x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Cum s-a asociat clanul Udrea-Cocoş cu grupul NIRO, prin foştii subalterni ai lui Băsescu

Cum s-a asociat clanul Udrea-Cocoş cu grupul NIRO, prin foştii subalterni ai lui Băsescu

de Ion Alexandru    |    09 Sep 2015   •   09:00
Cum s-a asociat clanul Udrea-Cocoş cu grupul NIRO, prin foştii subalterni ai lui Băsescu

“Jurnalul Naţional” continuă seria dezvăluirilor privind cercurile de afaceri care s-au dezvoltat, pe vremea guvernării portocalii, în jurul fostului cuplu Udrea-Cocoş, dar şi în jurul familiei extinse a acestora. Plecând de la “tunurile” de 60 de milioane de euro, pe care firmele lui Cocoş, ale sorei şi cumnatului acestuia le-au dat sistemului medical din România, am ajuns la o adevărată ramificaţie financiară, cu implicaţii pe piaţa imobiliară, având ca protagonişti aceleaşi personaje. Interesele grupului Udrea-Cocoş se intersectează, de această dată, cu cele ale familiei lui Nicolae Dumitru, zis NIRO, unul dintre sponsorii propagandei băsiste şi co-inculpat în afacerea privind şpăgile din dosarul Microsoft. Una dintre cele mai controversate afaceri derulate în acest parteneriat este construcţia unui complex rezidenţial pe terenurile Inspectoratului General al Poliţiei Române, din apropierea Parcului Circului, afacere la care a pus umărul inclusiv Vasile Blaga, pe vremea când conducea Ministerul Administraţiei şi Internelor.


Afacerile lui Dorin Cocoş în domeniul contractelor derulate cu spitalele bucureştene au fost coordonate de către cumnatul acestuia, Florin Gabriel Dinu, aşa cum reiese din ancheta publicată recent de Jurnalul Naţional. Dar şi sora lui Cocoş, soţia lui Florin Dinu, activează în domeniul medical. Scandalul legat de mo¬dificarea Legii Sănătă¬ţii, iniţiată la începutul anului 2012 şi promovată de către Traian Băsescu, a condus la de¬misia Guvernului Emil Boc. Asta, după ce Băsescu a deter¬minat plecarea, la acel moment, din Ministerul Sănătăţii a medi¬cului Raed Arafat, fapt ce a de¬clanşat tăvălugul protestelor din stradă. La vremea respectivă, existau destule voci care acreditau ide¬ea că această iniţiativă legisla¬tivă de “privatizare” a sistemu¬lui medical din România ar fi ur¬mărit tocmai favorizarea acestui grup de afaceri care activează în domeniu, patronat din umbră de clanul Udrea-Cocoş.

Legături de pe vremea când fostul preşedinte era primar

Anca Dinu, sora lui Dorin Co¬coş, a deţinut, până în anul 2011, pachetul total de acţiuni al firmei SC Centrul de Diagnostic Clinic Internaţional SA. Potrivit unui do¬cument emis, la data de 21 ianu¬arie 2011, de către Oficiul Naţio¬nal al Registrului Comerţului şi publicat în Monitorul Oficial al României, Anca Dinu a cesionat păr¬ţile sociale, 70 la sută din acţiuni fiind achiziţionate de către frate¬le său, Dorin Cocoş, iar restul de 30 la sută din acţiuni au ajuns în posesia Mioarei Radu. Aceasta din urmă a fost consilier în cadrul Consiliului General al Municipiu¬lui Bucureşti, în aceeaşi perioadă cu Elena Udrea, pe vremea când Primăria Capitalei era condusă de Traian Băsescu. Mioara Radu mai deţine, însă, foarte multe afa¬ceri în domeniul medical, ea fi¬ind acţionar unic al societăţii Te¬lemedica SA, dar şi asociat, ală¬turi de SC Medcomplex SRL şi Orthomed Operator SRL în socie¬tatea Teleradiodiagnostic SRL. Tot Mioara Radu apare ca de¬ţinând acţiuni în SC Centrul de Testare a Forţei de Muncă SA, alturi de Alexandru Câmpeanu, Mariana Iacobescu, Victor Co¬coş (tatăl lui Dorin Cocoş), Va¬sile Grigoraş şi societatea Ma¬comb SA. O altă firmă a Mioa-rei Radu este Centrul de Asis¬tenţă Medicală SA, la care ac¬ţiunari apar ca fiind Victor Co¬coş, Jose Iacobescu, Anca Di¬nu (sora lui Dorin Cocoş), Ion Petre şi Olimpia Urlich. Aceste două ultime firme au fost impli¬cate, în urmă cu câţiva ani, într-un imens scandal legat de acti¬vitatea de acreditare a căpşuna¬rilor români plecaţi la muncă în străinătate, afacere derulată îm¬preună cu Oficiul pentru Migra¬ţia Forţei de Muncă, la conduce¬rea căruia se afla, la vremea re-spectivă, Aurel Teodorescu, so¬ţul fostei şefe a Secretariatului General al Guvernului Boc, Da¬niela Andreescu. Chiar şi aceas¬ta din urmă gira afacerile în cau¬ză din funcţia de secretar de stat în Ministerul Muncii.
Tot de la Registrul Comerţu¬lui am aflat că Mioara Radu es¬te asociată într-o altă firmă, pe nume Sani Pharm SRL, societa¬te înfiinţată, culmea, la Cabinetul de Avo¬catură “Victor Viorel Ponta”. Ală¬turi de Moiara Radu, în firmă mai sunt acţionari Lucia Bratu, Ion Baciu şi Dana Stan.


Una dintre persoanele prezente în firmele lui Dorin Cocoş a fost consilier în cadrul Consiliului General al Municipiului Bucureşti, în aceeaşi perioadă cu Elena Udrea, pe vremea când Primăria Capitalei era condusă de Traian Băsescu

Filiera Anca Dinu – NIRO

Mai departe, Anca Dinu, Dorin Cocoş şi Mioara Radu au fost asociaţi direct cu grupul de firme Niro, în afaceri imobiliare. Asta, deoarece, în¬că din anul 2008, Centrul de Di¬agnostic Clinic Internaţional (fir¬ma sorei lui Cocoş, la acea dată) deţinea 20% din acţiunile SC Ze¬nith Business Group & Parteners SRL. Co-asociaţi în această soci¬etate erau, în 2008, SC Imobilia¬re Dinamic Business SRL (aparţinând unui anume Marin Lixan¬dru) cu 20% din acţiuni, SC Limas Group SRL (firma lui Marian Chi¬riac, abonată la contractele din sistemul medical) cu 10% din ac¬ţiuni, Ionel Dumitru (fratele lui Nicolae Dumitru – patronul grupu¬lui Niro) cu 40% din acţiuni şi SC Meditest Global 2002 SRL (firma cumnatului lui Cocoş şi a Mihaelei Claudia Irimescu, abonată la contractele cu spitalele bucureş¬tene) cu 5% din acţiuni.
De precizat este că Mihaela Irimescu deţine şi ea, separat, afaceri imobiliare, întrucât es¬te asociată, alături de societa¬tea SC Grand Plaza SA, în firma Arkadia Hotels SRL, iar adminis¬trator apare ca fiind Andrei Mi¬hai Bejenaru, inculpat în dosa¬rul omului de afaceri Puiu Popo¬viciu, privind terenurile Acade-miei Agronomice Bucureşti, in¬strumentat de Direcţia Naţională Anticorupţie. Ionel Dumitru, ca¬re deţinea, în anul 2008, 40% din acţiunile firmei Zenith Business Group & Parteners SRL, apare co-acţionar în firma Niro ’95 Impex SRL, alături de fratele său, Nicolae Dumitru, dar şi de Flo¬rentina Dona, Climnestra Gâdea, Alexandra Luminiţa Iosif, Ionica Neguş şi Daniela Tone.



Intră în schemă şi constructorul de blocuri din curtea IGPR

În 2009, acţionariatul societăţii Zenith Business Group & Parteners s-a modificat, din firmă ieşind SC Imobiliara Dinamic BusinessSRL şi intrând SC E.E.I. Imobiliara Investments SRL (25% din acţiuni), aparţinând Ancăi Ştefan, SC Diam Imobiliara SRL, dar şi Central Residential Park SA, cu 20% din acţiuni. Această societate, proaspăt acţionară în Zenith Business Group & Parteners, face parte din reţeaua imobiliară a grupului de firme Niro şi, în urmă cu câţiva ani, a ridicat un complex rezidenţial chiar în curtea Inspectoratului General al Poli¬ţiei Române, din Şoseaua Ştefan cel Mare, cu ieşire directă în Parcul Circului. Asta, după ce terenul în cauză a fost scos, printr-o Hotărâre de Guvern iniţiată de ministrul de Interne de la acea vreme, Vasile Blaga, din domeniul public al statului şi transfe¬rat în domeniul privat al statului. După care terenul a fost trecut în administrarea Ministerului Administraţiei şi Internelor, dezmembrat şi concesionat firmei Central Residential Park SA.
Restul acţionariatului firmei Zenith în anul 2009 mai era compus din Centrul de Diagnostic Clinic Internaţional SA (cu 20%), Ionel Dumitru (cu 20%), Limas Group SRL (cu 10%) şi Me¬ditest Global 2002 SRL (cu 5 % din acţiuni).

În 2010, acţionariatul firmei se schimbă din nou, din firmă făcând, acum, parte, Central Residential Park SA, Anca Dinu, E.E.I. Imobiliara International, Io¬nel Dumitru şi Marian Chiriac. Anca Dinu intră, astfel, direct în firmă ca persoană fizică, ieşind Centrul de Diagnostic Internaţio¬nal şi Meditest Global 2002 SRL, iar Marian Chiriac preia acţiuni¬le în Zenith deţinute de firma sa Limas Group.



 
Terenul pe care s-a construit controversatul proiect imobiliar a fost scos, printr-o Hotărâre de Guvern iniţiată de ministrul de Interne de la acea vreme, Vasile Blaga, din domeniul public al statului şi transferat în domeniul privat al statului.




Ramificaţia ramificaţiei

Aşa cum arătam mai sus, reţeaua de interese a grupului Cocoş în domeniul medical este una destul de vastă. Precizam că Florin Gabriel Dinu, cumnatul lui Dorin Cocoş, deţine acţiuni în societatea In Top Exclusiv SRL, împreună cu un anume Constantin Slav. Acesta are, la rândul lui, acţiuni, împreună cu fratele său Nicolae, într-o firmă denumită SC Lotus Consulting Company. Coincidenţă sau nu, Florin Gabriel Dinu, împreună cu Doru Popa, deţin acţiuni într-o firmă care se numeşte Lotus Medical SRL.

Acelaşi Slav Constantin mai deţine acţiuni în societatea Wide Screen Media SRL, alături de George Nicolaie şi Ionuţ Coldea (nu ştim la această oră dacă există vreo legătuiră de rudenie cu prim-adjunctul directorului SRI, Florian Coldea – n.red.), dar şi în firma AT Art Build SRL, alături de cunoscuta prezentatoare TV Simona Malvina Cservenschi, fostul soţ al acesteia – Bogdan Grigore Cservenschi, Cătălin Lascut şi fiul fostului premier Radu Vasile, Radu Tudor Vasile.
 

×