x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Compania de autostrăzi, contracte pe bandă rulantă cu un client al DNA

Compania de autostrăzi, contracte pe bandă rulantă cu un client al DNA

de Ion Alexandru    |    06 Noi 2017   •   08:13
Compania de autostrăzi, contracte pe bandă rulantă cu un client al DNA

Două firme controlate, direct sau prin interpuși, de către afaceristul piteștean Gheorghe Văsîi, trimis în judecată, în 2015, în dosarul privind cele 80 de autobuze din Pitești, în care este acuzat și fostul edil al municipiului, Tudor Pendiuc, derulează contracte cu statul de peste 72 de milioane de euro. Cele mai importante contracte au fost câștigate după ce dosarul a fost trimis în instanță, pe vremea Guvernului condus de Dacian Cioloș. În timp ce la Tribunalul București, până în prezent, procesul trenează, scurgându-se, doar la faza de fond, peste 50 de termene de judecată, o a doua firmă controlată de același Gheorghe Văsîi a primit de la Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere două contracte vizând prestarea serviciilor de curățenie în parcările și în grupurile sanitare existente pe Autostrăzile A1 și A2. Ultimul astfel de contract a fost parafat la mijlocul lunii trecute și a scos din bugetul companiei de drumuri peste 340.000 de euro.

 

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (fosta CNADNR, actuala CNAIR) a scos la licitație, în data de 10 octombrie, un contract vizând asigurarea serviciilor de salubrizare în locurile de parcare și în grupurile sanitare de pe Autostrada A1 București-Pitești, amplasate la kilometrul 110+100 (două corpuri de clădire) și de pe Autostrada A2 București-Lehliu la kilometrul 19+800, respectiv la kilometrul 49+00 (tot câte două corpuri de clădire). Pentru acest contact, au existat două firme care au depus oferte, însă autoritatea contractantă a considerat că doar una a depus oferta eligibilă. Astfel încât, în 10 octombrie, a fost atribuit doar primul lot al contractului, aferent Autostrăzii București-Pitești, la o valoare de 1.532.682,4 lei cu TVA inclus (340.596,1 euro). Firma câștigătoare se numește SC Financiar Proiect SRL și este din Pitești.

 

Contract similar și anul trecut

“Jurnalul Național” a dezvăluit, anul trecut, că în 27 iulie 2016, aceeași companie a fost desemnată de CNAIR pentru a efectua același tip de servicii pentru aceleași obiective amplasate pe cele două autostrăzi. Conform caietului de sarcini referitor la acest lot, serviciile achiziţionate de CNADNR vizează asigurarea “ordinii şi curăţeniei grupurilor sanitare aferente celor două parcări de pe Autostrada A1, în program permanent, 24 de ore din 24”. Mai exact, firma în cauză trebuia să asigure funcţionarea grupurilor sanitare de aici, vidanjarea foselor septice (la cerere), colectarea permanentă a gunoaielor şi comunicarea permanentă cu administratorul autostrăzii. Contractul privind acest lot a avut valabilitate până la 31 decembrie 2016. În acest timp, SC Financiar Urban SRL a trebuit să doteze cele două grupuri sanitare cu 868 bucăţi hârtie igienică, 186 bucăţi prosoape de hârtie, 46 de litri de săpun lichid, 80 de dezodorizante pentru WC, 31 de litri de detergent pentru spălat, 868 de pungi de gunoi de 35 de litri, 124 de saci menajeri cu capacitatea de 120 de litri şi alţi 62 de saci menajeri cu capacitatea de 240 de litri. În total, se estimau 1.488 de ore prestate pentru curăţenia şi întreţinerea acestor două parcări, dar şi un volum de 30 de metri cubi de vidanjare şi depozitare a deşeurilor. Al doilea lot al contractului a fost atribuit în aceeaşi zi, aceleiaşi societăţi comerciale, şi a fost adjudecat pentru un preţ de 651.034 lei fără TVA, în condiţiile în care CNADNR oferea un preţ maxim de 696.559.36 lei fără TVA. Contractul a expirat, şi pentru acest lot, la 21 decembrie 2016 şi viza acelaşi tip de servicii, dar pentru patru parcări amplasate pe Autostrada A2. Aici, firma a trebuit să doteze grupurile sanitare cu 1.736 de bucăţi de hârtie igienică, 372 de bucăţi de prosoape de hârtie, 93 de litri de săpun lichid, 160 de bucăţi de dezodorizante pentru toaletă, 62 de litri de detergent pentru spălat, 1.736 de pungi din plastic pentru gunoi cu capacitatea de 35 de litri, 248 de saci menajeri a câte 120 de litri şi 124 de saci menajeri cu capacitatea de 240 de litri. Pentru acest lot, autoritatea contractantă ceruse un volum de 2.976 de ore prestate şi un volum de 120 metri cubi de vidanjat şi depozitat.

 

Patronul firmei, inculpat în dosarul fostului primar din Pitești

Financiar Urban SRL este deținută de afaceristul Gheorghe Văsîi, care a preluat firma, în anul 2008, de la o altă persoană. În același an, Văsîi i-a cedat compania lui Constantin Nițu, din Pitești, după care, în 2012, a reintrat în societate, răscumpărând acțiunile de la Constantin Niță. Pe cei doi acționari (foști și actuali) ai SC Financiar Urban SRL îi leagă o altă afacere, SC Girexim Universal SA Pitești, care face obiectul unuia dintre cele mai răsunătoare dosare instrumentate în ultimii ani de către Direcția Națională Anticorupție. În martie 2014, DNA a finalizat rechizitoriul prin care fostul edil al Municipiului Piteşti, Tudor Pendiuc, a fost trimis în judecată pentru luare de mită şi abuz în serviciu în formă continuată, cu consecinţe deosebit de grave. În acelaşi dosar, au mai fost trimişi în faţa instanței de judecată, printre alţii, vestitul afacerist Viorel Vişoiu, implicat şi în mai multe restituiri ale ANRP, în calitate de acţionar al SC CNCD SA, SC Conarg SA, SC Conarg Real Estate SRL, pentru dare de mită, spălare de bani şi complicitate la abuz în serviciu, dar şi Gheorghe Văsîi, în calitate de reprezentant al SC Girexim Universal SA, pentru complicitate la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave.

Potrivit rechizitoriului, SC Publitrans 2000 SA este societatea care asigură transportul public local în Municipiul Pitești, având ca acționar unic Consiliul Local Pitești. În „strategia de dezvoltare durabilă a serviciului de transport public local de călători în Municipiul Pitești”, care răspundea unui interes public, era prevăzut ca SC Publitrans 2000 SA să înlocuiască parcul auto cu 80 de autobuze noi, achiziționate de Consiliul Local prin alocare de fonduri. “Prevalându-se de această nevoie socială, primarul Pendiuc Tudor ar fi făcut demersuri astfel încât, cu încălcarea prevederilor legale, să fie încheiat, executat și prelungit un contract de asociere în participațiune între SC Publitrans 2000 SA și societățile private CNCD SA/SC Girexim Universal SA, în folosul ultimelor două societăți”. “Sub pretextul inexistenței fondurilor publice necesare achiziționării a 80 de autobuze, primarul Pendiuc Tudor a determinat încheierea contractului de asociere în participațiune, în condițiile în care cele două firme private erau obligate să dețină autobuzele în proprietate”. Începând cu luna noiembrie 2008 și până în luna octombrie 2014, deși cunoștea împrejurarea că SC CNCD SA/SC Girexim Universal SA nu dețin în proprietate cele 80 de autobuze, cei doi funcţionari, exercitându-și în mod defectuos atribuțiile de serviciu, au solicitat Primăriei Municipiului Pitești încasarea subvenției și au semnat 70 de procese-verbale de verificare a documentației la decontul de subvenție pentru activitatea de transport public de persoane, se mai arată în rechizitoriu.

 

Prejudiciu de 6,3 milioane de euro. Proces cu 51 de termene de judecată

Finalitatea derulării în condiții frauduloase a acestui contract a fost aceea că, în cadrul asocierii, firmele private SC CNCD SA/SC Girexim Universal SA au dobândit mijloacele de transport din veniturile realizate de asociație și au realizat și un profit substanțial, în timp ce societatea publică de transport SC Publitrans 2000 SA s-a regăsit, la finalizarea contractului, în aceeași situație, practic fără mijloace de transport. Relevant este faptul că, din subvenția încasată de la Primăria Pitești, firmele private au achitat autobuzele care le-au revenit în proprietate, ulterior. Prin această modalitate, a fost cauzat Primăriei Municipiului Pitești un prejudiciu în sumă de 28.556.450,65 lei. (peste 6,3 milioane de euro), sumă cu care instituția publică s-a constituit parte civilă în procesul penal. Dosarul a ajuns, în 19 martie 2015, pe masa judecătorilor de la Tribunalul București. De atunci, până în prezent, au fost judecate nu mai puțin de 51 de termene, fără a fi luată o decizie pe fond. Între 23 martie 2015 și 7 iulie 2015, judecătorii au pronunţat doar decizii privind menținerea stării de arest preventiv sau de arest la domiciliu, iar abia în data de 27 septembrie 2015, Tribunalul a dispus începerea efectivă a judecării pe fond a dosarului.

Din 25 februarie 2016 și până în 6 octombrie 2016, au curs 12 termene de judecată, care au fost amânate pentru citarea și audierea unor martori. La fel s-a întâmplat și în intervalul 12 ianuarie 2017 – 9 martie 2016, când alte patru termene au fost amânate din același motiv. În 23 martie 2017, cauza este din nou amânată pentru emiterea unei adrese în vederea desemnării unui expert în cauză. După care, în 6 aprilie, se amână judecata pentru a i se comunica expertului că a fost desemnat în cauza respectivă. În data de 15 iunie se amână iar pentru întocmirea raportului de expertiză, iar în 19 iulie se constată că lipsește de la dosar raportul de expertiză. Același lucru se întâmplă și la termenele din 7 septembrie, 5 octombrie și 2 noiembrie. Următoarea înfățișare în acest dosar va avea loc chiar astăzi.

 

Firma vizată în dosar a ipotecat un imobil pentru firma care curăță toaletele de pe autostradă

Firma controlată de Văsîi, implicată în această afacere penală, SC Girexim Universal SA Pitești, are, în prezent, drept acționari apropiații lui Gheorghe Văsîi. Mai exact, pe Ștefan Văsîi, pe Victor Văsâi, pe fostul patron al SC Financiar Urban SRL, Constantin Niță, dar şi pe Florica Atanasiu sau Diatrice Iuliana Carmen Serea. Legătura dintre societatea care a făcut obiectul anchetei DNA și firma care a câștigat contractele cu CNAIR este una extrem de elocventă și certă. În 24 mai 2017, SC Girexim Universal SA a aprobat garantarea facilitării de credit solicitată de SC Financiar Urban SRL. Este vorba despre o prelungire a unui credit în valoare de 2.670.000 de lei, pentru o perioadă de doi ani, luat de la CEC Bank. În acest sens, SC Girexim Universal SA a aprobat instituirea unei ipoteci asupra unui imobil din București, în Bulevardul Dacia, imobil aflat în proprietatea firmei implicate în dosarul penal de la Pitești.

Potrivit Oficiului Național al Registrului Comerțului, SC Girexim Universal SA și Gheorghe Văsîi sunt asociați în SC Alviletti Center SRL, care deține Restaurantul Cornul Vânătorului din Pitești. De altfel, numele lui Gherghe Văsîi este legat și de alte afaceri publice sau private. Cum ar fi SC National Urban SRL, Girexim Turist SRL, SC Edilul CGA SA (firma de apă a Primăriei din Câmpulung Muscel), Alprom SA Pitești, Akta Telecom (companie de televiziune prin cablu, internet și telefonie) sau SC Son SRL (la care sunt acționari, de asemenea, SC Girexim Universal SA și Gheorghe Văsîi).

SC Girexim Universal SA, deși implicată într-un dosar de corupție, a primit contracte pe bandă rulantă de la stat. În 31 octombrie 2016, firma în cauză a câștigat o licitație de 131.081.446 de lei cu TVA (29.129.210 euro), organizată de Consiliul Județean Caraș-Severin, privind delegarea serviciului de operare a centrului de management integrat al deșeurilor. În data de 1 iunie 2016, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară “Management Eficient pentru un Județ Curat” Giurgiu a atribuit aceleiași firme un contract în valoare de 66.085.501,3 lei cu TVA (14.685.667 euro), iar, în 12 iulie 2015, între cele două entități fiind încheiat un al doilea contract, în valoare de 40.220.387,2 lei cu TVA (8.937.863,8 euro). În total, SC Girexim Universal SA a primit, în timpul guvernării Cioloș, după ce dosarul autobuzelor a ajuns în instanță, contracte în valoare de 237.387.334,5 lei, adică 52.752.741 de euro.

 

Alte 20 de milioane de euro din contracte cu statul

Nici cea de-a doua firmă a lui Gheorghe Văsîi nu s-a lăsat mai prejos, în ceea ce privește contractele cu statul. Pe lângă cele două afaceri cu CNAIR, în valoare de 2.112.972,4 lei cu TVA (469.549 euro), SC Financiar Urban SRL a primit contracte importante.

Două contracte, în valoare totală de 46.621.883,2 lei cu TVA (10.360.418,5 euro), au fost parafate la data de 28 iulie 2016, respectiv 29 iunie 2016, de către Asociația Intercomunitară Servsal Argeș, și vizează delegarea prin concesiune a serviciului public de salubritate şi de colectare a deșeurilor municipale la Curtea de Argeș.

Alte trei contracte au fost atribuite, în 13 februarie 2014, 22 aprilie 2015 și 29 octombrie 2015, de către Primăria Municipiului Blaj. Valoarea – 8.681.362,1 lei cu TVA (1.973.036,8 euro).

În data de 28 ianuarie 2011, compania în cauză a fost selectată de către Spitalul Judeţean Argeş să presteze servicii de eliminare a deşeurilor şi a apelor menajere. Valoarea contractului s-a ridicat la 372.000 de lei cu TVA.

O a doua entitate publică interesată de serviciile acestei societăţi a fost Penitenciarul Colibaşi, care a încheiat cu SC Financiar Urban SRL, în data de 3 ianuarie 2013, un contract în valoare de 242.109,5 lei cu TVA, pentru asigurarea salubrizării în respectiva unitate de detenţie.

Hiodroelectrica a atribuit firmei lui Văsîi, în perioada 2 septembrie 2013 - 3 iulie 2015, două contracte în valoare de 84.478.1 lei cu TVA, pentru servicii de salubrizare la mai multe centrale şi birouri din judeţul Argeş.

În total. SC Financiar Urban SRL a derulat contracte cu statul în valoare de 88.858.106,6 lei cu TVA, adică 19.909.674,9 euro.

52 de milioane de euro din fonduri publice au “curs”, anul trecut, în conturile firmei piteștene Girexim Universal SA, cu toate că dosarul în care este implicată a fost trimis în judecată încă din 2015.

Girexim Universal SA și Financiar Urban SRL, compania agreată de CNAIR, sunt legate ombilical prin acționariat, dar și prin decizia de garantare a unui credit, de către prima, în folosul celei de-a doua, cu un imobil din centrul Bucureștiului.

×
Subiecte în articol: Gheorghe Văsîi