x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Ce avere face Pinalti la Nisa

Ce avere face Pinalti la Nisa

de Oana Stancu Zamfir    |    08 Dec 2015   •   08:52
 Ce avere face Pinalti la Nisa
Sursa foto: Marin Raica/Intact Images

Registrul Comerțului din Franța confirmă că fiica lui Gheorghe Ștefan nu are o firmuliță la Nisa, ci mai multe, parte a unei încrengături de societăți în care personaje și firme se schimbă permanent, după rețeta cunoscută din toate afacerile suspecte de pe la noi. Numai una dintre ele a vândut recent apartamente de peste 5 milioane de euro.

Afacerile familiei Ștefan la Nisa capătă proporții după ce datele obținute de la statul francez devoalează implicarea Giorgianei Ștefan în mai multe societăți comerciale care construiesc imobile pe Coasta de Azur. Fiica lui Pinalti a intrat într-o rețea de firme care îi au acționari pe Jean Francois, soția sa Marie Ange, fiul său Olivier și fiica sa Alexandra (măritată Donninni). Cei patru ies și intră din acționariatul societăților, se înlocuiesc unul pe altul și în administrarea acestora, deschid firme noi și radiază din cele vechi, într-o formulă care seamănă teribil cu rețeta oamenilor și firmelor-paravan utilizată de afaceriști români precum Dorin Cocoș. În prezent, grupul controlează nouă societăți, toate în domeniul construcțiilor: Eurosud Amenagement, Eurosud Concept, Eurosud Residence, Cogest, Les Jardins De Pessicart, E&R (Etudes Et Realisations), Albeco SARL, Corea SARL Și Alexandra SARL.



Cifră de afaceri mică, vânzări mari
Toate firmele declară cifre de afaceri mici, în schimb tranzacționează vile și apartamente de milioane de euro. Giorgiana Ștefan este acționar în trei dintre ele. În Albeco deține 95%, alături de ea fiind un alt roman, Florin Dima (5%). Administrator până în iunie 2015 era Olivier Colombani, ulterior luându-i locul fata lui Pinalti însăși. În Corea, Giorgiana Ștefan are 15% din acțiuni, Olivier 10%, grosul deținându-l o altă firmă a grupului, Eurosud Amenagement. Administrator este Colombani tatăl.

Corea şi Albeco dețin împreună societatea Alexandra SARL, care, cu o cifră de afaceri modestă, vinde apartamente de până la jumătate de milion de euro, într-un complex pe care l-a construit în Nisa. Cu vânzări între 120.000 euro și 485.000 euro, totalul ajunge la peste cinci milioane de euro numai din acest imobil. Prețul, modest totuși pentru Nisa, se justifică prin dimensiunea mică a apartamentelor, maximum 83 mp pentru un apartament cu patru camere.



Maşina de spălat bani
Operațiunea Nisa este numai bună de spălat banii pe care Gheorghe Ștefan i-a făcut, prin intermediul copiilor lui, în România, în afaceri precum despăgubirile luate de la ANRP de Giorgiana Ștefan (17,5 milioane de lei) sau cele cu energie făcute de Gabriel Ștefan. Cu toate acestea, instituțiile statului par oarbe în fața acestor evidențe: Oficiul pentru Spălarea Banilor, ANI și, în cele din urmă, DNA, care i-a pus sechestru lui Pinalti pe un apartament de două camere de la ANL, chiar dacă tot procurorii constată în rechizitoriul Poșta că Gheorghe Ștefan este cel care controlează cu adevărat afacerile familiei, nu copiii săi.



O altă societate a grupului construiește însă vile scoase la vânzare cu prețuri variind între jumătate de milion de euro și două milioane de euro bucata.

Georgiana Ştefan şi Olivier Colombani sunt parte a unui business ameţitor atât ca sume, cât şi ca ritm de ieşire sau intrare în firme


 

×
Subiecte în articol: stefan gheorghe pinalti pinalti