x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Parlamentul trăiește periculos: i-au expirat porțile de securitate

Parlamentul trăiește periculos: i-au expirat porțile de securitate

de Ion Alexandru    |    04 Aug 2023   •   08:00
Parlamentul trăiește periculos: i-au expirat porțile de securitate

La trei luni de la momentul în care o angajată a grupului AUR a fost surprinsă de SPP cu „bucăți de metal” sub forma unor gloanțe în buzunarul hainei, atunci când a încercat să pătrundă în clădirea Parlamentului, Camera Deputaților a anunțat primele măsuri cu privire la contracararea unor astfel de situații.

Mai exact, va cumpăra cinci sisteme noi de control antiterorist la accesul în clădirea Legislativului, pe care este dispusă să plătească aproape 800.000 de euro. Este vorba despre echipamente cu raze X, porți și detectoare de metale care vor înlocui actualele sisteme amplasate la intrările în clădirea respectivă.

 

Intenția acestei cumpărături a fost anunțată pe SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice) în data de 27 iulie 2023, Camera Deputaților explicând că intenționează să achiziționeze un sistem de control antiterorist, compus din cinci seturi de sisteme tip 1 și un alt set de sistem tip 2. Iar pentru aceste dotări instituția condusă de deputatul PSD Alfred Simonis este dispusă să plătească un preț de 3.828.000 de lei cu tot cu TVA, adică 781.265,3 euro.

Pentru a intra în posesia acestor echipamente cu raze X, Camera Deputaților a declanșat o procedură de licitație deschisă, în documentația de atribuire fiind precizat faptul că ofertele vor fi primite până pe data de 4 septembrie 2023, dată la care acestea vor fi și deschise.

Potrivit caietului de sarcini care stă la baza acestei proceduri inițiate, aparatele cu raze X, porțile detectoare și detectoarele portabile de metale sunt destinate controlului tehnic antiterorist, iar cu ajutorul acestora „se vor controla bagajele de mână, coletele, trusele și gențile de scule, echipamentele tehnice, dispozitivele și echipamentele de transmisie TV sau diverse alte obiecte”. Camera Deputaților susține că dorește înlocuirea actualelor sisteme de control antiterorist, care depășesc durata normală de utilizare și care asigură securitatea în incinta Palatului Parlamentului. Autoritatea contractantă vrea utilizarea unor noi sisteme de control antiterorist, care să aibă caracteristici tehnice superioare, ca să permită accesul de securitate rapid și fără întreruperi și care să ofere un înalt grad de securitate.

 

Ce trebuie să facă echipamentele comandate

 

Astfel, cele cinci seturi de sisteme de control antiterorist Tip 1 vor conține, fiecare, câte un echipament cu raze X tip tunel mediu, cu pat de role de intrare și ieșire, o poartă detectoare de metale și două detectoare de metale portabile tip „HHMD”. Setul sistemului de control Tip 2 este compus, la rândul lui, dintr-un echipament cu raze X cu tunel mare, cu pat de role de intrare și ieșire, o poartă detectoare de metale și două detectoare de metale portabile tip „HHMD”.

Primele cinci seturi se referă la tunel cu lungimea de 2,6 metri, cu lățimea de 1,45 de metri și cu înălțimea de 1,55 de metri, cu o bandă care să suporte o greutate de 160 de kilograme, cu o viteză a benzii de 20 de centimetri pe secundă. Acest echipament trebuie să fie prevăzut cu un pupitru de comandă încorporat în carcasa aparatului, iar compartimentul să fie protejat cu încuietoare. Patul cu role va avea lungimea de un metru.

Din punctul de vedere al caracteristicilor de detecție, sistemul trebuie să penetreze în placă de oțel de minimum 35 de milimetri, să identifice obiectele acoperite cu materiale puternic absorbante, să accentueze și să estompeze reprezentarea în imaginile de pe monitor a materialelor organice, iar poarta detectoare de metale să fie una fixă, care să aibă senzori pe fiecare sens de trecere, cu 60 de zone de localizare verticale și orizontale. Detectoarele de metal portabile trebuie să aibă capacitatea de a detecta obiecte metalice feroase și neferoase, inclusiv în cantități mici, fără a intra în contact cu acestea și să identifice poziția metalului prin declanșarea unei alarme.

 

Oficial, actualul sistem antiterorist este „praf”

 

Conform documentației citate, în prezent, la Camera Deputaților se află încă în exploatare sisteme de control antiterorist cu o vechime care depășește 15 ani, fiind catalogate drept „End of Life”, care asigură securitatea, acestea fiind amplasate „în teren” și care sunt operate de Serviciul de Protecție și Pază (SPP).

„Aceste echipamente au un grad avansat de uzură și suferă intervenții tehnice la un interval de timp foarte scurt. În prezent, aceste sisteme pot procesa un număr foarte mic de persoane fără a se bloca, atât la nivel de software, cât și la nivel de hardware”, se arată în caietul de sarcini. Mai mult, „în unele cazuri, s-a constatat imposibilitatea procurării pieselor de schimb necesare reviziilor radiologice, conform cerințelor legale”.

Tocmai de aceea, Camera Deputaților susține că toate echipamentele noi pe care vrea să le achiziționeze în baza acestui contract trebuie să fie livrate, instalate, puse în funcțiune și testate, iar furnizorul trebuie să asigure instalarea echipamentelor și să activeze toate funcționalitățile, cum ar fi inserarea datei/orei, numărătorul de bagaje, afișarea modului de operare, programarea prioritară a tastelor funcționale, operarea pe nivele de priorități și conectarea la rețeaua de date.

 

 

Scandalul din 10 mai, din ziua protestelor de la gardul Parlamentului

 

Reamintim că problema echipamentelor de control antitero la Parlament a fost ridicată, pentru prima dată, în 10 mai 2023, când Adriana Cîrligeanu, angajată a grupului parlamentar al AUR, a fost oprită de agenții SPP, după ce au descoperit că aceasta avea în buzunarul hainei patru obiecte din metal, sub forma unor gloanțe. Tânăra susține că aceste obiecte sunt, de fapt, un breloc artizanal, nu conțineau reactivi și nu prezentau niciun sistem de activare. 

Evenimentul a avut loc chiar în dimineața în care, la porțile Parlamentului, a avut loc un protest al celor care se opuneau adoptării unei legi referitoare la protecția minorilor proveniți din familii defavorizate, protestul fiind susținut de membrii AUR. Povestea „gloanțelor” s-a terminat cu audieri la Poliție, dar și cu declarații politice acide din partea partidelor aflate la guvernare împotriva celor de la AUR.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: camera deputatilor porti raze x antitero