emise de Curtea de Apel Bucuresti, ocazie cu care invinuitul l-a lasat sa creada ca are influenta pe langa presedintele ANAF, numitul Sorin Blejnar, si-l asigura ca intervine la acesta pentru a-l proteja in activitati de contrabanda cu tigari“.
'In concret, inculpatul Stancescu Marius si denuntatorul Antonelo Celestini au stabilit ca acesta din urma sa infiinteze o fabrica de tigarete in localitatea Videle, care sa functioneze clandestin. Potrivit acestei intelegeri, denuntatorul urma sa se ocupe de functionarea fabricii, de gasirea muncitorilor, iar inculpatul Stancescu, prin influenta pe care o are pe langa presedintele ANAF, ii va asigura protectia in sensul ca nu se vor efectua controale si-l lasa sa lucreze linistit. Inculpatul Stancescu a acceptat promisiunea denuntatorului Antonelo Celestini ca, prin intermediul sau, sa se remita suma de 1.000.000 euro presedintelui ANAF si a pretins pentru sine un procent de 10% pentru interventia sa pe langa presedintele ANAF“, se arata in motivarea Curtii.