Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor Pop Mihaela, lector în cadrul Universităţii de Vest “Vasile Goldiş” Arad, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de instigare la trafic de influenţă, trafic de influenţă, instigare la fals intelectual şi luare de mită, Mârşav Violeta Dorina, secretară în cadrul Facultăţii de Drept, filiala Petroşani a Universităţii de Vest “Vasile Goldiş”, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de influenţă, Tănasă Bianca, secretară în cadrul Universităţii din Petroşani, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de influenţă, Brânduşa Claudia Dorina, învăţătoare la şcoala Gimnazială nr. 4 Vulcan, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de cumpărare de influenţă, şi Fildan Sorin, lector în cadrul Universităţii de Vest “Vasile Goldiş” Arad, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de fals intelectual.
Pop Mihaela şi Mârşav Violeta Dorina se află în stare de libertate, însă au interdicţia de a nu părăsi ţara.
Note de trecere, fără examene
În urma probatoriului administrat de procurori, a rezultat faptul că în cadrul Universităţii de Vest “Vasile Goldiş” din Arad exista practica promovării examenelor de către studenţi, fără ca aceştia să le susţină efectiv. Notele erau trecute în cataloage în mod fictiv, pe bază unei reciprocităţi ce exista între profesori.
În realizarea acestei infracţiuni, cadrele universitare (profesori, asistenţi universitari) acţionau în complicitate cu secretarele de la Universitatea de Vest “Vasile Goldiş”. Studenţii erau promovaţi, cotizând anumite sume de bani, fără să mai susţină examenele de an, secretarele intervenindn acest scop pe lângă profesori, pentru “protejaţii” lor. Unele cadre universitare de la “Vasile Goldiş” erau la curent cu această practică, sprijinind activitatea infracţională.
Astfel, în urma autorizării de către instanţa de judecată a interceptării convorbirilor telefonice purtate de inculpaţi, a reieşit faptul că, în perioada ianuarie – februarie 2013, inculpata Pop Mihaela a intervenit pe lângă alţi colegi de-ai ei, cadre didactice, determinându-le pe inculpatele Mârşav Violeta-Dorina şi Tănasă Bianca să-i accepte propunerea de a promova studenţi contra unor sume de bani sau să intervină ele însele pe lângă alţi profesori, în acelaşi scop.
Totodată, inculpata Pop Mihaela a reuşit să-l determine pe inculpatul Fildan Sorin, profesor la Facultatea de Drept a Universităţii “Vasile Goldiş”, să acorde, la materia unde era titular, notă de trecere (prin înscrierea acesteia în catalog) unui student care nu se prezentase la examen. Pentru studentul în cauză cumpărase influenţă mama acestuia, inculpata Brânduşa Claudia Dorina.
Negustorie cu lucrări de licenţă
De asemenea, Pop Mihaela, şi ea, la rându-i, profesoară la Facultatea de Drept, obişnuia să vândă lucrări de licenţă, gata elaborate, studenţilor, cu garantarea promovării examenului de licenţă. Cu ocazia percheziţiei efectuate la domiciliul inculpatei au fost identificate şi ridicate CD-uri conţinând lucrări de licenţă cu conţinut similar celor transmise contra cost către mai mulţi studenţi. Comparându-se conţinutului lucrărilor de licenţă identificate cu ocazia percheziţiei informatice pe CD-urile ridicate, s-a stabilit că aproximativ 90 erau identice în conţinut cu lucrări de licenţă din anii 2010, 2011 şi 2012. Preţul unei astfel de tranzacţii era de aproximativ 300 de Euro.
“În acest context”, se precizează în comunicatul PÎCCJ, “demn de remarcat este impactul psihologic la nivelul comunităţii pe care îl are săvârşirea unor astfel de fapte antisociale asupra corectitudinii desfăşurării procesului de învăţământ şi a încrederii cetăţenilor în valoarea instituţiilor superioare de învăţământ şi a diplomelor de licenţă pe care aceste instituţii acreditate de stat le emit. Toate aceste nereguli constatate aduc atingere seriozităţii susţinerii examenelor de an, dar şi a celui de licenţă”. Dosarul a fost înaintat de procurori, spre competentă soluţionare, Tribunalului Bistriţa-Năsăud.
Scandalul diplomelor false de la Universitatea “Vasile Goldiş” din Arad a început în luna februarie a acestui an, când procurori ai PÎCCJ, împreună cu ofiţeri ai DGA, cu sprijinul Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei Române, au efectuat mai multe percheziţii la domiciliul unor persoane, precum şi la sediile unor instituţii de învăţământ superior, locaţii aflate pe raza a 8 judeţe (Arad, Bihor, Bistriţa Năsăud, Hunedoara, Baia Mare, Satu Mare, Sălaj şi Gorj).