x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Cum se mai salvează România. Tatăl și mama PNRR, plătiți de partid din subvenția de la stat

Cum se mai salvează România. Tatăl și mama PNRR, plătiți de partid din subvenția de la stat

12 Ian 2023   •   08:00
Cum se mai salvează România. Tatăl și mama  PNRR, plătiți de partid din subvenția de la stat

52.254,3 euro este suma pe care Cristian Ghinea, ex-ministru al Fondurilor Europene, a încasat-o, anul trecut, de la USR, prin intermediul firmei sale de consultanță, la care s-a numit administrator pe 49 de ani.

 

Banii au venit în zece tranșe și provin din subvenția pe care partidul lui Cătălin Drulă o primește de la bugetul de stat. Nu doar Ghinea a încasat astfel de bani de la partid, ci și adjuncta sa de la minister, fostul secretar de stat Corina Atanasiu, actualmente președinte al USR Filiala Focșani. Firma acesteia a primit, tot anul trecut, opt plăți similare, în valoare de 27.000 de euro. Compania încasatoare este deținută de Corina Atanasiu, împreună cu soțul său, Liviu Nazarie, fost angajat al Consiliului Concurenței, în prezent consilier diplomatic la Ministerul Afacerilor Externe. 

Potrivit datelor puse în transparență de Secretariatul General al Uniunii Salvați România, USR a efectuat, în cursul anului 2022, zece plăți către compania SC Thinking Ahead Research and Consultancy SRL, în valoare totală de 256.045,95 de lei, ceea ce înseamnă 52.254,3 euro. Toate aceste plăți vizează achitarea unor servicii de consultanță politică, așa cum reiese din datele publicate de Secretariatul General al USR, iar finanțarea a fost asigurată din… subvenția pe care partidul condus de Cătălin Drulă o primește de la bugetul de stat, prin Autoritatea Electorală Permanentă.

Conform informațiilor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC) SC Thinking Ahead Research and Consultancy SRL, firma care a încasat aproape lunar bani din subvenția USR, este deținută de nimeni altul decât de fostul ministru al Fondurilor Europene, din partea USR, în Guvernul Cîțu, și ex-vicepreședinte al Uniunii Salvați România, până în luna decembrie a anului 2021, Cristian Ghinea

Practic, în 31 ianuarie, 28 februarie, 5 aprilie, 3 mai, 3 iunie, 4 iulie, 4 august, 8 septembrie, 6 octombrie și 3 noiembrie 2022, firma lui Cristian Ghinea a încasat de la bugetul statului, via USR, câte 5.000 de euro.

 

Societatea, în „stand-by”, până la finalul anului 2021

 

Despre compania SC Thinking Ahead Research and Consultancy SRL, „Jurnalul” a făcut dezvăluiri, în exclusivitate, chiar la începutul anului trecut, când am încercat să deslușim resorturile care l-au determinat pe Cristian Ghinea să demisioneze din funcția de vicepreședinte al partidului.

Înființată de Cristian Ghinea în 21 ianuarie 2005, sub denumirea SC Smart Policies SRL, compania și-a suspendat activitatea în 14 ianuarie 2010, până în aprilie 2012. Apoi, în 7 februarie 2014, Cristian Ghinea a decis să schimbe numele firmei în SC CRPE Research & Consulting SRL. Descopeream, atunci, că „CRPE” este acronimul unui ONG, denumit Centrul Român de Politici Europene, finanțat, printre alții, de Uniunea Europeană, Comisia Europeană, Fundația Soros România, Open Society Institute (tot Soros), Raiffeisen Bank și ambasadele Marii Britanii, Finlandei și Olandei în România și Republica Moldova. În echipa acestui ONG figurează, ca sociolog, Oana Maria Ganea, partenera de viață a lui Cristian Ghinea. Aceasta figurează în declarațiile de avere ale acestuia în calitate de coproprietar al unui apartament cu suprafața de 89,1 metri pătrați, situat în București, achiziționat, prin contract de vânzare-cumpărare, în anul 2015

La data de 15 octombrie 2021, cu doar o săptămână înainte ca fostul lider userist Dacian Cioloș să repurteze cel mai usturător eșec la votul pentru instalarea guvernului USR, unde ministru al Fondurilor Europene trebuia să fie Cristian Ghinea, acesta din urmă, în calitate de patron al SC CRPE Research & Consulting SRL, decide să schimbe din nou numele firmei, în SC Thinking Ahead Research and Consultancy SRL.

 

Anterior, cifra de afaceri a companiei era de trei ori mai mică decât banii luați de la partid

 

Din datele furnizate de Ministerul Finanțelor Publice, compania lui Cristian Ghinea, care se ocupă cu activități de consultanță pentru afaceri și management, nu avea, conform bilanțului contabil depus pe anul 2021, niciun salariat, iar cifra de afaceri înregistrată a fost de 79.184 de lei, de aproape trei ori mai mică decât întreaga sumă pe care a încasat-o, prin USR, în anul 2022, de la bugetul de stat.

Potrivit aceluiași bilanț contabil, în 2021, SC Thinking Ahead Research and Consultancy SRL a avut venituri de 79.184 de lei, a cheltuit 6.549 de lei și a realizat un profit net în sumă de 70.788 de lei.

Plățile pe care compania lui Ghinea le-a primit de la USR, în ultimul an, de 5.000 de euro pe lună, reprezintă, așa cum susțin surse politice, de fapt un salariu mascat pe care fostul ministru al Fondurilor Europene îl primește de la partid.

 

Și adjuncta lui Ghinea, de la Fonduri Europene, a fost plătită pentru consultanță politică

 

Cristian Ghinea nu este însă singura vedetă a USR care încasează astfel de bani de la partid. Pe aceeași listă de cheltuieli făcute de Secretariatul General al Partidului Uniunea Salvați România pentru consultanță politică se regăsește și compania SC Dinamic Cons SRL, cu sediul în București.

Potrivit datelor furnizate de Oficiul Registrului Comerțului, compania respectivă are doi asociați persoane fizice. Este vorba despre Corina Atanasiu și Liviu Nazarie. 

Corina Atanasiu (FOTO) este nimeni alta decât fostul secretar de stat în cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, adjuncta lui Cristian Ghinea, care s-a ocupat de redactarea capitolului „Educație” din PNRR. Mai mult, la momentul în care Dacian Cioloș a fost desemnat, la finalul anului 2021, să formeze guvernul, picat cu brio în Parlament, Corina Atanasiu urma să preia portofoliul Ministerului Educației. Corina Atanasiu este președinta USR Filiala Focșani, județul Vrancea, și a candidat pentru funcția de primar al municipiului Focșani.

Liviu Nazarie este, potrivit declarației de avere, soțul Corinei Atanasiu. Nazarie a lucrat, până în 2021, la Consiliul Concurenței, iar, potrivit declarației de avere din vara anului trecut, ocupă, în prezent, funcția de consilier diplomatic în cadrul Ministerului Afacerilor Externe.

Ei, bine, firma soților Atanasiu-Nazarie, SC Dinamic Cons SRL, a primit, în datele de 5 aprilie, 3 mai, 3 iunie, 4 iulie, 4 august, 8 septembrie, 6 octombrie și 3 noiembrie 2022, de la USR, plăți în valoare totală de 132.154,68 de lei (26.970,34 de euro), pentru consultanță politică.

 

Lista plăților este mai amplă. Chiar și cei acuzați că au fost plătiți de PSD au primit bani de la USR

 

De altfel, USR și-a „jignit” cu astfel de plăți atât clientela proprie, cât și, așa cum presa apropiată acestui partid a scris, clientela dușmanului de la PSD. Spre exemplu, tot la capitolul „cheltuieli pentru consultanță politică”, USR a efectuat, în 2021 și 2022, 12 plăți, în valoare totală de 117.600 de lei, către PFA-ul unui anume Bogdan Mihai Șuică.

Acesta din urmă este nimeni altul decât asociatul unic al companiei de publicitate SC Zenvertising SRL, despre care mai multe site-uri apropiate USR scriau că încasează bani din subvenția de la stat, de la Partidul Social Democrat, încă de pe vremea lui Liviu Dragnea. Însă, conform datelor făcute publice chiar de Secretariatul General al USR, cel acuzat că lua bani de la PSD, prin presa apropiată USR, a luat, în ultimii doi ani, bani cu trei mâini chiar de la USR.

Astfel, pe lângă cei 117.600 de euro încasați de Șuică, pe PFA, pentru consultanță politică, firma acestuia – SC Zenvertising SRL – a primit, din decembrie 2012, până în aprilie 2022, 16 plăți de la Secretariatul General al USR, în valoare totală de 495.912,22 de lei, pentru servicii de telecomunicații.

Mai mult, aceeași firmă a mai încasat, prin alte 25 de plăți efectuate în perioada 3 mai – 24 noiembrie 2022, de la aceeași formațiune politică, în cuantum total de 2.879.072,18 lei, pentru „presă și propagandă”. Suma totală pe care USR a plătit-o în această perioadă către firma sau PFA-ul respective se ridică la 3.492.594,4 lei, adică 712.777,32 de euro.

 

Jurnaliști, PFA-uri și alte companii

 

Tot pe lista transparentizată a plăților efectuate de Secretariatul General al USR se regăsesc 15 plăți făcute către o companie pe nume SC Mirable P.R. SRL. Firma a luat ființă, potrivit Registrului Comerțului, în anul 2019 și se ocupă cu activități de publicitate, având doi asociați persoane fizice - Ioana Lupea și Laurențiu Marian Dincă. Ioana Lupea este fost jurnalist politic la mai multe publicații centrale, actual consultant politic pentru USR.

Firma SC Mirable P.R. SRL a încasat de la USR, între 14 octombrie 2021 și 3 noiembrie 2022, pentru consultanță politică, suma de 73.864 de lei (15.074,3 euro).

Iar lucrurile nu se opresc aici. USR a făcut, tot pentru consultanță politică, în perioada 3 iunie 2021 – 25 noiembrie 2022, 19 plăți, în valoare totală de 493.225,5 lei (100.658,3 euro), către Constantinescu Andrei Cristian PFA. De asemenea, compania SC Dialectiq Asimetriq SRL a primit, în nouă rânduri, din 3 martie până în 3 noiembrie 2022, de la USR suma de 123.250 de lei (25.153,06 euro). Firma este deținută, în calitate de unic asociat, de un anume Liviu Cătălin Popescu.

 

Partidul lui Drulă a încasat, în 2022, 48,8 milioane de lei subvenție de la statul român

 

Între februarie 2021 și decembrie 2022, formațiunea politică la conducerea căreia se află Cătălin Drulă a efectuat plăți de 501.681 de lei pentru plata unor drepturi de autor legate de consultanță juridică, presă și propagandă.

Potrivit comunicărilor făcute de Autoritatea Electorală Permanentă, USR a primit, în baza Legii nr. 334/2006, subvenții de la bugetul de stat în cuantum total de 48.818.497 de lei, din ianuarie și până în decembrie 2022. Iar suma alocată din subvenția de la bugetul de stat, în luna ianuarie a anului 2023, este de 3.565.957,01 lei.

În perioada 1 iulie – 10 noiembrie 2022, Autoritatea Electorală Permanentă a efectuat la USR un control privind respectarea prevederilor legale privind veniturile și cheltuielile înregistrate în  anul 2021, mai exact pentru perioada 1 ianuarie – 31 decembrie. Atunci, veniturile totale ale USR s-au ridicat la 36.328.729,48 de lei, din care subvenția de la bugetul de stat a fost de 16.524.412,83 de lei, iar sumele restituite de stat donatorilor, după alegerile din 2020, s-au ridicat la 14.413.503,79 de lei. USR a cheltuit, în 2021, 19.254.213,12 lei. În urma controlului, AEP a amendat USR cu suma de 30.000 de lei și a dispus confiscarea sumei de 15.721,88 de lei, pentru că nu și-a organizat contabilitate proprie și pentru că a cheltuit sume din subvenția de la bugetul de stat în alte scopuri decât cele permise de legea privind finanțarea partidelor politice.

×