x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Cum au fost răsplătiţi UDMR-iştii cu contracte de la ministerul Elenei Udrea

Cum au fost răsplătiţi UDMR-iştii cu contracte de la ministerul Elenei Udrea

de Ion Alexandru    |    18 Sep 2015   •   09:11
Cum au fost răsplătiţi UDMR-iştii cu contracte de la ministerul Elenei Udrea

Contratele de lucrări atribuite de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, în perioada în care instituţia era condusă de Elena Udrea, erau direcţionate, cu preponderenţă, către clientele politică de la acea dată a Partidului Democrat Liberal. “Jurnalul Naţional” a dezvăluit, în ultimele luni, multe dintre aceste afaceri şi reţelele care s-au dezvoltat la umbra acestor contracte pe bani publici. Iată, însă, că Elena Udrea, prin Compania Naţională de Investiţii, Agenţia Naţională pentru Locuinţe sau chiar centrala Ministerului Dezvoltării Regionale a ştiut să “răsplătească” inclusiv clientela UDMR, partenerul la guvernare al PDL până în anul 2012. Fie că este vorba de societăţi controlate de consilieri ai unor miniştri, de firme în umbra căroar stau deputaţi sau de sponsori ai UDMR, toate aceste companii au construit săli de sport sau locuinţe ANL pe banii gestionaţi de protejata lui Traian Băsescu. Unii dintre beneficiarii contractelor au primit lucrările chiar la o lună după ce împotriva lor DNA au început urmărirea penală.


Un prim exemplu extrem de elocvent al modului în care Elena Udrea, în calitate de gestionar al celor mai importante fonduri guvernamentale, pe vremea guvernării PDL, a ales să răsplătească fidelitatea UDMR faţă de PDL aflat la guvernarea de tristă amintire, este un contract atribuit la mijlocul anului 2011 de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului. Instituţia condusă de protejata lui Traian Băsescu, aflat în plină campanie de imagine la acel moment, a organizat un eveniment de promovare, intitulat “Festivalul Peninsula”, care s-a derulat la Târgu Mureş, în perioada 25 – 28 august 2011.

Urmărit penal, consilierul lui Laszlo Borbely-contract exclusiv de la MDRT

Pentru a-şi face cunoscută intenţia, Elena Udrea a contractat o firmă privată, care să pună la dispoziţia MDRT serviciile de promovare aferente. Nu s-a organizat, însă, vreo licitaţie, ministerul preferând metoda negocierii directe, pentru care a invocat faptul că lucrările, produsele sau serviciile ce urmau a fi achiziţionate, pot fi furnizate de un anumit ofertant, “din motive legate de protejarea unor drepturi de exclusivitate”. Acest unic ofertant se numeşte SC Sziget Management SRL, cu sediul în municipiul Cluj-Napoca, firma în cauză primind, în data de 23 august 2011 un contract în valoare de 515.868 lei cu TVA (adică aproximativ 130.000 de euro).


Sziget Management SRL este firma controlată de către Szepessy Szablocs, care a ocupat, în 2011, funcţia de consilier al ministrului de atunci al Mediului, liderul UDMR Laszlo Borbely. Szepessy Szablocs este, de asemenea, fiul lui Szepessy Laszlo, care, de asemenea, a ocupat o funcţie importantă în Guvernul României. Mai exact, seniorul Szepessy a fost şeful de cabinet al fostului vicepremier Marko Bela, pe vremea când acesta din urmă ocupa poziţia de preşedinte al Uniunii Democrate a Maghiarilor din România.

În urma scandalului, Borbely a demisionat de la Ministerul Mediului

Atribuirea acestui contract este cu atât mai scandaloasă, cu cât, cu doar o lună şi jumătate înainte de perfectarea afacerii, mai exact în 5 iulie 2011, patronul SC Sziget Management SRL, Szeppesy Szablocs, a fost pus sub urmărire penală. Serviciul Teritorial Oradea al DNA a dispus, la acea dată, începerea urmăririi penale împotriva lui Ioan Ciocan, ginerele deputatului PSD Gheorghe Ciocan, asociat unic şi administrator al unei societăţi comerciale din Negreşti Oaş, judeţul Satu Mare. Este vorba despre SC Lescaci Com SRl, abonată la contractele pe bani publici scoase la licitaţie de Ministerul Mediului, condus de Laszlo Borbely. Alături de Ioan Ciocan, procurorii au demarat cercetări şi împotriva consilierului personal al ministrului Borbely, adică Szepessy Szablocs, patronul firmei Sziget Management SRL. Anchetatorii susţineau că Ioan Ciocan a cumpărat influenţa lui Szepessy pentru a ajunge la ministrul Laszlo Bobely. Potrivit procurorilor, Ioan Ciocan a reuşit, prin intermediul consilierului Szepessy, să cumpere influenţa ministrului Laszlo Borbely, “prin efectuarea în interesul acestuia de lucrări de amenajare a unui apartament, lucrări în valoare de 20.000 de euro”. Apartamentul în cauză, aflat în centru Bucureştiului, aparţinea socrilor fostului ministru al Mediului, însă anchetatorii suspicionau faptul că i-ar aparţine, de facto, chiar lui Laszlo Borbely.
În 4 aprilie 2012, DNA a solicitat Camerei Deputaţilor aviz pentru începerea urmăririi penale a lui Borbely. A doua zi, UDMR-istul a demisionat din funcţia de ministru.

Anchetatorii susţin că Ioan Ciocan urmărea să obţină, cu firma sa, o serie de contracte noi cu Administraţia Naţională “Apele Române”, dar şi să încaseze contravaloarea unor lucrări efectuate deja de firma Lescaci Com în baza unor contracte anterioare încheiate cu aceeaşi instituţie.


Deputatul UDMR Marton Arpad a construit două săli de sport pentru CNI

Un alt personaj important în structura UDMR, care a fost “cadorisit” de Elena Udrea cu fonduri guvernamentale a fost deputatul Marton Arpad. Compania Naţională de Investiţii a încheiat, a data de 13 mai 2010, cu firma controlată de Arpad, SC Consic SA Sfântu Gheorghe, un contract în valoare de 2,95 milioane de lei cu TVA pentru execuţia lucrărilor de contruire a unei noi săli de sport, cu teren de handbal, pe raza localităţii Sfântu Gheorghe, mai exact în incinta Grupului Şcolar Economic şi Administrativ.
Întâmplarea face ca aceeaşi firmă a lui Marton Arpad să fi primit, în data de 12 octombrie 2007, tot de la Compania Naţională de Investiţii, un alt contract, în valoare de 4,04 milioane de lei cu TVA (1,16 milioane de euro), pentru execuţia unor lucrări de construcţie a unei săli de sport şcolare, cu nivel de practică sportivă competeţională locală, care să cuprindă, de asemenea, un teren de handbal şi 150 de locuri pe scaune pentru spectatori. La momentul în care firma lui Arpad a încheiat primul contract cu CNI, la conducerea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului se afla… Laszlo Borbely.


Sponsor UDMR şi fost prefect PDL, contracte de la ANL

Omul de afaceri Antal Colonan şi fostul prefect de Bihor din partea PDL, Gavrilă Ghilea, controlează firma Marconst SRL, cu sediul în Marghita. Societatea a sponsorizat, în anul 2009, cu 109.000 de lei Uniunea Democrată a Maghiarilor din România şi a devenit, începând tot cu anul 2009, abonată la contractele Ministerului Dezvoltării Regionale, respectiv ale Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe.


Astfel, la 6 noiembrie 2009, Marconst SRL primeşte de la ANL un contract în valoare de 2,92 milioane lei cu TVA, pentru construcţia unui bloc pentru tineri în comuna Chislaz, judeţul Bihor. Câteva luni mai târziu, în 23 martie 2010, firma în cauză, în asociere cu alte două companii, primesc de la ANL un alt contract, în valoare de 1,53 milioane de lei cu TVA, pentru proiectarea şi execuţia de locuinţe pentru tineri, destinate închirierii, în comuna Ariniş, judeţul Maramureş.

Tot în martie 2010, Marconst SRL, împreună cu o firmă din Oradea, adjudecă o nouă lucrare pusă la dispoziţie de ANL, în valoare de 4,04 milioane de lei, în vederea construirii unui bloc în comuna Sălard, judeţul Bihor, iar câteva zile mai târziu, în asociere cu două firme, sponsorii UDMR încheie cu ANL un contract de 20,3 milioane de lei cu TVA pentru o lucrare similară în localitatea Marghita, judeţul Bihor. În 23 martie, ANL a mai atribuit firmei în cauză o lucrare de 7,21 milioane lei cu TVA, pentru construirea unui alt bloc în oraşul Valea lui Mihai, juideţul Bihor, precum şi un contract de 3,16 milioane lei cu TVA pentru o lucrare în comuna Sărăşag, judeţul Sălaj.

La data de 29 noiembrie 2011, Marconst SRL mai încasează de la Agenţia Naţională pentru Locuinţe un contract de 1,33 milioane lei în vederea construirii de locuinţe în oraşul Şimpleul Silvaniei, judeţul Maramureş.

În Satu Mare, Marconst, împreună cu alte două firme, şi-a adjudecat un contract similar, în valoare de 7,75 milioane de lei cfui TVA. Ultimul contract primit de Marconst SRL de la ANL, în perioada în care Ministerul Dezvoltării a fost condus de Elena Udrea a fost parafat la 19 decembrie 2011, a avut valoare de 71,13 milioane de lei cu TVA şi a constat în lucrări de construcţie a unui alt bloc de locuinţe în municipiul Satu Mare.

20,3 milioane de lei cu TVA este valoarea unui singur contract primit de unul dintre sponsorii UDMR. Au fost, însă, multe astfel de contracte
 

×
Subiecte în articol: udmr Elena Udrea