x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete DNA, contract de 750.000 de euro pentru sisteme de identificare a terminalelor mobile. Caietul de sarcini, la secret

DNA, contract de 750.000 de euro pentru sisteme de identificare a terminalelor mobile. Caietul de sarcini, la secret

de Ion Alexandru    |    21 Dec 2021   •   07:05
DNA, contract de 750.000 de euro pentru sisteme de identificare a terminalelor mobile. Caietul de sarcini, la secret

Direcția Națională Anticorupție s-a dotat, în semisecret, cu noi dispozitive de filaj și interceptare, printr-o procedură de achiziție specială, care exceptează autoritatea contractantă de la publicarea caietului de sarcini.

Singurele detalii cu privire la aceste echipamente descriu „cumpărăturile” ca vizând două sisteme ultraportabile de identificare a terminalelor mobile, un cost de aproape 750.000 de euro și o Ordonanță de Urgență nr. 114/2011, în baza căreia s-a încheiat contractul, care face vorbire despre „achiziții publice în domeniul apărării și securității”. Furnizorul este o companie din București, deținută de doi cetățeni israelieni, dintre care unul născut în Uniunea Sovietică, și un român, implicați, ca asociați, într-o altă companie care a mai livrat, în același sistem semisecret, atât în anul 2018, cât și la finalul anului 2020, echipamente de investigații pentru Direcția Națională Anticorupție.

Din datele obținute din portalul SICAP (Sistemul Informatic Centralizat al Achizițiilor Publice, aflăm că, la data de 30 iulie 2021, Direcția Națională Anticorupție și-a anunțat intenția de a achiziționa „echipamente de rețea telefonică”. Sub această denumire, de fapt, Parchetul condus de Crin Bologa avea în vedere să se doteze cu două sisteme ultraportabile de identificare a terminalelor mobile, ale căror specificații ar fi trebuit să se regăsească în cuprinsul caietului de sarcini care a stat la baza achiziției cu pricina. Cu certitudine, aceste specificații se regăsesc în cuprinsul caietului de sarcini, numai că acest caiet de sarcini nu este public. Documentația de atribuire disponibilă în SICAP nu cuprinde și acest act.

Mai aflăm, din anunțul de atribuire publicat de DNA, că, pentru derularea acestei achiziții, a fost organizată o licitație restrânsă, care a avut ca și criteriu de atribuire cel mai bun raport calitate-preț, din care componenta economică acoperea 60 la sută din acest criteriu, iar componenta tehnică, restul de 40 de procente. Direcția Națională Anticorupție estima un cost total pentru această achiziție de 3.200.000 de lei, fără TVA. 

Un ordin al lui Augustin Lazăr bagă la sertar documentația de atribuire

Din același anunț de participare, mai aflăm că baza legală în care s-a făcut această achiziție este Ordonanța de Urgență nr. 141 din 2011, privind încheierea unor anumite contracte de achiziții publice în domeniul apărării sau securității, având ca scop, printre altele, furnizarea de produse militare, inclusiv piese de schimb, componente sau subansamble ale acestora, sau furnizarea de produse sensibile privind infrastructura critică de interes național.

Reamintim că, în anul 2018, fostul procuror general al României, Augustin Lazăr,  a emis un Ordin, cu nr. 43/2018, în urma căruia informaţiile referitoare la mijloacele tehnice speciale deţinute de Ministerul Public constituie informaţie clasificată în clasa secret de serviciu. În aceste condiţii, nu sunt destinate publicităţii documente care conţin specificaţii tehnice, respectiv cartea tehnică şi caietele de sarcini. Mai mult, acest Ordin al procurorului general este, la rândul lui, secret, nepublicat nicăieri, neregăsit pe site-ul Ministerului Public sau în Monitorul Oficial al României, iar încercarea de a ţine sub cheie astfel de informaţii, legate de caietele de sarcini, încalcă articolul 33, din Legea nr. 182/2002, privind protecţia informaţiilor clasificate, care, la Capitolul III, referitor la Informaţiile Secret de Serviciu, arată că „este interzisă clasificarea ca secrete de serviciu a informaţiilor care, prin natura sau conţinutul lor, sunt destinate să asigure informarea cetăţenilor asupra unor probleme de interes public sau personal, pentru favorizarea ori acoperirea eludării legii sau obstrucţionarea justiţiei”.

Unul dintre acționarii furnizorilor s-a născut în URSS

Cu toate acestea, achiziția DNA, în 2021, s-a făcut fără publicarea caietului de sarcini. Iar, la data de 5 noiembrie 2021, a fost încheiat contractul nr. 69/CF/2021, în valoare de 3.080.000 lei fără TVA, respectiv de 3.665.200 de lei cu TVA inclus, adică 748.000 de euro.

Societatea care și-a adjudecat acest contract se numește SC Intel International SRL, care va livra cele două sisteme ultraportabile de identificare a terminalelor mobile, în maximum 45 de zile de la semnarea contractului, la sediul DNA, din strada Știrbei Vodă, sectorul 1, București. Potrivit datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), firma în cauză s-a înființat în anul 1999, sub denumirea de SC Metrex Net SRL, avându-l ca unic asociat pe un anume Beizer Arie, cetățean născut în URSS, cu domiciliul în Israel. Ulterior, în 2004, acesta a cooptat alți doi asociați, în persoana cetățeanului israelian Gil Youssef Cooper, care a domiciliat în Gibraltar, dar și a cetățenilor români Marcel Ștefan Popa și Marcel Florin Amăriucă

În anul 2005, compania își schimbă denumirea în  SC Intel International SRL.

Afacere cu repetiție. În urmă cu trei ani, același grup a livrat tehnică de interceptare de 800.000 de euro

Nu este pentru prima dată când acest grup de afaceriști derulează contracte cu Direcția Națională Anticorupție. În 2018, un nou contract de achiziţie de tehnică de interceptare şi filaj a fost încheiat de DNA, cu o săptămână înainte ca judecătorii Curţii Constituţionale să emită Decizia prin care preşedintele Iohannis fusese obligat să semneze decretul de revocare a Laurei Codruţa Kovesi (FOTO). Contractul şi caietul de sarcini au fost, de asemenea, secretizate, în baza aceluiași ordin emis de către ex-procurorul general al României, Augustin Lazăr. Una dintre firmele care au această aparatură confidenţială este deţinută de către cei doi cetăţeni israelieni care fac parte și din societatea care a încheiat contractul de anul acesta. 

Nici cu privire la cumpărătura din 2018 nu există date complete, însă din informațiile rudimentare urcate pe SEAP  am aflat, totuți, că a fost vorba despre echipamente tehnice de comunicaţii, aparate audio şi video de înregistrate, tehnică de înregistrare şi echipamente de telecomunicaţii, pentru care, în data de 6 aprilie 2018, DNA a publicat un anunț de participare, iar la 25 mai 2018 care a și finalizat licitaţia restrânsă. Spre deosebire de contractul de anul acesta, cel de acum trei ani a fost împărțit pe loturi. 

Astfel, primul lot a fost atribuit companiei bucureştene SC Cellphone Group SRL, la un preţ de 3.612.310,45 de lei cu TVA inclus (800.000 de euro). Conform datelor furnizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), SC Cellphone Group Impex SRL are doi asociaţi, persoane fizice, cetăţeni israelieni. Este vorba despre aceiași Arie Beizer, născut în anul 1950, în URSS, cu domiciliul în zona Guvernului României, din Sectorul 1 al Capitalei, şi  de cetăţeanul israelian Gil Youssef Cooper, născut în Israel, domiciliat, în trecut, în Gibraltar. Această a doua companie a fost împărţită, până în 2007, de un anume Constantin Parău şi de către Gill Youssef Cooper, după care Arie Beizer a preluat toate părţile sociale de la cetăţeanul român.

Interesant în cazul acestui contract este că alte două loturi, având numerele 3 şi 4 au ajuns la o firmă de casă a instituţiei conduse, atunci, de Laura Codruţa Kovesi. Este vorba despre celebra deja companie Andytech Concept SRL, care a semnat cu DNA la data de 22 mai 2018, pentru furnizarea de echipamente de tehnică special, în valoare de 127.395,45 de lei cu tot cu TVA. În total, loturile atribuite, aferente acestui contract, se ridică la 3.827.617,15 lei cu TVA inclus, ceea ce înseamnă 850.581,6 euro. Andytech Concept SRL este o firmă apropiată fostului general SRI Dan Gheorghe, ex-comandant al Unităţii antiteroriste şi unul dintre protectorii lui Florian Coldea. Dan Gheorghe, împreună cu societatea care livrează DNA-ului aceste echipamente, au deţinut părţile sociale ale companiei Tech Industries Constructions SRL, companie predată, ulterior, Gabrielei Tupan, soţia unui alt fost ofiţer, Marian Tupan. Andytech Concept SRL a fost deţinută, iniţial, de către unul dintre fiii lui Marian Tupan, Andrei, care i-a cesionat acţiunile tatălui său, în anul 2013.

În 2020, altă „cumpărătură”. Pe lângă tehnica specială, procurorii și-au „tras” și un SUV

Compania Cellphone Group Impex SRL a mai câștigat și anul trecut un contract cu Direcția Națională Anticorupție. Mai exact, la data de 23 noiembrie 2020, între cele două entități a fost parafat contractul nr, 60/CF/2020, în valoare de 2.799.000 de lei fără TVA (3.330.810 lei cu TVA inclusă), tot prin licitație restrânsă, tot fără caiet de sarcini publicat și având ca bază legală aceeași OUG 114/2011.

Din anunțul de atribuire, aflăm că acest contract a vizat furnizarea, integrarea și configurarea unui sistem multifuncțional de interceptare, a unui autoturism SUV 4X4, dar și a unor servicii de instalare, configurare și întreținere a sistemelor de telecomunicații.

×
Subiecte în articol: dna sicap directia nationala anticoruptie