x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Clauze contractuale marca USR la o companie a Consiliului Local Sector 3. Ești dat afară sau pleci de bunăvoie, iei opt salarii compensatorii

Clauze contractuale marca USR la o companie a Consiliului Local Sector 3. Ești dat afară sau pleci de bunăvoie, iei opt salarii compensatorii

de Ion Alexandru    |    28 Apr 2022   •   07:55
Clauze contractuale marca USR la o companie a Consiliului Local Sector 3. Ești dat afară sau pleci de bunăvoie, iei opt salarii compensatorii

Noua conducere numită a SC Algorithm Construcții Sector 3 SRL, una dintre companiile deținute de Consiliul Local Sector 3 al Municipiului București, a deschis, la Tribunalul București, două acțiuni în contencios administrativ, pentru a anula două acte adiționale la contractele de muncă ale unor salariați, acte adiționale semnate de fostul președinte al Consiliului de Administrație, Vicențiu Traian Râmniceanu.

 

Acesta din urmă a ajuns la conducerea companiei la finalul anului trecut, prin votul consilierilor USR, partid pe listele căruia a candidat, în 2020, la o funcție de consilier local. Actele adiționale atacate în instanță se referă la plata, către salariații în cauză - trei la număr, a opt salarii compensatorii, indiferent dacă acestora le încetează contractele prin concediere sau prin acordul părților. Indiferent de situație, cei trei ar urma să încaseze 61.000 de euro de la compania Consiliului Local Sector 3.

Pe data de 26 aprilie 2022, la Secția a VIII-a – Conflicte de muncă și asigurări sociale – de la Tribunalul București, au fost depuse două acțiuni, prin care compania SC Algorithm Construcții S3 SRL s-a îndreptat împotriva a doi salariați, solicitând anularea unor acte adiționale încheiate, la începutul acestui an, de către fostul președinte al Consiliului de Administrație. 

Prima acțiune, care constituie dosarul 10876/3/2022, îl are ca pârât pe un anume Andrei Cristian Dima, iar obiectul procesului constă în solicitarea de anulare a Actului Adițional nr. 1 din 27 ianuarie 2022 la contractul individual de muncă încheiat la data de 6 ianuarie 2022. Cea de-a doua acțiune face obiectul dosarului 10787/3/2022 și o are ca pârâtă pe Laura Nusa Costache, având ca scop anularea actului adițional nr. 1 din 16 martie 2022 la contractul de muncă încheiat în 8 martie 2022.

Actuala conducere a CA consideră clauzele ca fiind abuzive

Surse apropiate acestor dosare precizează că cei doi salariați fac parte dintr-un grup de trei angajați ai SC Algorithm Construcții S3 SRL care, prin înțelegeri scrise cu fostul președinte al Consiliului de Administrație, Vicențiu Traian Râmniceanu, sprijinit de USR Sector 3, au modificat clauzele contractului de muncă, astfel încât, dacă ar fi concediați, ar căpăta automat mai multe salarii compensatorii.

Salariile compensatorii au fost stabilite din pixul fostului lor șef, fără ca membrii Consiliului de Administrație să aprobe aceste modificări, fapt pentru care actualul președinte al CA a pregătit deja o acțiune în instanță pentru a contesta respectivele clauze, pe care le consideră abuzive.

Pe lângă aceste clauze, care presupun plata unor sume uriașe la plecarea din funcție, cei trei privilegiați (de altfel, singurii angajați ai societății care au astfel de clauză în contractul lor de muncă, după cum declară surse din cadrul acestei companii) mai au și alte privilegii care întregesc impresia de tratament preferențial.

Angajatorul, o companie controlată integral de Consiliul Local

SC Algorithm Construcții S3 SRL este o companie de construcții care a luat ființă, prin înregistrarea ei la Oficiul Național al Registrului Comerțului în data de 7 iunie 2017, având un capital social de pornire de 8 milioane de lei.

La acel moment, unicul acționar al acestei societăți era o altă companie, pe nume SC Algorithm Residențial S3 SRL, înființată tot în anul 2017, dar pe data de 18 aprilie. Această din urmă societate are ca acționari SC Administrare Active Sectorul 3 SRL și Consiliul Local al Sectorului 3 al Municipiului București. Iar SC Administrare Active Sectorul 3 SRL are drept unic acționar același Consiliul Local al Sectorului 3. 

Ulterior, în noiembrie 2017, capitalul social al SC Algorithm Construcții S3 SRL se majorează cu 15 milioane de lei, ajungând la 23 de milioane de lei.

În data de 4 septembrie 2019, acționarul unic, SC Algorithm Residential S3 SRL, decide să coopteze în structura acționariatului SC Algorithm Construcții S3 SRL un nou acționar minoritar, controlat tot de către Consiliul Local al Sectorului 3. Este vorba despre SC SD3 – Salubritate și Deszăpezire Sector 3 SRL. Această structură a capitalului social s-a păstrat și în prezent.

Fostul șef al CA, propus de USR, partid care i-a sprijinit și candidatura, în 2020

Autorul actelor adiționale atacate, acum, în instanță este fostul președinte al Consiliului de Administrație al SC Algorithm Construcții S3 SRL, Vicențiu Traian Râmniceanu (FOTO), numit în funcție, prin votul Consiliului Local al Sectorului 3, în luna decembrie a anului trecut. 

La Sectorul 3, situația este una complicată din punct de vedere politic, așa cum reclama în mai multe rânduri edilul Robert Negoiță. USR, împreună cu PNL, controlau majoritatea în Consiliul Local, după alegerile locale din 2020. Practic, 9 consilieri sunt de la USR, 7 sunt de la PNL, 8 sunt de la PSD, 5 sunt de la Pro București 2020 și doi de la PMP.  Vicențiu Traian Râmniceanu a candidat, la alegerile din 27 septembrie 2020, la o funcție de consilier local a Sectorul 3, fiind sprijinit de USR. De altfel, așa cum precizează sursele politice, și pentru funcția de președinte al CA al SC Algorithm Construcții S3 SRL, tot USR a venit cu propunerea ca aceasta să fie ocupată de Râmniceanu. Mandatul acestuia a încetat la data de 4 aprilie 2022.

Înainte de a ajunge la conducerea Algorithm, Vicențiu Traian Râmniceanu a ocupat funcțiile de președinte al Consiliului de Administrație, respectiv de administrator special la o altă companie a Consiliului Local – Ordine și Protecie Sector 3. Iar, în perioada 2013 – 2021, acesta a fost administrator, director al Direcției Juridice, șef al Serviciului Resurse Umane și șef al Serviciului Contencios în cadrul Companiei Naționale Loteria Română.

 

O oră de prezență fizică la serviciu și 17.000 de euro la plecare

 

Laura Costache Nusa, unul dintre angajații Algorithm împotriva cărora actuala conducere s-a îndreptat în instanță, a fost angajată pe perioadă nedeterminată, anul acesta, în 8 martie, pe funcția de Manager Proiect, pe un salariu brut de 10.794 de lei. În aceeași lună, fără aprobarea Consiliului de Administrație, fostul președinte al CA, Vicențiu Traian Râmniceanu a aprobat un act adițional (VEZI FACSIMIL) prin care respectiva angajată beneficiază de opt salarii compensatorii, în cazul în care este concediată sau își încheie contractul ca urmare a acordului părților. Aceasta ar primi automat 86.352 de lei, echivalentul a 17.000 de euro. În plus, în fișa postului, Laura Costache are stabilit un program în regim de telemuncă, neavând, astfel, obligația să vină fizic la serviciu decât o singură zi pe lună. 

Noul președinte al Consiliului de Administrație, Alin  Panait, care a sesizat aceste aspecte, i-a solicitat Laurei Costache să se prezinte la serviciu, însă angajata a spus că nu este de acord și s-a prevalat de faptul că orice schimbare de contract sau de fișă a postului trebuie făcută cu acordul ei.

Câteva coincidențe

Laura Costache Nusa figurează cu mai multe declarații de avere și de interese, completate în decembrie 2012, iunie 2013 și octombrie 2014, ea deținând funcțiile de inspector superior la Direcția de Proceduri Achiziții din cadrul Primăriei Capitalei. 

Din ultima declarație de avere, rezultă că Laura Costache a încasat, pentru perioada septembrie – decembrie 2013, un salariu de 30.600 de lei de la Compania Națională Loteria Română. Coincidența face ca Vicențiu Traian Râmniceanu să fi avut funcții de conducere la Loteria Română chiar în acea perioadă. O altă coincidență este că, în aceeași declarație de avere, Laura Costache menționa un credit, contractat în 2014, cu scadență în 2044, de la BCR, în sumă de 302.500 (nu este menționată moneda). Din CV-ul lui Râmniceanu, rezultă că acesta a lucrat, între mai 2011 și iunie 2013, ca șef al Serviciului de Asistență Juridică Corporate-Banking chiar la BCR.

Consilierul președintelui care a rămas fără obiectul muncii

Andrei Cristian Dima, al doilea salariat al Algorithm împotriva căruia noua conducere a deschis proces la Tribunalul București, a fost angajat, la sfârșitul lunii ianuarie, ca inginer, inițial în cadrul Departamentului Guvernanță Corporativă și, apoi, mutat în Compartimentul Consilieri ai președintelui Consiliului de Administrație. Deși a îndeplinit funcția de consilier tehnic al fostului președinte al CA, contractul său de muncă nu presupune o durată egală cu a celui care l-a angajat să-l consilieze, ci o durată nedeterminată. La fel ca și în cazul Laurei Costache, Dima a semnat un  act adițional, prin care să primească opt salarii brute în cazul în care este concediat (cu sau fără motiv), iar societatea ar trebui să-i plătească automat 121.904 lei, echivalentul a 25.000 de euro. „Acest angajat trebuie să se prezinte la serviciu, însă obiectul muncii sale, respectiv consilierea președintelui Consiliului de Administrație, adică fix acela pentru care a fost angajat, a dispărut odată cu schimbarea fostului șef”, afirmă surse apropiate acestei companii.

Un al treilea angajat aflat în aceeași situație se numește Gabriel Romeo  Popa, de profesie inginer, a fost angajat de același fost președinte al Consiliului de Administrație, pe o perioadă nedeterminată, în cadrul compartimentului de achiziții, ofertare, contracte, pe un salariu brut lunar de 12.698 de lei. La fel ca și ceilalți doi, dacă este dat afară sau dacă se încheie contractul de muncă cu acordul părților, SC Algorithm Construcții S3 SRL trebuie să îi plătească, de îndată și fără obiecții, suma de 101.584 de lei, echivalentul a 20.000 de euro.

În total, pentru cei trei angajați, compania de stat ar fi obligată să plătească pe loc suma de 309.840 de lei, echivalentul a 61.000 de euro, indiferent dacă acești lucrători își fac sau nu treaba.

×