x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Firma înființată de Dragoș Pîslaru și Florin Cîțu oferă asistență pe bani publici deținuților agresivi încarcerați în Penitenciarul Mărgineni

Firma înființată de Dragoș Pîslaru și Florin Cîțu oferă asistență pe bani publici deținuților agresivi încarcerați în Penitenciarul Mărgineni

de Ion Alexandru    |    07 Iun 2023   •   06:30
Firma înființată de Dragoș Pîslaru și Florin Cîțu oferă asistență pe bani publici deținuților agresivi încarcerați în Penitenciarul Mărgineni

Compania abonată la contracte cu statul, înființată de fostul premier PNL Florin Cîțu și administrată ani de zile de actualul europarlamentar REPER Dragoș Pîslaru, ex-ministru al Muncii în Guvernul Cioloș, intră în… pușcărie. Mai exact, se va ocupa, contra cost, de deținuții cu probleme comportamentale grave încarcerați, în regim de maximă siguranță, la Penitenciarul Mărgineni.

Consultanța costă instituția peste 180.000 de euro și vizează „reducerea furiei și gestionarea comportamentelor agresive și adictive”, „dezvoltarea empatiei în interacțiunile sociale” și „intervenția educațională prin sport”. La Mărgineni, majoritatea deținuților execută pedepse pentru omor, omor calificat, omor deosebit de grav, jafuri și agresiuni sexuale. 0,88 la sută dintre cei încarcerați aici au primit condamnări la închisoare pe viață.

Penitenciarul de maximă siguranță Mărgineni a publicat, la data de 29 decembrie 2022, pe SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice), un anunț prin intermediul căruia și-a făcut cunoscută intenția de a contracta servicii privind elaborarea și implementarea unui proiect de activitate care presupune abordarea multidisciplinară a deținuților cu riscuri crescute de agresivitate și dependențe. Proiectul face parte din programul „SECURE” (A Safe and Educated Community Undertaking Responsible Engagement) și vizează, printre altele, realizarea a trei analize asupra cadrului legal existent cu privire la condițiile de executare a regimului de maximă siguranță, caracteristicile acestui regim de detenție, în special din perspectiva impactului asupra echilibrului psiho-emoțional al deținuților, precum și asupra tuturor aspectelor  privind schimbarea și evoluția comportamentală a acestora.

De asemenea, proiectul mai vizează dezvoltarea și derularea, în conformitate cu standardele naționale aplicate, a unui proiect de activitate ce presupune abordarea multidisciplinară a nevoilor de asistare pentru deținuții cu risc crescut de agresivitate sau comportamente adictive. Toate aceste operațiuni se vor derula în incinta Penitenciarului Mărgineni, din localitatea I.L. Caragiale, județul Dâmbovița, într-o perioadă contractuală de 13 luni, conform documentației de atribuire a acestui contract.

Licitație cu un singur participant

Pentru achiziția acestor servicii, autoritatea contractantă a pus la bătaie un buget maxim estimat de 745.386,76 de lei fără TVA, iar pentru atribuirea contractului a fost organizată o procedură de licitație deschisă. Criteriile de atribuire au fost – 36 la sută prețul ofertei, 24 la sută experiența experților și 40 la sută component tehnică.

La această procedură concurențială, Penitenciarul Mărgineni a primit o singură ofertă, care a fost declarată admisibilă și care a fost acceptată. La data de 10 martie 2023, unitatea de detenție a încheiat, în aceste condiții, contractul nr. 29987/2023, la un preț negociat de 744.600 de lei fără TVA, adică 886.074 de lei cu TVA inclusă (180.831,4 euro). Ofertantul câștigător este celebra companie SC Civitta Strategy & Consulting SA, înființată sub un alt nume de către actualul eurodeputat REPER Dragoș Pîslaru și de ex-premierul PNL Florin Cîțu.

Contractul a fost modificat la data de 30 mai 2023, „deoarece au fost prevăzute documentele achiziției inițiale sub forma unor clauze sau opțiuni de revizuire clare, care pot include și clauze de revizuire a procedurii”, potrivit unei notificări a autorității contractante.

Astfel, pentru fiecare din cele 13 luni prevăzute în contractul încheiat, SC Civitta Strategy & Consulting SA va încasa de la Penitenciarul Mărgineni suma de 68.159,53 lei cu TVA, adică 13.9190,1 euro.

Regim închis sau regim de maximă siguranță

Conform caietului de sarcini care a stat la baza acestei achiziții, la data de 28 aprilie 2021, Autoritatea Națională a Penitenciarelor (ANP) a semnat un contract de finanțare aferent proiectului „SECURE”, prin Mecanismul Financiar Norvegian 2014-2021, bugetul total alocat fiind de 2.900.000 de euro.

Penitenciarul Mărgineni este profilat, în principal, pe custodierea deținuților care execută pedepsele în regimurile de maximă siguranță și închis. „Intervenția recuperativă acordată deținuților care execută pedepse lungi este esențială pentru asigurarea tranziției către regimuri mai puțin restrictive”, se arată în documentul citat.

Analiza solicitată prin acest contract ar urma să permită identificarea eventualelor aspecte ce necesită îmbunătățiri din perspectiva aplicării condițiilor specifice de executare a pedepselor privative de libertate în regim de maximă siguranță. Această analiză va trebui să cuprindă și o comparație a cadrului legislativ național existent la cadrul execuțional penal european.

Criminali, autori de jafuri și agresori sexuali

Din aceeași documentație, mai aflăm că societatea de consultanță care și-a adjudecat acest contract trebuie să realizeze trei module. Este vorba despre modulul psihologic, care vizează „reducerea furiei și gestionarea comportamentelor agresive și adictive”, despre modulul de asistență socială privind „dezvoltarea empatiei în interacțiunile sociale” și despre modulul de „intervenție educațională prin sport”.

Toate aceste trei module vizează „dezvoltarea și optimizarea capacității persoanelor private de libertate de a gestiona propriile comportamente agresive și adictive”, se arată în caietul de sarcini. Potrivit autorității contractante, „agresivitatea și dependența (alcoolul și drogurile) sunt unele dintre principalele cauze ale săvârșirii infracțiunilor și ale recidivei. Experții vor oferi expertiză în ceea ce privește asistența psihologică, asistența socială și activitățile sportive”.

La Penitenciarul Mărgineni se află încarcerat un procent ridicat de deținuți care au comis infracțiuni foarte grave, cum ar fi omor, omor calificat, omor deosebit de grav, jaf și agresiuni sexuale. Majoritatea acestor deținuți manifestă, potrivit unității de detenție, un nivel de agresivitate reactivă și instrumentală și se află în evidențe cu afecțiuni psihice pervazive.

Astfel, 56.79 dintre deținuții de la Mărgineni execută pedepse cuprinse între 3 și 10 ani de pușcărie, 14.99 la sută dintre deținuți execută pedepse cuprinse între 10 și 15 ani de închisoare, 10,58 la sută dintre deținuți execută pedepse privative de libertate cuprinse între 15 și 20 de ani, 7,94 la sută dintre deținuți execută pedepse mai mari de 20 de ani, iar un procent de 0,88 la sută dintre deținuți execută închisoarea pe viață.

Afaceri cu statul român, indiferent de regimul politic. Compania, predată unui fond de investiții

Revenind la contractul de consultanță, reamintim că SC Civitta Strategy & Consulting SA, compania cu care Penitenciarul Mărgineni a încheiat această afacere, a fost fondată de fostul premier liberal Florin Cîțu, împreună cu actualul europarlamentar Dragoș Nicolae Pîslaru (actual membru REPER, ex-membru USR-PLUS), coraportor al Parlamentului European pe implementarea PNRR. 

De altfel, Pîslaru  a controlat ani de zile compania, renunțând temporar la calitatea de administrator, în timpul mandatului său de ministru al Muncii, în Guvernul Cioloș. Potrivit datelor furnizate de Registrul Comerțului, în martie 2019, grupul de investiții eston Civitta International OU, care preluase compania, schimbându-i numele, deținea 98 la sută din acțiuni, iar Dragoș Pîslaru mai controla 0,5%. Ceilalți acționari erau Carmen Veronica Mariș, Ioana Ivanov și Denisa Scutariu. Toate cele trei coasociate din trecut ale lui Pîslaru se regăsesc și în prezent în acționariatul SC Civitta Strategy & Consulting SA. Iar locul lui Dragoș Pîslaru a fost luat de o anume Silvia Elena Ursu.

De ani de zile compania lui Pîslaru a derulat contracte cu statul, inclusiv pe vremea guvernărilor PSD, dar aceste contracte au fost încheiate, practic, sub orice guvern s-a aflat instalat la Palatul Victoria, de atunci.

Contracte cu repetiție de la Ministerul Dezvoltării

Numai în ultimele șase luni, SC Civitta Strategy & Consulting SA a primit în mai multe rânduri contracte din partea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, condus de Cseke Attila, de la UDMR. Spre exemplu, în data de 30 decembrie 2022, Ministerul Dezvoltării a încheiat cu această societate și cu SC Global Services Group SRL, un contract în valoare de 1.260.834 de lei fără TVA, pentru instruirea a 550 de angajați ai Autorității de Management AM POR și a structurilor de suport în tematica achiziții publice, audit, identificare nereguli și fraudă.

Apoi, la data de 18 aprilie 2023, împreună cu societatea Teampro Strategy Consulting SRL, SC Civitta Strategy & Consulting SA a mai primit de la același minister un contract în valoare de 296.784 de lei fără TVA, pentru furnizarea de consultanță privind verificări „on the spot” în cadrul Programului Operațional Comun România - Republica Moldova 2014-2020 și de consultanță privind verificări „on the spot” în cadrul Programului Operațional Comun România Ucraina 2014-2020.

Nu în ultimul rând, Ministerul Dezvoltării a mai atribuit SC Civitta Strategy & Consulting SA un contract de 1.534.611,76 lei fără TVA pentru prestarea de servicii de expertiză pentru elaborarea unor proceduri în domeniul urbanismului.

×