x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete FERMA PREŞEDINTELUI. Traian Băsescu mai vrea: cel puţin 200 de hectare

FERMA PREŞEDINTELUI. Traian Băsescu mai vrea: cel puţin 200 de hectare

de Vali Blanaru    |    Dan Constantin    |    21 Noi 2013   •   20:31
FERMA PREŞEDINTELUI. Traian Băsescu mai vrea: cel puţin 200 de hectare
Sursa foto: Mihaela Cojocariu/Mediafax

Băsescu Traian a făcut miercuri seară o demonstraţie de forţă şi de tupeu nemăsurat în încercarea de a minimaliza tot scandalul din jurul Fermei preşedintelui. Invitat la televiziunea sa de casă, Băsescu a declarat senin că nu îi ajung cele 291 de hectare de teren agricol pe care le-a cumpărat fiica sa Ioana Băsescu printr-un credit de 4,6 milioane de lei obţinuţi de la banca de stat CEC Bank. În urmă cu o săptămână, de la Cotroceni, cucul de la “şi jumate” sfătuia cinic, pe toţi românii, să cumpere teren agricol. El avea sacii în căruţă, în ferma de la Nana.

"Aş vrea ca în familie să mai luăm, să mai adăugăm măcar până la 500 de hectare, ca să faci rentabilă şi achiziţia în leasing de maşini agricole", a mărturisit şeful statului. Acest “măcar” 200 de hectare de teren cumpărat la preţul de 4.500 de euro/hectarul cât a plătit fiica preşedintelui pentru terenul de la Nana înseamnă încă 900.000 de euro. Cu alte cuvinte, familia Băsescu ar trebui să producă sau împrumute de undeva 900.000 de euro pentru a-şi face rentabilă ferma de la Nana şi a putea cumpăra apoi, cu alţi bani, în leasing utilaje agricole. De unde aceşti bani? Neîntrerupt de moderatorul emisiunii, preşedintele nu a găsit de cuviinţă să spună aceste lucruri. A făcut în schimb glume: “Nu eu voi sta pe tractor. Va trebui să angajez un inginer, un om de meserie", a spus Băsescu.

Băsescu a confirmat încă odată că achiziţia terenului este o afacere de familie iar fiica sa, Ioana, a achiziţionat cinstit un teren, cu credit de la CEC, singura bancă ce finanţează agricultura. "E o afacere de familie cinstită, pe care nu aveam de ce să o mai amân", a spus Băsescu.
“Creditul este la dobânda pieţei, din ziua în care s-a făcut contractul de credit. Fiica mea a depus dosarul la sucursala Victoria, pentru că CEC este singura bancă care finanţează agricultura, băncile austriece nu o fac. Politica e pornită de pe vremea lui Boc, când s-a stabilit ca unul din obiectele de activitate să fie finanţarea agriculturii. Marea majoritate a oamenilor din agricultură se finanţează de la CEC. Povestea cu dobânda, că e mică, e adevărat că scrie 6,53, dar este dobânda anuală 7,1, peste dobânzile cu care se finanţează societăţi agricole. Fiind persoană fizică, s-a dat această dobândă", a spus Băsescu.

Lui Băsescu i se pare normală şi folosirea lui consilierului Adrian Rădulescu, angajatul Administraţiei Prezidenţiale, în intermedierea achiziţiei terenurilor fiicei sale, o persoană privată. El a spus că s-a consultat cu mai mulţi agricultori şi oameni din domeniu, nu doar cu Rădulescu, dar nu le va spune numele, pentru că, probabil de a doua zi se face o comisie de anchetă şi pentru ei. Apoi a miştocărit totul în stilul caracteristic: “astea-s vremurile, văd că e o comisie la Senat, se mai face una cu Camerele reunite, notarii au făcut şi ei o comisie (..) Cred că şi ăştia, Uniunea Compozitorilor, trebuie să facă o comisie, pentru că, prin lanul de grâu care a răsărit, cântă greieri, şi mai trebuie o comisie, să vedem de ce cântă greierii pe tarlaua familiei Băsescu".

Subvenţii de 46.000 de euro
Ioana Băsescu va primi aceeaşi subvenţie de la stat ca ceilalţi fermieri, respectiv 160 de euro pe hectar, a declarat ieri ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, astfel că fiica preşedintelui va beneficia anual un sprijin de 46.400 de euro. Ministrul a spus că Ioana Băsescu va primi aceeaşi subvenţie ca toţi fermierii. "Dacă vorbim de cultura mare va primi anul acesta 139 de euro, contribuţia europeană, la care se adaugă 21 de euro contribuţia de la bugetul de stat. Deci 160 de euro pe hectar îmnulţit cu 290 de hectare. Iar în anul 2020, această subvenţie va creşte până la 196 de euro pe hectar", a mai spus ministrul. Daniel Constantin a evidenţiat două aspecte care ridică dubii. Primul ar fi legat de plata subvenţiilor către persoana care a avut în exploatare terenul înainte de a-l înstrăina. Acea persoană ar fi trebuit să facă dovada că îl exploatează până în decembrie, altfel trebuie să returneze banii. Al doilea aspect ţine de verificarea procedurii prin care s-a asigurat dreptul de preempţiune.

Antonescu: Băsescu să îşi dea demisia
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, joi, că rezolvarea sănătoasă în subiectul terenului achiziţionat de către familia şefului statului ar fi demisia din funcţia de preşedinte a lui Traian Băsescu. “Convingerea mea fermă este că pentru România această nouă problemă are o singură rezolvare sănătoasă: demisia lui Traian Băsescu din funcţia de preşedinte al României, acum, imediat. Este o decizie care ar scuti această ţară de un nou subiect jenant, e o decizie care ar scuti această ţară de încă un an de război politic", a spus preşedintele PNL.

După o confruntare a orgoliilor, liderii USL Crin Antonescu şi premierul Victor Ponta au discutat direct despre proiectul de înfiinţare a “comisiei Călăraşi”. Antonescu a afirmat că de principiu, este de acord, dar mai trebuie studiate obiectivele şi componenţa comisiei.
Premierul Ponta a apreciat că problema “Călăraşi" este o”mlaştină" din care preşedintele Traian Băsescu, de această dată, nu va mai ieşi.

×
Subiecte în articol: ferma Basescu