x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Flutur a rămas cu Circul foamei în braţe la Botoşani

Flutur a rămas cu Circul foamei în braţe la Botoşani

de Alexandru Boariu    |    22 Feb 2011   •   12:09
Flutur a rămas cu Circul foamei în braţe la Botoşani
Sursa foto: /Jurnalul Naţional

În vara anului 2006, primarul municipiului Botoşani, Cătălin Flutur, anunţa, cu surle şi trâmbiţe, că în cel mult doi ani botoşănenii vor avea un mall al lor, nemaifiind nevoiţi să bată drumul până la Suceava pentru a face cumpărături. Dar au trecut, iată, aproape cinci ani şi de promisiunea primarului s-a ales praful. În loc de mall-ul promis, botoşănenii s-au procopsit cu o măgăoaie de patru etaje, neterminată, o clădire hâdă, un fel de cavou al fantomelor, care stâlceşte imaginea oraşului, aidoma aşa-numitelor "circuri ale foamei" din Bucureşti. Dar iată cum s-au derulat evenimentele.

În iunie 2006, Primăria Botoşani organizează o licitaţie pentru cesionarea unui teren în suprafaţă de 4.668 mp, situat la intersecţia dintre Calea Naţională cu Strada Griviţei, adică, chiar în centrul oraşului. Conform caietului de sarcini, terenul cu pricina putea fi folosit doar într-un singur scop: construirea unui "Complex comercial multifuncţional de tip Mall şi funcţiuni conexe". Construcţia urma să aibă o suprafaţă construită de circa 15.000 mp, cu un regim de înălţime de S+P+4E şi o parcare de 150 de locuri. Valoarea minimă a investiţiei era de zece milioane de euro. Termenul de finalizare şi punere în funcţiune a obiectivului era de 30 de luni de la data eliberării autorizaţiei de construire, nerespectarea acestui termen dând dreptul Primăriei de a rezilia unilateral contractul de concesiune. Concesionarul avea obligaţia de a crea în faza de execuţie şi operare a obiectivului 150 de locuri de muncă, ce urmau a fi ocupate cu cetăţeni din Botoşani. În fine, pe perioada de construcţie a obiectivului, concesionarul era obligat să constituie o garanţie pentru asigurarea financiară de execuţie în termen, în cuantum de 5% din valoarea investiţiilor propuse, garanţie ce urma să fie executată necondiţionat, în situaţia în care lucrările nu ar fi fost finalizate la termenul stabilit prin contract.
Dar la licitaţie s-a prezentat o singură firmă - Moldova Universal SA din Iaşi, aparţinând controversatului om de afaceri Dănuţ Prisecariu. Cum legea prevede că la o astfel de "strigare" e musai să participe cel puţin două firme, Primăria a fost nevoită să organizeze o a doua licitaţie, la data de 8 august 2006. De această dată, pe lângă Moldova Universal, s-a prezentat, pe post de "mână moartă", şi o firmă din judeţul Covasna, şi anume SC Fajos SRL. Spunem pe post de "mână moartă", pentru că firma cu pricina nu avea nici o şansă să câştige, pentru că, pur şi simplu, nu avea nici o legătură cu construcţiile. Dimpotrivă, firma din Covasna avea ca obiect de activitate CAEN 1629 - "Fabricarea altor produse din lemn; fabricarea articolelor din plută, paie şi din alte materiale vegetale împletite". De altfel, după ce şi-a făcut "datoria" de a se prezenta, doar pentru a fi îndeplinite condiţiile legale desfăşurării licitaţiei, firma Fajos a fost trimisă la plimbare, ea fiind eliminată din competiţie pe motiv că "nu a depus toate documentele prevăzute de caietul de sarcini". Ca urmare, licitaţia a fost câştigată cu brio de SC Moldova Universal din Iaşi, care a oferit o redevenţă de 77,12 lei pe metru pătrat pe an. Potrivit ofertei financiare prezentate comisiei de licitaţie, SC Moldova Universal promitea că va investi 21 de milioane de euro şi va finaliza lucrarea în 24 de luni.

După trei luni de la organizarea licitaţiei, mai exact, la data de 30.11.2006, a fost încheiat şi contractul de concesiune nr. 3398 între Consiliul Local al Municipiului Botoşani şi SC Moldova Universal SA Iaşi. Durata concesiunii este, conform contractului, de 49 de ani, cu posibilitatea prelungirii pentru o perioadă egală cu cel mult jumătate din perioada iniţială. Însă din contract dispar o serie de prevederi ale caietului de sarcini, pe baza căruia a fost organizată licitaţia câştigată de Moldova Universal. Astfel, în contract nu mai apar valoarea lucrărilor ce urmează a fi executate, nici obligaţia constituirii garanţiei financiare de 5% din această valoare. De asemenea, nu mai apar termenul-limită de finalizare a lucrărilor şi nici obligaţia creării a 150 de locuri de muncă pentru localnici.

Cu un asemenea contract "beton", nu-i de mirare că SC Moldova Universal a tergivesat lucrările şi, la un moment dat, chiar le-a abandonat, neavând nimic de riscat, nici un leu de pierdut. Vorba vine "abandonat"! De fapt, nemaiputând face faţă plăţilor, în aprilie 2008, patronul SC Moldova Universal, Cătălin Dănuţ Prisecariu, înfiinţează o nouă firmă, cu sediul chiar în Botoşani, SC Uvertura City Mall SRL, la care este unic acţionar, şi transferă pe această firmă contractul de concesiune, cu toate "angaralele" aferente. Apoi, la data de 24 iulie 2008, Consiliul Local al Municipiului Botoşani încheie un aşa-zis "Act adiţional la contractul de concesiune nr. 3398/30.11.2006" (încheiat cu SC  Moldova Universal - n.red.), act care prevede:

"Începând cu data de 01.08.2008, SC Uvertura City Mall SRL, cu sediul în municipiul Botoşani, Str. Cuza Vodă nr. 4, Hotel Rapsodia, corp nou, etaj 2, camera 213, preia integral şi necondiţionat orice drepturi şi obligaţii ce decurg din contractul de concesiune nr. 3398/30.11.2006, cu toate drepturile şi obligaţiile asupra investiţiei în curs, inclusiv toate drepturile şi obligaţiile ce decurg din Autorizaţia de construire nr. 48/08.03.2008, emisă de Primăria Municipiului Botoşani". Documentul este semnat în numele Consiliului Local de primarul Cătălin Mugurel Flutur, directorul economic Valerian Sănduc, şeful de serviciu Cezar Puiu şi consilierul juridic - fără nume (?! - n.red.)

Aşadar, dintr-un condei, fără nici o licitaţie şi fără aprobarea Consiliului Local, adică, fără o hotărâre votată şi emisă legal în acest sens, primarul Cătălin Flutur înstrăinează contractul de concesiune încheiat în 2006 cu SC Moldova Universal, alocându-l unei noi firme, Uvertura City Mall SRL, chiar dacă aceasta aparţine aceluiaşi patron. Nici de această dată nu sunt cuprinse în contract prevederile din caietul de sarcini, precum termenul-limită pentru finalizarea proiectului, depunerea garanţiei de 5% din valoarea lucrărilor etc. Totuşi, la 16 iulie 2008, Banca Italo Romena S.p.A. Italia Treviso, Sucursala Bucureşti- Agenţia Iaşi pune la dispoziţia Consiliului Local o "scrisoare de garanţie de bună execuţie", de maximum 1.050.000 euro, care poate fi executată dacă SC Uvertura City Mall SRL nu va finaliza lucrarea în termen de 30 de luni calendaristice de la data emiterii Autorizaţiei de construcţie nr. 48 din 8 februarie 2008. Dar şi acest termen a trecut şi Uvertura City Mall SRL nu a finalizat lucrarea. Cu toate acestea, Consiliul Local nu a executat scrisoarea de garanţie. Să-l fi menajat primarul Cătălin Flutur pe Dănuţ Prisecariu, având în vedere faptul că soţia lui Flutur este angajata lui Prisecariu la Hotelul Rapsodia din Botoşani?

Bref că, după mai bine de patru ani de la demararea proiectului, în loc de mall-ul promis, botoşănenii s-au ales doar cu "circul foamei", din buricul târgului.
 

Criza, bat-o vina!
Dănuţ Prisecariu, patronul firmei Moldova Universal -  dezvoltatorul mall-ului din Botoşani, dă vina pe criza   economică, îndeosebi pe cea din domeniul imobiliar, care afectează România în ultimii ani, dar este convins că va termina lucrările în acest an. Însă astfel de promisiuni au mai fost, dar ele s-au dovedit deşarte. "Am ajuns la jumătate cu construcţia şi nu ne grăbim", spunea omul de afaceri ieşean în martie 2010, adăugând că nu finanţarea l-a determinat să hotărască o a doua amânare a deschiderii. "Este criză şi brandurile puternice, pe care vreau să le aduc în acest mall, sunt preocupate să-şi conserve businessul în România, nu să deschidă noi magazine", explica Prisecariu. Dar cu tot optimismul afişat de Prisecariu, lucrările stagnează, clădirea încremenind practic la stadiul de "schelet". Constructorul propriu-zis al mall-ului din Botoşani, SC Construct Design SRL, din Iaşi, are mari probleme financiare, la sfârşitul anului 2010 firma fiind executată silit de Finanţe, pentru obligaţii restante la buget de circa 4 milioane  RON. Pe de altă parte, presa locală din Botoşani a publicat o serie de articole în care arăta că unele firme de construcţii, care au subcontractat lucrări la viitorul mall, au de încasat zeci de miliarde de lei şi chiar că unul dintre administratorii firmelor respective ar fi făcut infarct, deoarece refuzurile repetate ale patronului SC Moldova Universal, Dănuţ Prisecariu, de a-i da banii pe lucrările efectuate l-au împins spre faliment.

×