Adrian Alexandrov, soțul fostului ministru PDL al Dezvoltării și Turismului, a intrat, anul trecut, ca acționar majoritar într-o companie care a funcționat ca societate pe acțiuni la purtător și care este implicată într-un megaproiect imobiliar în municipiul Cluj-Napoca. În anul pandemiei, însă, societatea în cauză, administrată chiar de către o fostă consilieră a deputatei Elena Udrea, a livrat către două instituții publice măști de protecție și combinezoane, fără licitație, prin încredințare directă, iar alte instituții publice au antamat de la aceeași companie materiale de protecție. Care, însă, nu au mai fost livrate, deoarece s-au găsit oferte mai ieftine sau chiar gratuite, obținute prin donații.
Intrată într-un con de umbră, după revenirea din Costa Rica, Elena Udrea părea să fi renunțat cu totul la viața publică și la afaceri și că se va dedica integral creșterii fetiței sale și a rezolvării problemelor judiciare care o copleșesc. Aparent, afacerile Elenei Udrea par să nu mai fie de domeniul actualității, după ce, practic, ANAF i-a radiat de la Registrul Comerțului societatea Agro Green Nana SRL, cea care a administrat, la un moment dat, moșia impresionantă a familiei fostului președinte din comuna călărășeană Nana, și după ce s-a extras din companiile care activează în domeniul privat al transporturilor pe calea ferată din vestul țării. Mai mult, Elena Udrea părea a fi preocupată de rezolvarea insolvenței celebrei stațiuni de la Băi Boghiș, între fostul ministru și partenera sa de afaceri, Veronica Stanca, dându-se un adevărat război în instanțele civile cu privire la tabelul definitiv al creanțelor.
Ei bine, lucrurile nu stau chiar așa, întrucât, relativ recent, Elena Udrea pare să fie preocupată de afaceri imobiliare cu totul noi-nouțe ce urmează să fie dezvoltate chiar în urbea condusă de fostul ei șef politic, Emil Boc. Însă Udrea nu este implicată direct. Ci prin intermediul soțului ei, Adrian Alexandrov. Detaliile companiei despre care vom vorbi în continuare dau de înțeles, însă, că, de fapt, fosta blondă de la Cotroceni este cea care “face jocurile” în această afacere.
Pe mâna cui a încăput societatea fondată de cumnatul lui Nicolae Bănicioiu
Vorbim despre societatea Realtopfarma SA, o companie care, până în luna ianuarie a acestui an, a funcționat pe tipul acțiunilor la purtător, acționarii fiind anonimizați. Cu toate acestea, de la înființarea companiei, în data de 7 septembrie 2017, există documente despre fondatori, Astfel, aflăm că societatea a fost înființată de o anume Simona Popescu și de Laurențiu Marian Prioteasa. Acesta din urmă este nimeni altul decât cumnatul fostului ministru PSD al Sănătății, Nicolae Bănicioiu. Soția fostului demnitar, Mihaela, este sora lui Prioteasa. Acesta din urmă a ocupat, până în luna noiembrie a anului trecut, funcția de consilier superior în cadrul Direcției de Corp Control al Ministrului Economiei.
Din datele furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului, aflăm că, în urma unor tranzacții ale acțiunilor la purtător, în data de 13 aprilie 2020, acționarii Realtopfarma SA deveniseră soții Gheorghe și Mariana-Livia Petrovan, doi oameni de afaceri din Sighetu Marmației, județul Maramureș. Familia Petrovan a decis înlocuirea administratorului societății, Simona Popescu, cu o anume Otilia Nicoleta Androne, o tânără în vârstă de 29 de ani, născută în Buzău, dar domiciliată în București.
Administratorul, de la PMP, director la Senat
Administratorul este nimeni alta decât fosta consilieră și șefă de cabinet al Elenei Udrea, la Camera Deputaților. În 2016, Otilia Nicoleta Androne a candidat, pe listele Partidului Mișcarea Populară, la Consiliul Local al Sectorului 6 și la Consiliul General al Municipiului București, după care la un post de parlamentar în Camera Deputaților. Locul ei de muncă, la acel moment, era Camera Deputaților, iar jobul era de referent.
Mai departe, în 2 martie 2020, administratorul companiei Realtopfarma SA depune o declarație de avere în calitate de director la Senatul României, mai exact de director al Grupului de Consilieri ai Președintelui Senatului”. Un document similar a fost depus și în data de 12 ianuarie 2021. Din aceste documente, rezultă că Otilia Nicoleta Androne deține două terenuri intravilane, achiziționate în 2020, cel mai probabil locuri de parcare (unul de 13 metri pătrați, iar altul de 37 metri pătrați), un apartament de 50,65 metri pătrați, cumpătrat tot în 2020, conduce un autoturism Volkswagen Jetta, fabricat în 2007, și are bijuterii în valoare de 11.000 de euro, dobândite în perioada 2015-2020.
Tânăra directoare de la Senat, dar și administrator de companie preluată de la anturajul lui Nicolae Bănicioiu, are datorii la CEC Bank, în sumă de 322.300 de lei, cu scadență tocmai în anul 2050. Iar numai anul trecut a câștigat, ca director la Senat, indemnizație de 96.425 de lei, aproape cât un parlamentar. La această sumă se adaugă un contract de commision, în sumă de 33.000 de lei, și un contract de mandat, în sumă de 55.600 de lei, încasate de la SC Realtopfarma SA.
Adrian Alexandrov, acționar cu 50 la sută. Firma a vândut măști și combinezoane la stat
Iar faptul că fosta consilieră a Elenei Udrea a fost aleasă de patronii maramureșeni să administreze compania Realtopfarma SA, cu un mandat cu drepturi depline până în 13 aprilie 2024, nu este singurul element care trimite direct la fostul ministru al Turismului din guvernul Boc. În 26 august 2020, soții Gheorghe și Mariana Livia Petrovan decid să mute sediul social al companiei, de la adresa din strada Grigore Moga, unde a funcționat pe vremea când era controlată de Laurențiu Marian Prioteasa, în satul Tamași, din comuna ilfoveană Corbeanca, localitate unde domiciliază Elena Udrea. Cu același prilej, se completează obiectul de activitate al societății cu extracția pietrei ornamentale și a pietrei pentru construcții, a pietrei calcaroase, a gipsului, a nisipului, argilei și caolinului, precum și cu dezvoltarea și promovarea imobiliară, construcția de clădiri rezidențiale și nerezidențiale, activități ale agențiilor imobiliare, închirieri și administrarea de imobile.
Iar lucrurile devin limpezi odată cu o încheiere de la Registrul Comerțului din data de 27 noiembrie 2020, când administratorul Otilia Nicoleta Androne convoacă AGA a SC Realtopfarma SA pentru a se respecta prevederile Legii nr. 129/2011, privind prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, în sensul aprobării modificării statutului societății, din entitate pe acțiuni cu acțiuni nenominale (la purtător), într-una cu acțiuni nominative, emise în formă materială, pe suport de hârtie. Prilej cu care s-au făcut publice identitățile acționarilor. Aceștia sunt Gheorghe Petrovan, cu 30â% din acțiuni, Mariana Livia Petrovan, cu 20 la sută din acțiuni, și Adrian Alexandrov, soțul Elenei Udrea, cu 50 la sută din acțiuni.
Odată elucidată structura acționariatului SC Realtopfarma SA, cu atât mai interesante devin afacerile derulate de această companie în ultimul an. Spre exemplu, aflăm că firma controlată de Elena Udrea, prin schema descrisă mai sus, a intrat și pe piața oportunităților generate de pandemia de Covid-19, livrând echipamente de protecție pentru instituțiile statului. În 4 iunie 2020, Societatea Națională de Gaze Naturale Romgaz SA a cumpărat, prin încredințare directă, de a această firmă, măști de protecție a căilor respiratorii tip “3 Ply”, în valoare de 11.600 de lei fără TVA. În 10 martie 2013, Spitalul Județean de Urgență Târgoviște cumpăra de la aceeași firmă, tot fără licitație, combinezoane de protecție biologică în valoare de 219.000 de lei fără TVA.
Mai mult, societatea a vândut Consiliului Judeţean Mehedinţi şi Primăriei Drobeta Turnu Severin măşti de protecţie în valoare de aproape 70.000 de euro. Realtopfarma a făcut, prin intermediul SICAP, oferte şi altor instituţii, dar acestea nu au fost acceptate. Un astfel de caz s-a întâmplat la Spitalul Județean Satu Mare, cu care era cât pe ce să încheie, în luna aprilie a anului trecut, un contract în valoare de 776.000 de lei pentru livrarea a 30.000 de combinezoane. Spitalul s-a răzgândit, însă, și a anulat procedura, întrucât a făcut rost de 15.000 de combinezoane, unele la preţ mai mic decât cel oferit de Realtopfarma, iar altele au fost donate.
Megaproiectul imobiliar de la Cluj-Napoca
Cea mai interesantă afacere în care firma Realtopfarma SA este implicată are legătură, însă, cu imobiliarele. Este vorba despre un ansamblu rezidențial, cu 4.700 de apartamente, ce urmează să fie construit în zona Dealul Borzaș, cartierul Someșeni, din municipiul Cluj-Napoca, pe un teren de 34,2 hectare, lângă cel mai nou cimitir construit de primăria condusă de Emil Boc.
Proiectul a fost preluat de către firma controlată de familia Elenei Udrea, deoarece el este inițiat de mai bine de 12 ani, când a fost aprobat un PUZ. Anul trecut, în vară, Arhi Beast, companie de arhitectură din Cluj-Napoca a reușit să reintroducă proiectul în ședința Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și Urbanism.
Presa locală notează că ansamblul rezidențial va fi constituit din mai multe imobile cu înălţimi variabile, de până la 10 etaje cu mansardă retrasă. Investitorii trebuie să rezolve echiparea cu utilităţi a suprafeţei, întrucât zona nu beneficiază de infrastructura edilitară necesară. Complexul va beneficia de 6.000 de locuri de parcare. Spaţiilor verzi le-au fost alocate 160.000 metri pătrați, în zone cu destinaţii diferite: amenajări sportive, agrement etc. Complexul rezidenţial ar urma să includă şi servicii pentru locatari, de la grădiniţă, la servicii administrative și spaţii comerciale.
Beneficiarii proiectului sunt firmele Realtopfarma SA și Merlin Construcții SRL Cluj Napoca. Realtopfarma SRL are o convenție cu deținătorul celei mai mari părți a terenului, Chester Group Investments SRL, societate cu capital american și britanic.
În negocierile cu primăria lui Emil Boc, spun jurnaliștii clujeni, a pledat chiar avocatul Veronel Rădulescu, ca reprezentant al investitorilor. Acesta este nimeni altul decât apărătorul Elenei Udrea din dosarele “Gala Bute” și “Finanțarea campaniei electorale din 2009”. Acesta i-a oferit primarului Emil Boc, pentru municipalitate, în schimbul avizului, o creșă cu 90 de locuri și curte, în prima etapă a proiectului. Apoi, în etapele ulterioare, urmează și alte imobile de proporții asemănătoare pentru care investitorii vor oferi orașului o grădiniță și chiar o școală. Avocatul a anunțat o telegondolă și un heliport în acest cartier nou.