x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Camera Deputaților – locul unde serviciul se face în familie. Consilieri parlamentari soț și soție

Camera Deputaților – locul unde serviciul se face în familie. Consilieri parlamentari soț și soție

de Ion Alexandru    |    23 Feb 2022   •   07:25
Camera Deputaților – locul unde serviciul se face în familie. Consilieri parlamentari soț și soție

În cele 25 de departamente ale Camerei Deputaților, funcționează 671 de consilieri parlamentari, funcționari publici sau experți.

 Mulți dintre aceștia lucrează la Parlament împreună cu familiile. Doar în două astfel de departamente există 21 de consilieri sau șefi de serviciu ai căror parteneri de viață le sunt colegi de muncă. Alții au soții sau soțiile angajate în alte instituții guvernamentale. Regăsim pe această listă inclusiv foști parlamentari care nu au mai prins un fotoliu în Legislativ sau chiar soții de miniștri ai Guvernului actual.

Spre exemplu, la Departamentul Tehnic Legislativ activează nu mai puțin de 117 consilieri parlamentari, experți sau funcționari publici parlamentari. Jurnalul a identificat, aici, cel puțin 12 astfel de salariați care au partenerii de viață angajați tot la Parlament sau în diverse instituții ale statului.

Kassonia Andreea Manea este consilier parlamentar la grupul PNL, iar soțul, Florian Marius Manea, este consilier parlamentar la Senat. Ea câștigă 77.855 de lei pe an, iar el, 96.380 de lei pe an. Cristina Florentina Niculae este referent, cu un salariu anul de 37.507 lei. Soțul, Marinel, este angajat al Camerei Deputaților, cu un salariu de 43.371 de lei anual.

În aceeași situație se regăsește Felician Gelu Duică, consilier parlamentar la grupul PNL, a cărui soție, Camelia Duică, este, de asemenea, consilier parlamentar la Camera Deputaților. Directorul Direcției Studii și Documentare Legislativă, Francisc Adrian Helștern, este căsătorit cu Nicoleta Helștern, consilier parlamentar la Camera Deputaților. 

Un membru al familiei, la Cameră, altul, la RA-APPS

Mai departe, avem câteva exemple de funcționari publici ai căror soți lucrează în instituții guvernamentale. Elena Iuliana Boncotă, consilier parlamentar la grupul PSD, este căsătorită cu Adrian Boncotă, angajat al RA-APPS. Acesta încasează, pe lângă salariul de la Guvern, și o pensie, ajungând la peste 140.000 de lei pe an. Tot la RA-APPS lucrează și Robert Ferencz, soțul Krisztinei Ferencz, consilier parlamentar la Cabinetul chestorului Camerei Deputaților, Seres Denes. 

Romeo Florin Nicoară este fost deputat PNL, în legislatura 2016 – 2020. În prezent, el lucrează consilier parlamentar la unul dintre vicepreședinții Camerei Deputaților. Iar soția actualului ministru PSD al Culturii, senator Lucian Romașcanu, Gabriela Otilia Romașcanu, apare drept consilier parlamentar tot la Camera Deputaților. 

Muguraș Marian Puia este consilier parlamentar la Direcția pentru Organizarea și Evidențierea Lucrărilor. El este căsătorit cu Andreea Elena Puia, angajat al Direcției Generale Anticorupție din MAI. Tot la Organizare lucrează și Manuela Hanganu, consilier parlamentar al cărei soț, Ioan Hanganu, este șeful de serviciu al Direcției Informatică și Telecomunicații din Camera Deputaților.

Mihaela Călin este consilier parlamentar la Secretariatul Tehnic al Camerei Deputaților, soțul său, Marin Călin, este salariat al Camerei Deputaților. Iar Eugen Constantin, fost salariat al PSD, are o soție care lucrează la ANCOM.

180 de angajați la Departamentul Legislativ

O situație similară se regăsește la Departamentul Legislativ al Camerei Deputaților. Aici lucrează cei mai mulți consilieri parlamentari, experți sau funcționari publici parlamentari din tot Palatul Parlamentului. Este vorba de nu mai puțin de 180 de persoane. Din care zece se află în relații parteneriale cu alți funcționari publici parlamentari sau guvernamentali.

Unul dintre aceștia este Vlad Drăcea, consilier parlamentar, căsătorit cu Alexandra Drăcea, consilier la Avocatul Poporului. Apoi, o regăsim, tot aici, pe Eugenia Bădeci, stenodactilograf la Departamentul Legislativ. Soțul acesteia a lucrat la Poliția Capitalei, a ieșit la pensie, și s-a angajat la RA-APPS. 

Andreea Boicu, consilier parlamentar la Comisia Economică, Reformă și Privatizare, îl are drept soț pe Alexandru Bociu, consilier al președintelui ANCOM. Tot la Comisia Economică lucrează și consilierul parlamentar Anda Elena Constantinescu, al cărui soț, Daniel Mihai Constantinescu, a fost tot consilier parlamentar, iar, în prezent, este consilier la Parlamentul European.

Alte comisii, aceleași situații

Șeful Serviciului Comisiei pentru Buget-Finanțe, Georgiana Ene, este căsătorită cu un consilier parlamentar la Senat. Iar consilierul parlamentar Ovidiu Fulga, de la Comisia pentru Industrii și Servicii, este coleg cu propria sa soție, Alina Codruța Fulga.

Un alt consilier parlamentar, Gabriela Florentina Păștinaru, de la Comisia pentru Agricultură, este căsătorită cu Antin Păștinaru, șef serviciu în cadrul Camerei Deputaților. Același lucru se poate constata și în ceea ce o privește pe Ioana Goța, consilier tot la Comisia pentru Agricultură, căsătorită cu Gheorghe Goța, consilier la Camera Deputaților. 

Tot la Camera Deputaților lucrează și soții Lidia Ana și Constantin Grigore Vlădescu. Ea este șef serviciu la Comisia pentru Muncă și protecție socială, iar el este salariat al Camerei Deputaților. Colega Lidiei Ana Vlădescu din Comisia pentru Muncă, Cristina Constantina Bologan, este căsătorită cu Nicolae Bologan, salariat al Camerei Deputaților.

Soție de ministru, la cabinetul unui secretar general adjunct

O altă situație interesantă o regăsim la cabinetul Secretarului General 2 al Camerei Deputaților. Aici, funcționează cinci funcționari publici parlamentari, conform evidențelor publicate chiar pe site-ul instituției. 

Unul dintre consilierii parlamentari încadrați aici, care lucrează în cadrul Comisiei Juridice a Camerei Deputaților, se numește Elena Iuliana Cseke. Potrivit declarației de avere completate anul trecut, aceasta a încasat de la Camera Deputaților venituri de 12.427 de lei, Elena Iuliana Cseke este nimeni alta decât soția actualului ministru al Dezvoltării Regionale, senatorul UDMR Cseke Attila Zoltan.

Bugetul de personal pe anul 2022 se ridică la 410 milioane de lei

Camera Deputaților are în structura sa 25 de compartimente, în cadrul cărora lucrează nu mai puțin de 671 de funcționari publici parlamentari, consilieri parlamentari, experți sau referenți. 

La Cancelaria președintelui Camerei Deputaților lucrează două persoane. Iar la Secretariatul General lucrează 28 de persoane.

Așa cum am arătat mai sus, la Departamentul Tehnic Legislativ sunt încadrate 117 persoane, iar la Departamentul Legislativ lucrează 180 de persoane. 

Urmează Direcția de Control și Management Operațional, unde sunt încadrare 23 de persoane, iar la Direcția de Comunicare și Relații Publice găsim 21 de funcționari. AlțI 14 salariați lucrează la Direcția pentru Promovarea Activității Parlamentare. În timp ce Departamentul Economic este ocupat de 51 de posturi.

39 de funcționari și consilieri activează la Direcția Generală de Resurse Umane și Salarizare, iar la Serviciul Juridic regăsim 7 angajați. În Serviciul Audit lucrează 6 persoane, iar la Direcția de Afaceri Interne - 8.

Unul dintre adjuncți are soția șefă de resurse umane la PNL

Camera Deputaților are patru funcții de secretar general adjunct, toate prevăzute cu cabinet. La Secretarul General Adjunct 1 există cinci posturi. Iar Secretarul General Adjunct care ocupă această poziție, George Ionuț Dumitrică, încasează un salariu anual de 182.511 lei. Soția sa, Ana Dumitrică, este șefa Resurselor Umane a Partidului Național Liberal.

Așa cum am arătat anterior, la Secretarul general Adjunct 2 funcționează tot 5 consilieri. La Secretarul General Adjunct 3 există patru posturi, iar la Secretarul General Adjunct 4 există trei posturi.

În cadrul Departamentului de Studii Parlamentare și Politici UE găsim 42 de salariați. În Direcția Generală de Afaceri Externe și Protocol – 44, iar la Centrul Național de Conferințe – 7. 18 funcționari și consilieri lucrează la Direcția de Achiziții Publice, 23 la Direcția Informatică și Telecomunicații, 11 la Centrul de Dezvoltare Tehnologică și doi la Biroul Guvernanță Corporativă.

1.533 de posturi 

Cei pentru care lucrează acești 671 de angajați sunt deputați, în număr de 329. Bugetul Camerei Deputaților pentru anul 2022 este de 631.919.000 de lei credite de angajament și 637.181.000 de lei credite bugetare.

Suma de 577.235.000 de lei este alocată pentru activitatea proprie, din care cheltuielile de personal sunt în sumă de 409.996.000 de lei, în care intră plata indemnizațiilor parlamentarilor, sumele forfetare, deconturile și salariile celor… 1.533 de salariați încadrați pe posturile din serviciile Camerei Deputaților.

×
Subiecte în articol: camera deputatilor