x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Fathi Taher "mituieşte" Justiţia cu 50 de lei pe zi

Fathi Taher "mituieşte" Justiţia cu 50 de lei pe zi

de Alexandru Boariu    |    06 Sep 2011   •   21:00
Fathi Taher "mituieşte" Justiţia cu 50 de lei pe zi

Controversatul om de afaceri Fathi Taher, impreuna cu acolitii lui, ignora cu nonsalanta Justitia din Romania de mai bine de sase ani. Iordanianul refuza cu obstinatie sa puna in aplicare o decizie definitiva, executorie si irevocabila a Tribunalului Bu­cu­resti, confirmata si intarita prin alte doua decizii ale Inaltei Curti de Ca­sa­tie si Justitie.

Pentru ca nu este pusa in aplicare hotararea, la data de 19 de­cembrie 2001, Tribunalul Bu­cu­resti a condamnat societatea Griro Bucuresti, intrata intre timp in proprie­tatea lui Taher si a catorva asociati, la plata a 500.000 lei vechi pe zi, drept "amenda civila in fa­voa­rea statului, pana la executarea obli­gatiei prevazute in titlul executoriu".

Este vorba de obligatia de a ceda proprietarului legal, firma Chema Project, din Bucuresti, un spatiu de peste 1.000 de metri patrati, dintr-un imobil situat pe Calea Grivitei din Bucuresti. Cladirea s-a aflat initial in portofoliul SC Griro SA (o societate desprinsa din fostele Ateliere Grivita Rosie), societate pe care, asa cum aratam, Taher a cumparat-o de la AVAS, in anul 2004, la pretul "simbolic" de 1,2 milioane de dolari, achitat in rate (numai terenul aferent, de peste 125.000 de metri patrati, situat intr-o zona scumpa a Capitalei, valora la acea data de cateva zeci de ori mai mult). Dar amenda nu este platita din buzunarul iordanianului, ci din fondurile SC Griro SA, unde Taher este patron si administrator.

La solicitarea Jurnalului National, zilele trecute, Agentia Nationala de Admnistrare Fiscala a confirmat faptul ca firma Griro "a achitat si achita si in prezent suma de 50 de lei/zi" pentru ca "societatea nu a semnat, pana in prezent, protocolul de predare-primire a spatiului din imobilul Griro din Bucuresti".

Asadar, lui Taher ii convine sa plateasca 50 de lei pe zi, adica, 600 de lei pe an (rezulta ca pana in prezent a platit circa 4.500 de lei, adica, sub 1.500 de euro), ceea ce re­pre­zinta un mizilic fata de va­loarea celor peste 1.000 mp din imobilul Griro, plus 450 mp de parcare, o pro­pri­etate care, chiar si in aceasta pe­ri­oa­da de criza pe piata imobiliara, va­­loreaza cu mult peste un milion de euro.

Despre acest litigiu, Jurnalul Na­ti­o­nal a relatat pe larg, in cateva articole precedente. Obligatia socie­tatii Griro de a ceda spatiul cu prici­na fir­mei Chema Project (o mica firma privata care, inca de la constituire, isi avea, legal, sediul in aceea cladire), a fost enuntata, atat in caie­tul de sarcini intocmit de FPS in anul 2004, cat si in anuntul de privatizare a SC Griro. Trebuie spus ca imobilul respectiv nu a fost niciodata in proprietatea exclusiva a SC Griro SA. In acea cladire, care a apartinut inainte de 1989 unei foste centrale industriale, au avut sediul alte cinci-sase societati comerciale. Toate au fost alungate intre timp de asociatii lui Taher, in frunte cu fostul director general al SC Griro, Adrian Popescu – "mana murdara" a iordanianului, care, impreuna cu Popa Stan, unul dintre adjunctii defunctului pre-se­din­te al AVAS, Ovidiu Musetescu, i-a pus iordanianului in brate socie­tatea din Calea Grivitei, la un pret de nimic.

Pentru ca nu au putut intra in po­sesia spatiului care li se cuvinea legal, reprezentantii SC Chema Project s-au adresat Justitei si atat Tribunalul Bucuresti, cat si Curtea Suprema de Justitie le-au dat dreptate si au decis ca SC Griro SA este obligata sa le cedeze spatiul cu pricina. Numai ca, desi in anul 2004, cand au semnat contractul de privatizare, Taher et comp au promis ca vor respecta toate aceste decizii si vor ceda spatiu, acest lucru nu s-a intamplat nici pana azi. Toate incercarile proprietarilor SC Chema Project – ape­larea la Politie si la executori ju­de­ca­toresti, formularea de plangeri pe­nale, pentru nerespectarea deciziilor instantelor de judecata si opu­nerea la executare – au ramas fara nici un rezultat. Fathi Taher et comp au tras sforile pe la Politie, pe la Parchet etc. si au fost scosi basma curata, primind NUP dupa NUP.

Orice alt cetatean roman care ar refuza sistematic sa puna in aplicare o decizie definitiva, executorie si irevocabila a unei instante judecatoresti ar fi condamnat penal si obligat sa puna in aplicare hotararea. Mai putin Fathi Taher, caruia, iata, i se falfaie de Justitia din Romania. Dar reprezentantii firmei Chema Project nu cedeaza si declara ca "vor merge, cu Taher de gat, pana-n panzele albe". Gheorghe Ionita, unul dintre asociatii firmei, ne-a declarat ca a initiat o noua actiune in instanta, pentru punerere in posesie, ca va formula noi plangeri penale, "inclusiv impotriva procurorilor si a politistilor care
s-au lasat cumparati de Fathi Taher, pana cand legea va fi aplicata, pentru ca nu suntem un bantustan african, ci o tara europeana".

×
Subiecte în articol: fathi taher