Aceeași pandemie, aceeași abordare a autorităților guvernamentale cu privire la achizițiile făcute fără licitație, cu care autoritățile ne-au obișnuit de mai bine de un an și jumătate. Pe data de 4 noiembrie, Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC) a atribuit, prin negociere directă, un contract privind achiziția de măști faciale de protecție FFP2, de la o firmă deținută de acționari cu legături politice și de afaceri spectaculoase. Firma, afiliată grupului Taparo, fost angajator al actualului europaramentar USR Dragoș Pîslaru, îi reunește pe fiul unei asociate a acestui grup, pe fiul fostului deputat PDL Mircea Man, actual vicepreședinte ANRE, și pe fostul președinte al CA al Bancorex Corneliu Dan Pascariu. Iar compania în cauză nu se află la primul contract de acest gen, de la începutul pandemiei, anul trecut fiind contractată, tot pentru a livra măști de protecție, chiar de Secretariatul General al Guvernului, după ce fabrica pe care a deschis-o a fost vizitată de însuși ministrul Economiei, de la acea dată, Virgil Popescu.
Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC), structură aflată în subordinea Ministerului Finanțelor care, săptămâna trecută, a parafat afacerea cu teste rapide ce urmează să fie distribuite în școli, furnizate, printre altele, de o companie a cărei imagine este asigurată de Cătălin Botezatu, „lovește” din nou. În 4 noiembrie, ONAC a încheiat un contract, având numărul 4688/CN/2021, în valoare de 675.000 de lei fără TVA, respectiv de 803.250 de lei cu TVA inclusă, pentru achiziția de măști FFP2.
Ca și restul achizițiilor de acest gen, și aceasta a fost făcută prin negociere, fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare la o procedură concurențială, criteriul de atribuire ales fiind acela al „celui mai bun raport calitate-preț”. Iar motivația pentru care s-a ales această procedură este una halucinantă. Conform anunțului de atribuire, această achiziție a fost efectuată în baza Hotărârii nr. 76 din 30 septembrie 2021 a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, pentru luarea unor măsuri în domeniul sănătății publice, unde, la articolul al treilea, s-a aprobat majorarea cantităților prevăzute în Anexa aferentă OUG 11/2020, respectiv 1,5 milioane de măști de protecție FFP2. De asemenea, se mai invocă urgența achiziției ca impusă de evoluția nefavorabilă a pandemiei de SARS-CoV-2 pe teritoriul României, „având în vedere numărul de noi infectări cu acest virus care a crescut începând cu decretarea stării de alertă la nivel național, conform informării Grupului de Comunicare Strategică publicată pe site-ul MAI”.
Motivații halucinante pentru a justifica maniera achiziției
„Situația în România, până la 6 octombrie 2021, ora 12.00 - s-au înregistrat 1.289.156 de cazuri confirmate cu coronavirus, din care 37.929 de decese, fiind confirmate 15.037 de cazuri noi de infecție cu coronavirus”, se arată în documentul citat. Mai mult, pentru a se face această achiziție, s-a invocat clauza de extremă urgență „determinată de evenimente care nu puteau fi prevăzute de autoritatea contractantă”.
Firma care va livra aceste măști și care încasează de la stat, cu acest prilej, suma de 803.250 de lei cu TVA, se numește SC Techtex SRL. Conform datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului, această companie este deținută, în prezent, de trei asociați persoane fizice. Prima dintre ei se numește Mihai Filip, din Târgu Lăpuș, la care ne vom referi puțin mai jos.
Al doilea acționar este Bogdan Mircea Man, din Baia Mare. Acesta este nimeni altul decât fiul actualului vicepreședinte al ANRE, Mircea Man, fost deputat în Parlamentul României. Mircea Man a fost deputat FSN în legislaturile 1990-1992 și 1992-1996, apoi a fost deputat al Partidului Democrat în legislaturile 2000-2004, 2004-2008. Între 2008 și 2012, a ocupat funcția de președinte al Consiliului Județean Maramureș. Apoi, în perioada 2012-2016, a fost reales deputat al Partidului Democrat Liberal. Anul trecut, la propunerea PNL, Man a devenit vicepreședinte al ANRE.
Fiul lui Man senior, Bogdan Mircea Man a ocupat, la rândul său, în trecut, o funcție de consilier parlamentar la Parlamentul European, lucrând pentru colegul de partid al tatălui său, fostul PDL-ist, actualul PNL-ist Daniel Buda.
Cel de-al treilea asociat, negociator pentru rambursarea datoriei României, pe vremea lui Ceaușescu
Al treilea asociat al SC Techex SRL, conform încheierii de la Registrul Comerțului din data de 25 mai 2021, se numește Corneliu Dan Pascariu (FOTO). Acesta din urmă este nimeni altul decât unul dintre negociatorii aranjamentelor de rambursare a datoriei externe a României, din perioada comunistă, fost președinte al Consiliului de Administrație al Bancorex, după evenimentele din 1989. Potrivit CV-ului public, Corneliu Dan Pascariu a lucrat, începând cu anul 1973, la Banca Română de Comerț Exterior, iar, în perioada 1981-1984 a fost negociator al angajamentelor de rambursare a datoriei externe cu creditorii reuniți în Clubul de la Londra și Clubul de la Paris. Așa cum spuneam, în 1990, a devenit primul președinte al CA al Bancorex, iar în 1994 a devenit președinte executiv al Băncii București. În 2006, a fost cooptat în Consiliul de Administrație al Rompetrol Grup.
În 2007, Pascariu, împreună cu celebrul Cristian Sima, fost membru în Consiliul de Administrație al Bursei de Valori București (BVB) și cu la fel de cunoscutul avocat Călin Zamfirescu (fost partener de casă de avocatură cu fostul ministru al Justiției Cătălin Predoiu), puneau bazele unei afaceri imobiliare estimate la 60 de milioane de euro, proiectul vizând realizarea unor blocuri de 16 etaje și a altuia de 24 de etaje, cu apartamente desfășurate pe o suprafață de 70.000 de metri pătrați.
Pascariu a deținut, ulterior, și funcția de președinte al Consiliului de Administrație al TAROM.
Firma, contractată și anul trecut de Guvern, după ce a fost vizitată de ministrul Virgil Popescu
Nu este pentru prima dată când această companie a livrat măști de protecție pentru statul român. Jurnalul a dezvăluit, în vara trecută, că, în data de 14 iulie 2020, Secretariatul General al Guvernului, structură condusă, la vremea respectivă, de fostul trezorier PNL Antonel Tănase, unul dintre cei mai de încredere apropiați de-ai lui Ludovic Orban, a parafat actele pentru achiziția unei cantități de 50.000 de măști faciale de protecție, necesare utilizării pentru o perioadă de două luni. Achiziția a fost făcută tot fără licitație, fără concurs de oferte, prin negociere directă și fără publicarea prealabilă a vreunei invitații sau a vreunui anunț de participare. Contractul are numărul 114/2020 și a fost încheiat de Secretariatul General al Guvernului, în calitate de autoritate contractantă, cu societatea SC Techtex SRL, din Târgu Lăpuș, județul Maramureș, la un preț de 40.000 de lei, fără TVA. Cu TVA, prețul ajunge la 476.000 de lei, ceea ce înseamnă că, pentru fiecare dintre cele 50.000 de măști comandate, Guvernul Orban plătește 0,95 de lei cu tot cu TVA. În acea perioadă, prețul pe piața liberă al măștilor de protecție varia între 5 și 8 lei bucata.
Firma care urma să livreze produsele a beneficiat, la sfârșitul lunii mai a anului 2020, chiar de o vizită din partea premierului de la acea dată, Ludovic Orban. SC Techtex SRL era prezentată, la acel moment, de oficialitățile guvernamentale ca fiind unul dintre producătorii autohtoni de măști de protecție și de echipamente medicale. Cu două luni înainte, în martie 2020, în plină stare de urgență, ministrul Economiei, Virgil Popescu, le mulțumea celor de la SC Techtex SRL, „membră a grupului Taparo”, „care produce materialul exterior al măștilor”. „Vom ajuta compania românească în continuare, pentru a produce măști în țara noastră. Împreună facem bine România”, spunea Popescu, la momentul respectiv.
Conform datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului, existente la acel moment, SC Techtex SRL a luat ființă în anul 2009, sub denumirea de SC Eurocomfil Beclean SRL Bistrița Năsăud, în care asociați erau Monica Filip, din Târgu Lăpuș (cu 30 la sută), Lucia Zăgrean, din Beclean (cu 50 la sută) și Lucia Stelea, din Târgu Lăpuș (cu 20 la sută). Compania se ocupa, potrivit obiectului de activitate declarat, cu fabricarea de mobilă. La data de 17 decembrie 2014, Lucia Stelea și Monica Filip decid să-i cedeze Luciei Zăgrean toate părțile sociale, aceasta din urmă rămânând asociat unic. Pentru ca în 21 mai 2018 să-l găsim drept asociat unic pe Mihai Filip, fiul fostei asociate Monica Filip. Acesta a decis, atunci, să schimbe denumirea companiei din SC Eurocomfil Beclean SRL în SC Techtex SRL și îl primește în structura acționariatului, ca nou asociat, pe un anume Dan Torge, din Cluj-Napoca.
În 17 martie 2020, Mihai Filip redevine asociat unic al companiei, moment în care, pe fondul stării de urgență, schimbă obiectul secundar de activitate al firmei, introducând „fabricarea de articole de îmbrăcăminte pentru lucru”, „fabricarea de dispozitive, aparate și instrumente medicale” și „fabricarea altor produse manufacturiere”. Câteva săptămâni mai târziu, pe data de 6 aprilie 2020, în plină stare de urgență, SC Techtex SRL încheia primul contract de pandemie, în valoare de 2.320.500 de lei cu TVA inclusă (494.000 de euro), cu Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea, vizând furnizarea cantității de 750.000 de măști cu elastic, nețesute, cu trei straturi, care să filtreze bacteriile. Măștile au fost predate, conform contractului, la sediul Farmaciei Staționare I și al Farmaciei Staționare II, aflate în coordonarea autorității contractante.
Grupul-mamă, angajator al actualului europarlamentar USR Dragoș Pîslaru
Așa cum am arătat mai sus, SC Techtex SRL face parte din grupul economic Taparo, furnizor de material de lucru pentru lanțul Ikea, iar patronul firmei care a livrat Secretariatului General al Guvernului măști pentru două luni, Mihai Filip, este fiul lui Ioan Filip, patron al grupului Taparo.
În 2017, după ce Guvernul Cioloș a fost trimis acasă, ca urmare a rezultatul alegerilor parlamentare, unul dintre miniștrii tehnocrați care și-au găsit un loc călduț de muncă la Taparo a fost ex-deținătorul portofoliului de la Muncă, Nicolae Dragoș Pîslaru. Acesta a fost numit, la data de 10 ianuarie 2017, în Consiliul de Administrație al SC Taparo SA Maramureș, înlocuindu-l pe un anume Adrian Vascu. Înfiinţată în 2004, ca societate cu răspundere limitată, Taparo SA a fost fondată de un anume Ioan Filip, iar câţiva ani mai târziu a fost cooptat în structura acţionariatului şi un anume Radu-Mircea Munteanu. Acesta din urmă este nimeni altul decât un fost director în cadrul Fondului Proprietăţii de Stat şi ex-consilier în cadrul Consiliului Judeţean Maramureş din partea fostului Partid Democrat Liberal şi care, după fuziunea acestui partid cu PNL, a devenit liberal.
Același acționar, altă firmă, alte contracte și alte legături politice
Mezinul familiei Filip, Mihai Filip, care patronează compania Techtex SRL, în prezent alături de Bogdan Mircea Man și de Corneliu Dan Pascariu, mai deține, conform datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului, acțiuni la o altă companie. Este vorba despre SC 4 Brands SRL, care fabrică saltele la Baia Mare. De la debutul crizei sanitare și până la încetarea stării de urgență, această din urmă companie a câștigat contracte de circa 1,5 milioane de lei cu tot cu TVA (peste 300.000 de euro) doar pentru măști de protecție simple. În total, în perioada ianuarie-aprilie, firma a vândut instituțiilor de stat marfă (de la echipamente de protecție la saci de cadavre) de circa 5,5 milioane lei, cu tot cu TVA (peste 1,1 milioane de euro), prin achiziții directe.
Mihai Filip deține 55 la sută din capitalul social al SC 4 Brands SRL, iar restul sunt controlate de Călin Andrei Tuns (cu 20 de procente), Dinu Laurențiu Tuns (cu 10 procente), de Lucia Stelea (fostă acționară la Techtex SRL, cu 10 la sută) și de un anume Cătălin Andrei Pop (cu 5 procente). Asociatul lui Filip, Călin Andrei Tuns, este un fost vicepreședinte al PSD Maramureș, în perioada 2012 - 2016. El a demisionat din formațiunea social-democrată în anul 2017, poziționându-se pe contrasens cu fosta conducere a partidului, pe motiv de OUG 13.