Controversatul om de afaceri Fathi Taher, impreuna cu acolitii lui, ignora cu nonsalanta Justitia din Romania de mai bine de sase ani. Iordanianul refuza cu obstinatie sa puna in aplicare o decizie definitiva, executorie si irevocabila a Tribunalului Bucuresti, confirmata si intarita prin alte doua decizii ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
Pentru ca nu este pusa in aplicare hotararea, la data de 19 decembrie 2001, Tribunalul Bucuresti a condamnat societatea Griro Bucuresti, intrata intre timp in proprietatea lui Taher si a catorva asociati, la plata a 500.000 lei vechi pe zi, drept "amenda civila in favoarea statului, pana la executarea obligatiei prevazute in titlul executoriu".
Este vorba de obligatia de a ceda proprietarului legal, firma Chema Project, din Bucuresti, un spatiu de peste 1.000 de metri patrati, dintr-un imobil situat pe Calea Grivitei din Bucuresti. Cladirea s-a aflat initial in portofoliul SC Griro SA (o societate desprinsa din fostele Ateliere Grivita Rosie), societate pe care, asa cum aratam, Taher a cumparat-o de la AVAS, in anul 2004, la pretul "simbolic" de 1,2 milioane de dolari, achitat in rate (numai terenul aferent, de peste 125.000 de metri patrati, situat intr-o zona scumpa a Capitalei, valora la acea data de cateva zeci de ori mai mult). Dar amenda nu este platita din buzunarul iordanianului, ci din fondurile SC Griro SA, unde Taher este patron si administrator.
La solicitarea Jurnalului National, zilele trecute, Agentia Nationala de Admnistrare Fiscala a confirmat faptul ca firma Griro "a achitat si achita si in prezent suma de 50 de lei/zi" pentru ca "societatea nu a semnat, pana in prezent, protocolul de predare-primire a spatiului din imobilul Griro din Bucuresti".
Asadar, lui Taher ii convine sa plateasca 50 de lei pe zi, adica, 600 de lei pe an (rezulta ca pana in prezent a platit circa 4.500 de lei, adica, sub 1.500 de euro), ceea ce reprezinta un mizilic fata de valoarea celor peste 1.000 mp din imobilul Griro, plus 450 mp de parcare, o proprietate care, chiar si in aceasta perioada de criza pe piata imobiliara, valoreaza cu mult peste un milion de euro.
Despre acest litigiu, Jurnalul National a relatat pe larg, in cateva articole precedente. Obligatia societatii Griro de a ceda spatiul cu pricina firmei Chema Project (o mica firma privata care, inca de la constituire, isi avea, legal, sediul in aceea cladire), a fost enuntata, atat in caietul de sarcini intocmit de FPS in anul 2004, cat si in anuntul de privatizare a SC Griro. Trebuie spus ca imobilul respectiv nu a fost niciodata in proprietatea exclusiva a SC Griro SA. In acea cladire, care a apartinut inainte de 1989 unei foste centrale industriale, au avut sediul alte cinci-sase societati comerciale. Toate au fost alungate intre timp de asociatii lui Taher, in frunte cu fostul director general al SC Griro, Adrian Popescu – "mana murdara" a iordanianului, care, impreuna cu Popa Stan, unul dintre adjunctii defunctului pre-sedinte al AVAS, Ovidiu Musetescu, i-a pus iordanianului in brate societatea din Calea Grivitei, la un pret de nimic.
Pentru ca nu au putut intra in posesia spatiului care li se cuvinea legal, reprezentantii SC Chema Project s-au adresat Justitei si atat Tribunalul Bucuresti, cat si Curtea Suprema de Justitie le-au dat dreptate si au decis ca SC Griro SA este obligata sa le cedeze spatiul cu pricina. Numai ca, desi in anul 2004, cand au semnat contractul de privatizare, Taher et comp au promis ca vor respecta toate aceste decizii si vor ceda spatiu, acest lucru nu s-a intamplat nici pana azi. Toate incercarile proprietarilor SC Chema Project – apelarea la Politie si la executori judecatoresti, formularea de plangeri penale, pentru nerespectarea deciziilor instantelor de judecata si opunerea la executare – au ramas fara nici un rezultat. Fathi Taher et comp au tras sforile pe la Politie, pe la Parchet etc. si au fost scosi basma curata, primind NUP dupa NUP.
Orice alt cetatean roman care ar refuza sistematic sa puna in aplicare o decizie definitiva, executorie si irevocabila a unei instante judecatoresti ar fi condamnat penal si obligat sa puna in aplicare hotararea. Mai putin Fathi Taher, caruia, iata, i se falfaie de Justitia din Romania. Dar reprezentantii firmei Chema Project nu cedeaza si declara ca "vor merge, cu Taher de gat, pana-n panzele albe". Gheorghe Ionita, unul dintre asociatii firmei, ne-a declarat ca a initiat o noua actiune in instanta, pentru punerere in posesie, ca va formula noi plangeri penale, "inclusiv impotriva procurorilor si a politistilor care
s-au lasat cumparati de Fathi Taher, pana cand legea va fi aplicata, pentru ca nu suntem un bantustan african, ci o tara europeana".