x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Buget-mamut, alocat de Primăria lui Nicușor Dan, pentru reconstrucția Patinoarului Mihai Flamaropol

Buget-mamut, alocat de Primăria lui Nicușor Dan, pentru reconstrucția Patinoarului Mihai Flamaropol

de Ion Alexandru    |    20 Aug 2024   •   07:20
Buget-mamut, alocat de Primăria lui Nicușor Dan, pentru reconstrucția Patinoarului Mihai Flamaropol

Lucrările pentru refacerea Patinoarului Mihai Flamaropol vor costa bugetul Primăriei Capitalei peste 31,3 milioane de euro. Două firme aparținând aceluiași grup economic au fost contractate în acest sens. Pe lângă patinoarul propriu-zis, se va construi un centru multifuncțional, dotat cu vestiare, sală de sport, sală de wellness, un centru SPA, parcare pentru VIP-uri și un bazin de înot. Vor fi construite, de asemenea, spații pentru alimentație publică. Municipalitatea intenționează, de asemenea, să contracteze și servicii de supervizare și de dirigenție de șantier, pentru același obiectiv, punând la bătaie un buget suplimentar de 5,6 milioane de euro.

Primăria Capitalei, condusă de Nicușor Dan, scotea la licitație, în data de 19 noiembrie 2023, un contract privind servicii de revizie, actualizare și completare a documentației, la care se adaugă servicii de asistență tehnică, precum și lucrări de execuție pentru obiectivul de investiții denumit „Refacere și modernizare Patinoar artificial Mihai Flamaropol și realizarea de spații adiacente necesare desfășurării activităților sportive și de agrement”.

Potrivit unui anunț de atribuire publicat pe SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice), Primăria Capitalei și-a propus refacerea și modernizarea Patinoarului Mihai Flamaropol, în speță „realizarea unui patinoar modern, pentru sporturi pe gheață, dotat și echipat la standarde de înaltă calitate, și integrarea sa atât în circuitele competiționale internaționale, cât și într-un circuit sportiv public permanent”.

Proiectul constă în continuarea unor lucrări pentru realizarea unei arene sportive patinoar artificial și a unui centru multifuncțional de agrement. Conform proiectului, patinoarul va avea o capacitate de 2.100 de locuri, inclusiv VIP, vor exista 77 de locuri de parcare publice și 31 de locuri de parcare pentru sportivi și pentru VIP-uri, dar și o capacitate de 1.200 de clienți pe zi la centrul SPA.

Contract cu durata de doi ani

În acest sens, conform caietului de sarcini care a stat la baza acestei achiziții de servicii și de lucrări, se va urmări ca, prin soluția propusă de proiectant, „să fie satisfăcute cerințele funcționale specifice unei asemenea investiții”. Astfel, complexul arenă sportivă patinoar artificial va trebui să conțină patinoarul artificial propriu-zis, o instalație de gheață, o sală de conferințe, spații tehnice, spații de depozitare, vestiare pentru sportivi și pentru echipele însoțitoare, vestiare pentru arbitri, un cabinet medical și un cabinet de prim ajutor, la care se adaugă toate facilitățile necesare funcționării arenei sportive.

În ceea ce privește centrul multifuncțional sportiv și de agrement, acesta urmează a fi format dintr-un bazin de înot, dintr-o sală de sport, din spații pentru relaxare și întreținere fizică (wellness), masaj hidro-termoterapie (SPA), sală de escaladă indoor și de escaladă outdoor, spații comerciale pentru alimentație publică, spații pentru promovare vizuală a sporturilor pe gheață și a evenimentelor organizate, la care se adaugă, de asemenea, toate facilitățile necesare funcționării centrului multifuncțional de agrement.

Potrivit aceleiași documentații de atribuire, perioada maximă pentru serviciile de revizuire, actualizare și completare a documentației, pentru serviciile de asistență tehnică și pentru execuția lucrărilor aferente restului de executat a acestui obiectiv de investiții este de 24 de luni, din care maximum patru luni de la data emiterii ordinului administrativ de începere pentru obținerea tuturor avizelor și acordurilor și avizarea proiectului, respectiv de maximum 20 de luni de la data emiterii ordinului administrativ de începere a procesului de execuție a lucrărilor și a asistenței tehnice din partea proiectantului.

Discount de 7 milioane de euro

Pentru această afacere, Primăria Capitalei a pus la bătaie un buget estimat inițial la 158.076.186,65 de lei fără TVA, respectiv de 188.110.662,11 lei cu tot cu TVA, adică de 38.389.931,04 euro. Banii, arată autoritatea contractantă, sunt asigurați din fonduri de la bugetul de stat.

Municipalitatea a organizat o licitație deschisă, având ca și criteriu de atribuire cel mai bun raport calitate-preț, iar evaluarea impusă a fost de 25% din punctaj pentru experiența experților-cheie, de 20 la sută din punctaj pentru gradul de aliniere a graficului general de realizare a investiției, 15 la sută din evaluare pentru perioada de garanție a lucrărilor și de 60 la sută din punctaj pentru prețul ofertei.

La această procedură de licitație, au fost depuse patru oferte, toate declarate admisibile, iar, la data de 31 iulie 2024, a fost încheiat acordul contractual nr. 322/2024, în valoare de 128.916.271,32 de lei fără TVA, respectiv de 153.410.495,9 lei cu TVA inclusă (31.308,264,5 euro). Afacerea a fost adjudecate de două companii aparținând aceluiași grup economic. Este vorba despre SC Concelex SRL și despre SC Concelex Engineering SRL. 

Reamintim că Primăria Municipiului București se află în plin proces de licitare și a unor servicii de reprezentare și de dirigenție de șantier, pentru verificarea lucrărilor de reconstruire a Patinoarului Mihai Flamaropol, în incinta Complexului „Lia Manoliu”. Firma care va pune mâna pe acest contract va încasa de la municipalitate peste 5,6 milioane de lei, serviciile urmând a fi prestate timp 12 ani. Proiectarea, avizarea și obținerea documentelor tehnice trebuie să se epuizeze în patru luni, iar execuția lucrărilor va dura 20 de luni. Garanția expiră peste 10 ani.

Firmele angajate să deruleze proiectul, contracte pe bandă rulantă cu statul

Potrivit datelor furnizate de Registrul Comerțului, SC Concelex SRL este deținută, în calitate de unic asociat, de către SC Lucrum Bonum SA, companie controlată de oamenii de afaceri Daniel și Violeta Pițurlea. La rândul ei, compania SC Concelex Engineering SRL este deținută de Beniamin Cătălin Vișan și de Daniel Pițurlea.

Concelex SRL împreună cu Bog’Art SRL au primit, în 31 mai 2024, de la Primăria Capitalei, un contract de 386,479.250,07 lei fără TVA, pentru servicii de proiectare, asistență tehnică din partea proiectantului și lucrări de execuție pentru obiectivul de investiții „Pemetrație Prelungirea Ghencea – Domnești și Supralărgire Bulevardul Ghencea, între strada Brașov și Terminal Tramvai 41”. De asemenea, Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic a încheiat cu Sc Concelex SRL și cu SC Concelex Engineering SRL, în 29 iunie 2023, un contract de 55.328.875,28 de lei fără TVA, pentru lucrări de consolidare a imobilului din strada Boteanu nr. 3A-3B, din Sectorul 1. Companiile în cauză au derulat, în ultimii patru ani, contracte zeci de instituții publice, printre care se află  Primăria Sectorului 4, Primăria Sectorului 3, Nuclearelectrica Consiliul Județean Mehedinți, Registru Auto Român, Direcția Generală pentru Administrarea Patrimoniului Imobiliar Sector 2, Consiliul Județean Prahova IPJ Mehedinți, Primăria Sectorului 6, Consiliul Județean Constanța sau Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara.

×