x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Cât de harnice au fost „locomotivele” partidelor. Patru prezidențiabili au activat ca parlamentari, din 2020. Cu ce „palmares” legislativ se laudă pretendenții pentru Palatul Cotroceni

Cât de harnice au fost „locomotivele” partidelor. Patru prezidențiabili au activat ca parlamentari, din 2020. Cu ce „palmares” legislativ se laudă pretendenții pentru Palatul Cotroceni

de Ion Alexandru    |    28 Oct 2024   •   08:20
Cât de harnice au fost „locomotivele” partidelor. Patru prezidențiabili au activat ca parlamentari, din 2020. Cu ce „palmares” legislativ se laudă pretendenții pentru Palatul Cotroceni

Patru dintre candidații înscriși în cursa pentru alegerile prezidențiale de la finalul lunii viitoare sunt și parlamentari în funcție, iar trei dintre ei au ocupat, în ultimii patru ani, funcția de prim-ministru. De asemenea, cei patru pretendenți pentru fotoliul de la Palatul Cotroceni și-au construit și câte o soluție de back-up, deschizând listele partidelor din care provin pentru alegerile parlamentare din data de 1 decembrie 2024.

Marcel Ciolacu a inițiat, din 2020, până în acest moment, 16 proiecte de lege, din care doar 9 au devenit legi. Anul acesta, liderul PSD nu a inițiat nici măcar un singur proiect de lege. În schimb, cel puțin trei inițiative legislative au fost semnate de Marcel Ciolacu împreună cu Nicolae Ciucă. Liderul PNL, candidat la prezidențiale și președinte al Senatului, are un palmares de 17 inițiative legislative, din care doar 10 au devenit legi promulgate. Însă cel mai interesant „portofoliu” aparține candidatului AUR, George Simion. Acesta susține că, de când a devenit parlamentar, în 2020, a inițiat 208 proiecte de acte normative. Majoritatea dintre ele sunt însă doar susținute cu semnătură. În realitate, există o singură lege promulgată care îl are ca inițiator pe George Simion. Într-o situație similară se află și candidatul Forței Dreptei la prezidențiale, deputatul neafiliat Ludovic Orban. În caseta sa parlamentară, acesta figurează cu 48 de proiecte de lege. Însă doar două dintre acestea, care să fi fost și promulgate, îl au pe fostul lider PNL drept inițiator.

Marcel Ciolacu este președintele Partidului Social Democrat și candidatul acestei formațiuni politice pentru alegerile prezidențiale din data de 24 noiembrie 2024. Considerat candidatul cu prima șansă să intre în turul al doilea al scrutinului pentru Președinția României, dar și pentru a câștiga aceste alegeri, Ciolacu și-a depus, totuși, și candidatura pentru încă un mandat de parlamentar, deschizând listele PSD Buzău, pentru Camera Deputaților.

În ultimii patru ani, ca deputat, Marcel Ciolacu notează, în fișa sa de parlamentar, că este inițiatorul a 31 de proiecte de lege sau de inițiative legislative parlamentare. Defalcate, 11 dintre aceste proiecte de lege au fost înregistrate în anul 2021, 9 în anul 2022, 10 în 2023 și doar una singură în anul 2024. 

Intrând însă în detalii, aflăm că dintre aceste proiecte de lege menționate în fișa de parlamentar a liderului PSD, în realitate, doar 16 dintre acestea sunt inițiate, cu adevărat, de Marcel Ciolacu, restul fiind inițiative legislative promovate de alți parlamentari, pe care Ciolacu le-a susținut cu semnătură în tabelul de susținători.

Astfel, liderul social-democrat a inițiat, în fapt, 6 proiecte de lege în anul 2021, 3 proiecte în anul 2022, 7 proiecte în anul 2023 și niciun proiect în anul 2024. Dintre acestea, doar nouă inițiative legislative au fost promulgate, prin decret, de președintele României, devenind legi în vigoare. Mai exact, este vorba despre trei legi în anul 2021, despre două legi în anul 2022, despre patru legi în anul 2023, iar anul acesta în dreptul deputatului Marcel Ciolacu nu există vreo lege inițiată, adoptată și promulgată.

 

Liderii PSD și PNL depuneau acte normative în tandem

Interesant este că la unele dintre legile care poartă semnătura lui Marcel Ciolacu, coinițiator este fostul său partener de coaliție, liderul PNL Nicolae Ciucă, rival, în acest moment, în cursa pentru Palatul Cotroceni.

Așa cum arătam mai sus, în 2021, Marcel Ciolacu a semnat, ca inițiator, șase proiecte de lege, din care trei au devenit legi promulgate de președintele României. Prima dintre acestea este Legea privind modificarea Legii nr. 96/2006 privind statutul deputaților și senatorilor. Mai exact, este vorba despre eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor. Proiectul a fost inițiat de Marcel Ciolacu împreună cu social-democrații Paul Stănescu, Alfred Simonis, Lucian Romașcanu și Marius Budăi. Proiectul a devenit Legea nr. 7/2021.

Mai departe, Ciolacu a inițiat, împreună cu Alfred Simonis, proiectul de lege privind declararea zilei de 15 mai ca „Ziua picturii naționale”, care a devenit Legea nr. 289/2021. De asemenea, liderul social-democrat a inițiat, împreună cu Ștefan Radu Oprea, proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 98/2016 privind achizițiile publice și a Legii 99/2006 privind achizițiile sectoriale, proiect care a devenit, în cele din urmă, Legea nr. 86/2022.

Una dintre inițiativele lui Marcel Ciolacu neadoptate, până la acest moment, în 2021, este proiectul de lege privind completarea articolului 61 din Legea 47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, pe care liderul PSD l-a scris împreună cu senatoarea Laura Moagher. Proiectul a fost adoptat de Camera Deputaților în data de 2 februarie 2024, prin adoptare tacită și se află încă în dezbaterea Senatului. De asemenea, Ciolacu a inițiat, împreună cu Paul Stănescu, Sorin Grindeanu, Alfred Simonis și Marius Budăi, proiectul de lege pentru modificarea și completarea OUG 108/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice. Această lege a fost respinsă de Senat, la data de 11 octombrie 2021, și se află și acum în dezbaterea Camerei Deputaților. Tot în 2021, liderul PSD, împreună cu Gabriela Firea și cu Sorin Grindeanu, a inițiat propunerea legislativă pentru sprijinirea familiilor cu copii. Și această lege a fost respinsă de Senat, în 11 octombrie 2021, și se află și în prezent în dezbaterea Camerei Deputaților. 

 

Ciolacu a cam „șomat” în 2022

Anul 2022 s-a dovedit a fi unul mult mai sărac în inițiative legislative înregistrate de Marcel Ciolacu. Au existat doar trei astfel de demersuri, din care două s-au materializat în legi promulgate. Prima este propunerea legislativă pentru modificarea și completarea OUG 27/1996 privind acordarea unor facilități persoanelor care domiciliază sau lucrează în unele localități din Munții Apuseni și în Rezervația Biosferei Delta Dunării. La acest proiect a contribuit și fostul senator PSD Vasile Dîncu. Proiectul a fost respins de Senat, la data de 22 decembrie 2021, și se află, de atunci, în dezbaterea Camerei Deputaților. 

Ciolacu a mai inițiat, împreună cu liderul PNL Nicolae Ciucă, cu liderul UDMR Kelemen Hunor și cu liderul Minoritățior Naționale Varujan Pambuccian proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii 256/2018 privind unele măsuri necesare pentru implementarea operațiunilor petroliere de către titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetrele petroliere offshore. Proiectul a devenit Legea nr. 157/2022. De asemenea, Marcel Ciolacu, împreună cu Alfred Simonis, a mai inițiat proiectul de lege pentru completarea alineatului 1 al articolului 139 din Codul Muncii. Acest proiect a devenit Legea 189/2023.

 

Avalanșă de proiecte în 2023, dar o pauză în 2024

2023 este anul cu șapte inițiative legislative semnate de Marcel Ciolacu, însă din care doar patru au devenit legi. Vorbim despre proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii 115/2015 pentru alegerea autorităților administrației publice locale, pentru modificare Legii administrație publice locale și pentru modificarea și completarea Legii nr. 393/2014 privind Statutul aleșilor locali. Legea este inițiată de Marcel Ciolacu și Gabriela Firea și se află încă în dezbaterea Camerei Deputaților.

Apoi, a mai fost inițiată propunerea legislativă privind modificarea și completarea Legii educației naționale și a Legii privind combaterea operațiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, propunere care îi are drept autori pe Marcel Ciolacu, Alfred Simonis și Vasile Daniel Suciu. Proiectul a fost respins de Senat în 15 februarie 2023 și se află la Camera Deputaților. Mai departe, Marcel Ciolacu împreună cu Nicolae Ciucă, cu Alina Gorghiu și cu Alfred Simonis au inițiat un proiect de lege pentru modificarea articolului 6, alineat 2 din Legea nr. 36/2022 privind protecția avertizorilor de interes public. Proiectul a devenit Legea nr. 67/2023. De asemenea, Ciolacu și Simonis au semnat proiectul de lege pentru informarea consumatorilor cu privire la comercializarea produselor din materii prime românești. Legea a fost adoptată de Senat la 5 septembrie 2023, dar se află încă în dezbaterea Camerei Deputaților.

Tot în 2023 a fost inițiat proiectul de lege privind reglementarea utilizării unor alimente noi autorizate în prepararea/producerea produselor alimentare, precum și a etichetării acestor produse pe teritoriul României. Inițiativa le aparține lui Marcel Ciolacu, Alfred Simonis, Ștefan Radu Oprea și Diana Tușa și a devenit Legea 411/2023. Un alt proiect, privind sprijinul financiar acordat de statul român Mitropoliei Basarabiei, Republica Moldova, ca parte componentă a Bisericii Ortodoxe Române, este inițiat de Marcel Ciolacu și Alfred Simonis și a devenit Legea nr. 326/2023. De asemenea, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au inițiat proiectul de lege privind unele măsuri pentru consolidarea capacității de combatere a evaziunii fiscale, precum și pentru modificarea unor acte normative. Inițiativa a devenit Legea nr. 126/2024.

 

Nicolae Ciucă l-a bătut pe liderul social-democrat cu 10 legi la 9

Nicolae Ciucă este liderul PNL și candidatul acestei formațiuni politice la alegerile prezidențiale, cu emoții destul de mari legate de accederea în al doilea tur de scrutin. Ciucă este senator și conduce Camera Superioară a Parlamentului României și, asemenea lui Marcel Ciolacu, și-a asigurat o soluție de back-up, deschizând listele pentru alegerile pentru Senat ale organizației PNL Dolj.

În ultimii patru ani, Nicolae Ciucă figurează, în fișa sa de parlamentar, cu 24 de inițiative legislative, dintre care 6 în 2021, 5 în 2022, 10 în 2023 și 3 în 2024. Asta, teoretic, deoarece figurează efectiv cu acest statut de inițiator doar în ceea ce privește 17 proiecte de acte normative, din care doar 10 au devenit legi promulgate.

În 2021, Nicolae Ciucă a inițiat patru proiecte de lege, din care 3 au deveni legi. Prima este propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Legii 75/1994 privind arborarea drapelului României și folosirea sigiliilor cu stema României de către autoritățile și instituțiile publice. Ciucă este singurul inițiator, iar proiectul a devenit Legea nr. 176/2023. Apoi, a inițiat, împreună cu Nicoleta Pauliuc, propunerea legislativă pentru modificarea Legii nr. 168/2010 pentru recunoașterea meritelor personalului participant la acțiuni militare, misiuni și operații pe teritoriul sau în afara teritoriului României. Proiectul a devenit Legea nr. 278/2021. Apoi, mai este vorba despre propunerea legislativă inițiată personal de Nicolae Ciucă pentru instituirea anului 2022 „Anul Smaranda Brăescu”, propunere care a devenit Legea 19/2022. Mai departe, Nicolae Ciucă a inițiat  propunerea legislativă pentru modificarea Codului Fiscal, dar pe care, ulterior, inițiatorul a retras-o.

 

Preocupări pentru drapel și pentru Codul Penal

În 2022, Ciucă a inițiat două proiecte de lege, din care doar unul a fost adoptat și promulgat. Mai exact, este vorba despre legea, semnată împreună cu Marcel Ciolacu, cu privire la perimetrele petroliere offshore. Cea de-a doua este o propunere legislativă semnată de Ciucă împreună cu aproape toți parlamentarii PNL, care vizează modificarea și completarea Legii nr. 69/2000 a educației fizice și a sportului și care se află încă în dezbaterea Camerei Deputaților.

Senatorul Nicolae Ciucă a inițiat, în 2023, 9 proiecte de lege, din care doar 6 au fost promulgate. Prima dintre ele este propunerea legislativă pentru avertizorii de interes public, semnată împreună cu Marcel Ciolacu. După care a inițiat, împreună cu Nicolae Bode, proiectul de lege pentru modificarea și completarea Codului Penal, care a devenit Legea 248/2023. Apoi, a inițiat împreună cu Alfred Simonis de la PSD, legea privind utilizarea serviciului electronic, a mărcii temporale și prestarea serviciilor de date, devenind Legea 214/2024.

Nicoleta Pauliuc și Nicolae Ciucă au mai inițiat proiectul de lege pentru completarea OUG 158/2006 privind concediile și indemnizațiile sociale de sănătate, proiect care se află încă în dezbaterea Camerei Deputaților. Apoi, împreună cu deputatul Gabriel Andronache, Nicolae Ciucă a inițiat propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Legii 75/1994 privind arborarea drapelului național, inițiativă care a devenit Legea nr. 12/2024. Apoi, împreună cu trei parlamentari PNL, președintele Senatului a inițiat propunerea legislativă pentru modificarea Codului Fiscal, propunere aflată în prezent în dezbaterea Camerei Deputaților. 

O altă propunere privește unele măsuri pentru consolidarea capacității de combatere a evaziunii fiscale, pe care Ciucă a semnat-o alături de Marcel Ciolacu și care a devenit Legea nr. 126/2024. De asemenea, împreună cu trei parlamentari PNL, Nicolae Ciucă a mai inițiat propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Legii 143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri, care a devenit Legea 234/2024.

 

Trei inițiative, anul acesta, dar niciuna adoptată

În 2024, Nicolae Ciucă a inițiat trei acte normative, dar niciunul nu a devenit lege promulgată de președintele României. 

În acest sens, vorbim despre propunerea legislativă semnată alături de Alexandru Nazare pentru introducerea unei indemnizații de bază în vederea compensării efectelor bugetare asupra activității de transport generate de întârzierea aderării la Spațiul Schengen, legea se află în dezbaterea Camerei Deputaților. De asemenea, împreună cu deputatul Gabriel Andronache, senatorul Nicolae Ciucă a inițiat propunerea legislativă pentru instituirea Programului de finanțare „Stud - In - Vest”, care, la fel, se află pe masa Camerei Deputaților.

Ultimul proiect semnat de Ciucă, alături de Alina Gorghiu și de Gabriel Andronache, vizează modificarea Codului Penal. Și această lege este în dezbateri, la Camera Deputaților.

 

Record absolul: George Simion - o lege în patru ani. Ludovic Orban, de două ori mai muncitor

Un alt prezidențiabil parlamentar, catalogat de casele de sondare a opiniei publice cu șanse reale să intre în turul al doilea, este liderul AUR, George Simion. În caseta sa de deputat, acesta figurează cu nu mai puțin de 208 proiecte de lege inițiate din 2021 până în prezent. De fapt, acestea sunt, în majoritate, legi promovate de alți parlamentari și semnate de Simion ca susținător. 

Există o singură lege care poartă semnătura de inițiator a lui George Simion și care a fost promulgată de președintele României. Este vorba despre proiectul de lege pentru modificarea articolului 3, litera „a” din Legea nr. 273/2004 privind procedura adopției. Liderul AUR a semnat această lege împreună cu mai mulți parlamentari AUR, iar demersul legislativ a devenit Legea nr. 99/2024.

Pe lista candidaților la Președinția României se mai află un parlamentar. Este vorba despre Ludovic Orban, liderul Forța Dreptei. La caseta sa de parlamentar, Orban și-a trecut 48 de inițiative legislative, din care 8 au devenit legi promulgate. În fapt însă, există doar două legi promulgate care poartă semnătura lui Ludovic Orban ca inițiator, restul fiind legi susținute cu semnătură, dar care au fost inițiate de alți parlamentari.

Astfel, în dreptul lui Orban regăsim proiectul de lege pentru declararea zilei de 15 noiembrie ca „Ziua Revoltei Anticomuniste de la Brașov, din 1987”, pe care Ludovic Orban a inițiat-o pe vremea când se afla la conducerea PNL și care a devenit Legea 215/2021. Mai există un proiect de lege pentru unele măsuri de sprijin financiar acordat Comitetului Olimpic și Sportiv Român și Centrului Național Paralimpic, care a devenit Legea 30/2022.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×