Campania electorală pentru alegerile locale, deși nu pare să reprezinte deloc o provocare deosebită pentru actualul edil al municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, în intenția sa de a câștiga un nou mandat, scoate, din nou, din bugetul municipalității sume importante de bani. Ceea ce deja este o obișnuință locală a Primătiei Cluj-Napoca, în a aloca bani pentru locurile de joacă pentru copii, nu a făcut excepție nici în 2020, anul pandemiei generate de noul coronavirus, care a reprezentat și reprezintă încă interdicții de tot felul. Una dintre aceste interdicții dispuse de Guvernul Orban, prin declararea prelungită a stării de alertă, este și închiderea locurilor de joacă pentru copii din parcuri. Impediment de care edilul din Cluj-Napoca nu s-a împiedicat. Un milion de euro este costul investiției de anul acesta în tobogane, leagăne și complexuri de joacă multifuncționale făcute de primărie, parafată la milocul lunii iunie și care se adaugă investițiilor similare realizate în ultimii ani la Cluj-Napoca. Și de această dată, afacerea a ajuns la clienții de casă ai instituției locale, clienți printre care se numără și familia Bosînceanu, care deține Șantierul Naval din Constanța, dar și o societate care tundea gazonul la Palatul Cotroceni, pe vremea când președinte era fostul șef politic al lui Emil Boc, Traian Băsescu.
Noua afacere a primăriei conduse de Emil Boc, fost premier al lui Băsescu, actual membru important al Partidului Național Liberal, a fost parafată în data de 23 iulie 2020, când Guvernul condus de Ludovic Orban prelungea, pentru a doua oară, starea de alertă la nivel național, una dintre interdicțiile menținute fiind și blocarea accesului pentru copii la locurile de joacă din parcuri. Chiar atunci, municipalitatea încheia un acord-cadru, format din trei contracte distincte, care au ca obiect achiziția de aparate de joacă pentru copii în municipiul Cluj-Napoca, iar descrierea tehnică a achiziției se referă exact la echipamente pentru parcuri și terenuri de joacă.
25 de loturi a ales primăria lui Boc să cumpere, plătind, în total, 4.720.545,1 lei cu tot cu TVA (aproximativ un milion de euro).
19 loturi din 25, la Dupex
Prima firmă câștigătoare a acestor contracte este deja binecunoscuta SC Dupex SRL, companie abonată, anual, la astfel de afaceri publice în Cluj-Napoca. În acest sens, între autoritatea contractantă și această societate a fost încheiat, în 23 iulie, contractul având numărul 350724/2020, în valoare de 1.796.880 de lei fără TVA. SC Dupex SRL a primit 19 loturi din contract.
Conform caietului de sarcini, societatea în cauză trebuie să livreze și să monteze, la Cluj-Napoca, leagăne duble pentru copii cu dizabilități, leagăne pentru copii cu dizabilități în scaun cu rotile, carusele pentru copii cu dizabilități și balansoare duble pentru copii cu dizabilități.
Mai departe, contractul mai vizează livrarea de leagăne pentru copii cu vârsta sub 3 ani, tobogane pentru copii cu vârsta de sub 3 ani, ansamble cu tobogane și tunele târâtoare pentru grupa de vârstă 2-6 ani, ansamble cu câte două tobogane pentru grupa de vârstă 3-12 ani, complexe de joacă cu câte cinci elemente de cățărare pentru grupa de vârstă 4-12 ani, foișoare cu elemente de cățărare pentru grupa de vârstă 4-12 ani, complexe de joacă cu două tobogane și jocuri interactive pentru grupa de vârstă 3-15 ani sau căsuțe din lemn cu câte patru tobogane și jocuri interactive pentru grupa de vârstă 3-15 ani.
La acestea se mai adaugă, potrivit documentației de atribuire, o cetate din lemn pentru grupa de vârstă 3-15 ani, o corabie din lemn pentru grupa de vârstă 3-15 ani, mese cu scaune, socotitoare, jocuri “X și 0”, o mașină de teren pe arcuri și un complex de joacă pentru activități de cățărare și echilibristică.
Legături cu autoritatea contractantă
Despre SC Dupex SRL, din Sebeş, companie care a încasat de la municipiul Cluj-Napoca acest contract, “Jurnalul” a mai scris că că este o societate înfiinţată de doi membri ai aceleiaşi familii, Ioan şi Vasile Dura, în anii 90. În martie 2003, asociatul Vasile Dura i-a cesionat partenerului Ioan Dura toate părţile sociale, astfel încât acesta din urmă a devenit asociat unic al companiei, aceeaşi structură a acţionariatului regăsindu-se şi în prezent. Ziarul nostru a mai descoperit că între primărie şi furnizor mai există, totuşi, o legătură indirectă. Anume că unul dintre salaraţii Dupex SRL Sebe este căsătorit cu o angajată a instituţiei conduse de Emil Boc. Conform datelor oficiale, la Primăria Municipiului Cluj-Napoca lucrează, începând cu anul 2012, în calitate de referent, o anume Carmen Ileana Gabor. Aceasta a ajuns la primărie după ce, din 2010, activa tot ca referent în cadrul Agenţiei Regionale pentru Protecţia Mediului Cluj-Napoca. Carmen Ileana Gabor este căsătorită, potrivit declaraţiilor de avere depuse în ultimii opt ani, cu Marius Ioan Gabor. Acesta a fost şomer în anul 2010, iar începând cu anul 2012 a devenit salariat al SC Dupex SRL Sebeş. Din declaraţiile de avere reiese că SC Dupex SRL contribuie, prin salariul acordat soţului, cu aproape jumătate din bugetul anual al familiei, în condiţiile în care, pentru perioada 2016 - 2017, Carmen Ileana Gabor a realizat venituri salariale, de la primărie, în cuantum de 21.855 de lei, iar Marius Ioan Gabor a câştigat, în aceeaşi perioadă, un salariu de la Dupex în valoare de 20.168 de lei.
Relație “sudată” în ani
Nu este pentru prima dată când SC Dupex SRL primeşte contracte grase de la Primăria din Cluj-Napoca. Instituţia condusă de Emil Boc scotea la licitaţie, pe 8 februarie 2017, un contract referitor la achiziţia unor servicii de reparaţii şi întreţinere a spaţiilor de joacă şi a dotărilor urbanistice de pe raza localităţii. Câştigătoare a fost aceeaşi firmă Dupex SRL din Sebeş, care a oferit un preţ de 7.073.419,5 lei cu TVA inclusă (1.607.595,3 euro). Şi nu este nici pentru prima dată când SC Dupex SRL se ocupă de locurile de joacă din Cluj-Napoca. Începând cu octombrie 2010, societatea sebeşeană a derulat o serie de contracte similare, în valoare de 8.860.270 de lei cu TVA, pentru repararea şi întreţinerea aparatelor de joacă şi a dotărilor urbanistice existente, pentru achiziţia de echipamente de joacă, piese de schimb, aparate de fitness în aer liber şi alte dotări urbanistice, pentru furnizarea şi montarea de pavele, dale şi borduri din granule cauciucate pentru dotarea locurilor de joacă, pentru furnizarea unui nou lot de bănci pentru municipalitate.
Municipalitatea a făcut recent, mai exact în prima jumătate a lunii mai a anului 2018, o altă achiziţie prin care urmează să verse în conturile a două companii peste 3,1 milioane de euro. Este vorba despre contractarea unor aşa-numite piese de schimb pentru aparatele de joacă amplasate pe raza Clujului, care vor fi livrate, în principal, de către societatea sebeşeană Dupex SRL, veşnicul client al Primăriei Cluj-Napoca în acest domeniu. Astfel, Dupex SRL va livra Primăriei Municipiului Cluj-Napoca balustrade, tobogane, coliere de prindere, panouri de protecţie, scaune pentru leagăne, capace de închidere, turnuri pentru acoperişuri, figurine pentru balansoare şi ansambluri de figurine pentru carusele pentru care, în datele de 3 şi 7 mai 2018, au fost încheiate contracte în valoare totală de 12.971.640 de lei cu TVA inclusă.
Alte două loturi, la “grădinarul” lui Băsescu
Revenind la afacerea atribuită, în plină stare de alertă, la Cluj, mai aflăm, din anunțul de atribuire, că, tot la 23 iulie 2020, primăria condusă de Emil Boc a parafat cu SC RO-Verde Landscaping SRL contractul având numărul 350729/2020, în valoare de 449.964,6 lei fără TVA. De data aceasta, contractul vizează două loturi din acordul-cadru, respectiv loturile 20 și 21, care constau în furnizarea unui complex cu panouri de cățărare și a unui complex de joacă pe cadru de lemn, cu un tobogan și acoperiș cu panou fotovoltaic. Și această companie este un client vechi al banilor publici aflați în vistieria municipiului Cluj-Napoca.
“Jurnalul” a dezvăluit, și în acest caz, că, la sfârșitul lunii ianuarie a anului 2017, primăria a atribuit un contract în valoare de peste 1,2 milioane de euro către o firmă din Corbeanca, judeţul Ilfov, pentru a debarasa resturile vegetale de pe spațiile verzi aferente cartierelor de blocuri din localitate. Societatea în cauză face parte dintr-un grup de firme abonate la contracte similare cu aceeași primărie a Clujului, începând cu anul 2008, care a înghițit de la municipalitate zeci de milioane de euro. Afacerile acestui grup au avut legături și cu alte administrații locale, inclusiv unele din Capitală, făcând, în 2009 și 2013, chiar obiectul unui raport al Curții de Conturi a României.
Societatea RO-Verde Ladscaping SRL, care a încasat acest contract, a fost înfiinţată în anul 2011 de o anume Maria Lazăr, în calitate de asociat unic, iar administrația companiei era asigurată de Cătălin Marius Vișan. În anul 2012, Maria Lazăr decide să-și cesioneze părţile sociale deţinute la SC Ro-Verde Landscaping SRL către Iuliana Madlen Lazăr și către administrator Cătălin Marius Vișan. Potrivit unor surse, noul asociat Iuliana Madlen Lazăr este un fost consilier prezidenţial din timpul mandatului fostului președinte Ion Iliescu, decorată în anul 2002 cu Ordinul Național pentru Merit în grad de cavaler.
Compania în cauză este deținută, în prezent, potrivit unei notificări a Oficiului Național al Registrului Comerțului, de către doi asociaţi, Ion Olteanu și Cătălin Marius Vișan. SC Ro-Verde Landscaping SRL a achiziționat, în anul 2014, de la doi asociaţi, Oprea și Marin Căpățînă, toate părțile sociale ale unei alte firme, SC Căpățînă Company SRL, iar în anul 2015, împreună cu o altă societate, SC Garden Center Grup SRL, a preluat de la doi cetățeni greci (Ioakeim Batidis și Panagiotis Moschos) capitalul social al SC Agrodynamic SRL. Patronul grupului de firme Eco Horticultura - Ro-Verde Landscaping SRL - Garden Center Grup, Ion Olteanu, este cunoscut în mass-media ca fiind “părintele spațiilor verzi din București”, după ce a derulat numeroase contracte cu mai multe primării de sector, dar și cu Administrația Lacuri Parcuri Agrement București (APAB).
Potrivit unor informații apărute în presă, însă, una dintre firme, SC Garden Center Grup SRL, este cea care ar fi primit, pe vremea când la conducerea României se afla Traian Băsescu, un contract în valoare de 118.000 de lei, pentru întreținerea spațiilor verzi din curtea Palatului Cotroceni.
Locuri de joacă pentru copii, cu lumini alimentate fotovoltaic
Al treilea contract al acordului-cadru încheiat la 23 iulie a ajuns la cunoscuta familie Bosînceanu, din Constanța, cea care controlează Șantierul Naval din Constanța. Este vorba despre compania SC Histria International SRL, care umează să încaseze de la primăria condusă de Emil Boc suma de 1.720.000 de lei fără TVA, pentru patru loturi (22, 23, 24 și 25).
Este vorba despre furnizarea unui complex de jocă pe cadru de lemn cu două tobogane și cu acoperiș cu panou fotovoltaic, de un complex de joacă pe cadru de lemn cu șase tobogane și acoperiș cu panou fotovoltaic, de un complex de joacă pe cadru de oțel sau aluminiu cu elemente de cățărare cu glob luminos și de un complex de joacă pe cadru de oțel sau aluminiu cu elemente de cățărare și jocuri de lumini alimentate cu panou fotovoltaic.
Conform datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), SC Histria International SRL este deținută de offshore-ul Latomi Enterprises Company Limited, din Cipru – Nicosia, cu 48,951% din capitalul social, de Dumitra Bosînceanu, cu 2,506% din acțiuni, și de Mircea Bosînceanu, cu 48,2984%. Acesta din urmă este fratele cunoscutului afacerist constănțean George Bosînceanu. Compania s-a ocupat, până în 20 iunie anul curent, de comerțul cu ridicata specializat inclusiv cu import-exportul de armament și muniție. În ultima Hotărâre AGA, s-a luat decizia eliminării acestor sintagme din denumirea activității întregistrate la Registrul Comerțului.