x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Corupţia împiedică firmele americane să intre în România

Corupţia împiedică firmele americane să intre în România

de Adrian Mogos    |    30 Mar 2011   •   20:03
Corupţia împiedică firmele americane să intre în România

Raportul despre corupţia în sistemul sanitar trimis printr-o cablogramă din 5 aprilie 2005 şi clasificat de şeful secţiunii economice al ambasadei arată că există două tipuri de corupţie care se manifestă în România: manipulare la un nivel mare a sistemului pentru câştiguri perso­nale şi mica şpagă pe care personalul medical din spitale o cer pacienţilor. "Corupţia la nivel înalt este de departe cea mai dăunătoare şi pune la încercare sistemul de sănătate". 

Fostul guvern PSD a admis existenţa corupţiei în sistem, dar a refuzat să ia măsuri. În 2003, Ambasada SUA a obţinut un grant de 400.000 de dolari de la Departamentul de Stat pentru a investiga corupţia din sistemul sanitar. Timp de nouă luni, ambasada a încercat să implice oficiali din Ministerul Sănătăţii, printre care şi fostul ministru Ovidiu Brânzan, să dezvolte un program pentru a folosi aceste fonduri, dar nu a avut cu cine să coopereze. Banii au trebuit returnaţi, pentru că ministerul efectiv nu a fost interesat să aibă de a face cu această chestiune serioasă a corupţiei. Corupţia la nivel înalt este în centrul implicării guvernului american, pentru că aceasta împiedică direct companiile americane să intre şi să concureze pe piaţa românească.

Pentru a fi în linie cu o directivă UE, Ministerul Sănătăţii a înfiinţat Comisia pentru Transparenţă (denumită acum Comitetul pentru Strategie Farmaceutică) în a doua parte a anului 2003, pentru a supraveghea introducerea de noi produse farmaceutice. Totuşi, istoricul fostul preşedinte al Comisiei, dr Victor Voicu, este un exemplu clasic despre cum sistemul românesc a găzduit corupţia oficialilor din sănătate. Voicu a condus comisia până a fost înlăturat pentru conflict de interese. "Contactele noastre din industria farmaceutică i-au spus ofiţerului economic că aceste acuzaţii provin din favorizarea producătorului LaborMed. Soţia lui deţine aproape un sfert din LaborMed, iar fata lui, fost manager pentru afa­ceri externe la Pfizer România, este director la LaborMed". În timpul mandatului ca preşedinte al Comisiei, el a votat în mod constant în favoarea LaborMed. "Deşi îndepărtat din funcţie, Voicu deţine în aceste zile postul de preşedinte al Consiliului Ştiinţific al Agenţiei Naţionale a Medicamentului."

Citiţi toate articolele Wkileaks România - Jurnalul Naţional

×
Subiecte în articol: wikileaks romania