x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Continuă seria contractelor pentru paza școlilor din sectorul 2 pentru firmele controlate de foștii șefi DIPI și rețeaua „măștilor” pentru UNIFARM

Continuă seria contractelor pentru paza școlilor din sectorul 2 pentru firmele controlate de foștii șefi DIPI și rețeaua „măștilor” pentru UNIFARM

de Ion Alexandru    |    08 Feb 2022   •   07:05
Continuă seria contractelor pentru paza școlilor din sectorul 2 pentru firmele controlate de foștii șefi DIPI și rețeaua „măștilor” pentru UNIFARM

Firmele controlate de fostul viceprimar general Robert Ionescu și de fiica fostului director adjunct al „Doi și-un sfert”, chestorul Bujor Florescu, au primit, în ajunul Crăciunului, două contracte subsecvente, din partea Direcției Generale pentru Administrarea Patrimoniului Imobiliar Sector 2, instituție aflată în subordinea Consiliului Local al Primăriei conduse de edilul USR Radu Mihaiu.

Jurnalul a dezvăluit această afacere în primăvara anului trecut, când au fost parafate acordurile-cadru, în valoare de 63 de milioane de lei. Compania controlată de fiica lui Bujor Florescu este asociată la aceste contracte cu SC Akyle Security SRL, firmă care face parte din grupul de interese al lui Robert Ionescu, partener de afaceri al Simonei Ciulavu, fostă consilieră a lui Ludovic Orban. Ambii apar în stenogramele incendiare din dosarul ex-directorului UNIFARM Adrian Ionel făcând „lobby” pe lângă înalți oficiali guvernamentali pentru încheierea unui contact cu măști și combinezoane din Turcia, în timpul stării de urgență. 

Direcția Generală pentru Administrarea Patrimoniului Imobiliar Sectorul 2 este o entitate aflată în subordinea Consiliului Local al Sectorului 2 și se ocupă cu gestionarea unităților de învățământ preuniversitar de stat de pe raza sectorului 2, atât în ceea ce privește clădirile în care funcționează acestea, cât și terenurile aferente, precum și cu gestionarea imobilelor cu destinația de locuințe sau cu alte imobile ale Consiliului Local al Sectorului 2, date spre administrare acestei instituții.

În această calitate, Direcția cu pricina a anunțat, încă de la începutul anului 2020, că intenționează să achiziționeze servicii de pază, cu personal specializat, la instituțiile de învățământ pe care le administrează. Conform anunțului de atribuire publicat de autoritatea contractantă pe portalul SICAP (Sistemul Informatic Centralizat al Achizițiilor Publice), se urmărea asigurarea pazei pentru un număr de 100 -180 de posturi de pază, pentru o perioadă de doi ani.

La un an de la anunțul făcut, s-a finalizat licitația, iar contractul a fost împărțit pe două loturi. Însă ambele loturi au fost adjudecate de aceleași trei companii.

Astfel, în data de 9 februarie 2021, sunt anunțați câștigătorii pentru primul lot al contractului. Este vorba despre companiile SC X Guard Security System SRL, SC Tetra Sistem Guard SRL și SC Akyle Security SRL, pentru suma de 26.663.688 de lei fără TVA. În aceeași zi, este anunțată atribuirea lotului al doilea, către exact aceleași trei companii și, ce să vezi, exact la același preț. În total, costul cu paza obiectivelor vizate în contract este de 53.327.376 de lei fără TVA, respectiv 63.459.577,44 lei cu TVA inclusă.

Contractele subsecvente, încheiate în ajunul sărbătorilor

Consiliul Local, în subordinea căruia funcționează această direcție, este controlat, în acest moment, de 17 consilieri ai „dreptei”, dintre care 9 de la USR-PLUS, 6 de la PNL și 2 de la PMP, în timp ce PSD are numai 10 consilieri locali. Primăria Sectorului 2 însăși este condusă de un primar USR-PLUS, Radu Nicolae Mihaiu.

Ei, bine, înainte de Crăciun, în 20 decembrie 2020, cele trei firme au primit câte un contract subsecvent, aferent fiecărui lot, pentru prestarea serviciilor de pază aferente anului în curs. Aceste contracte subsecvente se adaugă altor trei parafate în cursul anului trecut. Astfel, pentru primul lot, au fost încheiate trei contracte subsecvente, în datele de 9 februarie, 29 aprilie și 20 decembrie, în valoare totală de 6.172.865,4 lei cu TVA inclusă. Pentru lotul al doilea, au fost încheiate, de asemenea, trei contracte subsecvente, la aceleași date, în valoare totală de 6.528.533,7 lei cu TVA. În total, contractele subsecvente încheiate până în prezent se ridică la 12.701.399,1 lei cu TVA.

Chestorii, fiica și ginerele

SC X Guard Security System SRL s-a înființat în 23 septembrie 2016, sub denumirea de SC Gold Guard Security SRL, de către un anume Cristian Victor. În data de 10 noiembrie 2017 este numit administrator nimeni altul decât chestorul de poliție Bujor Florescu (FOTO), fost șef al Direcției de Investigare a Fraudelor din Poliția Română, fost director general adjunct al Poliției Capitalei și fost director general adjunct al Direcției Generale de Informații și Protecție Internă (DGIPI). În data de 2 decembrie 2017, chestorul Bujor Florescu primește ajutoare, în sensul că acționarul unic mai numește un administrator, în persoana lui Marius Linul. Acesta este, la rândul său, chestor de poliție, pensionat în anul 2016, fost secretar de stat în Ministerul de Interne, ex-șef de sector și director general al DGIPI. Bujor Florescu mai rămâne ca administrator al acestei companii până în data de 2 iulie 2018. În data de 5 decembrie 2019, este din nou majorat capitalul social al SC X Guard Security System SRL, prin cooptarea unui al treilea acționar, în persoana Magdalenei Ines Bercaru, fiica lui Bujor Florescu, aceasta primind 50% din firmă. În 19 decembrie 2019 rămân acționari doar Magdalena Ines Bercaru și Valentin Tirnaru.

Fiica lui Bujor Florescu, patroana uneia dintre cele trei firme de pază angajate să păzească școlile, liceele și grădinițele din sectorul 2, este căsătorită cu Mihail Bercaru, cel despre care presa centrală a dezvăluit că ar fi plasat, cu titlu de farsă, un dispozitiv de interceptare în locuința de serviciu a fostului ministru de Interne, Carmen Dan. În august 2017, sora lui Carmen Dan l-a rugat pe un apropiat să o ajute cu verificarea acestei locuințe, bărbatul în cauză punând-o în legătură cu ginerele chestorului Bujor Florescu, Mihail Bercaru, care deține o companie privată de detectivi particulari.

Rețeaua Ionescu – Ciulavu

Cealaltă companie contractată de Direcția Generală pentru Administrarea Patrimoniului Imobiliar Sectorul 2, SC Akyle Security SRL este deținută de fostul viceprimar general al Capitalei, de pe vremea PDL, Robert Constantin Ionescu (FOTO). Este vorba despre unul dintre „creierele” afacerilor cu măști, din pandemie, afaceri care i-au adus fostului director al UNIFARM Adrian Ionel un dosar penal pentru luare de mită, trafic de influență și conflict de interese. Compania căruia Adrian Ionel i-ar fi cerut mită 760.000 de euro pentru parafarea acestui contract se numește SC B.S.G. Business Select SRL. În 11 martie 2020, în cadrul companiei este cooptat un nou asociat, care preia 60 la sută din capitalul social, în persoana Simonei Ciulavu, fosta consilieră a lui Ludovic Orban de la Primăria Capitalei și Ministerul Transporturilor.

La rândul lui, Robert Ionescu este asociat în firma de pază Akyle Security SRL, alături de alte trei persoane. Una dintre acestea este Constantin Pitcovici, tatăl fostului ofițer DGA, Petru Pitcovici, care, a participat, de asemenea, la asigurarea pazei transportului primului lot de măști din Turcia pentru UNIFARM.

×
Subiecte în articol: Robert Ionescu Bujor Florescu radu mihaiu