x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Firma care a depozitat armament expirat din Taiwan, controlată prin interpuşi de familia lui Băsescu

Firma care a depozitat armament expirat din Taiwan, controlată prin interpuşi de familia lui Băsescu

de Ion Alexandru    |    26 Feb 2016   •   08:56
Firma care a depozitat armament expirat din Taiwan, controlată prin interpuşi de familia lui Băsescu
Sursa foto:

În urmă cu şapte ani, familia lui Mircea Băsescu s-a aflat în centrul unui scandal de proporţii, după ce presa a aflat că Raluca Băsescu, fiica fratelui fostului preşedinte, deţinea acţiuni în cadrul unei societăţi suspectate că a derulat operaţiuni, fără licenţă în acest sens, de depozitare de muniţie de război. Efectele acestui scandal l-au făcut, atunci, pe Traian Băsescu, să anunţe că dacă fratele său, Mircea, îl mai pune în astfel de situaţii, ar putea chiar să nu mai candideze pentru al doilea mandat la preşedinţia României. La câteva zile după publicarea în presă a acestor informaţii, Raluca Băsescu a părăsit acţionariatul acestei firme, toată lumea fiind convinsă că episodul a fost îngropat. Deşi au urmat anchete administrative pentru a se verifica legalitatea importului de către o companie a afaceristului Cornel Purcărea a 105 containere cu muniţie de război din Taiwan, dar şi a modului în care aceasta a fost depozitată în spaţiile societăţii comerciale a Ralucăi Băsescu, până la acest moment nu s-a făcut lumină în acest caz. Mai mult, odată cu trecerea timpului, familia lui Mircea Băsescu a încercat să şteargă toate urmele implicării ei în această afacere. “Jurnalul Naţional” a descoperit, însă, că ieşirea Ralucăi Băsescu din această companie a fost doar una de faţadă. Firma a ajuns în proprietate unui actual partener de afaceri al fiicei lui Mircea Băsescu şi al vărului acesteia, Sorin Traşcă. Aceeaşi firmă deţine, la rândul ei, o altă companie înfiinţată acum doi ani, care derulează exact operaţiuni de manipulare în Zona Liberă a Portului Constanţa Sud Agigea, în locaţia în care, în 2009, a avut loc importul şi depozitarea muniţiei tawaneze.


Firma care a depozitat muniţia din Taiwan, în care a fost implicată fiica lui Mircea Băsescu, Raluca, a renăscut din propria cenuşă, sub alţi acţionari. Scandalul din anul 2009 în care a fost implicată familia de la malul Mării Negre a fostului preşedinte, referitor la depozitarea a 105 de containere cu muniţie ce urma să fie distrusă de o firmă a lui Cornel Purcărea, s-a stins, la scurt timp, prin părăsirea de către Raluca Băsescu a acţionariarului companiei care a oferit servicii de depozitare în Portul Constanşa Sud, pentru această operaţiune. Care este, de fapt, adevărul cu privire la relaţiile pe care familia lui Mircea Băsescu le mai are şi în prezent cu această companie şi cum s-au resuscitat activităţile de acum şapte ani, printr-o inginerie financiară.

Afacerea muniţia

În ianuarie 2009, la scurt timp după ce PDL a preluat guvernarea, ca urmare a alegerilor generale din iarna lui 2008, o cantitate de 1.884 de tone de armament şi muniţie expirată au intrat în Portul Constanţa Sud Agigea, ca urmare a unui contract internaţional care prevedea distrugerea ei în Bulgaria şi România. Unul dintre vapoare a fost descărcat în România, de unde trebua să fie preluat de către compania Oxo Network Corporaţion, aparţinând lui Cornel Purcărea, şi transportată la Uzina Mecanică Băbeni, din judeţul Vâlcea, pentru delaborare. Pentru descărcarea, manipularea şi depozitarea muniţiei în Portul Constanţa, Cornel Purcărea a apelat la serviciile unei firme de depozitări care activa pe raza portului – SC Ice Age SRL. Din acţionariatul acestei firme făceau parte, la acea dată, Raluca Băsescu, fiica lui Mircea Băsescu, şi vărul acesteia, Sorin Traşcă.
În presă a izbugnit un scandal răsunător cu privire la această afacere, find sesizate inclisiv comisiile parlamentare, pentru a face lumină în această tranzacţie cu armament. La acel moment, au apărut informaţii destul de interesante, care, însă, până în prezent, nu au constituit niciun dosar de cercetare penală. Compania lui Purcărea, Oxo Networc Corporation încheiase încă din decembrie 2008 o înţelegere cu Ice Age SRL pentru depozitarea muniţiei din Taiwan, care a intrat în ţară în data de 14 ianuarie 2009 şi care a fost descărcată în 16 ianuarie, în afacere intrând şi una din firmele de pază din grupul UTI, al lui Tiberiu Urdăreanu, care au păzit containerele cu muniţie.


De remarcat, este faptul că societatea Oxo Network Corporation a primit de la Ancex autorizaţie pentru operaţiuni de import de produse militare abia în luna februarie a anului 2009

Ice Age SRL, “spălată” şi ascunsă

La scurt timp după apariţia în spaţiul public a acestui scandal, Mircea Băsescu şi-a convins fiica să părăsească acţionariatul firmei Ice Age SRL. Mai ales că s-a descoperit faptul că societatea nu deţinea licenţă pentru depozitarea de armament şi muniţie.
De atunci, au trecut şapte ani, iar pe acest dosar s-a aşternut praful, Raluca Băsescu a ieşit, oficial, din această afacere încă din anul 2009. Nu însă şi din cercul de interese care a gravitat în jurul acestui scandal, cerc care a refăcut afacerea sub un alt nume, cu alţi acţionari.
Potrivit informaţiilor furnizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, în februarie 2015, unicul asociat al companiei SC Ice Age SRL era vărul Ralucăi Băsescu, Sorin Traşcă. Societatea care a depozitat muniţia din Taiwan funcţiona încă în Portul Constanţa, însă noul scandal în care a intrat familia Băsescu, legat de şpaga de 600.000 de euro pe care Mircea Băsescu a perceput-o membrilor clanului lui Bercea Mondial, a făcut ca atenţia opiniei publice să se îndrepte din nou asupra afacerilor acestuia. În 23 februarie 2015, Sorin Traşcă a convocat o adunare a asociaţilor SC Ice Age SRL, prilej cu care a decis majorarea capitalului social al societăţii, prin aportul cu 590 de lei a lui Dragoş Ţapu, fiul Corinei Ţapu, director, până în 2014, al Oficiului Registrului Comerţului Constanţa. Dragoş Ţapu devenise, astfel, acţionar majoritar şi administrator al firmei care a aparţinut, până în 2009, Ralucăi Băsescu. Trei zile mai târziu, are loc o altă AGA a SC Ice Age SRL, când Sorin Traşcă a decis să cesioneze toate acţiunile deţinute către Dragoş Ţapu, părăsind firma. În calitate de unic asociat, Ţapu decide să acopere toate legăturile societăţii cu afacerea depozitării muniţiei. El deschidă un punct de lucru al firmei în strada Crista Georgescu, din Constanţa, închizând, totodată, punctele de lucru din Portul Constanţa Sud Agigea, Zona Liberă, incinta 1A, Platforma L, dar şi cel din Portul Constanţa – zona Terminalului Containere SOCEP. Tot atunci, Ţapu înlocuieşte obiectul de activitate al firmei cu închirieri şi leasing maşini şi echipamente de construcţii.

Printr-o serie de acţiuni, familia lui Mircea Băsescu a încercat să scape de compania implicate în scandalul cu armament. Drumurile duc însă tot la cercurile de interese din apropierea acestei familii

În acest sediul funcţiona compania implica în uriaşul scandal cu armament

Legături cu actualul proprietar al firmei care a depozitat armamentul

Toată această operaţiune nu reprezintă altceva decât o modalitate de ascundere a urmelor şi de reluare a vechilor activităţi într-o altă formă. “Jurnalul Naţional” a consultat mai multe documente furnizate de ONRC şi am aflat că, doar cu un an înainte de această operaţiune, compania Ice Age SRL a devenit asociat persoană judicidă în alte două firme: SC Sorin Macarale SRL şi SC Geso Rom Containers SRL, ambele înfiinşate în anul 2004.
SC Geso Rom Containers SRL a fost înfiinţată, în 26 mai 2014, exact în locul în care a funcţionat SC Ice Age SRL, adică în Zona Liberă Constanţa Sud Agigea, incinta nr, 1, Parcela L, Lot 1, iar obiectul de activitate este “manipulări”. În această societatem acţionar majoritar este Ice Age SRL, fosta firmă a lui Sorin Traşcă şi a Ralucăi Băsescu, cu 40% din beneficii şi pierderi, Sorin Traşcă, cu 30%, şi un anume Gheorghe Grebenciu, tot cu 20%, acesta din urmă deţinând şi calitatea de administrator.
În ceea ce priveşte SC Sorin Macarale SRL, aceasta este o firmă înfiinşată în 21 iulie 2014, sub numele de SC SID Business Team SRL, cu sediul într-o locaţie aparţinând vărului Ralucăi Băsescu, Sorin Traşcă, iar acţionarii sunt Ice Age SRL (45%), Dragoş Ţapu (10%) şi Sorin Traşcă (45%). În 27 martie 2015, compania, care se ocupă cu promovarea şi dezvoltarea imobiliară, şi-a schimbat denumirea în SC Sorin Macarale SRL.

Din business în business

Legăturile dintre Traşcă, Ţapu şi familia lui Mircea Băsescu nu se opresc aici. După ce au “spălat” de urme firma Ice Age SRL, cei trei s-au asociat într-o altă afacere. Mai exact, Raluca Băsescu şi vărul Sorin Traşcă au înfiinţat împreună compania SC Europort Est SRL. Ulterior, în 7 aprilie 2015, cei doi convoacă o AGA a societăţii, unde decid majorarea capitalului social cu 200 de lei. 100 de lei este aportul Ralucăi Băsescu, iar încă 100 de lei reprezintă aportul în firma Europort Est a lui Dragoş Ţapu, proprietarul SC Ice Age SRL. Ca urmare a acestor operaţiuni, Raluca Băsescu deţinea 5-% din acţiunile Europort Est SRL, Sorin Traşcă 37,5% din acţiuni, iar Dragoş Ţapu 12,5%. Firma are sediul social tot în Zona Liberă Constanţa Sud, incinta 1, Parcela L, Lotul 1. De altfel, administrarea acestei companii fusese preluată de Dragoş Ţapu încă din 11 martie 2015, când încă nu fusese cooptat în SC Europort Est SRL.


Tatăl lui Ţapu, şef în firma de turism a Casei de Asigurări a Avocaţilor

Dragoş Ţapu, partenerul de afaceri al Ralucăi Băsescu şi al vărului acestuia, Sorin Traşcă, provine dintr-o familie extreme de influentă din Constanţa. Una dintre legăturile importante ale acestei familii este cea profesională pe care tatăl lui Dragoş o desfăşoară pentru Casa de Asigurări a Avocaţilor.
SC Complex Balnear şi de Recuperare C.A.A. SRL este o companie înfiinţată în anul 2012 de către Casa de Asigurări a Avocaţilor, un organism care a luat naştere prim hotărâre a Uniunii Naţionale a Barourilor din România şi care reprezintă un fond privat de pensii pentru avocaţi. Avocaţii contribuie cu un procent de 11% din venituri cătere această casă de asigurări şi, în ultimii ani, C.A.A. a fost contestată de mulţi avocaţi. Fără a intra în amănunte referitoare la motivele pentru care Casa de Asigurări a Avocaţilor este contestată de unii dintre membrii UNBR, de precizateste faptul că acest organism derulează afaceri turistice pe litoral. Potrivit site-ului “Lumea Justiţiei”, prin Hotărârea UNBR nr. 5 luata în timpul Congresului Avocaţilor din 29-30 martie 2013, s-a decis „acordarea sumei de 900.000 lei pentru complexul balnear şi de recuperare Corpore Sano, cu titlu de împrumut”. “Afacerea hotelieră, menită să mărească profiturile Casei de Asigurări a Avocaţilor a fost gândita ca un SRL. Astfel, în vara anului 2012, Casa de Asigurări a Avocaţilor a înfiinţat ca asociat unic SC Complex Balnear şi de Recuperare C.A.A. SRL, cu un capital social de 100.000 lei, administrator cu puteri depline fiind numit un anume Septimiu Sebastian Bourceanu”, scria Lumea Justiţiei.
Ei, bine, “Jurnalul Naţional” a descoperit că această afacere turistică a UNBR are legături directe cu grupul de interese în care este implicată Raluca Băsescu şi, mai ales, Dragoş Ţapu, actualul proprietar al companiei Ice Age SRL, firma care a depozitat, în anul 2009, muniţia din Taiwan.

Unde duc toate firele

Aşa cum precizam mai sus, Dragoş Ţapu este fiul Corinei Ţapu, fost director al Oficiului Registrului Comerţului Constanţa. Din declaraţia de avere depusă de Corina Ţapu în data de 14 mai 2014, aflăm că soţu lei (talăl lui Dragoş) se numeşte Nicolae Ţapu şi, la data depunerii acestei declaraţii de avere, acesta avea funcţia de manager de achiziţii în cadrul SC Complex Balnear şi de Recuperare C.A.A. SRL, de unde a încasat, în anul anterior, un salariu de 31.925 lei. De la Registrul Comerţului mai aflăm că, până în martie 2004, Nicolae Ţapu a fost asociat, împreună cu administratoruol SC Complex Balnear şi de Recuperare C.A.A. SRL, Septimiu Sebastian Bourceanu, în cadrul societăţii SC B.K.R. Petrol SRL.
Idee în textul de mai sus

În 1 martie 2014, Nicolae Ţapu şi Bourceanu decide să cesioneze acţiunile societăţii către Dragoş Ţapu, fiul actualului manager de achiziţii al hotelului casei de Asigurări a Avocaţilor şi partenerul direct de afaceri al Ralucăi Băsescu din firma Europort Est SRL.
 

×