Afacerea a fost demarată în data de 13 aprilie 2023, când Primăria Municipiului Cluj-Napoca, la conducerea căreia se află Emil Boc, a publicat pe portalul achizițiilor publice un anunț de participare, prin intermediul căruia și-a făcut cunoscută intenția de a încheia un acord-cadru având ca obiect servicii de consultanță cu privire la elaborarea cererilor de finanțare pentru proiecte propuse spre finanțare din fonduri nerambursabile, pentru exercițiul financiar 2021-2027.
Este vorba despre un acord-cadru cu o durată de trei ani (36 de luni), pentru care municipalitatea era dispusă să suporte, din bugetul propriu, o cheltuială în valoare de nu mai puțin decât două milioane de lei fără TVA. Iar în vederea încheierii contractului, Primăria Municipiului Cluj-Napoca a organizat o licitație deschisă, impunând drept criteriu de atribuire cel mai bun raport calitate-preț, din care prețul a cântărit 40 la sută, iar experiența experților-cheie a cântărit 60% din evaluarea ofertelor.
La procedura de licitație organizată s-au înscris șase oferte, din care una a fost descalificată ca neconformă. Iar la data de 3 iulie 2023 autoritatea contractantă a încheiat contractul având numărul 689883/2023, în valoare finală de 670.800 de lei fără TVA, respectiv de 789.252 de lei cu TVA inclusă, ofertantul declarat câștigător fiind firma ieșeană SC Axxa Regional Management SRL.
Legături politice cu iz infracțional
Conform datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), SC Axxa Regional Management SRL, adjudecătorul acestei licitații a Primăriei Cluj-Napoca, a fost înființată în 27 octombrie 2010, de o anume Cristina Teodora Jinga. Obiectul principal de activitate, de la momentul înființării companiei, era acela al consultanței în domeniul relațiilor publice.
În 2011, Asociatul unic majorează capitalul social și atrage un nou acționar, în persoana unui anume Lucian Giurgiu Cadâr, căruia i-a cedat 50% din părțile sociale. Ulterior, Cadâr a rămas unicul asociat al firmei.
Numele Cristinei Teodora Jinga, fondatoarea firmei care prestează consultanță pentru primăria condusă de Emil Boc, este strâns legat de un dosar penal în care este judecat fostul președinte al Consiliului Județean Iași, liberalul Cristian Adomniței. În 7 mai 2017, Cristina Teodora Jinga, în calitatea de director executiv al Direcției Proiecte și Dezvoltare Durabilă din cadrul Consiliului Județean Iași, a fost reținută de DNA pentru abuz în serviciu, fals intelectual în formă continuată și instigare la fals intelectual în formă continuată. În același dosar, a fost reținut și Cristian Adomniței, pentru favorizarea făptuitorului și fals intelectual.
4 ani și 9 luni de pușcărie, în primă instanță. Se așteaptă sentința finală
Dosarul a fost trimis în judecată în 3 iulie 2015. Potrivit rechizitoriului, în 2014, Cristina Teodora Jinga a determinat membrii comisiei de recepție să semneze un proces-verbal de recepție, antedatat pentru 7 ianuarie 2014, în cuprinsul căruia s-a menționat în mod nereal că fuseseră livrate, la data de 19 decembrie 2013, 1.000 de albume de prezentare a județului Iași, 1.000 de broșuri, 1.000 de DVD-uri și un film de prezentare a județului Iași, precum și unele machete ale proiectului conceperii și designului albumelor de prezentare a județului Iași. De asemenea, Jinga ar fi semnat mai multe documente, producând un prejudiciu de 214.005,71 de lei.
Apoi, în perioada martie - august 2014, Cristian Adomniței ar fi asigurat acoperirea săvârșirii acestor fapte amânând finalizarea unei misiuni de audit, dar ar fi încercat, totodată, să creeze aparența că toate materialele prevăzute în contractul cu pricina fuseseră predate la termenul convenit.
Dosarul a ajuns, inițial, pe masa Tribunalului Iași, care, în noiembrie 2020, l-a condamnat pe Cristian Adomniței la 3 ani și două luni de închisoare cu executare, iar Cristina Teodora Jinga a primit 4 ani și 9 luni de închisoare cu executare. Apelul s-a judecat la Curtea de Apel Galați, unde pronunțarea verdictului definitiv este așteptată să fie făcută la data de 28 august 2023.
Contracte pe bandă rulantă primite de firma în cauză de la administrația clujeană
Revenind la afacerea parafată de primăria lui Emil Boc cu SC Axxa Regional Management SRL, firma fondată de Cristina Teodora Jinga, aflăm, din caietul de sarcini care a stat la baza procedurii de achiziție, că Municipiul Cluj-Napoca implementează, în prezent, Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană 2021-2030, iar „pentru a putea beneficia la maximum de fondurile europene puse la dispoziție de Uniunea Europeană, începând cu exercițiul financiar 2021-2026, dorește să contracteze servicii de consultanță în vederea elaborării cererilor de finanțare pentru un număr important de proiecte strategice prin Programul Operațional Regional Nord-Vest 2021-2027, Programul Operațional Transport 2021-2027, Programul Operațional Infrastructura Mare 2021-2027, POCA, PNRR, fonduri norvegiene sau fonduri elvețiene”.
SC Axxa Regional Management SRL nu se află la primul contract derulat cu Primăria Muncipiului Cluj-Napoca. În 14 februarie 2018 a mai încasat 220.000 de lei fără TVA pentru servicii de consultanță în elaborarea cererilor de finanțare pentru proiecte propuse spre finanțare prin POR 2014-2020. Apoi, la 6 ianuarie 2020, aceeași firmă a încheiat cu primăria lui Boc un contract de 94.000 de lei fără TVA pentru consultanță în managementul de proiect aferent amenajării zonei de recreere din cartierul „Între Lacuri”. După care a urmat un contract, la 14 februarie 2020, în valoare de 114.000 de lei fără TVA, pentru consultanță în domeniul spațiului pietonal. Un alt contract similar, de 167.500 de lei, a fost încheiat la 22 septembrie 2020.