Direcția Națională Anticorupție s-a dotat, recent, cu un laborator mobil de investigații digitale, în valoare de 400.000 de lei. Achiziția a fost făcută la mijlocul lunii octombrie, prin procedură simplificată (fără licitație) și este implementată de o companie înființată de un fost general de Securitate, care a ocupat funcția de director al Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS). În 2019, compania în cauză a fost contractată chiar de STS și SRI pentru a ventila serverele, în parteneriat cu o societate comercială controlată de vestitul Claudiu Florică „Microsoft”.
Conform SICAP (Sistemul Informatic Centralizat al Achizițiilor Publice), la data de 13 octombrie, Direcția Națională Anticorupție a atribuit un contract, având numărul 43/CF/2020, în valoare de 399.147,42 lei cu tot cu TVA (aproximativ 84.000 de euro), pentru achiziția unui laborator mobil de investigații medicale de tip M-LAB. DNA arată că această achiziție vizează conversia, respectiv amenajarea unui vehicul special, în cadrul proiectului „Susținerea capacității operaționale a DNA în investigarea fraudelor cu fonduri europene” și este cofinanțat de OLAF, în cadrul programului Hercule III „Technical Assistance”, printr-un contract de grant.
Din caietul de sarcini care a stat la baza achiziției, rezultă că DNA dorește să-și crească eficiența în ceea ce privește tehnicile speciale de investigație și perchezițiile informatice, iar echipamentul special de investigație este destinat Serviciului Tehnic și specialiștilor IT care efectuează percheziții informatice, precum și cursuri privind utilizarea cât mai eficientă a acestora. Laboratorul mobil este capabil să fie utilizat pe autostrăzi, drumuri europene, drumuri naționale, drumuri județene sau drumuri comunale, „în vederea desfășurării activităților operative de copiere/percheziție informatică la fața locului - în interiorul acestuia -, asistența tehnică pentru conservarea datelor informatice în cazul perchezițiilor domiciliare și transportul în condiții de siguranță a sistemelor informatice ridicate în cadrul perchezițiilor informatice”.
Legături cu fosta Securitate
Concret, echipamentul în cauză constă într-un vehicul de tip N1 (furgonetă), dotat cu o caroserie specială, având elemente de conversie și amenajări interioare specifice. Acest vehicul trebuie să vină la pachet cu un generator diesel, la care se adaugă un rezervor auxiliar cu capacitatea de 75 de litri, doi acumulatori GEL, un invertor, un panou digital multi-control, o instalație DVR cu patru canale, o cameră cu infraroșu și microfon, un sistem cu aer condiționat, echipament LTE Wierless Router cu utilizare în condiții deosebite și trei minimonitoare de 12 inch, cu utilizare în condiții deosebite.
Autospeciala va fi livrată către DNA de către compania bucureșteană SC Marctel SIT SRL, înființată, în anul 1998, de generalul de Securitate Tudor Tănase, devenit, ulterior, șef al Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS). Conform istoricului Marius Oprea, „Tudor Tănase, general, fost om de nădejde al Securității, reactivat de Ion Iliescu în funcția de director al STS, a fost și un abonat la creditele preferențiale ale BANCOREX, pentru a-și cumpăra un imobil. Prima lui misiune importantă, primită de la Iliescu, a fost inițierea și «punerea în operă» a Hotărârii CSAT nr. 0048 din 5 octombrie 1993, prin care s-a aprobat «reînnoirea convenției bilaterale româno-ruse în domeniul legăturilor criptate telefonice și telegrafice internaționale» cu Moscova, prin care se refăcea «firul roșu» dintre tovarășii din România și cei din fosta URSS”.
Tudor Tănase, unul dintre „părinții” Serviciului 112
Potrivit publicației „Bugetul.ro”, Tudor Tănase, ajuns acum la 73 de ani, a părăsit firma în anul 2001, an în care a preluat comanda Serviciului de Telecomunicații Speciale. Tudor Tănase a fost asociat și cu controversatul afacerist Tiberiu Urdăreanu, fiul generalului Tiberiu S. Urdăreanu, fost șef al Comandamentului de Tancuri și Auto în vremea comunismului, la celebra firmă UTI.
Generalul Tudor Tănase este nimeni altul decât fostul şef al Serviciului de Telecomunicații Speciale, din perioada 2001-2005. În timpul mandatului său au fost inițiate și implementate două proiecte importante: Serviciul 112 – Sistemul național pentru numărul unic de apel de urgență și Rețeaua WAN de mare capacitate (faza conexiunilor interjudețene).
În 1997, el a fost trecut pentru prima dată în rezervă, după ce ar fi folosit camioanele Serviciului de Telecomunicații Speciale pentru a căra materiale de construcţii la vila sa.
Serviciile secrete au contractat, la pachet, anul trecut, Marctel SIT și compania lui Claudiu Florică
Din datele furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului, compania SC Marctel SIT SRL a fost preluată, după plecarea din acționariat a generalului Tudor Tănase, de către omul de afaceri Pentru Călin Pantea și de o anume Dorina Cadariu, pentru ca, anul acesta, structura capitalului social să fie controlată, în proporție de 84 la sută, de Pentru Călin Pantea. Un alt asociat, Gheorghe Stănescu, deține 4 procente din capitalul social al societății, iar Mihai Iakab, Ion Ștefănoiu, Ion Vancea, Marius Dinescu, Corneliu Dragoș Istrate, Dorin Daniel Iovu, Mihăiță Gabriel Mitrea, Mariana Alina Popescu, Daniel Gheorghiu, Cristian Constantin Axinciuc și Andrei Ilie Bălan au câte un procent.
Anul trecut, „Jurnalul” a dezvăluit că STS a încheiat un „acord cadru de prestări servicii de mentenanţă pentru centre de date” cu Synotech Global Services România SRL. Era vorba despre mentenanţă pentru echipamente tehnologice de asigurare a microclimatului interior), de asigurare a alimentării cu energie electrică, de detecţie şi stingere a incendiului cu gaz inert şi securitate perimetrală pentru Centrele de Date aparţinând Serviciului de Telecomunicaţii Speciale şi Serviciul Român de Informaţii. În licitaţia restrânsă organizată pe 16 martie 2019 au depus oferte Quality Business Solutions SRL, asocierea Vodafone România SA - Tema Energy SRL şi asocierea Synotech Global Services România SRL - Marctel SIT SRL. Câştigătoare a fost desemnată asocierea Synotech- Marctel, care a încasat de la STS 1.112.160 de euro, fără TVA.
Synotech Global Services România SRL este administrată de Manuela Carolina Popescu, dar este deţinută de Claudiu Florică, celebrul mituitor din dosarul Microsoft.
Furnizor dedicat pentru Poliția de Frontieră
Una dintre cele mai „frecventate” instituții de către SC Marctel SIT SRL, din punctul de vedere al contractelor pe bani publici încheiate cu aceasta, în ultimii trei ani, este Inspectoratul General al Poliției de Frontieră. Valoarea contractelor, cu TVA, pe care Poliția de Frontieră le-a atribuit acestei companii se ridică la 53.156.030 de lei.
În 13 februarie 2016, IGPF a încheiat cu SC Marctel SIT SRL un contract de 2.089.508 lei fără TVA pentru servicii de mentenanță corectivă a echipamentelor de supraveghere portabile. În 5 aprilie 2017, IGPF a mai încheiat cu firma respectivă un contract de 32.846.000 de lei fără TVA pentru mentenanță colectivă a echipamentelor optoelectronice Attica și Margot, În 26 iunie 2019, se semnează un alt contract, în valoare de 1.202.985 de lei fără TVA, pentru livrarea de echipamente, materiale și piese de schimb pentru componente de electroalimentare de rezervă la turnurile de urmărire și la sistemele de climatizare.
În 16 decembrie 2019, se mai încheie un contract de 3.924.725 de lei fără TVA pentru livrarea de echipamente de transmitere a imaginilor la senzorii de supraveghere instalați pe turnurile de comunicații fixate, la nivelul pontoanelor, pe brațul Chilia. Între 31 martie 2017 și 19 august 2019, IGPF încheie cu SC Marctel SIT SRL mai multe contracte subsecvente, în valoare de 2.992.384 de lei fără TVA, pentru modernizarea și mentenanța sistemelor de identificare, iar alte două contracte, de 835.399 lei fără TVA, respectiv de 677.932 lei fără TVA, au fost încheiate tot anul trecut pentru servicii la sistemele de supraveghere pe tronsolul Dunăre-Caraș Severin.
7 milioane de euro, contracte cu Serviciul de Telecomunicații Speciale
Marctel SIT SRL a derulat, în ultimii doi ani, și contracte în valoare de peste 7 milioane de euro, cu TVA inclusă, cu Serviciul de Telecomunicații Speciale, instituția condusă, în trecut, chiar de fondatorul companiei. Este vorba despre contracte parafate între mai 2019 și septembrie 2020, vizând sistemul de procesare a datelor, echipamente de tip „load balancer”, servere și echipamente de stocare sau echipamente de stocare de tip server.
O altă instituție publică dintre cele care au contractat firma fondată de generalul Tudor Tănase este Ministerul Afacerilor Externe, care a achiziționat de la aceasta, în august 2019, echipamente de aproape 20.000 de lei fără TVA. Alți clienți sunt ANCOM, două dintre companiile municipale înființate la București sau Ministerul Afacerilor Interne.