x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Emil Boc, client fidel al unei firme devoratoare de primari

Emil Boc, client fidel al unei firme devoratoare de primari

de Ion Alexandru    |    24 Sep 2018   •   10:22
Emil Boc, client fidel al unei firme devoratoare de primari
Sursa foto: CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO

Primăria condusă de Emil Boc, fost premier PDL şi omul de bază al lui Traian Băsescu, va construi, pe un teren viran din Cluj-Napoca, un bloc de garsoniere şi de apartamente cu două camere, cu destinaţia de locuinţe sociale. Lucrările de construcţie au fost atribuite, prin selecţie de oferte, unei companii de construcţii din judeţul Satu Mare, cu doar două luni înainte ca autorizaţia de construire, emisă chiar de către Primăria Cluj-Napoca, să expire. Constructorul este un abonat al contractelor pe bani publici cheltuiţi, în ultimii ani, de către instituţia păstorită de Emil Boc. SC Ceconi SRL, care va ridica această construcţie, a fost implicată în dosarul în care fostul primar al localităţii Chieşd, judeţul Sălaj, Ioan Catană, a fost condamnat, definitiv, la sfârştul anului trecut, la 18 luni de închisoare cu suspendare, pentru abuz în serviciu. De asemenea, presa locală scria, în urmă cu trei ani, că unul dintre patronii companiei Ceconi are un nume identic cu al unui alt afacerist, domiciliat în aceeaşi localitate, trimis în judecată, în anul 2014 de DIICOT, alături de controversaţii fraţi Creştin, în megadosarul fraudelor bancare, cunoscut sub denumirea de “Dosarul Mandatarilor”.

 

O nouă afacere pe bani publici, marca Emil Boc, a fost parafată la sfârşitul săptămânii trecute, de către Primăria Municipiului Cluj-Napoca. Instituţia a semnat un contract, prin care a achiziţionat servicii de execuţie a unor lucrări de edificare a unui imobil cu funcţiuni publice şi locuinţe sociale, pe un maidan aflat în proprietatea Consiliului Local, situat pe strada Ghimesului, la numărul 1.  

Afacerea, gândită de cel puţin un an, a prins contur oficial în 16 aprilie anul curent, când instituţia condusă de Emil Boc a publicat pe SEAP (Sistemul Electronic al Achiziţiilor Publice) un anunţ cu privire la intenţia de a contracta aceste servicii, prin organizarea unei selecţii de oferte cu procedură simplificată, unde principalul criteriu de atribuire a fost preţul cel mai scăzut. Cinci luni mai târziu, aflam că, pentru acest proiect, municipalitatea avea de gând să pună la bătaie suma de 3.301.693 de lei fără TVA, iar la procedura de selecţie s-au prezentat două firme de construcţii.

Ei bine, în data de 21 septembrie, adică vineri, Primăria Municipiului Cluj-Napoca a anunţat că a atribuit afacerea firmei de construcţii SC Ceconi SRL, cu sediul în localitatea Bixad, satul Trip, din judeţul Satu Mare, cu care a încheiat, în aceeaşi zi, contractul cu numărul 442827/2018, în valoare de 2.863.438,08 lei fără TVA.

 

Autorizaţia de construire, emisă chiar de beneficiar

Interesant este că, deşi în anunţul de atribuire se specifică faptul că acest contract a fost atribuit ofertantului care a cerut preţul cel mai mic, suma finală este aproape la fel cu cea preconizată, iniţial, în documentele oficiale ale Primăriei Cluj-Napoca. Astfel, la data de 11 decembrie 2017, Primăria Municipiului Cluj-Napoca, prin semnăturile primarului Emil Boc, dar şi ale arhitectului-şef şi secretarului instituţiei, a fost emisă Autorizaţia de Construire nr. 1705/2017, în baza unei cereri formulate de aceeaşi Primărie a Municipiului Cluj-Napoca, în data de 10 octombrie anul trecut. În acest sens, primăria autorizează executarea lucrărilor de construire a unui imobil cu funcţiuni publice şi locuinţe sociale cu regim de înălţime parter şi trei etaje, precum şi amenajările exterioare, pe terenul amplasat în strada Ghimesului, la numărul 1. În document se precizează, negru pe alb, că lucrările sunt evaluate la suma de 2.885.765,86 de lei, reprezentând lucrările de construire propriu-zise, la care se adaugă suma de 8.500 de lei, reprezentând organizarea de şantier.

Documentaţia tehnică pentru eliberarea acestei autorizaţii de construire a fost întocmită de către societatea SC N2 Arhitectura SRL, iar durata de execuţie a lucrărilor, potrivit aceleiaşi autorizaţii, este de 36 de luni de la data începerii lucrărilor şi se va extinde ca valabilitate pe întreaga durată de execuţie a construcţiei. Se poate observa, însă, din acelaşi document, că termenul de valabilitate a autorizaţiei de construire era de 12 luni de la data emiterii ei, interval de timp în care trebuiau demarate lucrările de execuţie aferente. Practic, contractul încheiat, vineri, cu firma de construcţii din Satu Mare, a fost parafat cu doar două luni înainte de împlinirea termenului de expirare a autorizaţiei de construcţii.

 

12 apartamente sociale şi 14 locuri de parcare

Revenind la imobilul care face obiectul acestui contract, în caietul de sarcini care a stat la baza întregii proceduri de atribuire puse la dispoziţia celor interesaţi de către Primăria Municipiului Cluj-Napoca, se arată că obiectul lucrărilor îl constituie construcţia unui bloc de locuinţe, pe un teren cu suprafaţa de 740 de metri pătraţi. Acest teren se află în proprietatea Municipiului Cluj-Napoca şi în administrarea Consiliului Local.

Cum va arăta noua proprietate a primăriei? La parter, pe o suprafaţă desfăşurată de 1.258,40 de metri pătraţi, clădirea va avea o suprafaţă construită de 293,54 metri pătraţi, pe care se vor amenaja spaţii denumite publice. Imobilul este prevăzut cu două scări. La prima scară, urmează să se construiască şase apartamente, dintre care trei garsoniere, cu suprafaţa de 41,86 metri pătraţi fiecare, şi trei apartamente cu câte două camere, în suprafaţă de 57,28 metri pătraţi fiecare. La a doua scară, sunt prevăzute, de asemenea, şase apartamente, din care trei garsoniere, cu suprafaţa de 41,86 metri pătraţi fiecare, şi trei apartamente cu câte două camere, cu suprafaţa de 56,92 metri pătraţi fiecare. Asta, în timp ce parterul este destinat exclusiv pentru două spaţii de utilităţi publice, primul în suprafaţă de 33,78 metri pătraţi, iar al doilea, în suprafaţă de 43,14 metri pătraţi.

De asemenea, pe parcela de teren rămasă liberă, urmează să se amenajeze o parcare pentru 14 autoturisme, câte un loc de parcare pentru fiecare apartament şi câte două pentru fiecare spaţiu cu funcţiuni publice.

 

Zeci de milioane de la Primăria Cluj-Napoca, în ultimii ani, către acest constructor

Potrivit datelor furnizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), firma care şi-a adjudecat contractul, SC Ceconi SRL Satu Mare a fost fondată în cursul anului 2005, de un anume Ioan Cardoş, domiciliat în comuna Bixad, satul Trip.  În anul 2007, funcţia de administrator al companiei este preluată de un membru al familiei asociatului unic (cel mai probabil fiu al acestuia), pe nume Ionuţ Dănuţ Cardoş, domiciliat la aceeaşi adresă.

Un an mai târziu, Ionuţ Dănuţ Cardoş este primit în structura acţionariatului SC Ceconi SRL, devenind asociat cu părţi egale al lui Ioan Cardoş. În 6 februarie 2017, compania, prin decizia celor doi acţionari, îşi completează obiectul de activitate cu “dezvoltarea (promovarea) imobiliară” şi cu “închirierea şi subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate”.

Tot de la Registrul Comerţului mai aflăm că, în anul 2007, Ioan Cardoş a mai înfiinţat, tot în calitate de unic asociat, compania SC Ceconi Group SRL, cu sediul social la aceeaşi adresă, care se ocupă cu construcţia de clădiri şi lucrări de geniu. În 2010, Cardoş decide să-i cesioneze această companie unei anume Adina Dana Tat, din aceeaşi localitate.

În ceea ce priveşte relaţia SC Ceconi SRL cu primăria Municipiului Cluj-Napoca, aceasta este una veche. Cel puţin din anul 2011, societatea a derulat pentru această instituţie contracte de lucrări de construcţii în valoare de 17.096.967,01 lei, fără TVA. Astfel, în 16 mai 2011, SC Ceconi SRL a reabilitat Grădiniţa Lizuca, pentru care a încasat 77.764 lei fără TVA. Apoi, în 30 iunie 2011, firma şi-a adjudecat şase loturi dintr-un contract de reabilitare a grădiniţelor şi şcolilor din oraş, pentru care a încasat 465.223.45 lei fără TVA. Este vorba despre Liceul de Arte Naţionale, Colegiul Naţional George Coşbuc, Grădiniţa Micul Prinţ, Grădiniţa Dumbrăvioara, Liceul Teoretic Mihai Eminescu şi Liceul Teoretic Bathory Istvan. Apoi, la 6 decembrie 2014, SC Ceconi SRL a mai primit de la primăria lui Boc un contract de 130.465 de lei fără TVA pentru alte lucrări de construcţie, la care s-au adăugat contracte de 6.945.739,3 lei fără TVA (la 20 mai 2015), de 49.161,99 lei fără TVA (la 7 octombrie 2015), de 1.029.740,84 lei fără TVA (la 3 decembrie 2015), de 4.248.845,69 lei fără TVA (la 21 martie 2018) şi de 4.250.026,74 lei fără TVA (la 4 iunie 2018).

Primăria Cluj-Napoca nu este singura instituţie cu care SC Ceconi SRL a derulat contracte. În iunie 2010, Complexul Energetic Craiova a contractat societatea, plătindu-i 515.473,65 lei fără TVA, pentru lucrări de reparaţii. Un alt contract, în valoare de 244.000 de lei, a fost atribuit de Primăria Oraşului Petrila, la data de 8 iunie 2010, pentru reabilitarea unui bloc. De altfel, şi Primăria Sectorului 2, condusă atunci de Neculai Onţanu, a derulat cu societatea în cauză, în perioada septembrie 2010 – august 2013, patru contracte, în valoare totală de 7.185.454,11 lei fără TVA, pentru lucrări de reabilitare termică şi energetică a unor blocuri. O altă administraţie locală cu care SC Ceconi SRL a derulat un contract, în valoare de 440.877,18 lei fără TVA, a fost Primăria Municipiului Rădăuţi.

Firma în cauză a mai întreţinut relaţii contractuale similare şi cu alte instituţii publice: Consiliul Judeţean Cluj, OMV Petrom, Transelectrica, Complexul Energetic Rovinari, Delgaz Grid SA sau Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare.

 

Fostul primar de comună, condamnat pentru plăţi ilegale către firmele lui Cardoş

Fondatorul Ceconi SRL, Ioan Cardoş, a mai înfiinţat şi controlat societatea Ceconi Group SRL. Ambele firme sunt menţionate într-un dosar penal prin care fostul primar PSD al localităţii Chieşd, judeţul Sălaj, Ioan Catană, a fost condamnat, în luna decembrie a anului trecut, la o pedeapsă de un an şi jumătate de închisoare, cu suspendare, pentru abuz în serviciu. Curtea de Apel Cluj l-a condamnat pe fostul edil, într-un dosar instrumentat şi trimis în judecată de către Parchet, pentru abuz în serviciu asimilat faptelor de corupţie şi conflict de interese. Unul dintre capetele de acuzare se referă la faptul că Ioan Catană şi-a angajat cele două fiice la primărie.

Al doilea cap de acuzare se referă la efectuarea unor plăţi ilegale, din fondurile publice. Procurorii arată, în rechizitoriu, că fostul primar a solicitat ANAF Sălaj alocarea sumei de 65.753 lei, în temeiul OG nr. 13/2012, deşi nu erau îndeplinite condiţiile legale pentru aceasta, şi a dispus viramentul sumei de 65.753 lei într-un cont al SC Ceconi Group SRL Bixad, în baza unui contract de cesiune încheiat între SC Ceconi SRL Bixad în calitate de cedent şi SC Ceconi Group SRL Bixad în calitate de cesionar. Cesiunea a fost acceptată de Primăria Comunei Chieşd, deşi nu exista, spun anchetatorii, o creanţă exigibilă pentru această sumă. Mai mult, Catană a dispus plata sumei de 25.484,97 lei în contul SC Ceconi SRL Bixad pentru lucrări care nu au fost realizate la baza sportivă Chieşd, care au făcut obiectul relaţiei contractuale dintre părţi. Procurorii care l-au trimis pe Catană în judecată mai precizează că acesta a depus la ANAF Sălaj cererea prin care a solicitat alocarea sumei de 65.753 lei, în temeiul OG nr. 13/2012 şi a anexat respectivei cereri un înscris în care a atestat în mod nereal împrejurarea că ar exista o creanţă a comunei Chieşd către SC Ceconi SRL.

 

Afacerist cu acelaşi nume, din aceeaşi localitate, trimis în judecată în dosarul “Bancherilor”

O altă informaţie cu privire la legăturile acţionariatului SC Ceconi SRL, prestator de servicii pentru Primăria condusă de Emil Boc, şi o grupare controversată a fost vehiculată de presa locală în urmă cu trei ani. Mai exact, jurnaliştii locali relatau faptul că, în localitatea de domiciliu a patronului Ioan Cardoş, respectiv satul Trip, judeţul Satu Mare, există o persoană cu nume identic care apare ca asociată în compania SC Kimberty Clark SRL, înfiinţată în anul 2008, sub denumirea de SC Star Grup Cardoş SRL.

Persoana cu numele Ioan Cardoş care figurează ca acţionar la aceast companie controlează 40 la sută din capitalul social, în timp ce pachetul de 60 la sută este deţinut de unul dintre vestiţii fraţi Creştin, Ioan Creştin, care, ce să vezi?, are domiciliul în aceeaşi localitate. Lucrurile merg şi mai departe, deoarece acest Ioan Cardoş, de la Star Grup Cardoş SRL, împreună cu asociatul său, Ioan Creştin, dar şi cu controversatul om de afaceri Marius Locic, au fost trimişi, în 2013, în judecată de către DIICOT, în răsunătorul dosar al fraudelor bancare, cunoscut sub numele de “Dosarul Bancherilor” sau de “Dosarul Mandatarilor”, în care s-au calculat fraude de 85 de milioane de euro. Este vorba despre realizarea unor beneficii financiare substanţiale prin săvârşirea de fraude bancare şi prin obţinerea ilegală a unor credite pentru 35 de firme controlate de această grupare. În afacere au fost implicaţi mai mulţi directori generali sau directori comerciali ai BRD.

 

Grupul de firme Ceconi, controlat de familia Cardoş, a primit, ilegal, de la Primăria Chieşd, plăţi de peste 63.000 de lei. Pentru aceasta, fostul edil, Ioan Catană, a fost condamnat la închisoare cu suspendare.

 

Primăria Cluj-Napoca derulează de cel puţin şapte ani contracte cu firma lui Ioan Cardoş. Societatea a reabilitat grădiniţele şi liceele din oraş şi a primit de la instituţia condusă de Emil Boc peste 17 milioane de lei, fără TVA.

×
Subiecte în articol: emil boc