x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete ”Doi și-un Sfert” se face verde: Serviciul secret al MAI își bagă în reparații prima clădire din Capitală

”Doi și-un Sfert” se face verde: Serviciul secret al MAI își bagă în reparații prima clădire din Capitală

de Ion Alexandru    |    15 Noi 2023   •   07:40
”Doi și-un Sfert” se face verde: Serviciul secret al MAI își bagă în reparații prima clădire din Capitală

Una dintre cele două clădiri care găzduiește, în Capitală, sediile secundare ale Direcției Generale de Protecție Internă intră în renovare generală, cu fonduri PNRR, după ce serviciul secret al MAI a atribuit, luna aceasta, un contract de 3,8 milioane de euro, fără licitație.

Încă din vară, aceste lucrări au fost antamate, printr-un anunț publicat pe SEAP. DGPI mai scosese la „mezat”, în luna iulie, lucrările de renovare, tot cu bani PNRR, și pentru un al doilea sediu secundar, amplasat în strada Spătarului, pentru care se arăta dispusă să pună la bătaie un buget de aproape 4,1 milioane de euro. De altfel, același serviciu secret beneficiază, printr-o hotărâre a Guvernului Cîțu, din 2021, de încă 22,37 de milioane de euro pentru construirea unui sediu central nou, în „cartierul serviciilor”, de lângă Palatul Cotroceni

 

Într-una dintre edițiile precedente, ziarul nostru dezvăluia că, la data de 16 august 2023, DGPI, celebrul serviciu secret intern al Ministerului Afacerilor Interne, cunoscut, pe vremuri, și sub denumirea de „Doi și-un Sfert”, a publicat pe SEAP un anunț privind intenția achiziționării de servicii de proiectare, execuția lucrărilor și asistența tehnică pentru renovarea integrată a unui al doilea imobil, amplasat în strada C.A. Rosetti, la numărul 21, din Sectorul 1 al Capitalei. Imobilul este intitulat, în documentația de achiziții, drept „Rosetti Green”.

În acest caz, este vorba despre două corpuri de clădire, construite în anul 1935, încadrate în clasa de risc seismic RS II, din care primul corp de clădire are un regim de înălțime demisol, parter, două etaje și mansardă, iar al doilea - parter și etaj. În caietul de sarcini, autoritatea contractantă menționează că, deși clădirile nu sunt încadrate în categoria monumentelor istorice, acestea sunt amplasate într-o zonă protejată.

Ei, bine, pentru reabilitarea acestui sediu se vor folosi fonduri din PNRR, în baza Componentei 5 „Valul Renovării”, valoarea estimată a proiectului ridicându-se la 19.114.877,5 lei cu tot cu TVA (3.900.995,4 euro). DGPI dorește montarea de panouri fotovoltaice, lucrări de instalații, izolare termică, finisarea construcțiilor, instalarea de uși și ferestre, servicii de arhitectură, consultanță, proiectare tehnică și antrepriză. 

 

O singură ofertă depusă

 

În vederea atribuirii contractului de lucrări, serviciul secret al MAI nu a organizat o licitație deschisă, ci a preferat să organizeze o procedură simplificată de selecție de oferte, deschiderea lor trebuind, conform anunțului publicat pe SEAP în vară, să aibă loc în data de 5 septembrie.

Cu toate acestea, afacerea a fost parafată abia la data de 6 noiembrie 2023, când Direcția Generală de Protecție Internă a încheiat contractul cu singura entitate economică înregistrată cu o ofertă pentru acest proiect. Este vorba despre asocierea a două companii, respectiv SC Ovi Construction & Real Estate SRL și SC Artareliers Project Studio SRL. Contractul, având numărul 1907107/2023, a fost încheiat la un preț final negociat de 15.782.711,65 de lei fără TVA, respectiv de 18.781.426 de lei cu TVA inclusă (3.832.944,3 euro).

Potrivit datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), SC Ovi Construction & Real Estate SRL, cu sediul în Dragomirești Vale, județul Ilfov, este deținută de Ovidiu Ioan și Raluca Ioana Dumitru. Compania figurează, în baza de date a SEAP, în ultimii ani, cu un contract derulat cu Primăria Sectorului 2, cu trei contracte derulate cu Universitatea Politehnica București, cu un contract încheiat cu Institutul Național al Patrimoniului, cu trei contracte derulate cu Universitatea Tehnică de Construcții București, cu 24 de contracte încheiate cu Compania Națională de Investiții, cu un contract încheiat cu Primăria Municipiului Miercurea Ciuc, cu un contract încheiat cu Primăria Sectorului 3 și cu un contract încheiat cu Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”.

Cea de-a doua companie componentă a asocierii care și-a adjudecat contractul, SC Artateliers Project Studio SRL, este o firmă înființată de o anume Mihaela Elena Artene, în data de 21 aprilie 2023, sub denumirea de SC Art Marketing Events SRL, cu sediul în Voluntari, și care se ocupă cu „activități de organizare de expoziții, târguri și congrese”. Compania nu figurează cu alte afaceri cu statul.

 

Încă un imobil își așteaptă restauratorul

 

Chiar înainte de scoaterea la „mezat” a acestui contract, pe 28 iulie 2023, Direcția Generală de Protecție Internă a mai publicat pe SEAP un anunț conform căruia dorește să contracteze servicii de proiectare, execuția de lucrări și asistență tehnică pentru reabilitarea unui alt sediu, amplasat în strada Spătarului, nr. 43-45, din Sectorul 2 al Capitalei. Este vorba despre două corpuri de clădire, încadrate în clasa de risc seismic RS II, construite în anul 1932, din care primul corp are regimul de înălțime demisol, parter, un etaj și mansardă, iar al doilea - parter, mezanin și două etaje. DGPI precizează că, folosindu-se de fonduri PNRR, acest obiectiv se va numi „Spătarului Green”, iar costurile estimate operațiunilor de reabilitare se ridică la 20.052.335,8 lei cu TVA inclusă, adică 4.092.313,4 euro.

Deși este vorba tot despre o investiție cu fonduri din PNRR, accesate în baza Capitolului 5 „Valul renovării”, Axa 2 - schemă de granturi pentru eficiență energetică în clădiri publice, Operațiunea B.1 - renovare integrată, consolidare seismică și renovare energetică, DGPI nu organizează nici pentru această clădire o licitație deschisă în vederea încheierii contractului, ci o procedură simplificată de selecție de oferte.

 

 

În 2021, Executivul a aprobat alocarea a 22,37 de milioane de euro pentru sediul central al instituției

 

De altfel, acestea nu sunt singurele investiții imobiliare de care beneficiază serviciul secret al Ministerului Afacerilor Interne. „Jurnalul” a dezvăluit, încă de acum doi ani, că, la data de 28 iulie 2021, Guvernul, condus la acea vreme de Florin Cîțu (FOTO), a emis o hotărâre prin care a alocat din fonduri guvernamentale 109 milioane de lei (22.370.000 de euro) pentru „Doi și-un sfert”, în vederea construirii unui sediu nou-nouț în „cartierul serviciilor”, de la Răzoare, în imediata apropiere a Palatului Cotroceni și lângă sediile SPP și Poliției de Frontieră. 

În expunerea de motive a acestui HG, se arăta că DGPI funcționa într-o clădire din centrul Capitalei, despre care chiar cei care lucrează acolo spuneau că este improprie. În primul rând, pentru că respectiva clădire a fost construită în anul 1903, a prins toate cutremurele secolului trecut, fapt ce face ca, în acest moment, orice seism să fie resimțit de acest imobil ca un „infarct”.

Cele 22,37 de milioane de euro nu au intrat în bugetul DGPI, ci în cel al Companiei Naționale de Investiții, care este instituția ce a organizat licitațiile în vederea contractării lucrărilor de construire.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: clădiri SRI renovat fonduri PNRR