x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Consultanță liberală, pe bani europeni, pentru primăria lui Nicușor Dan

Consultanță liberală, pe bani europeni, pentru primăria lui Nicușor Dan

de Ion Alexandru    |    31 Aug 2023   •   08:00
Consultanță liberală, pe bani europeni, pentru primăria lui Nicușor Dan

Instituția condusă de Nicușor Dan a contractat, la mijlocul lunii august, servicii de consultanță pentru realizarea unei strategii de dezvoltare a resurselor umane, punând la bătaie 178.500 de lei. Sursa de finanțare este Uniunea Europeană, prin POCA.

Firma selectată să realizeze această consultanță aparține fostului director general al Institutului Național de Administrație, Dragoș Valentin Dincă, membru PNL Sector 2. Acesta a fost numit, anul trecut, de premierul Ciucă, în funcția de membru al Consiliului de Coordonare al INA. Soția lui Dincă este, din 2008, membru supleant în Consiliul Național al Audiovizualului. În ultimii cinci ani, compania în cauză a derulat contracte cu statul de peste 36 de milioane de lei.

 

Primăria Capitalei, condusă de Nicușor Dan, a demarat această afacere în data de 26 mai 2023, când a publicat pe SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice) un anunț de participare în care își făcea cunoscută intenția de a contracta „servicii de consultanță în gestionarea resurselor umane”. Este vorba despre elaborarea Strategiei de gestionare a Resurselor Umane, achiziția fiind făcută pentru un proiect care vizează „management și administrație modernă pentru cetățenii municipiului București”.

Conform sursei citate, Primăria Capitalei este lider de asociație, care a încheiat cu Administrația Fondului Imobiliar un parteneriat, cu numărul 11891 din 19 august 2022, în vederea depunerii unei cereri de finanțare a proiectului prin Programul Operațional Capacitate Administrativă (POCA) 2014 - 2022.

Pentru a contracta respectivele servicii de consultanță, instituția condusă de Nicușor Dan a pus la bătaie un buget estimat inițial la 300.000 de lei fără TVA și a organizat o procedură simplificată de selecție de oferte la care s-au prezentat două companii. Oferta uneia a fost descalificată ca neconformă, iar la data de 11 august 2023 Primăria Capitalei a încheiat cu SC Public Research SRL contractul 626/2023, la un preț final negociat de 150.000 de lei fără TVA, respectiv de 178.500 de lei cu TVA inclusă (36.428,6 euro).

 

Ce obiective vizează autoritatea contractantă

 

Potrivit caietului de sarcini care a stat la baza acestei achiziții, prin activitățile prevăzute în contractul de finanțare se numără îmbunătățirea procesului decizional și consolidarea autonomiei publice locale, obiectivul general al contractului fiind consolidarea capacității instituționale a Primăriei Municipiului București. Proiectul în discuție are patru obiective vizate, primul fiind acela al consolidării capacității de management a Primăriei Capitalei pentru îndeplinirea funcțiilor sociale, prin elaborarea Strategiei de administrare a Resurselor Umane. Această strategie este definită în documentația de atribuire drept „un instrument de planificare strategică ce vizează dezvoltarea resurselor umane din aparatul de specialitate”. Prima etapă constă într-o Diagnoză instituțională, iar cea de-a doua etapă constă în elaborarea propriu-zisă a Strategiei.

Strategia va cuprinde reproiectarea structurii, elemente de ROF, ROU, fișe de post, motivarea angajaților, formarea profesională, dezvoltarea carierei, asumarea respectării principiilor de etică și a integrității și cultura organizațională.

 

Cine este în spatele firmei adjudecătoare

 

Potrivit datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), compania SC Public Research SRL, care și-a adjudecat acest contract de consultanță, este deținută de un asociat persoană fizică, respectiv de Dragoș Valentin Dincă. Firma a fost înființată în data de 19 ianuarie 2009 și se ocupă cu „consultanță, asistență și analiză pentru instituții publice și private”.

Patronul companiei, Dragoș Valentin Dincă, este nimeni altul decât fostul director general, cu rang de secretar de stat, al Institutului Național de Administrație, profesor la SNSPA. Potrivit unei declarații de avere depuse de Dincă în calitate de secretar de stat, în 9 septembrie 2008, soția acestuia, Oana Simona Dincă, era consilier parlamentar. Dincă ocupa, la acel moment, și funcția politică de membru al Filialei PNL Sector 2. La eliberarea din funcție, în 24 aprilie 2009, a depus declarații de avere și de interese în care menționa că deține compania SC Public Research SRL.

În prezent, soția lui Dragoș Valentin Dincă ocupă funcția de membru supleant în Consiliul Național al Audiovizualului (CNA). Ea a fost numită aici de Senat, la propunerea PNL, în noiembrie 2018, ca supleant al lui Alexandru Kocsis Cristea, fost deputat PNL, actual deputat independent și membru al partidului condus de Ludovic Orban.

Oana Simona Dincă a depus, în această calitate de membru supleant în CNA, o declarație de avere datată 9 iunie 2023. Potrivit acestui document, în ultimul an fiscal ea a încasat un salariu anual de la CNA de 100.106 lei, precum și dividende de 180.000 de lei de la SC Administer Plus SRL. Soțul, Dragoș Valentin Dincă, a încasat venituri anuale de 116.808 lei în calitate de cadru didactic la SNSPA, dividende de la SC Public Research SRL de 2.130.000 de lei. Tot din acest document rezultă că, în prezent, Dragoș Valentin Dincă este membru în Consiliul de Coordonare al Institutului Național de Administrație, fiind numit, la propunerea Senatului, prin decizia din data de 4 aprilie 2022 a premierului Nicolae Ciucă, președintele PNL.

Contracte pe bandă rulantă cu statul, în ultimii cinci ani

 

Conform bazei de date a Sistemului Electronic al Achizițiilor Publice (SEAP), compania SC Public Research SRL, controlată de fostul director general al Institutului Național de Administrație (INA), în prezent membru în Consiliul de Coordonare al acestei instituții, a derulat, în ultimii cinci ani, nu mai puțin de 47 de contracte cu diferite instituții publice, totalizând 30.306.477,42 de lei fără TVA, respectiv 36.064.708,1 lei cu TVA inclusă.

Pe lista instituțiilor publice care au apelat la serviciile de consultanță ale acestei companii regăsim Agenția Națională a Funcționarilor Publici, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, Consiliul Județean Galați, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, Consiliul Județean Bacău, Consiliul Județean Suceava, Consiliul Județean Prahova, Consiliul Județean Giurgiu, Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate, Secretariatul General al Guvernului, Primăria Sectorului 1, Ministerul Afacerilor Interne, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, Consiliul Local al Municipiului Adjud, Consiliul Județean Vrancea, Ministerul Energiei, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, Consiliul Județean Hunedoara sau Agenția Națională pentru Egalitate de Șanse între Femei și Bărbați.

 

×
Subiecte în articol: nicusor dan bani europeni consultanţă