x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Florin Popescu, Preşedintele Consiliului Judeţean Procor

Florin Popescu, Preşedintele Consiliului Judeţean Procor

de Dorian Cobuz    |    09 Mai 2011   •   19:07
Florin Popescu, Preşedintele Consiliului Judeţean Procor

164534-popescu-si-udrea-2.jpgProcor SA -  firma famigliei - a încasat 1,3 milioane de lei de când fostul administrator a a juns şeful judeţului Dâmboviţa. Familia lui Florin Popescu a cedat acţiunile după ce au debutat scandalurile, dar controlează mai departe firma.

Florin Aurelian Popescu, preşedintele Consiliului judeţean Dâmboviţa este un om bogat. Dar, de când a preluat funcţia, a avut grijă să ascundă asta. În schimb, nu s-a ferit să-şi bage bani publici în buzunar. 


Potrivit declaraţiei de avere pu­blicată pe site-ul instituţiei, familia Popescu, Florin şi Nicoleta, ambii bugetari, deţin un apartament şi două case. În ceea ce priveşte afacerile, Florin Popescu ar deţine doar participări minore în trei societăţi co­merciale: Mineral SA, Laminorul SA şi Bianca Trading SA. Cum pachetele de acţiuni controlate de Popescu sunt unele mici, de maximum 5 procente, informaţia nu reţine atenţia la o primă vedere. După o privire atentă, constaţi însă că cele trei firme sunt afaceri exclusiv ale familiei lui Popescu, iar situaţia aceasta a participărilor minoritare a fost una "regizată" astfel încât să nu bată la ochii presei "corupte" să atace... corupţia!

164558-decl-de-interese-popescu-1.jpgÎn realitate însă, averea lui Florin Popescu se bazează pe afacerea Procor SA. Acesta, împreună cu tatăl său, Nicolae Popescu (69 de ani) şi fratele său, Cătălin Nicolae au controlat Procor SA. Imediat ce a câştigat funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Dâmboviţa şi firma a început să câştige lucrări pe bani pu­blici în lanţ la licitaţii de tot felul, organizate de primării de prin judeţ, iar presa a început să se sesizeze, Florin Popescu şi familia s-au retras din firmă. La data de 11 iulie 2008, preşedintele CJ, împreună cu fratele şi cu tatăl său, s-au retras dintr-o societate foarte puternică economic. Singura raţiune a unui astfel de gest ar putea fi doar aceea de a ascunde interesul familiei Popescu pentru această afacere.

Pachetul majoritar de acţiuni, 54,98 %, a fost cedat de Nicolae Popescu către un nou intrat în firmă, bucureşteanul Adrian-Florin Drago­mir. Iar acţionarii minoritari - Ion State, Gheorghe Constantin şi Petru Dănilă - au preluat restul acţiunilor firmei. Florin Popescu s-a conside­rat "spălat" de conflictul moral şi de interese. Asta a vrut să vedem noi, cetăţenii: el şi familia sa nu mai au interese în această firmă.

Realitatea este trădată însă de documente. La şase săptămâni de la momentul când a cedat firma către noii parteneri, familia Popescu a decis să-şi pună averea în joc pentru a garanta creditele necesare funcţionării Procor SA. Potrivit Hotărârii Adunării Generale a Acţionarilor Laminorul SA, din 20 august 2008 firma urmează să depună garantarea unei linii de cre­dit care urmează să fie deschisă de firma Bianca Trading SA, în valoare de 3 milioane de lei, dar şi pentru garantarea unei linii de credit de 4,4 milioane de lei pentru firma Procor SA. Cum familia Popescu nu mai era proprietara acţiunilor Procor SA, faptul că aceştia au decis să-şi asume riscurile pentru firma respectivă ne demonstrează că totul nu a fost decât o manevră "de camuflare". Situaţia s-a repetat şi în cadrul AGA al Bianca Trading SA, dar şi Mineral SA. Familia preşedintelui CJ Dâmboviţa şi-a asumat pe de-antregul riscurile afacerilor Procor SA.

Potrivit listelor cu furnizorii CJ Dâmboviţa publicate în conformitate cu legislaţia în vigoare, Consiliul Judeţean a băgat în conturile Procor SA 1,3 milioane lei de când funcţia este deţinută de Florin Popescu. De altfel, pe 29 martie 2011, CJ Dâmboviţa a publicat anunţul de atribuire a unui contract de aproximativ 250.000 lei către Procor SA în urmă cu 6 luni. Lucrarea antamată de firma controlată de chiar preşedintele CJ este aceea de "proiectare şi execuţie lucrări pentru apărare mal şi prag de fund râu Cricov, strada Prahovei, Moreni".

Prieteni, prieteni, dar televiziunea e pe bani
După cum reiese chiar din lista furnizorilor către CJ Dâmboviţa, Florin Popescu nu-şi alimentează doar propriile afaceri, ci şi pe cele ale prietenilor. În campania noastră despre "Drumul Babelor", colonizarea urbană a Bucegilor sub semnătura lui Florin Popescu şi a Elenei Udrea, v-am relatat şi despre interesele lui Sebastian Ghiţă, managerul Realitatea TV pentru acest proiect. Ghiţă şi Popescu sunt vechi prieteni, iar potriveala nu este doar o întâmplare. De altfel, abia a preluat contractul de manager al Realităţii, că Florin Popescu a livrat 1,5 milioane de lei din conturile CJ Dâmboviţa către The Money Channel Consulting SRL, o firmă prin care ajunge o parte din salarii către angajaţii trustului care face acum obiectul unui război pentru preluarea controlului. Asta dacă mai credea cineva în coincidenţe!

Umbra lui Popescu, până în Poştă
Un aspect interesant rezultat în urma documentării cu privire la afacerile Procor pe banii jude­ţu­lui Dâmboviţa ne-a atras aten­ţia. Documentele firmei au trecut pe la cabinetul avocatului Gabriel Ciocă. Acesta este un fost consilier judeţean din par­tea portocaliilor de la PDL şi membru al Biroului Electoral Judeţean din partea acestui partid. Cioacă a fost promovat de Florin Popescu în Consiliul de Administraţie al Companiei Na­ţionale Poşta Română, despre care Jurnalul Naţional va relatat amplu că a căzut în mâinile portocaliilor care se străduiesc să sugă fiecare ban care a mai rămas prin visteria companiei. Fap­tul că un apropiat al lui Flo­rin Popescu, şef al PDL Dâm­bo­viţa şi de asemenea apropiat al Ele­nei Udrea, a ajuns în condu­ce­rea companiei vorbeşte de la sine despre subjugarea Poştei de către PDL.

Dâmboviţa, cumetrie portocalie
Florin Popescu nu este numai preşedintele PDL de Dâmboviţa şi preşedintele Consiliului Judeţean. Florin Popescu are toate aptitudinile să se transforme într-un an câţi alţii în zece într-un veritabil baron local. Misiunea sa îi este uşurată de sprijinul acordat de ministrul Dezvoltării Regionale şi Tu­rismului, care prin diverse programe a finanţat proiecte în judeţ, iar misiunea acestuia de a se impune a fost uşurată. În schema acaparării banilor publici se regăseşte şi primarul municipiului Târgovişte, Gabriel Boriga, fin de cununie a lui Popescu. Prin ocuparea celor două funcţii vitale în circuitul banilor publici, cei doi cumetrii au reuşit să întărească capacitatea partidului de a controla şi de a-şi subordona finanţările pe bani publici. Boriga a fost angajat al Biandra Trading SA, în funcţia de director, de unde se vede că preşedintele CJ are un talent deosebit din a amesteca afacerile perso­nale şi cariera politică.

×
Subiecte în articol: românia cnezatelor portocalii