x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Cum a ajuns Mica Vienă o Strehaie a Banatului

Cum a ajuns Mica Vienă o Strehaie a Banatului

de Tiberiu Kiss    |    19 Oct 2011   •   21:00
Cum a ajuns Mica Vienă o Strehaie a Banatului
Articolul acesta, publicat pe data de 13 octombrie 2007, identifi­ca institutiile raspunzatoare pentru
ocuparea centrului Timisoarei de clanurile "tiganilor de matase". Au trecut de atunci patru ani. Timp in care expansiunea a continuat nes­tingherita.

Inainte de 1989, romii banateni s-au ocupat cu "donatiile" de aur catre organele de Militie si Securitate, in schimbul unui pasaport catre Occident. Dupa Revolutie, aceiasi minoritari, de aceasta data cu ajutorul organelor represive ale statului, care s-au transformat in "martori de serviciu", si gratie unor magistrati mai mult decat indulgenti, au devalizat rezervele de aur al BNR Timis.
Cu salbe si lingouri in buzunar, pe de-o parte, iar, pe de alta, cu "munca cu ziua" in Europa, ro-
mii banateni au luat cu asalt centrul civic al Timisoarei, transformand casele interbelice in adevarate pagode tiganesti. Totul, sub privirile si cu complicitatea autoritatilor de pe Bega! Asa se face ca, in 18 ani de la evenimentele din 1989, "Mica Viena" s-a transformat in "Strehaia Banatului".

Front comun
Nu putine au fost situatiile in care oamenii legii, in loc sa fie de partea dreptatii, au inclinat balanta in favoare romilor, dand aripi unor personaje certate cu Codul Penal. De politistii banateni, care au facut protectie tiganilor, se ocupa acum Corpul de Control al ministrului de Interne Cristian David! Pana una alta, pentru a evita o escaladare a situatiei, care e si asa mai mult decat tensionata, conducerea IPJ Timis s-a apucat de analize serioase, la nivel macro. Asa se face ca, dupa o serie de date cu caracter confidential, la care au pus umarul si cei de la UM 0962 si SRI Timis, mai-marii Politiei banatene au ajuns la concluzia ca este necesara formarea unei echipe de profesionisti care sa analizeze fenomenul si sa caute raspunsurile la criza. S-a format astfel, in cadrul Serviciului de Investigatii Criminale, un colectiv de cinci ofiteri care centralizeaza toate datele referitoare la reclamatiile care au vizat clanurile tiganesti din Timisoara si solutiile care au fost luate in aceste dosare. Angajatii IJP Timis sunt optimisti si chiar sunt de parere ca lucrurile vor evolua in bine, atat timp cat exista un dialog la nivel institutional si un front comun in luarea unor decizii ferme. Oare?

Asalt imobiliar
Pentru o imagine cat mai corecta a situatiei, va spunem ca in Timisoara, in zona centrala nu mai exista imobil care sa nu fie locuit de o familie de romi de matase. Cel mai bun exemplu este al Bd. C.D. Loga, strada care da in Prefectura Timis si in Consiliul Judetean. In afara de cele mai prestigioase unitati de invatamant din orasul de pe Bega, liceele Loga si Pedagogic, tot ce inseamna imobil interbelic a incaput pe mainile minorita­rilor. Chiar si Centrul Cultural Francez, gazduit in cea mai frumoasa casa de pe Bd. C.D. Loga, este la un pas de a fi retrocedat unei familii din Paris, care, spun avocatii, si-a vandut deja drepturile succesorale unui important clan tiganesc din Ti­mi­soara. Ca sa nu mai vorbim ca Strada Trandafirilor, alee aflata la limita celui mai frumos parc banatean, este ocupata in intregime de familiile unor romi cu dare de mana. Si lista ar putea continua cu strazile Mihai Eminescu, Mihai Viteazul, Michelangelo, Beethoven, Brasov, Romulus, Remus etc. Cum de s-a ajuns in aceasta situatie, dupa unii mai mult decat dezastruoasa, este evident. Pasivitatea si complicitatea autoritatilor locale, care au inchis ochii la unele texte de lege, sunt principalele cauze ale invaziei tiganesti din centrul municipiului.

Probatoriu ignorat
Expertii banateni in problemele romilor sustin ca au informat autoritatile si factorii de decizie, imediat dupa 1990, despre o posibila expansiune a clanurilor tiganesti in centrul civic al Timisoarei. "Inca de atunci, bulibasa lor, Mihai Nicolae, umbla prin oras sa cumpere, pe bani grei, toate cartile tehnice ale cladirilor interbelice din zona 0. Documentele au existat in trei exemplare, cate unul la Consiliul Popular, Icral si Iprotim. Au disparut toate, ca prin minune. Au existat informatii certe ca exemplarele de la Iprotim au fost imprumutate de un numar de cinci arhitecti, care lucrau in cadrul institutului de proiectare, dupa care au fost date spre studiu definitiv unor romi. Nu e greu ca lumea sa-si dea seama cine sunt, atat timp cat arhitectura orasului a incaput tot in mainile lor sau ale membrilor familiei. Autoritatile au stiut toata tarasenia si ar fi putut sa faca ceva, dar au stat de-o parte, ca simpli spectatori", spune unul dintre cunoscatorii fenomenului. Ceva mai tarziu, un documentar pe suport magnetic, "care proba existenta si functionarea mecanismului institutionalizat al coruptiei la nivelul administratiei timisorene", a fost pus, din nou, la dispozitia factorilor de decizie: "Au fost epuizate toate variantele amiabile, petitionale si revendicative de a preveni, stopa, corecta si repara o stare de lucruri aberanta, care debutase ca o forma aparenta de manifestare a ignorantei si dezinteresului natural fata de lege, pentru a se dovedi, pana la urma, neglijente si abuzuri sistematice, de interes penal". Si de aceasta data, toata lumea s-a spalat pe maini ca Pilat din Pont!

Lista rusinii
Chiar daca suna absurd, nepasarea si pasivitatea autoritatilor vizavi de situatia locativa a romilor par de inteles. E si normal sa fie asa, atat timp cat nume grele din Timis – incepand cu functionari ai Primariei Timisoara, CJT, IJP Timis, UM 0962 si terminand cu procurori si judecatori – se fac vinovate de acest dezastru imobiliar si de distrugerea centrului civic al Timisoarei. Si asta pentru ca, motivand chestiuni personale si de natura psihica, au "cedat nervos" primii si au instrainat apartamentele in care au locuit in favoarea unor clanuri tiganesti, deschizand astfel drumul spre invazia zonei rezidentiale a orasului de pe Bega. Ca sa nu mai vorbim si despre faptul ca toti au instrainat locuintele sub interdictia Legii 112 si pana acum nimeni nu a facut nimic pentru rezilierea contractelor de vanzare-cumparare, lovite de nulitatea absoluta a legii. Si, pana la urma, cine sa faca acest lucru, atat timp cat, de mai bine de doi ani, dosarul sta bine-mersi la Parchet. Pai cine sa se ia de cei 422 de functionari publici care i-au aruncat pe timisoreni in bratele clanurilor tiganesti cu atata devotament? Politistii, judecatorii, procurorii care au batut palma si au incasat banii pe locuintele din centrul Timisoarei? Exclus. Un impresionant NUP! Pana atunci, "ultimilor mohicani" din zonele rezidentiale nu le mai ramane decat sa se uite cu frica la tavane si pereti, de teama sa nu cada imobilul pe ei, datorita modernizarilor, fara autorizatie, facute de clanurile tiganesti. Exemplele vii sunt pe Strada Mihai Eminescu nr. 6 si C.D. Loga 43.

×
Subiecte în articol: clanuri tiganesti timisoara