x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete DIICOT și-a luat dispozitive de stocare de 5.740 TB

DIICOT și-a luat dispozitive de stocare de 5.740 TB

de Ion Alexandru    |    17 Aug 2023   •   09:15
DIICOT și-a luat dispozitive de stocare de 5.740 TB

1.815 unități de stocare tip hard-disk și 290 de unități de stocare tip SSD, cu o capacitate totală de 5.740 TB au intrat, luna aceasta, în dotarea DIICOT, în urma unei achiziții de echipamente IT. Structura de parchet a plătit pentru aceste echipamente nu mai puțin de 1.129.905 lei cu TVA în contul a doi furnizori de profil care, în ultimii ani, au livrat astfel de dispozitive și Direcției Naționale Anticorupție.

 

Nici Parchetul General nu s-a lăsat mai prejos și a încheiat, la rândul său, la finalul lunii trecute, un contact de peste 800.000 de euro pentru dezvoltarea unui sistem denumit E-Scor - „Portalul de evaluări și statistici privind criminalitatea organizată din România”.

În 21 aprilie 2023, Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) a publicat pe SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice) un anunț potrivit căruia intenționa să achiziționeze o cantitate impresionantă de unități și dispozitive de stocare de tip hard-disk și SSD, pentru care a pus la bătaie un buget estimat inițial la 1.129.905 lei cu tot cu TVA.

Lista de cumpărături a fost împărțită în două loturi. Primul lot vizează exclusiv unități hard-disk externe, mai exact 1.815 bucăți, cu o capacitate totală de stocare a informațiilor de 5.360 TB. Concret, trebuiau achiziționate 500 de unități hard-disk cu capacitatea de 1 TB fiecare, 700 de unități hard-disk cu capacitatea de stocare de 2 TB fiecare, 400 de unități hard-disk cu capacitatea de 4 TB fiecare, 100 de unități hard-disk cu capacitatea de 6 TB fiecare, 50 de unități hard-disk cu capacitatea de 8 TB fiecare, 50 de unități hard-disk cu capacitatea de 16 TB fiecare și 15 unități hard-disk extern „NAS” cu capacitatea de 4 TB fiecare. Pentru acest lot, DIICOT a pus la bătaie un buget estimat la 880.005 lei cu TVA.

Al doilea lot vizează exclusiv unități de stocare tip SSD, respectiv 290 de bucăți, cu o capacitate totală de stocare de 380 TB. Este vorba despre 20 de unități SSD externe cu capacitatea de 2 TB fiecare. Despre 200 de unități SSD interne cu capacitatea de 1 TB fiecare și de 70 de unități SSD interne cu capacitatea de 2 TB fiecare, pentru care DIICOT a pus la bătaie un buget estimat inițial la 249.900 de lei cu tot cu TVA.

 

Cum justifică Direcția această cumpărătură

 

Adunând toate aceste echipamente, ajungem la o cantitate totală de 2.105 unități de stocare tip hard-disk și SSD interne și externe, cu o capacitate totală de stocare de 5.740 TB.

Conform caietului de sarcini care a stat la baza acestei achiziții, document aprobat de procurorul-șef adjunct al DIICOT Oana Daniela Pâțu, cumpărarea acestor SSD-uri și HDD-uri „este o necesitate specifică a DIICOT, pentru realizarea obiectului de activitate și are ca scop dotarea serviciilor teritoriale, precum și a secțiilor din Structura Centrală a DIICOT cu echipamente performante de stocare a informației utilizate în cadrul serviciilor, secțiilor, dosarelor instrumentate sau documentelor clasificate, în situațiile prevăzute de lege, pentru trimiterea la instanțe sau alte situații specifice”.

În documentul citat se mai precizează, de asemenea: „Având în vedere prevederile Codului de procedură penală privind efectuarea de copii în vederea executării perchezițiilor informatice dispuse în dosarele penale ale DIICOT, pentru asigurarea necesarului de hard-diskuri la nivelul DIICOT se consideră necesară demararea achiziției pentru dispozitive de stocare”.

 

Furnizorii au dotat și DNA cu astfel de echipamente

 

Ambele loturi, descrise mai sus, au făcut obiectul unei licitații deschise, organizată de DIICOT, care s-a finalizat la începutul acestei luni. Astfel, pentru primul lot au fost primite de către autoritatea contractantă patru oferte, din care una a fost declarată neconformă, una a fost retrasă, iar două au fost catalogate drept admisibile. Iar la data de 1 august 2023 a fost încheiat contractul 91/2023, în valoare finală de 683.242,7 lei cu TVA, cu SC Stream Networks SRL. Compania adjudecătoare a lotului este deținută, potrivit ONRC, de Cristian și Elisabeta Breazu și în 6 decembrie 2021 a livrat și Direcției Naționale Anticorupție (DNA) hard-diskuri externe de 1,2 TB, hard-diskuri externe de 2 TB, hard-diskuri interne de 18 TB, SSD-uri interne de 0,25 TB, SSD-uri interne de 0,48 TB, hard-diskuri interne de 1,2 TB, SSD-uri interne de 6 TB, hard-diskuri externe de 1 TB și hard-diskuri externe de 2TB, în valoare totală de 348.440 de lei fără TVA.

Pentru al doilea lot au fost depuse cinci oferte, din care patru au fost declarate admisibile, iar una a fost retrasă, contractul 92/2023 fiind atribuit, tot la data de 1 august 2023, companiei SC Pragma Computers SRL, pentru suma finală de 144.394,6 lei cu TVA. Pragma Computers SRL este controlată de Alexandra Maria și Corneliu Cătălin Gheorghiu. Și această firmă a livrat, la 6 decembrie 2020, DNA hard-diskuri interne și externe de 4 TB și SSD-uri interne și externe de 2 TB, în valoare de 200.188,94 de lei fără TVA. Pragma Computers este un livrator de casă al DNA și al instituțiilor de forță.

 

Parchetul General a cheltuit 809.000 de euro pe un portal de evaluare a criminalității organizate

 

Nu doar DIICOT a făcut, vara aceasta, achiziții de tehnică informatică. Parchetul General a încheiat, la data de 18 iulie 2023, un contract în valoare de 4.369.850 de lei cu TVA (809.806,1 euro) cu firmele Mware Solutions SRL și Kontron Services România SRL. Obiectul cumpărăturii constă în servicii IT de dezvoltare software și în furnizarea de hardware în cadrul unui proiect denumit „Dezvoltarea capacității de procesare și analiză a datelor referitoare la criminalitatea organizată și creșterea capacității administrative a Ministerului Public”.

Conform documentației de atribuire, obiectivul general al contractului constă în implementarea unui sistem informatic de colectare, procesare și analiză a datelor referitoare la criminalitatea organizată, cu capacități de generare a unor rapoarte statistice complexe privind criminalitatea organizată la nivel național. Acest sistem poartă denumirea E-Scor - Portal Evaluări și Statistici privind Criminalitatea Organizată în România. Acest portal ar trebui să permită obținerea de imagini în timp real cu privire la criminalitatea organizată la nivel național și evaluări comparative, cantitative și calitative cu privire la acest fenomen.

Mai exact, printr-un set de formulare standard sau interactive, se va urmări colectarea și procesarea de date, „orientând o mai judicioasă utilizare a resurselor umane și materiale limitate, pentru a conduce la acțiuni concrete și la decizii informate în efectuarea cu prioritate a urmăririi penale, consecutivă identificării ariilor prioritare de luptă împotriva criminalității organizate”.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: diicot dispozitive stocare informatii