x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Ca-n Vestul Sălbatic: când primarii pistolari fac legea

Ca-n Vestul Sălbatic: când primarii pistolari fac legea

de Diana Scarlat    |    22 Feb 2016   •   10:17
 Ca-n Vestul Sălbatic: când primarii pistolari fac legea

Indiferent de partidul din care fac parte, îşi fac propria lege, chiar cu arma în mână, au dosare penale şi condamnări mai vechi, dar nu pot fi eliberaţi din funcţie. Ei sunt primarii care au înţeles că legislaţia le este favorabilă şi că Direcţia Naţională Anticorupţie are prea multă treabă cu prejudicii de peste un milion de euro, iar dosarele lor vor mai aştepta până la soluţionare. Nici prefecţii nu pot interveni direct pentru a penaliza primarii, pentru că legea nu le permite. Singura lor posibilitate este plângerea penală pentru abuz în serviciu, dar și această prevedere ar putea fi scoasă din Codul Penal, dacă se va ţine cont de propunerile unor politicieni.

Judeţul Dâmboviţa se poate mândri cu doi primari pistolari, din partide diferite, la Gura Foii şi la Hulubeşti. Adrian Chiriţă, primarul comunei Hulubeşti, a devenit vedetă locală în 2010, când a intrat cu arma în curtea preotului, în noaptea de Sfântul Ion, şi l-a ameninţat cu moartea. A avut dosar penal, dar asta nu l-a-mpiedicat să facă în continuare ce ştie mai bine, mai ales după ce a văzut că singura pedeapsă pe care a primit-o a fost condamnarea cu suspendare. „I-am făcut plângere la Parchet, pentru abuz în serviciu şi purtare abuzivă. A spus că mă omoară şi pe mine. În afară de ameninţări, avem zeci de facturi pentru lucrări neefectuate. Sunt facturi în valoare totală de peste un miliard de lei vechi pentru toaletarea arborilor, deşi în comuna Hulubeşti nu s-a tuns niciun copac. Mai este o factură de peste 78.000 lei noi, pentru energie electrică la o staţie de apă, deşi lucrarea a fost făcută cu bani de la Guvern. DNA a început urmărirea penală in rem. Prejudiciul este de peste 500.000 de euro. A fost o perioadă când a avut 16 dosare penale. Acum mai are cinci, pentru fals intelectual şi abuz în serviciu, la Parchetele Târgovişte şi Găeşti. Poate că 500.000 de euro nu este o sumă mare, dar acesta este bugetul nostru pe opt ani”, declară Ion Cursureanu, viceprimarul comunei Hulubeşti. Rapoartele Curţii de Conturi din 2014 arată că sumele facturate de primărie au fost umflate şi s-au făcut cheltuieli suspecte la Primaria Hulubeşti, care în acelaşi an şi-a trimis funcţionarii acasă, după ce a rămas fără curent electric, pentru neplata facturilor. Un autoturism vechi a fost reparat într-un singur an cu suma de 55 de mii de lei, bani din care se putea cumpăra unul nou, iar pentru hârtia de copiator, timbre şi plicuri s-au cheltuit 30 de mii de lei pe an. Pe lângă aceste cheltuieli, primăria a mai cumpărat jaluzele de 24 de mii de lei şi a investit într-un teren de sport şi un părculeţ 430 de milioane de lei, ambele fiind acum distruse.

Preşedintele CJ Dâmboviţa, alergat cu puşca de primar
În mai 2014, Biroul Electoral Judeţean Dâmboviţa a intervenit într-un conflict inimaginabil, în comuna Gura Foii, unde primarul Marius Iosif a „blocat în stil mafiot în trafic” echipa unui partid politic. Nicidecum la prima abatere, în 2008 acelaşi primar l-a urmărit cu puşca pe stradă pe senatorul Adrian Ţuţuianu, actualul preşedinte al Consiliului Judeţean. S-a remarcat între colegi prin faptul că făcea şedinţe de consiliu local cu pistolul pe masă, iar arma i-a fost confiscată abia în vara anului trecut, când şi-a ameninţat cu moartea propriul unchi, iar acesta a depus două plângeri penale împotriva lui.

„Primarul are dosar penal din primul mandat pentru ameninţări cu pistolul, apoi s-a repetat situaţia, pentru că dosarele de cercetare penală rămân undeva, iar prefectul nu poate face nimic. Eu voi propune modificarea legii. La Hulubeşti, primarul şi-a delegat toate atribuţiile, iar eu, ca prefect, nu-i pot face nimic.

Legea nu ne ajută. Suntem pur şi simplu legaţi de mâini şi de picioare”, a declarat Ioan Marinescu – până acum câteva zile prefect al judeţului Dâmboviţa. Mai mult, primarul comunei Gura Foii a înţeles că poate vota bugetul localităţii chiar şi dacă face şedinţe ilegale, pentru că nimeni nu-l poate opri. „Consiliul Local de la Gura Foii are 11 consilieri. Prin ordinul prefectului au încetat mandatele a doi consilieri, dar primarul a făcut mai multe şedinţe ilegale şi s-au adoptat hotărâri. Am formulat acţiuni în instanţa de contencios administrativ.

Primarul nu a mai convocat nicio şedinţă ordinară din august 2015 până acum, ci numai şedinţe de îndată, cu încălcarea legii. Funcţionarul din primărie care îndeplineşte funcţia de secretar încalcă hotărârile

- Scene incredibile s-au petrecut şi în judeţul Vâlcea, unde un primar a crezut că rolul lui este acela de pistolar comunal. Nicolae Concioiu, edilul comunei Guşoeni, s-a remarcat în octombrie 2014, când a tras mai multe focuri de armă pe străzile din localitate. Poliţiştii i-au confiscat pistolul şi s-a ales cu dosar penal pentru uz de armă în condiţii nelegale. Primarul se apără, spunând că a vrut să aplaneze un conflict în curtea unui cetăţean care-şi agresa rudele şi a scos pistolul după ce a fost la rândul lui bătut.

- Tot ca în Vestul Sălbatic s-a comportat, în 2014, fostul primar al localităţii Augustin, din judeţul Braşov. Tokos Jossef a împuşcat un cioban, pentru că îşi păştea oile pe terenul lui. Victima a ajuns la spital cu mai multe răni la faţă, la picioare şi în zona toracelui.

- În 2013, candidat la funcţia de primar la Slatina, Radu Orzaţă a ameninţat cu pistolul un prieten de pahar, l-a băgat în spital pe un altul, apoi a dispărut. A fost cercetat pentru infracţiunile de nerespectare a regimului armelor şi muniţiilor, ameninţare şi lovire, dar asta nu l-a scos din cursa electorală. În 2015 a fost numit director general interimar la RATB, după ce Vincenţiu Daniel Antonescu a fost demis din funcţie.

M-a urmărit cu pistoalele la brâu şi cu puşca. Sunt multe nereguli pe care le fac primarii, dar nu pot fi sancţionaţi.
Adrian Ţuţuianu, preşedintele CJ Dâmboviţa

În 2015 au fost alocaţi 150.000 de lei pentru reparaţia drumurilor în comună. A adus nişte firme de buzunar care au râmat un pic şi a făcut plata. Noi, Consiliul Local, am dat o hotărâre pentru a participa la toate recepţiile lucrărilor un consilier, dar primarul n-a vrut să-l primească.
Ion Cursureanu, viceprimarul comunei Hulubeşti

 

×