Conform documentelor date publicităţii de Wikileaks cu privire la România, reiese că pentru a controla comunitatea musulmană din România mai multe reprezentanţe diplomatice acreditate la Bucureşti fac eforturi atât financiare cât şi diplomatice considerabile. Influenţa exercitată de diplomaţi ai SUA, Republicii Turcia şi ai Arabiei Sudite asupra liderilor religioşi reiese clar din corespondenţele Wikileaks. În centrul acestor dispute se află Muftiatul Cultului Musulman din România. Muftiul Iusuf Murat este liderul musulmanilor din România, comunitate care numără peste 100.000 de persoane potrivit estimărilor recente.
Relaţiile Muftiului Iusuf Murat cu diplomaţii turci, saudiţi şi americani au făcut obiectul unor corespondenţe ale Ambasadei SUA cu Departamentul de Stat American. În continuare redăm un pasaj din documentele Wikileaks: <>
Apreciat ca un moderat, Muftiul Iusuf Murat a făcut studiile în Turcia. Are relaţii foarte bune cu diplomaţii turci şi arată o deschidere firească către toţi musulmanii fie că sunt arabi sau turci. Pe fondul acestor influenţe din partea Turciei şi ţărilor arabe Muftiatul încearcă să ţină sub control activităţile religioase de pe teritoriul României. Muftiul şi membrii Consiliului Sinodal Şura-I Islam sunt cei care gestionează activităţile reliogioase din ţara noastră. El dă recomandări oricărui imam sau altui gen de predicator care vine în România cu scopul de a se implica în activităţi religioase.
În anii ”90 au apărut şi influenţele de tot felul în rândul comunităţii musulmane din România. Presiunile diverselor fundaţii s-au resimţit şi asupra Muftiatului. O altă corespondenţă Wikileaks explică o astfel de situaţie: <>
Secta Suleymangi
După 1991, au apărut în Dobrogea mai mulţi predicatori ai sectei Suleymangi, organizaţie foarte activă în Turcia. Secta a fost fondată de Suleyman Hilmi Tunahan în urmă cu mai bine de 200 de ani şi a avut probleme cu autorităţile turce în anii ”80. În prezent, Suleymangi are foarte mulţi adepţi în Turcia şi se bucură de sprijin în Turcia. În Dobrogea adepţii sectei au înfiinţat Fundaţia pentru Servicii Islamice din România (FSIR). Prin această fundaţie au fost înfiinţate 12 internate pentru copii musulmani cu situaţie financiară precară. În aceste internate copii musulmani sunt cazaţi gratuit şi li se asigură o instrucţie religioasă islamică de către predicatorii sectei. Mai mulţi predicatori veniţi din Turcia au cerut Muftiatului o recomandare pentru Secretariatul de Stat pentru Culte în vederea obţinerii vizei de şedere în România.
Muftiatul a impus din 2006 nişte norme pentru aceşti misionari religioşi. Prima este legată de studii. Muftiatul a cerut ca predicatorii să fie cel puţin absolvenţi ai unui Liceu Teologic din Turcia. Aproape toţi predicatorii fundaţiei au prezentat la Muftiat diplome de studii şi au primit recomandarea pe baza căreia au obţinut viza de tip D/RU, eliberată pentru misionarii religioşi. Aceşti pedagogi se ocupă de educaţia religioasă a tinerilor musulmani din Medgidia, Constanţa, Nicolae Bălcescu şi alte localităţi unde funcţionează cele 12 internate ale fundaţiei. De fapt, tinerii urmează cursurile şcolilor unde sunt înscrişi, iar la internat, locuiesc şi îşi fac temele sub supravegherea misionarilor Suleymangi. Pe lângă orele de studiu individual, tinerii primesc şi o instrucţie religioasă islamică de la aceştia.
Predicatori cu diplome false
Pe 09 mai a avut loc o întrunire a Consiliului Sinodal al Muftiatului- Şura-I Islam unde, printre altele, s-a pus în discuţie şi activitatea misionarilor religioşi din internatele FSIR. Surse avizate au afirmat că Muftiul Murat Iusuf le-a adus la cunoştinţă membrilor sinodului că există suspiciuni cu privire la autenticitatea diplomelor prezentate de misionari. Nivelul scăzut de cunoştinţe al predicatorilor Suleymangi afectează procesul educaţional al tinerilor care frecventează internatele FSIR. Unii dintre aceşti misionari au doar patru clase dar au prezentat la Muftiat diplome de studii cu antetul Ministerului Educaţiei din Turcia pentru 12 clase. Consiliul Sinodal l-a împuternicit pe Muftiul Murat Iusuf să sesizeze organele de anchetă pentru a se stabili dacă diplomele misionarilor Suleymangi sunt reale sau contrafăcute. Aceleaşi surse mai susţin că în internatele fundaţiei activează şi misionari care nu au îndeplinit criteriile Muftiatului Cultului Musulman din România dar au obţinut vize de şedere de la alte ministere.
De fapt ei sunt angrenaţi în activităţi religioase deşi nu sunt instruiţi pentru aşa ceva. FSIR a mai făcut obiectul unor anchete în România. În perioada 1996-1998, Bilal Ballioglu şi Adem Başar, lideri ai sectei Suleymangi au avut probleme cu autorităţile române şi în final au fost nevoiţi să părăsească România. În prezent, liderul spiritual al FSIR, Mahmut Copur, s-a prevalat de o diplomă falsă pentru a putea desfăşura activităţi religioase în ţara noastră şi este posibil ca să intre în atenţia organelor de anchetă. Contactat telefonic Muftiul Murat Iusuf ne-a declarat: ”Într-adevăr sunt unele suspiciuni cu privire la unele diplome cu care s-au prezentat la Muftiat câţiva predicatori. Unii dintre aceştia au şi recunoscut acest lucru. Încercăm cu ajutorul Consulatului Republicii Turcia din Constanţa să lămurim problema. Nu vreau să comentez mai mult pentru că Fundaţia pentru Servicii Islamice a adus deja destule prejudicii de imagine comunităţii musulmane din România şi chiar ţării lor de origine, Turcia”.