x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Cum s-au făcut banii în familia lui Blejnar

Cum s-au făcut banii în familia lui Blejnar

de Ion Alexandru    |    14 Aug 2015   •   15:49
Cum s-au făcut banii în familia lui Blejnar
Sursa foto: Bogdan Iurascu/Intact Images

Scandalul legat de evaziunea fiscală de peste 1,7 miliarde de euro, reţinut de procurori în cazul Lukoil, se referă la fapte ilegale săvârşite de reprezentanţii grupului petrolier rusesc încă din perioada în care Sorin Blejnar se afla la conducerea ANAF. Cu toate acestea, autoritatea fiscală nu s-a sesizat la vremea respectivă, ba, mai mult, familia fostului şef al Fiscului din România a intrat în afacere cu cei acuzaţi, astăzi, de evaziune fiscală. Andreea Blejnar, soţia lui Sorin Blejnar, a controlat ani de zile o afacere cu cartele telefonice pe care le-a distribuit prin lanţul de benzinării Lukoil. Şi tot întâmplător, la scurt timp după ce ANAF-ul lui Blejnar a pus tunurile pe un alt grup perolier, Rompetrol, aceeaşi firmă a Andreei Blejnar a încheiat o afacere similară şi cu acest al doilea lanţ de benzinării. ANAF a ridicat sechestrul asigurător instituit la Rompetrol cu puţin timp înainte ca firma Andreei Blejnar să înceapă să distribuie cartele telefonice în benzinăriile grupului.

De la textile, firma Andreei Blejnar, soţia fostului şef al ANAF, din perioada guvernării Băsescu-Boc, a trecut la afaceri contabile şi, ulterior, a intrat în acţionariatul unei firme arădene care a distribuit cartele telefonice în lanţurile de benzinării ale două grupuri petroliere ce se aflau sub verificările Agenției Naționale de Administrare Fiscală.

A început cu textile...
Pe vremea când încă nu era căsătorită cu şeful Fiscului, Andreea Florentina Buzabrici-Filipescu, de profesie jurist, a intrat în afaceri cu textile. Actuala doamnă Blejnar a înfiinţat, la data de 17 septembrie 2002, societatea comercială Tetacons SRL, cu obiect de activitate fabricarea de articole de îmbrăcăminte şi lenjerie din materiale textile. Celălalt acţionar al firmei a fost Horaţiu Florin Ţica, membru al fostului PDL şi fost consilier general la Primăria Capitalei în perioada mandatelor lui Traian Băsescu şi Adriean Videanu. Legăturile dintre Horaţiu Ţica şi familia Blejnar erau atât de apropiate, încât soţia consilierului a devenit chiar secretara lui Sorin Blejnar, la ANAF. Potrivit declaraţiei de avere publicate la data de 5 decembrie 2007 pe site-ul Primăriei Capitalei, consilierul general Horaţiu Florin Ţica preciza că este căsătorit cu Adela Maria Ţica, alături de care deţine două proprietăţi imobiliare. La acea dată, din documentul respectiv, reiese că soţia lui Ţica deţinea funcţia de director de cabinet demnitar (în speţă de director de cabinet al primarului Adriean Videanu).

...și a ajuns să facă afaceri cu cele mai puternice grupuri petroliere

După retragerea consilie-rului general din firma soţiei lui Sorin Blejnar, compania Tetacons a devenit una strict de familie. În firmă a fost cooptat socrul preşe-dintelui ANAF, Tetacons SA schimbându-şi radical domeniile de activitate. După anul 2005, societatea Tetacons SRL, administrată de tatăl soţiei lui Sorin Blejnar, dar deţinută în proporţie de 95 la sută de către Andreea Blejnar (fostă Buzabrici-Filipescu), achizitioneaza pachetul de 50% din actiunile companiei aradene de telefonie Dial-Ton SRL. Nu este o coincidenta faptul ca firma este din Arad, avand in vedere ca insusi Sorin Blejnar este din Arad, la fel ca si prietenii acestuia care au fondat firma Dial-Ton SRL. Dupa preluarea a jumatate din aceasta companie de catre Tetacons SRL, sotia lui Blejnar a detinut chiar şi funcţia de administrator delegat al Dial-Ton SRL, firmă din care mai fac parte Mitruţă Clim, Aurora Clim, Vieriu Dorina Smaranda, Sîrbuţ David Mitrea şi Violeta Maria Mitrea Sîrbuţ. Compania Dial-Ton SA din Arad se ocupă cu distribuirea cartelelor SIM prepay cu operare în mai multe reţele de telefonie mobilă. Capul respectivei afaceri este Mitruţă Clim, prieten cu Sorin Blejnar. In afara de actiunile oe care detine la Dial-Ton SA, Mitruţă Clim mai controleaza şi firma Dial Interactiv SRL, cu sediul în Arad, înfiinţată în anul 2004. De asemenea, a mai înfiinţat, în anul 2008, o altă firmă, cu numele T-Mobile SRL, pe care a deţinut-o singur, în calitate de asociat unic şi administrator. Surse din piaţa afacerilor de profil au şoptit reporterilor ziarului „Culise” că această societate, T-Mobile, ar fi trebuit să preia o parte din afacerile pe care le derula în România operatorul de telefonie mobilă Cosmote. Ceva s-a întâmplat însă, şi afacerea a picat. Dovadă este şi faptul că Mitruţă Clim a decis, la data de 1 februarie 2010, suspendarea activităţii companiei în cauză pentru o perioadă de trei ani.
 

Lukoil a găzduit afacerile familiei lui Blejnar

În data de 18 mai 2010, acţionarii Dial-Ton SRL Arad convoacă Adunarea Generală a Acţionaror, pentru a decide asocierea înr-o afacere cu grupul rusesc Lukoil. La sfârşitul înrunirii, acţionarii decid redactarea şi emierea unei Hotărâri, prin care se decide deschiderea a zece puncte de lucru ale societăţii în cadrul unor benzinării ale grupului Lukoil din localităţile Pecica (judeţul Arad), Bicazu Ardelean (judeţul Neamţ), Scheia (judeţul Suceava), Baia Mare (judeţul Maramureş), Satu Mare, Cenadu Mare (judeţul Timiş), Orăştie (judeţul Hunedoara), Craiova, Daia (judeţul Giurgiu) şi în municipiul Constanşa. În toate aceste benzinării, firma din care făcea parte, prin intermediul Tetacns SRL, Andreea Blejnar, urma să distribuie cartelele telefonice ale societăţii Dial-Ton.

La începutul lunii curente, Parchetul Curţii de Apel Ploieşti a finalizat rechizitoriu şi a trimis în judecată dosarul prin care companiile Petrotel Lukoil SA şi Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda, alături de şase persoane cu funcţii de conducere în Petrotel Lukoil, sunt acuzate de evaziune fiscală şi spălare de bani. Cu acest prilej, procurorii au dispus disjungerea cauzei în vederea efectuării urmăririi penale faţă de 42 de suspecţi, între care 41 de persoane juridice şi o persoană fizică, cercetările având în vedere infracţiuni economice. De asemenea, a fost disjunsă cauza în vederea efectuării urmăririi penale faţă de compania Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda, acţionar majoritar al rafinăriei de la Ploieşti, care va fi cercetată pentru infracţiunile de complicitate la folosirea cu rea-credinţă a creditului societăţii şi complicitate la spălare de bani, fapte comise în perioada 2008-2010 inclusiv. Adică perioada care cuprinde şi contractul încheiat de firma Dial-Ton SRL Arad cu lanţul de benzinării Lukoil şi când, la conducerea Fiscului se afla soţul celei care controla această afacere.

1,7 miliarde de euro este evaziunea fiscală estimate de procurori din dosarul Lukoil

Dial-Ton, afacere similară şi cu Romperol. După ce Blejnar a instituit şi ridicat sechestrul

La începutul anului 2011, compania Dial-Ton SRL a încheiat un contract similar şi cu Rompetrol, pentru vânzarea către compania petrolieră a lui Dinu Patriciu cartele preplătite de telefonie mobilă în reţeaua de benzinării a Rompetrol. Contractul a început să curgă din data de 4 martie 2011. Rulajul acestei afaceri era estimate de specialiştii în economie la suma de 200.000 de euro pe lună.

Contractul dintre compania lui Dinu Patriciu şi firma soţiei lui Sorin Blejnar a fost încheiat la doar câteva luni după ce ANAF, condus de acelaşi Sorin Blejnar, a instituit sechestrul asigurator pe activele Rompetrol. Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a instituit, la începutul lunii septembrie a anului 2010, sechestru asigurator asupra unor terenuri şi instalaţii ale Rompetrol Rafinare precum şi asupra participaţiilor în filialele sale.

×