Unul din beneficiarii retrocedărilor ilegale din Predeal este celebrul afacerist Claudiu Ionuţ Florică, mituitorul din dosarul Microsoft. Cumpărător aparent de bună credinţă, Florică a devenit în ianuarie 2005 proprietarul unei părţi din terenul forestier oferit ilegal de fostul primar Mihail Veştea unchiului său, cu doar câteva luni înainte. Pentru a zădărnici eventualele anchete, familia fostului edil a scăpat rapid de pădurea preluată abuziv din fondul forestier şi a vândut-o cu un sfert din preţul pieţei. Cumpărătorii au intrat în posesia terenurilor în acelaşi timp, ceea ce înseamnă că aşteptau, practic, la uşa primăriei finalizarea împroprietării ilegale.
În primele zile ale anului 2005, Claudiu Ionuţ Florică şi soţia sa, Irina Mădălina, au devenit proprietarii unui teren forestier de 1.000 de metri pătraţi, situat în cartierul Cioplea, una din cele mai exclusiviste zone ale Predealului. Concomitent, alţi 2.000 de metri pătraţi intră în posesia firmei bucureştene IS Logic Service SRL, deţinută de cetăţeanul grec Vasilis Ioannou, naşul de cununie al soţilor Florică, terenurile aflându-se îngrădite în aceeaşi curte.
Potrivit unui document eliberat de Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Braşov, cele două terenuri au făcut obiectul unor contracte de vânzare-cumpărare încheiate pe 03.12.2004, după ce au fost dezmembrate cu o zi înainte, pe 02.12.2004.
Întreaga suprafaţă de 15.200 de metri pătraţi de pădure, oferită pe 29.09.2004 de primarul Mihail Veştea unchiului său Marius Eugeniu Nicolau, a fost dezmembrată în şase loturi şi vândută rapid, într-un interval de câteva zile. E lesne de dedus, astfel, că noii proprietari (alături de Florică se mai află un fost primar din Otopeni şi un executor judecătoresc) ştiau că vânzătorul Nicolau urma să-şi rezolve împroprietărirea fără probleme şi aşteptau, cuminţi, la uşa primăriei Predeal, finalizarea tranzacţiei.
Favoruri pe banii primăriei
Claudiu Ionuţ Florică a plătit pentru terenul său 70 de euro/metrul pătrat, în condiţiile în care, la acea vreme, terenurile din zona exclusivistă Cioplea se vindeau şi cu peste 300 de euro/metrul pătrat. Unchiul primarului a încasat cash de la mituitorul din dosarul Microsoft echivalentul în euro a 2.685.480.000 lei, întreaga sumă fiind achitată de Florică la semnarea contractului, pe 03.12.2004. Relaţiile bune dintre Claudiu Ionuţ Florică şi primarul Mihail Veştea s-au păstrat şi după efectuarea tranzacţiei. Edilul i-a asigurat afaceristului toate autorizaţiile de construcţie, chiar dacă cel din urmă a trebuit să taie, ilegal, toată pădurea de pe parcela sa, pentru a-şi ridica mai multe case de vacanţă. În plus, în decembrie 2007, primarul Veştea s-a ocupat personal de echipa de muncitori a primăriei care a spart cu pickhammerul pământul îngheţat din curtea lui Florică pentru a-i racorda proprietatea la apă, canalizare şi gaze. Totul, evident, pe banii primăriei Predeal.
Scăpat de prescriere
„Jurnalul Naţional” arăta într-un număr anterior cum şi-a împroprietărit fostul primar Mihail Veştea abuziv unchiul cu 15.200 de metri pătraţi de pădure în Predeal. Reclamat la DNA în 2012 de un localnic pe proprietate căruia încerca ruda primarului să se extindă, Veştea a scăpat de răspunderea penală pentru că infracţiunea de care se face vinovat, abuzul în serviciu, s-a prescris. Asta în condiţiile în care procurorii au descoperit că nu există la Primăria Predeal şi nici la Prefectura Braşov documentele justificative şi de hotărârea de validare a dreptului de proprietate a lui Marius Eugeniu Nicolau asupra terenului forestier de 15.200 metri pătraţi, procesul verbal de punere în posesie era datat ulterior emiterii titlului de proprietate, deşi legea prevede contrariul şi, cireaşa de pe tort, titlul de proprietate nu a fost semnat niciodată de aşa zisul proprietar, situaţie în care este nul de drept.
În urma anchetei, atât primăria, cât şi procurorii au cerut anularea dreptului de proprietate.
Administraţia din Predeal a avut însă grijă să piardă procesul, prin neprezentare, în timp ce procurorii au fost refuzaţi de judecătorii care au fost de acord că Mihail Veştea a furat un teren, dar au concluzionat că nu mai au cum să-l tragă la răspundere întrucât infracţiunea comisă în 2004 s-a prescris.
Mihal Veştea este în prezent consilier judeţean în braşov, din partea PNL şi, din câte se pare, va deschide lista de candidaţi a organizaţiei judeţene pentru Parlament. Deşi declaraţia de avere îl arată ca un om mai degrabă modest, Veştea deţine mai multe hoteluri, pârtii de schi şi zeci de hectare de pădure şi fâneţe, în valoare de zeci de milioane de euro, toate pe numele fiicei sale. De asemenea, Mihail Veştea este directorul pe Braşov al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Centru, o instituţie guvernamentală.
Claudiu Ionuţ Florică este mega-mituitorul din dosarul Microsoft, cel mai mare dosar de corupţie din România de după 1989. Florică a dat şpăgi de 20 de milioane de euro mai multor miniştri şi lideri politici pentru a câştigta contracte cu statul de 260 de milioane de euro. DNA l-a absolvit de orice vină după ce afaceristul a făcut denunţuri care au dus la condamnarea unor nume precum Elena Udrea, Dorin Cocoş, Gabriel Sandu, Nicolae Dumitru, Gheorghe Ştefan ş.a.