x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Documentele statului, depozitate în sediul firmei lui Tiberiu Urdăreanu. Doar Registrul Comerțului plătește peste 860.000 de euro

Documentele statului, depozitate în sediul firmei lui Tiberiu Urdăreanu. Doar Registrul Comerțului plătește peste 860.000 de euro

de Ion Alexandru    |    31 Ian 2024   •   07:40
Documentele statului, depozitate în sediul firmei lui Tiberiu Urdăreanu. Doar Registrul Comerțului plătește peste 860.000 de euro

Mai multe instituții guvernamentale sau chiar ale administrației publice locale derulează, de trei ani, contracte de închiriere a unor spații de depozitare a arhivelor fizice de documente. Iar prestatorul acestor servicii este compania Certsign SA, controlată de firmele austriece și cipriote care dețin celebrul UTI Grup, patronat de magnatul Tiberiu Urdăreanu.

Recent, Oficiul Național al Registrului Comerțului a angajat compania în cauză, pentru a-și muta, pentru următorii patru ani, arhiva de documente, constând în nu mai puțin de 134.000 de cutii, de la depozitul din Dragomirești Vale, județul Ilfov, într-un alt depozit al lui Urdăreanu. Pentru aceste servicii, ONRC plătește peste 4,2 milioane de lei, în condițiile în care, între cele două entități, în 2019, a mai fost parafat un acord-cadru similar.

Oficiul Național al Registrului Comerțului a scos la licitație, încă din 14 iunie 2023, un contract pentru achiziția de servicii de gestionare și de păstrare a cutiilor cu documente, precum și de servicii conexe pentru sediul central al ONRC și pentru oficiile Registrului Comerțului de pe lângă tribunale.

Pentru această licitație deschisă organizată, autoritatea contractantă a pus la bătaie un buget estimat inițial la 3.566.120 de lei fără TVA, respectiv de 4.242.682,8 lei cu TVA inclusă, adică de 866.057,7 euro, fiind vorba despre un acord-cadru cu o durată de patru ani, conform documentației de atribuire. La această procedură de achiziții au fost primite patru oferte, din care una a fost descalificată pe motiv că era inacceptabilă, o altă ofertă a fost descalificată pe motiv că era neconformă, rămânând în cursă doar două oferte considerate de ONRC ca fiind admisibile.

La data de 8 noiembrie 2023, Oficiul Național al Registrului Comerțului a decis să declare câștigătoare oferta depusă de către compania Certsign SA, care a solicitat și obținut prețul maxim pe care autoritatea contractantă a anunțat deja că este dispusă să îl plătească, fără niciun cent mai puțin.

Trebuie stocate 182.000 de cutii cu acte

Potrivit caietului de sarcini care a stat la baza acestei achiziții, scopul contractului este acela al depozitării cutiilor cu documente, cu frecvență redusă de consultare. Societatea care a fost desemnată să se ocupe de această operațiune are obligația preluării unui număr de aproximativ 134.000 de cutii cu documente, aflate, în acest moment, în depozitul actual al ONRC situat în CTPark, clădirea Buchir, din comuna Dragmirești Vale, sat Dragomirești Deal, județul Ilfov, în vederea depozitării acestora în noul depozit, precum și să transporte cele 134.000 de cutii de la locul de stocare actual la noua locație. 

Certsign SA a trebuit să facă dovada deținerii sub orice formă a unui spațiu situat în municipiul București sau în județul Ilfov, disponibil pentru depozitarea celor 134.000 de cutii cu documente, dar și a faptului că poate organiza respectivul spațiu de depozitare, pe parcursul derulării acordului-cadru, pentru cantitatea totală de aproximativ 182.000 de cutii cu documente, reprezentând cantitatea maximă estimată de documente ale Oficiului Național al Registrului Comerțului ce se poate înregistra pe durata derulării acestui acord-cadru.

Certign, deținută de grupul UTI

Compania Certisgn SA, care și-a adjudecat acest contract, este o entitate care a luat ființă în anul 2006 și are drept acționari UTI Holdings BV Olanda (cu 63,95% din acțiuni), TIU Holdings LTD Cipru – Nicosia (cu 36% din acțiuni), precum și două persoane fizice. Este vorba despre Adrian Florea, cu 0,02% din acțiuni, și despre Constantin Burdun, cu 0,02% din acțiuni.

Companiile străine care dețin cea mai mare parte a acționariatului Certsign SA sunt controlate de către celebrul om de afaceri Tiberiu Urdăreanu, iar TIU Holdings LTD Cipru – Nicosia este reprezentată, conform documentelor remise chiar de către Oficiul Național al Registrului Comerțului, de către Lucia Urdăreanu, aceasta din urmă fiind nimeni alta decât soția lui Tiberiu Urdăreanu.

Revenind la contractul cu ONRC, mai aflăm, din documentația de atribuire citată, faptul că Certsign SA a trebuit să prezinte autorității contractante dovada că deține autorizație eliberată de Arhivele Naționale, pentru activitatea de depozitare de documente și autorizația de securitate la incendiu pentru spațiul de depozitare al documentelor. Acest spațiu de depozitare este prevăzut, obligatoriu, pentru a asigura depozitarea în bune condiții a 182.000 de cutii, din care 70.012 cu dimensiunea de 360 X 310 X 260 milimetri, 63.423 de cutii cu dimensiunea 260 X 310 X 310 milimetri, 180 de cutii cu dimensiunea 320 X 240 X 100 milimetri , 385 de cutii cu dimensiunea 320 X 240 X 250 milimetri și 48.000 de cutii cu dimensiunea cuprinsă între 320 – 360 milimetri X 310 – 345 milimetri.

Afaceri similare, prestate de aceeași companie și pentru alte instituții

De altfel, nu este pentru prima dată când Oficiul Național al Registrului Comerțului încheie un astfel de contract cu firma familiei Urdăreanu. În 7 mai 2019, între cele două entități a fost semnat un alt acord-cadru, în valoare de 2.712.179 de lei fără TVA, în baza căruia, până în iunie 2023, au fost parafate 25 de contracte subsecvente, în valoare totală de 2.513.397,88 lei fără TVA.

Pentru noul contract, ONRC a solicitat ca rafturile depozitului să fie realizate numai din metale necombustibile, amplasate în așa fel încât să permită accesarea rapidă a materialelor depozitate, iar pentru protejarea împotriva degradării, documentele trebuie să fie introduse în cutii de carton. De asemenea, interiorul trebuie să mențină umiditatea la 50 – 60% și temperatura la 15 – 24 de grade Celsius. Spațiul trebuie să fie protejat cu sistem antiefracție la interior, dar și cu sistem video atât la interior, cât și la exterior, cu înregistrare timp de 24 de ore din 24.

Certsign SA a fost selectată, în ultimii ani, să depoziteze documentele oficiale ale mai multor instituții guvernamentale sau chiar locale. Spre exemplu, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a încheiat cu firma lui Urdăreanu, la 31 decembrie 2021, un contract, pe un an, în valoare de 1.096.380 de lei fără TVA, pentru servicii de depozitare a arhivei și servicii conexe, iar, între 31 decembrie 2022 și 29 decembrie 2023, au fost parafate nouă contracte subsecvente, în valoare totală de 523.580 de lei fără TVA.

Ministerul Investițiilor și Fondurilor Europene (fostul Minister al Fondurilor Europene) a încheiat cu aceeași firmă, în 18 martie 2021, când instituția era condusă de Cristian Ghinea, un contract de 1.664.919,62 de lei fără TVA, pentru depozitarea și gestionarea documentelor. Apoi, în 22 decembrie 2023, ministerul a mai atribuit firmei în cauză un contract de 21.582,6 lei fără TVA, pentru asigurarea continuității acestor servicii de arhivare și depozitare.

Alți clienți ai Certsign SA, pentru același tip de servicii, sunt Administrația Fondului pentru Mediu, Consiliul Județean Harghita, Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie Dr. I.A. Sbârcea Brașov și Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului.

×