x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Caracatița financiaro-penală conectată la bugetul primăriei lui Vanghelie

Caracatița financiaro-penală conectată la bugetul primăriei lui Vanghelie

de Ion Alexandru    |    01 Apr 2015   •   20:52
Caracatița financiaro-penală conectată la bugetul primăriei lui Vanghelie
Rețeaua contractelor “care este”
Procurorii au reușit să identifice doar o mică parte a mecanismului prin care primarul Marian Vanghelie a reușit, în ultimii opt ani, să spolieze bugetul instituției pe care o “patronează”. Ancheta este la început. Dimensiunea scurgerii fondurilor locale către caracatița economico-politică aflată în spatele afacerilor derulate de Vanghelie este aproape imposibil de deslușit.

Potrivit documentelor oficiale, Primăria Sectorului 5 a transferat în conturile firmelor apropiate primarului peste 400 de milioane de euro. Procurorii vorbesc, însă, de afaceri dubioase derulate din banul public de peste 500 de milioane de euro, din care Vanghelie și-a tras “partea leului”, în proporție de 20 la sută.
“Jurnalul Național” a trecut în revistă principalele contracte atribuite de Primăria Sectorului 5 din anul 2007 și până în prezent. Suma oficială pe care Marian Vanghelie a direcționat-o către un grup de 40 de firme de casă se ridică la 1.492.875.175,24 lei (393.5 milioane de euro). O însemmnată parte a acestor contracte ar trebui să se concretizeze în noi dosare la DNA.

Mobilier de 50.000 de euro pentru chioșcuri tip cabină
În octombrie 2007, firma lui Marin Dumitru, afaceristul care l-a denunțat pe Marian Vanghelie, SC Imob Lux Construct SRL, a încheiat cu Primăria Sectorului 5 un contract în valoare de 126.735 euro, pentru furnizarea a zece chioșcuri, “strict necesare pentru situații de urgență”. Afacerea a deschis drumul unor contracte scandaloase pentru o altă firmă apropiată lui Vanghelie – SC WIN 94 Prod SRL Sector 5, controlată de un anume Marin Ceaușu. Această din urmă firmă a primit, la 13 august 2007, un contract în valoare de 3 milioane de euro pentru furnizarea unor panouri de afișaj la cele aceste zece centre. Ulterior, Ceaușu a livrat, în baza altui contract fără licitație, în valoare de 514.284 euro, zece casete luminoase pentru aceleași locații. A doua zi, Primăria Sectorului 5 a negociat, cu SC Neorom Mobilier SRL, un contract în valoare de 530.000 de euro pentru dotarea cu mobilier a acestor cabine. Practic, suma cu care fiecare chioșc a mobilat acoperă preșul unui apartament cu trei camere în sectorul administrat de Vanghelie.

Taxiuri închiriate cu 53.000 de euro, pentru alegerile locale din 2008
Proba maximă a capacității lui Marian Vanghelie de a cheltui în bătaie de joc banii pe care îi administrează a fost trecută cu brio în ajunul alegerilor locale din vara anului 2008. În data de 26 mai, Primăria Sectorului 5 a atribuit un contract, pentru închirierea unor taxiuri, pentru care a plătit 52.768 euro. Din anunțul de atribuire publicat pe SEAP rezultă că această sumă a fost destinată închirierii unor taxiuri care să transporte 16 persoane (ceea ce înseamnă patru vehicule), pasagerii urmând a se deplasa către centrele de votare, împreună cu “documente și materiale de votare”. Firma câștigătoare a acestui uluitor contract se numește Millenium Trans Impex SRL.

Cu ocazia referendumului pentru demiterea lui Traian Băsescu, din mai 2007, Primăria Sectorului 5 a consolidat relația de afaceri cu firma WIN 94 Prod SRL. La 16 mai 2007, societatea a primit două contracte privind amenajarea secșiilor de votare, în valoare totală de 8,17 milioane de euro. Tot în 2007, mai exact la data de 20 noiembrie, Vanghelie se pregătea pentru organizarea în sector a alegerilor pentru Parlamentul European și pentru referendumului privind introducerea votului uninomina, atribuind către aceeași firmă un contract de 22.447.134,9 euro.

O jumătate de an mai târziu, la alegerile locale, Vanghelie a mai încheiat două contracte cu SC WIN 94 Prod SRL, în valoare de 120.000 de euro, prin care a achiziționat de la Ceaușu servicii amenajare secții de votare și urne mari și mici din carton. În data de 18 noiembrie 2008, cu ocazia alegerilor parlamentare, firma lui Ceaușu a mai încasat un contract, în valoare de 30.000 de euro. Aceeași firmă a mai încasat, însă, la data de 26 mai 2009, un contract în valoare de 40.834,4 euro pentru amenajarea a 196 secții de votare și confecționarea a 1.200 de săgeți indicatoare. Se pare că săgețile care indicau direcția secțiilor de votare achiziționate cu un an în urmă nu mai erau bune, chiar dacă, la data de 19 mai 2008, Primăria achiziționase astfel de săgeți, pentru care a plătit nu mai puțin de 681.933 de euro.

Patronii Firmelor care au reabilează blocurile din sectorul lui Vanghelie au un punct comun: dosarele penale

■ Una dintre firmele controlate de Marin Dumitru, denunțătorul lui Marian Vanghelie, se află în topul “clienților” abonați la contractele privind reabilitarea termică din sectorul 5. Primăria a direcționat către SC Imob Lux Construct SRL, începând cu anul 2007, nu mai puțin de 377 milioane de lei,
(92,5 milioane euro). Societatea în cauză face obiectul a două dosare penale.

■ T Dancor Romconstruct SRL, firmă controlată de afaceristul Cornel Ciocan a încheiat cu Primăria Sectorului 5 contracte în valoare de 12,5 milioane de euro. Coican a primit, în octombrie 2013, din partea Curții de Apel București o pedeapsă de 8 ani închisoare cu executare pentru evaziune fiscală. Afaceristul asteaptă decizia definitivă a ÎCCJ.

■ Electrica Serv SRL Buftea a încasat de la primărie suma de 7,6 milioane de euro. Asociat și administrator în această companie este Gina Capotă care, î 2011, a fost condamnată definitiv la 3 ani de închisoare.

■ Cunoscut ca un apropiat al lui Traian Băsescu, Teodor Barna a fost arestat, vara trecută, într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani. Firma sa, Tehnologica Radion, a încheiat cu Primăria Sectorului 5 contracte în valoare de peste 3 milioane de euro.

Denunțătorul lui “Marean”, cele mai grase contracte
Din documentele oficiale, autoritatea locală a direcționat către SC Imob Lux Construct SRL, începând cu anul 2007, nu mai puțin de 377 milioane de lei noi, adică 92,5 milioane de euro. Societatea în cauză, care, de altfel, face obiectul a două dosare penale - unul instrumentat de procurorii Parchetului Capitalei, iar altul de DNA - a prestat pentru primăria lui Marian Vanghelie, în principal, servicii de lucrări referitoare la reabilitarea termică a blocurilor din Sectorul 5.

Potrivit DNA, Marin Dumitru a precizat, în denunțul său, că, în schimbul atribuirii acestor contracte, firma sa întorcea către Vanghelie un “comision” de 20%, prin intermediul unor firme administrate de apropiați ai edilului sau în natură (bunuri, bani cash, imobile sau acțiuni la diferite societăți comerciale), ori prin contracte de publicitate încheiate cu diverse televiziuni la care Vanghelie avea interese de ordin politic.

________

Suma direcţionată de primarul Marian Vanghelie, aflat, astăzi, în arest preventiv, către un grup format din peste 40 de firme de casă, nu include, însă, toate afacerile derulate de primărie, cum ar fi sumele cheltuite pe programul “cornul și laptele în școli”. Cuprind, însă, achiziții halucinante, de-a dreptul aberante care, în mod normal, odată dezvăluite, ar trebui să se concretizeze în noi dosare ale Direcției Naționale Anticorupție.

×