x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Clientul lui Emilian Eva implementează un sistem de poștă electronică la Transgaz 

Clientul lui Emilian Eva implementează un sistem de poștă electronică la Transgaz 

de Ion Alexandru    |    10 Mai 2017   •   11:50
Clientul lui Emilian Eva implementează un sistem de poștă electronică la Transgaz 

Firma controlată de un afacerist ieșean, client al tablourilor controversate primite în mod ilegal de fostul procuror DNA Emilian Eva de la un medic pe care l-a scos de sub urmărire penală, a încasat de la Transgaz un contract în valoare de 351.000 de euro pentru implementarea, la nivelul companiei de stat, unui sistem de poștă electronică modern. Magnatul ieșean Gabriel Iulius Mardarasevici, cel care a înființat societatea care lucrează, astăzi, pentru Trans­gaz, este, la rândul lui, trimis în judecată într-un dosar DNA pentru mituirea fostului primar de la Iași, Gheorghe Nichita, dosar în care a fost trimis în jude­cată și patronul grupului UTI, Tiberiu Urdăreanu. Transgaz Mediaș, ale cărei achiziții de bunuri și servicii, precum și ale cărei cheltuieli cu personalul fac obiectul mai multor denunțuri înaintate la DNA de către Corpul de Control al Guvernului Ponta, îl are în fruntea sa, în calitate de director tehnic, pe Sergiu Lascu, fratele procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi. 


Zicala potrivit căreia „lumea este mică” se adeverește, într-un mod aproape științific, atunci când vorbim despre ultima achiziție de servicii făcută de către Societatea Nați­onală de Transport al Gazelor Naturale Transgaz Mediaș SA. Compania a desemnat drept câștigătoare a unei licitații o firmă de IT din Iași, în spatele căreia se află un inculpat trimis în judecată de DNA pentru mituirea fostului primar al municipiului, Gheorghe Nichita. 

Contractul, scos la mezat de Cioloș 

Astfel, porivit unui anunț de atribuire publicat pe SEAP, SNTGN Transgaz SA Mediaș a achiziționat, la sfârșitul lunii trecute, un sistem de mesagerie electronică, menit să îmbunătățească serviciile IT exis­tente și care să ofere angajaților companiei funcționalități noi. Este vorba despre furni­zarea de sisteme de poștă electronică și de servicii de instalații de computere. 
Afacerea a fost inițiată încă din luna noiembrie a anului trecut, când autoritatea contractantă a publicat pe SEAP anunţul de participare, mențio­nând, atunci, că inten­ționează să scoată din bugetul propriu, pentru această achiziție, suma de 1.427.323,96 de lei fără TVA. După finalizarea contestațiilor, etapa de licitare a contractului s-a finalizat în data de 28 aprilie 2017, când au rămas în cursă trei oferte primite, toate declarate de către Transgaz ca fiind admisibile. Oferta care a constat în prețul cel mai scăzut a fost cea depusă de către compania SC Foca­lity SRL, cu sediul în Iași, care a solicitat, în schimbul serviciilor cerute, un preț de 1.300.000 de lei fără TVA, respectiv de 1.574.000 de lei cu TVA inclus, adică 351.600 de euro. 
În aceeași zi, societatea ieșeană a fost declarată câștigătoare a licitației, între aceasta și SNTGN Transgaz SA Mediaș fiind încheiat contractul cu numărul 185/28.04.2017. Potrivit anunțului de atri­buire, acest contract, finanțat de la bugetul companiei, nu poate fi subcontractat. 

Firma este controlată, astăzi, oficial de soția lui Gabriel Mardarasevici 

Fiind vorba despre o achiziție de sute de mii de euro pentru un sistem de poștă electronică, am apelat la ONRC pentru a afla cine sunt acționarii companiei SC Focality SRL Iași, mai ales că această societate nu se află la prima afacere atribuită, prin licitație, încheiată cu SNTGN Transgaz SA Mediaș. Tot de pe SEAP am aflat că firma ieșeană a mai fost selecționată, tot în urma unei lici­tații publice organizate în data de 4 noiem­brie 2016 - cu șase zile înaintea întocmirii anunţului de participare pentru achiziţia serviciilor de poștă electronică - să ofere SNTGN Transgaz SA Mediaș servicii de mentenanță pentru aplicaţii GMOIS. Și atunci, au fost calificați să participe la licitație doi ofertanți, din care doar unul a fost declarat câștigător, respectiv aceeași SC Focality SRL Iași. Valoarea acestui contract s-a ridicat, atunci, la suma de 1.847.451,6 lei cu TVA (420.000 de euro).

Așadar, potrivit ONRC, SC Foca­lity SRL Iași a luat ființă în anul 2008, având ca obiect de activitate, la vremea respectivă, derularea activităților de tele­comunicații prin intermediul rețelelor de cablu. La momentul înființării, societatea se numea SC Radix Comunications SRL și îi avea ca asociați fondatori pe ieșenii Iulius Gabriel Mardarasevici (30% din părțile sociale), pe fratele acestuia, Claudiu Daniel Mardarasevici (10%), Bogdan Ionuț Simion (40%) și pe Vasile Silion (20%). 

Iulius Gabriel Mardarasevici este unul dintre cei mai bogați afaceriști ieșeni, care activează în zona IT. El a devenit cunoscut în 1994, când a înființat compania Radix, pe care, în anul 2005, a vândut-o multi­naționalei Ness Technologies. Tranzacția, potrivit presei economice, s-a ridicat la suma de 9,1 milioane de dolari, din care aproximativ 7 milioane de dolari i-au revenit lui Gabriel Mardarasevici. După vânzarea companiei, Mardarasevici a rămas director general al filialei Ness România. 

Din 2012, Gabriel Iulius Mardarasevici a renunţat la acțiunile pe care le deținea la SC Radix Communications SRL, asociați rămânând, atunci, fratele său, Claudiu Daniel (10%), alături de Bogdan Ionuț Simion (25%), Vasile Silion (15%), dar și doi noi asociați, Cezar Dumitru Rusu (cu 5% din acțiuni) și Geanina Maria Nimigeanu (cu 45% din capitalul social). În anul 2013, acești acționari decid schim­barea denumirii societății din SC Radix Communications SRL în SC Focality SRL, iar, în anul 2015, potrivit ultimei notificări de la Registrul Comer­țului, asociatul majoritar al firmei a devenit Gabriela Mardarasevici, soția lui Iulius Gabriel Mardarasevici, cu un pachet de 65% din acţiuni. 5% din capitalul social au rămas la cumnatul acesteia, Claudiu Daniel Mardarasevici, restul părților sociale fiind împărțite între Bogdan Ionuț Simion, Vasile Silion și Cezar Dumitru Rusu. 

Trimis în judecată pentru mituirea fostului edil al Municipiului Iași 

În 2005, când a devenit milionar în dolari, ca urmare a tranzacției cu Ness Technologies, afaceristul Gabriel Iulius Mardarasevici a fost naşul fetiţei fostului edil al Municipiului Iași, Gheorghe Nichita. Zece ani mai târziu, Mardarasevici avea să dea, în fața procurorilor DNA, declarații care să îl incrimineze pe tatăl finei sale. 

Astfel, în data de 29 octombrie 2015, DNA a pus în mișcare acțiunea penală și a dispus reținerea fostului primar de la Iași, Gheorghe Nichita, dar și a omului de afaceri Tiberiu Urdăreanu, președinte al grupului de firme UTI, acuzându-i pe cei doi de luare, respectiv dare de mită. În același dosar, procurorii au pus în mișcare acțiunea penală și au dispus instituirea măsurii controlului judiciar, pentru o peri­oadă de 60 de zile, pe numele afaceristului Iulius Gabriel Mardarasevici, în calitate de director al SC Information Business Consulting SRL (IBC), pentru dare de mită. Dosarul a fost trimis în judecată în data de 18 decembrie 2015. 

Conform rechizitoriului, în vara anului 2013, primarul Gheorghe Nichita i-a cerut lui Tiberiu Urdăreanu zece la sută din contravaloarea unui contract în valoare de 69.614.309 lei fără TVA, pentru ca asocierea UTI Grup – Information Business Consulting SRL să câștige lici­tația organizată de Primăria Iași pentru implementarea proiectului „Sistem de Management de Trafic în Municipiul Iași”, proiect finanțat din fonduri europene. „Comisionul” i-a fost pretins lui Urdăreanu atât în mod direct, cât și prin intermediul lui Iulius Gabriel Mardarasevici. Procurorii spun că această afacere s-a derulat în baza unei înțelegeri anterioare dintre Gheorghe Nichita, Iulius Gabriel Mardarasevici și Tiberiu Urdăreanu, aceștia din urmă apelând la sprijinul unui angajat al UTI pentru efectuarea unor demersuri frauduloase pentru colectarea banilor ce urmau a fi dați primarului cu titlu de mită. Planul a constat și în elabo­rarea și decontarea unor facturi pentru situații de lucrări conținând servicii neprestate, a căror valoare reprezenta, în realitate, suma ce se colecta, periodic, drept șpagă pentru edilul Nichita. În concret, între august 2013 și începutul anului 2015, Gheorghe Nichita a primit 3.632.106 lei, colectaţi prin depunere în contul companiei Information Business Consulting SRL, condusă de Iulius Gabriel Mardarasevici. De altfel, Nichita a mai beneficiat, printre altele, în cursul anului 2014, și de plata serviciilor de cazare prilejuite de efec­tuarea unor deplasări în străinătate de către primarul Iașiului și de alți angajați ai primăriei, împreună cu câțiva oameni de afaceri printre care s-a aflat și Iulius Gabriel Mardarasevici, care, reamintim, o botezase, cu zece ani în urmă, pe fetița primarului. 

×
Subiecte în articol: Emilian Eva