x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Procurorul căzut Eva, veriga dintre „Frăția tablourilor” și afacerea macabră de la Iași

Procurorul căzut Eva, veriga dintre „Frăția tablourilor” și afacerea macabră de la Iași

de Bianca Nae    |    21 Feb 2023   •   08:20
Procurorul căzut Eva, veriga dintre „Frăția tablourilor” și afacerea macabră de la Iași

A ajuns după gratii după ce şi-a încălcat jurământul lui Hipocrate! Cel puţin asta susţin procurorii Parchetului General în cazul cardiologului ieşean Dan Tesloianu.

Peste 200 de pacienţi cu probleme cardiologice au făcut obiectul unor operaţii medicale halucinante! Au primit dispozitive cardiace prelevate de la decedaţi. De afacere s-au ocupat mai mulţi medici din Braşov şi Iaşi. Printre protagoniştii acestui business halucinant se numără Eduard Belu, cardiolog în Braşov, dar şi Dan Tesloianu, un cardiolog din capitala Moldovei, protagonist şi în alte afaceri cu iz de corupţie. Procurorii au aflat că medicii fie deconau stimulatoare cardiace sau defibrilatoare pentru persoane care nu aveau nevoie, fie apelau la cadavre. Costurile unei asemenea operaţii scoteau fie din vistieria Casei de Sănătate, fie din buzunarul bolnavilor mii de euro. Cu banii strânşi din acest comerţ macabru, Tesloianu şi-a lărgit colecţia de opere de artă, dar a pus şi bazele unei case de vacanţă într-o zonă protejată din judeţul Iaşi. La Movileni, cardiologul ieşean şi-a ridicat o vilă pe malul lacului. Surse judiciare spun că acesta ar fi dat şpagă pentru a putea construi acolo.

 

238 de operații ilegale

 

Pacienţii sunt, la rândul lor, şocaţi de acuzaţiile aduse în acest dosar. Mulţi dintre pacienţii care se aflau la spitalele din Iaşi şi Braşov, în timpul percheziţiilor, nu cred că cei doi cardiologi se fac vinovaţi de acuzaţiile aduse. 

După percheziţiile din Braşov şi Iaşi, cardiologul Dan Tesloianu a fost ridicat şi audiat de procurori. În dosar au mai fost audiaţi şi alţi medici, dar şi martori. Anchetatorii susţin că există suspiciuni grave cu privire la nu mai puţin de 238 de operaţii.Tesloianu opera atât la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iaşi, dar are şi o clinică privată, Cardiomed. La descinderea realizată în casa cardiologului ieşean, poliţiştii au descoperit o avere impresionantă. Este vorba despre  aproape 167.795 de euro, 162.920 de lei, precum și alte sume în diverse valute (2.357 de dolari SUA, 300 de lire sterline, 300 de franci elvețieni, 3.500 de forinți și 520 de coroane daneze). Totodată, au mai fost ridicate, printre altele, 14 laptopuri, sute de DVD-uri, precum şi 25 de stimulatoare cardiace. 

 

Totul a plecat de la un audit dispus în vara anului trecut

 

Cunoscut iubitor de artă, Tesloianu avea pereţii locuinţei tapetaţi cu 36 de tablouri de patrimoniu naţional ale unor pictori celebri: Corneliu Baba, Nicolae Tonitza, Ştefan Luchian, Theodor Aman, dar şi alţii. Colecţia de opere a fost ridicată şi transportată la Muzeul de Artă din Iaşi. Surse judiciare ne-au precizat că supravegherea lui Tesloianu a început în vara anului trecut, când conducerea Spitalului „Sf. Spiridon”, dar şi Casa Judeţeană de Sănătate Iaşi au avut suspiciuni cu privire la anumite decontări. S-a realizat, atunci, un audit şi s-a constatat că s-ar fi decontat fictiv servicii şi dispozitive medicale. Auditul, care a fost transmis şi Ministerului Sănătăţii, se află azi pe masa procurorilor care derulează ancheta. Tot conducerea Spitalului „Sf. Spiridon” a făcut şi macabra descoperire legată de reutilizarea pieselor medicale prelevate de la decedaţi, informaţie ce a dus la punerea sub acuzare a cardiologului şi descoperirea complicilor săi.

 

Medicul Tesloianu, colaborator al fostului ministru al Sănătății de la debutul pandemiei

 

Anul trecut, celebrul cardiolog Dan Nicolae Tesloianu şi fostul ministru al Sănătăţii, din prima parte a Guvernului Orban, Victor Sebastian Costache, s-au deplasat la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iaşi. Relaţia de colaborare a celor doi este mai veche. În 2020, Tesloianu, Costache, dar şi Eduard Belu, celălalt suspect din dosarul PÎCCJ, organizau împreună diverse conferinţe medicale pe tema chirurgiei cardiovasculare. Interesant este că, în noiembrie 2022, Tesloianu era deja luat în vizorul anchetatorilor. Rămâne de văzut dacă va fi chemat la audieri şi fostul ministru Costache, în acest dosar.

De altfel, legăturile fostului ministru Costache cu personaje la fel de controversate din Iași au mai fost devoalate, chiar la debutul pandemiei de Covid-19, în primăvara anului 2020. La puțin timp după ce a preluat portofoliul Sănătăţii, Victor Costache făcea o numire scandaloasă: îl punea director la spitalul de boli mintale Săpoca tocmai pe fostul procuror Emilian Eva. Mandatul lui Eva a durat doar câteva zile, Costache revenind urgent asupra numirii după ce subiectul a şocat opinia publică. De asemenea, ulterior acestei numiri, ne-au spus surse apropiate fostului ministru, acesta ar fi intenţionat, la un moment dat, să-i ofere scaunul de secretar de stat lui Lucian Eva, fratele ex-procurorului Emilian Eva. Lucian Eva este manager la Spitalul Nicolae Oblu din Iaşi. 

Legăturile dintre Victor Costache și familia Eva sunt foarte vechi și datează din perioada studenției. Astfel, Victor Costache a urmat, între anii 1993 și 1999, cursurile Universității de Medicină și Farmacie  „Gr. T. Popa” din Iași”, universitate la care a studiat, între 1992 și 1998, și Lucian Eva. Ulterior, Victor Costache a activat, ca medic rezident, la aceeași universitate, la Departamentul de Chirurgie Toracică.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×